Al nije ovo ništa dodatno preko onog iznosa što smo računali prošle sedmice. Ostaje 17-18 pf.
Što se tiče ovogodišnje dividende pretpostavljam da to ide do kraja avgusta ili početkom septembra.
Elektroprivreda BIH
Re: Elektroprivreda BIH
JPEM- dobit na nivou prošlogodišnje tj 19 miliona KM ali je iznos gotovine na računima sa 41 milion KM od prošle godine tj sa 35 miliona KM od 31.12.2021. došao na 114 miliona KM prošlog mjeseca.
ZAto im nije problem platiti tržišnu cijenu ukoliko struju nađu unutar BIH.
Ako oni imaju toliki priliv na 100 GWh viška koliko su imali u prvih 6 mjeseci koliko onda EPBIH ima na 430 GWh.
ZAto im nije problem platiti tržišnu cijenu ukoliko struju nađu unutar BIH.
Ako oni imaju toliki priliv na 100 GWh viška koliko su imali u prvih 6 mjeseci koliko onda EPBIH ima na 430 GWh.
-
Ako sam ja dobro shvatio oni koji su promjenili račun za uplatu trebaju dostaviti podatke o tome u roku od 30 dana. Što bi značilo da EP ne zna ni za one koji nisu promijelnili da nisu, dok ne prođe tih 30 dana. Iz čega bi sljedilo da niko i ne može dobiti prije isteka tih 30 dana od objave. A čini mi se da još fali nekoliko dana do isteka tih 30.
-
Pošto je očekivano povećanje cijena struje odmah početkom 2023 onda će vrlo vjerovatno sa ovim sistemom subvencija nastaviti i tada, čisto zbog populizma, da smanje eventualne primjedbe/nezadovoljstvo zbog poskupljenja tako da će se taj iznos praktično garantovane dividende i dalje povećati. Ne bi me čudilo da za to izdvoje i veći iznos. Mislim čak da je takvo nešto uključeno i u ove nove zakone. A kad se ovo 5 mjesečno subvencioniranje prevede na cijelu godinu pa se još doda skoro sigurno povećanje zbog poskupljenja struje u 2023 malo pomalo dobije se nezanemariv iznos garantovane dividende, što ni blizu ne znači da je to sve, pogotovo bude li dobit značajnija (npr 150 m ili više)
Moguće da sad sačekaju sa isplatom dividende, pa da poslije skupstine koju moraju odrzati zbog novih subvencija objedine iznos,.. a ne da dva puta vrse uplatu.
-
Nemaju šta objedinjavati iznos, ova dividenda se odnosi na 2021. godinu i biće isplaćena, a ove subvencije imaju veze sa rezultatom za 2022. godinu i kroz dividendu će tek iduće godine biti isplaćene...
Ne moze se isplaćivati subvencija iz tekuće godine ni iz dividende za 2022. u 2022.
Mislim da zakon ne dozvoljava takve isplate.
Mislim da zakon ne dozvoljava takve isplate.
-
Mislim da oni u EP stvore potraživanje prema vladi za odobrene subvencije i to knjiže u tekućoj godini. A onda naredne godine iz rezultata za prethodnu godinu (u kojoj su nastale subvencije) vlada povuče dividende taman u iznosu potraživanja za subvencije koje EP ima u svojim knjigama prema vladi i to prebiju. I tada i mi mali dobijemo svojih 7-8 feninga...
Znači, ove uvećane subvencije u ovoj godini će biti "plaćene" EPBiH od strane vlade tek iduće godine (2023.) nakon što vlada povuče dividendu iz rezultata za 2022. godinu. Nadam.se da smonse sad razumjeli...
-
Cijena struje na HUPEXu dostiže ovih dana 500 tinjak E/MWh-u prosjeku a to je 10 PUTA više od cijene od prije samo par godina. Mogući profiti dostižu nivo naučne fantastike. Npr EPBiH, ako proizvodi po npr 80 E/MWh ima sad pri izvozu mogućnost profita i 400 E/MWh. Nadajmo se da će to iskoristiti.
https://hupx.hu/en/
https://hupx.hu/en/