Trenutno zavisi kako VIB fondu odgovara.
Mada je ovo sve apsurd. Stotinjak hiljada komada je oko 1,5 miliona KM. To je bezvezna cifra.
Elektroprivreda BIH
Re: Elektroprivreda BIH
Trenutno uvozimo 105MW, nesto se cudno desava.
Mene samo zanima koja nasa EP trenutno uvozi i koliko, izgleda da su oba bloka TE Kakanj ugasena, jedan zbog remonta a drugi zbog kvara, vjerovatno onda HE moraju nadoknaditi.
Ti reče da je kod TE Kakanj blok 5 u rezervi, znači uključuje se po potrebi, a da je blok 6 u pogonu. Pa opet, 3,4,5 u TZ su svakako dostupni plus do vrha puna akumulacija Jablanica.
A ako je Mostarska elektroprivreda samo na hidroelektranama, koliko joj može odgovarati ovakav period sa minimalno padavina?
A ako je Mostarska elektroprivreda samo na hidroelektranama, koliko joj može odgovarati ovakav period sa minimalno padavina?
Ako TE Stanari izvoze cca 300 MW a imamo negativan bilans trenutno 150 MW, to znaci da drzavne EP uvoze cca 450 MW, moje pitanje se na to odnosilo.
Pitanje je koji je podatak uopšte ispravan.
Ovo što se objavljuje na grafikonima NOSa je smijurija. Bolje da ne objavljuju ništa ako neće da naprave realne podatke. Stara stranica je možda bila manje napredna ali je bila tačnija. Već dvije godine, ovo sa novom stranicom je bolje ne komentarisati.
I kako TE blokovi u vlasništvu EPBIH mogu biti u kvaru ili remontu tako i blokovi EFT ili ERS mogu biti u istoj situaciji. Tek sa mjesečnim izvještajima se znaju tačna dešavanja.
Ovo što se objavljuje na grafikonima NOSa je smijurija. Bolje da ne objavljuju ništa ako neće da naprave realne podatke. Stara stranica je možda bila manje napredna ali je bila tačnija. Već dvije godine, ovo sa novom stranicom je bolje ne komentarisati.
I kako TE blokovi u vlasništvu EPBIH mogu biti u kvaru ili remontu tako i blokovi EFT ili ERS mogu biti u istoj situaciji. Tek sa mjesečnim izvještajima se znaju tačna dešavanja.
-
Dosta toga im je neispravno već neko vrijeme, prošle godine bilo je mnogo bolje. Na onom ulaznom grafiku je -142 MW trenutno , ne vidi se taj izvoz iz Stanara, ukupan izvoz je, bar kako je prikazan je 181 MW. Graf potrošnje im je još gori, konstantno ostvarena potrošnja ispada veća od proizvodnje što sumnjam jer ona uvodna animacija skoro konstantno pokazuje izvoz. Tako da očito im se nešto poremetilo u tim prikazima samo ne znam je li ne mogu da otklone te greške ili samo ne žele tj ne haju. Ne znam da li postoji i neka druga stranica gdje se vidi šta radi a šta je u kvaru/remontu od pogona, da nemamo ove info od indikatora ne bi ništa znali.
Mittal je od 1.6. poslao vecinu ljudi prvo na godisnji odmar (ko ga nije iskoristio) pa na cekanje ( zaposljavaju 2400 radnika a na cekanju je skoro 2000 ljudi- ne znam tacan broj ali je preko 50 %), a receno im je da ce tako biti do daljnjeg, vjerovatno i 7 mjesec. Za to vrijeme ce primati 70% svoje plate. Trenutno u Mitallu radi samo ko mora da bi se odrzao miminum tehnoloskog porocesa jer imaju postrojenja koja se ne smiju gasiti i nesto ljudi u upravi, uglavnom iz dijela nabava. Razlog je sto imaju puna skladista a nece niko da im kupuje po tim cijenam jer je opala cijena celika na berzama. Cijena el. energije koju je Mital ugovorio sa EPBiH vezane je za kolicinu potrosene energije ( poravnanje se vrsi mjesecno ili kvartalno, nisam siguran). U prevodu, ako potrose tacno koliko su ugovorili MWh onda placaju tu cijenu, svaki MWh preko te kolicine ce placati po trenutnim cijenama na europskim berzama, a ako manje potrose od ugovorene kolicine ipak moraju platiti tu kolicinu kao da su je i potrosili (malo mi je ovo cudno ali izgleda da je tako potpisano). Tako da trenutno, EPBiH isporucuje minimalne kolicine Mitalu, ne znam tacno koliko.