TU sam, živ sam,..
Solidno za ljetni mjesec.
Popravili su i ovu vebcameru Jablaničkog,.. još uvijek poprilično puna akumulacija, oko 2 metra ispod maximalnog nivoa.
Da još dodam da je Njemačka odlučila da će sljedeće zime javne ustanove grijati na maksimalno 19 stepeni.
Svi nešto poduzimaju osim nas,..
Moglo bi se barem gasiti javna rasvjeta poslije 24 h i to bi već bilo nešto.
Elektroprivreda BIH
Re: Elektroprivreda BIH
Bilo bi zanimljivo znati prodajnu cijenu za ovih 77 GWh
Ako je ranije ugovoreno vjerovatno oko 230 KM,..ako je to neki neplanirani izvoz onda vjerovatno i duplo više..
Hajde ok, dogovorili cijenu prošle godine.
Kakvu cijenu sad dogovoraju za iduću godinu. Sad nemaju nikakvog opravdanja da se prodaje ispod 800 KM .
Kakvu cijenu sad dogovoraju za iduću godinu. Sad nemaju nikakvog opravdanja da se prodaje ispod 800 KM .
-
Ako je stvarno 230 KM tj 115ak Eura onda je u pitanju žešća nesposobnost. Ne znam kada (u kom dijelu godine) se ugovara za sljedeću godinu ali gledam na HUPEXu, još krajem prošle godine cijene su već dostizale 250 Eura/MWh. Ako bi pretpostavili da je ipak bilo ugovoreno 115 E i da je proizvodna cca 80 onda ispada da imaju zaradu svega 30-40 E/MWh dok ako bi sad prodavali po spot cijeni npr 430 imali bi profit cca 350E/MWh, dakle 10 puta veći. Drugim riječima tih 77 GWh bi bilo ne 2,7 m Eura za jul nego 27 miliona. E sad ne znam koji je omjer prodaje po ugovorima a koji po spot tržišnoj, kako to hoda. Nadam se da će ove godine uključiti mozak. A nadam se ipak i da za ovu godinu nisu previše prodali po takvim ugovorenim cijenama, ako su takve.
U prvom dijelu godine cijelo vrijeme sam računao da višak prodaju po 210 eura i da dobit treba biti oko 90 miliona a oni su je prikazali na oko 80.
Prema tome ja pretpostavljam da nije značajna količina prodana po 115 eura.
Opet, pretpostavljam da se ti ugovori za narednu godinu dogovaraju najranije u avgustu a evo vidimo cijene. Svakako je u zadnjih nekoliko sedmica preko 400 eura.
Tako da dobit u svakom slučaju mora premašivati ono što nismo mogli ni zamisliti.
Predviđenih 1037 GWh po najmanje 400 EUR/MWh daje preko 700 miliona KM odnosno 22 KM po dionici.
A kako rekoh, i domaćoj privredi dolaze po istim cijenama na potpis.
I na sve to imaš ove mujine bezmozgante koji prodaju dionice po tlinaest malaka.
Prema tome ja pretpostavljam da nije značajna količina prodana po 115 eura.
Opet, pretpostavljam da se ti ugovori za narednu godinu dogovaraju najranije u avgustu a evo vidimo cijene. Svakako je u zadnjih nekoliko sedmica preko 400 eura.
Tako da dobit u svakom slučaju mora premašivati ono što nismo mogli ni zamisliti.
Predviđenih 1037 GWh po najmanje 400 EUR/MWh daje preko 700 miliona KM odnosno 22 KM po dionici.
A kako rekoh, i domaćoj privredi dolaze po istim cijenama na potpis.
I na sve to imaš ove mujine bezmozgante koji prodaju dionice po tlinaest malaka.
Yebe se njima nisu njihove, a ovako ce bar dio zavrsiti kod poznanika, dok ce taj dobijeni kes da se rastali. Win-win.
-
-
Inače zna li se ko su ovi na br 2 na listi dioničara, pod Reiffeisen skrbničkim? Oni su dugo akumulirali a vidim da su u zadnjih nekoliko dana prodali cca 3000 kom.
Ja sam tu cijenu od 115 eura naveo jer se ona spominjala u trogodišnjem planu, krajem prošle godine.
Ako se pogleda koliko je Ekektroprivreda direktno izvezla, onda se iz šestomjesečnog vidi da se radi o 28 miliona KM, što je više od prošlogodišnjih 16 miliona KM, ali još uvijek je to malo.
Taj iznos direktnog izvoza a ne prodaje posrednicima bi trebao biti mnogo veći.
Ako se pogleda koliko je Ekektroprivreda direktno izvezla, onda se iz šestomjesečnog vidi da se radi o 28 miliona KM, što je više od prošlogodišnjih 16 miliona KM, ali još uvijek je to malo.
Taj iznos direktnog izvoza a ne prodaje posrednicima bi trebao biti mnogo veći.