montypython wrote: ↑13 Aug 2022, 07:21
Inače zna li se ko su ovi na br 2 na listi dioničara, pod Reiffeisen skrbničkim? Oni su dugo akumulirali a vidim da su u zadnjih nekoliko dana prodali cca 3000 kom.
Spominjalo se da se radi o bivšim vlasnicima hotela Bianca na Vlašiću.
Taj hotel su prodali Muji a dionice koje on prodaje,, kupovali za isti novac.
brzi wrote: ↑13 Aug 2022, 07:28...
Spominjalo se da se radi o bivšim vlasnicima hotela Bianca na Vlašiću.
Taj hotel su prodali Muji a dionice koje on prodaje,, kupovali za isti novac.
Pa bilo bi logično nešto tako. Što onda otvara bezbroj mogućnosti za realizaciju takvog deala. Npr "Prodaj ti meni sad hotel za 20% niže a ja ću tebi u narednom periodu dionice (koje ionako nisu moje) po šestini realne cijene. Pa kad tvoje JPESR dionice dostignu realniju vrijednost (npr 70) imaćeš dobit kao da si hotel stvarno prodao po 5x višoj cijeni."
A možda se nešto od te silne dobiti i prebije. Jedino mi tu nije jasno što prodadoše tih 3000 kom? Možda zafalilo za ljetovanja? Ili je to način prebijanja? Možda je sad prodato fizičkom Muji (ili Mujićima) a ne fondu. Da se i on omrsi.
Stanovi Jadran su iza skrbnika. Ali oni imaju oko 1,1 % . Ostali dio je nečiji drugi. Pa nije čudo i da se ponešto proda ako se vidi da će mujići skidati cijenu.
Što se tiče direktnog izvoza EPBIH, imaju vlastitu trgovačku platformu a cijena ne odstupa značajno od berzanskih cijena iako se vodi da su prodali unutar države.
Ne vjerujem da JPES prodaju oni koji su je dobili u toj operaciji kapitaliziranja pobjednice u skoku u vis.Dovoljno znaju. o vrijednosti Elektroprivrede da bi je prodavali po ovoj cijeni.Osim toga kupci uglavnom nisu iz te price.
A hoce li neko skontati kako se desilo to "ulaganje u turizam"kako bi to nazvala Glavna urednica,ovisi o volji i moralnom profilu onih koji bi to trebali skontati.
A evo rezultata rada jos jedne Glavne.
Ispred mene je papir koji sam dobio prije nekoliko dana a na kojem stoji:
"...Glavna kantonalna tuziteljica donosi:
RJESENJE
Usvaja se kao osnovana prituzba na neefikasan rad tuzioca,podnesena od strane H.Ç. od 17.03.2022.
.........
Ured Glavne kantonalne tuziteljice je izvrsio uvid u kompletan spis broj gornji,te utvrdio da je osnovana prituzba. na neefikasan rad postupajuce tuziteljice u predmetu.... odnosno da je postupanje postupajuce tuziteljice u predmetnom spisu bilo neefikasno.
Naime,nakon uvida u kompletan spis...kao i izjasnjenja postupajuce tuziteljice 0d 06.05.2022.godine,Ured Glavne kantonalne tuziteljice cijeni. da su izneseni navodi iz prituzbe osnovani,da se radilo o neefikasnom postupanju iz subjektivnih razloga....
Postupajuca tuziteljica je predmetom zaduzena 22.03.2019.god.....
Cijeneci naprijed navedeno ,postupajucoj tuziteljici je nalozeno prioritetno postupanje u predmetu broj..."
Ostaje nam da vidimo sta sve ovo znaci.Posebno nas raduje mogucnost da saznamo sta se to podvodi pod subjektivni razlozi.
Kina i Indija radile su zajedno na konferenciji UN-a u Glasgowu prošle godine kako bi ublažile jezik u izjavi o globalnoj klimi kojom se poziva na "postupno smanjenje" upotrebe uglja umjesto na "postupno gašenje".
U to je vrijeme malo ko mogao predvidjeti koliko će gorivo postati skupo. Prije samo godinu dana, najveće međunarodne rudarske kompanije- isključujući Glencore - bile su u potpunom povlačenju od uglja, odlučivši da niski povrati nisu vrijedni sve većeg pritiska investitora i klimatskih aktivista.
Kad je Anglo American Plc izdvojio svoj posao s ugljem i predao ga postojećim dioničarima, jedan prodavatelj, Boatman Capital, rekao je da novi posao ne vrijedi ništa. Umjesto toga, dionice — poznate kao Thungela Resources Ltd. — vrtoglavo su porasle, dobivši više od 1.000 posto od uvrštenja na berzu u junu 2021., pri čemu je zarada po dionici u prvoj polovici porasla oko 20 puta.
To je kada je neko kolonija.. A leže na 14 milijardi tona uglja.
Jednostavno daju ugalj u zamjenu za struju. Ali ne , koloniji
nije dopušteno da raspolaže svojim resursima.
A dali bi Srbiji? Besa je besa. Ne ide to tako. Ako bi neko slamu jeo, ovi su još tvrdoglaviji. Mada nije nimalo pametno u ovoj situaciji.
Veći je problem što nisu a i dalje neće da promisle da izgrade novu termoelektranu. Makar 50:50 sa nekim privatnim suvlasnikom. I oni su dobili problem sa prihvatanjem zelene agende, kao i svi ostali.