RMK promet

Investitor
Posts: 911
Joined: 19 Apr 2012, 10:37

Re: RMK promet

Post by Investitor »

E drug, malo sam se raspitao o čemu se radi.
Naime, imenovan je novi VD generalni direktor RMK Prometa, neki Burek Mustafa, a u februaru bi se trebao imenovati novi Nadzorni odbor koji broji pet članova. Tri člana imenuje vlada ZD kantona, jednog člana imenuje ZIF "NAPRIJED", dok jednog treba da imenuju mali dioničari. Obzirom da je potrebno najmanje 5% dionica da bi mogao predložiti nekoga u NO, ova Dušanka je krenula u utrku sa Nijazom Begićem (inače vlasnikom 3,4% dionica i amidžićem od bivšeg direktora) za mjesto koje pripada malim dioničarima. Dušanka je bivša uposlenica RMK prometa (trenutno penzionerka) i nema nekih velikih izgleda da sakupi dovoljan broj glasova (5%).
panzer
Posts: 11808
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: RMK promet

Post by panzer »

leon
Posts: 348
Joined: 14 Nov 2012, 15:01

Re: RMK promet

Post by leon »

01.JPG
Investitor
Posts: 911
Joined: 19 Apr 2012, 10:37

Re: RMK promet

Post by Investitor »

Malo sam googlao ove kandidate, Jasmina Knezović je izgleda u upravi privatne kompanije iz Visokog BTS ( Bosanski transportni servis ) koje se bavi međunarodnim cestovnim prijevozom tereta, Dženan Begović je šef Ureda premijera Ze-do kantona, dok je ovaj Nermin Librić bivši kandidat za opštinskog načelnika u Varešu ispred SBB-a, inžinjer koji se prekvalifikovao i radi u prosvjeti (predaje informatiku u srednjoj školi).
Investitor
Posts: 911
Joined: 19 Apr 2012, 10:37

Re: RMK promet

Post by Investitor »

Održana skupština RMK i izabran novi nadzorni odbor, meni se čini na nedozvoljen način. Naime predstavnici državnog kapitala su izabrali svojim glasovima predstavnika privatnog kapitala i progurali Dušanku Komaliju. Evo i Izvještaja o radu Odbora za glasanje. Jesu li imali pravo da to urade (da izaberu predstavnika malih dioničara)
Attachments
RMK promet.jpg
RMK promet.jpg (47.32 KiB) Viewed 8760 times
panzer
Posts: 11808
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: RMK promet

Post by panzer »

Ako je bio dovoljan kvorum na skupštini može se izabrati bilo ko ko je predložen. Bilo bi teško očekivati da mali dioničari koji nisu aktivni budu prisutni na skupštini i da im se dopusti da izglasaju svog predstavnika. Ako je ova Dušanka imala samo dio podrške od malih dioničara to je dovoljno da bude "zvanični" kandidat.

Ali malo je čudno da se otimaju oko mjesta u NO jer firma ne posluje dobro. U 2012. žalosnih 3,9 mil KM i 350k gubitka.

http://www.rmkpromet.ba/b/novosti2013mart1.htm
panzer
Posts: 11808
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: RMK promet

Post by panzer »

Vlada ZDK ide stopama vlade TK u slučaju Solane i korištenja njene zgrade:
Dugovanja Vlade Zeničko dobojskog kantona prema preduzeću RMK Promet Zenica, po osnovu korištenja prostora u zgradi ovog preduzeća,dostigla su iznos od preko 900.000 konvertibilnih maraka, što je 18 mjesečnih rata, potvrdio je direktor RMK Promet,Mustafa Burek, izvijestila je RTV Zenica.
-Imamo razumijevanje za teškoće u punjenju kantonalnog budžeta i svjesni smo da je nemoguće odmah u cijelosti naplatiti ova sredstva,ali smo spremni na dogovor o načinu i dinamici izmirenja, pojasnio je Burek.
Prema njegovim riječima,uprkos svemu, RMK Promet je do sada uredno izmirivao obaveze prema državi, uključujući PDV,doprinose na PIO,obaveze prema dobavljačima i bankama,kao i plate za 43 zaposlena.
Vlada ZDK vlasnik je 60 posto dioničkog kapitala u RMK Promet.
Zvaničnici Vlade nisu juče bili spremni detaljnije govoriti o dugu prema RMK Prometu i mogućim rješenjima. Ministar privrede, Đemil Ugarak je potvrdio postojanje duga, ali, kako kaže,pare nisu u resoru na čijem je čelu.
Vlada je na posljednjoj sjednici razmatrala Informaciju koja tretira dostignuti dug po osnovu kirije prema RMK Prometu,ali bez konkretnog zaključka.

Kad bi se čovjek upustio u ovo pa da krene sudskim putem da rješava....
Investitor
Posts: 911
Joined: 19 Apr 2012, 10:37

Re: RMK promet

Post by Investitor »

Mislim da je RMK promet po ovom osnovu ranije tužio Vladu ZE-DO kantona, te da su dobili pravosnažne presude. Problem je ovdje što sud neće da blokira račun Vlade i namiri potraživanja. Ovdje se sud faktički stavio stranu jedne od strana u postupku. Naprimjer, da se ovakav slučaj desu u Kantonu Sarajevo, račun bi odmah bio blokiran. Ono što bi Vlada ze-do kantona trebala da uradi uopšte nije neko mudro slovo, isplatiti dugovanja RMK-u a kroz nadzorni odbor i upravu, gdje ima svoja 4 člana, donijeti odluku o podjeli dividende i vratiti 60% tih sredstava koje su dužni. Na kraju će se dug toliko nagomilati da će preći vrijednost udjela koji vlada ima u RMK. Zbog ovih dugovanja države mislim da bi ovo mogla biti interesantna dionica.
panzer
Posts: 11808
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: RMK promet

Post by panzer »

Ne mogu to uraditi radi akumuliranog gubitka jer mislim da bi se moralo prvo ići na njegovo pokrivanje a onda ne bi ništa ostalo za isplatu. Mijenja se već 4 vlada kantona a oni i dalje ne znaju šta da rade sa tom firmom. Radi zgrade sjedišta vlade kantona ne smiju je privatizovati.
panzer
Posts: 11808
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: RMK promet

Post by panzer »

Pričam ti priču. Kad vlast ne poštuje zakon,zašto bi ga poštovao bilo ko.
Vlada Zeničko-dobojskog kantona, neizvršavanjem svojih obaveza prema RMK Prometu, ugrožava poslovanje ovog privrednog subjekta, koje se bavi prometom roba crne metalurgije - saopšeno je iz RMK Prometa, u čijoj zgradi je smješteno sjedište Kantonalne vlade.
Njene obaveze prema RMK Prometu datiraju iz 2011., a duguje se i za cijelu 2012. godinu.
- Vlada Zeničko-dobojskog kantona duguje RMK Prometu oko milion i 400 hiljada maraka, od čega 910.000 KM za kirije, 125.000 KM za troškove režija, a dug po pravosnažnoj presudi težak je 390.000 KM. Niko nema pravo neispunjavanjem svojih obaveza uništavati društvo i na taj način ostaviti bez egzistencije preko 40 porodica, naročito ako se ima na umu da RMK Promet redovno izmiruje obaveze prema državi, bankama, dobavljačima i zaposlenicima, kaže se u saopštenju i zahtijeva od Vlade Zeničko-dobojskog kantona da hitno izmiri dugovanja prema zeničkom RMK Prometu.
Post Reply