Danas je cijena 12,60 KM.. tesko da nekad u budućnosti padne na 10,.. a postoji izgledna vjerovatnoća da ode na 40 ili 50 pa i 100 KM.
Dakle rizik od gubitka od 25% naspram mogućnosti dobitka od 500 %.
Vrijedi li "rizikovati",.. naravno da vrijedi.
Zaboravih još reći,...
Jučer gledam kamate u Intesi.. Na štednju po viđenju 0,01% a na oročenje na godinu dana 0,05%.
Dakle na 10.000 KM jedna marka kamate.
Čak i ona tanka dividenda Elektroprivrede je 50 puta veća..
Elektroprivreda BIH
Re: Elektroprivreda BIH
Inflacija je pogubna za štedne uloge. Daleko pogubnija od malih kamatnih stopa.
Mislim da je najbolja investicija trentno. Narocito u svijetlu pogorsavanja energetske krize koje slijedi.
Vrlo moguće da će struje biti nedovoljno u zimskim mjesecima u Evropi i da ce se placati nerazumnim sumama.
Vrlo moguće da će struje biti nedovoljno u zimskim mjesecima u Evropi i da ce se placati nerazumnim sumama.
Blok 7 230 MW TE Kakanj je ponovo na mrezi nakon izvrsenog remonta, a blok 6 110MW sada ide u remont koji ce trajati cca 30 dana. Blok 5 odavno ne radi jer ulazi u pogon samo po potrebi.
-
Često se ovaj dug rudnika pominje kao neka smetnja Elektroprivredi a ja sam čak i od taksiste koji me vozio neki dan čuo priču o milijardi KM duga rudnika, naravno potpuno netačnu. Možda to neko čak i forsira jer očito jako utiče na percepciju investitora u vezi dionica EP (uz forsiranu prodaju od strane nekih fondova; vidjećemo je li to gotovo). Interesantno prije 15 ak godina kad je dobit EP bila max 10-15 miliona (a znali su biti i u gubitku) cijena dionice je išla do 150-200 KM sad kad se vidi da će dobit biti 200-300 miliona, dionica je 12 KM. Dijelom i zbog ove priče o rudnicima.skakavac_33 wrote: ↑31 May 2022, 11:17 Sve dok su rudnici u vlasnistvu EP ja ne ocekujem nikakvu dobit po dionici, odnosno dividendu. Ako uzmete samo tabele UIO i vidite da su najveci duznici upravo rudnici, oko pola milijarde. A ko ce to nadomiriti, upravo EP. I tako u nedogled cini mi se, nazalost.
Dakle što se tiče samog duga ja mislim da će u povoljnom momentu dobar dio toga jednostavno biti otpisan. Priča se drži samo da se ne bi sad svi pozivali na otpis i da bi se mogla pod prijetnjom početi reforma u rudnicima. Po sjećanju, u nekom intervjuu direktor porezne uprave je izjavio da se otpis može uraditi ako se to unese u zakon. Što nije problem kad se steknu uslovi a to je kad se pojača disciplina i počnu kakve takve reforme tamo. Koje kako vidimo polako počinju. Neće biti zanemarivo ni povećanje cijena uglja od strane EP a ni inače, na svjetskom tržištu, tako da mislim da su rudnici u mnogo boljoj situaciji nego prije godinu dvije. Kao i energetika svugdje u svijetu. I da, mislim da je prijedlog porezne uprave bio da se otpiše sve što je starije od 5 godina. Pri tome, to je njihov prijedlog, pretpostavljam da se traži još veći otpis. Pokušaću naći taj članak.
-
Ne ide "od dvije pare" voditi elektroenergetski sistem.
Veliki dijelovi sistemskog socijalizma su ostali i u BIH i u Srbiji, Makedoniji ,Kosovu možda i Albaniji.
Jugoslavija je mogla jer je elektroenergetski sektor bio ulazni proizvodni faktor za ostalu jaku industriju. Pa i da se naprave neki gubici oni bi uvijek bili pokriveni na državni način.
Ove vlasti u u pomenutim zemljama nakon Jugoslavije su pokušali nastaviti a zaboravili da su jaka industrija nekadašnje Jugoslavije ili ne postoji ili više ne radi za državu nego za privatna lica. Pa sa te strane nisu mogli pomagati EE sektoru. Ali i pored toga građanstvu su odobrili bagatelnu cijenu struje.
Pa se gubitak negdje morao akumulirati a to su rudnici( konkretno za EPBIH).
Sada sa ovom profitabilnošću bi se trebalo sanirati, jer je zaposlenima u rudnicima prošle godine bilo već dogorilo pa su poprilično shvatili da će ipak morati drugačije a pare će se naći.
I dalje to vrijedi više nego čekati tržište da odredi cijenu uglja.
Domaći kopovi su spas za naredne godine. Svaka tona uglja će biti višestruko vrjednovana.
Inače, refentna cijena MW za 2023. je dostigla 245 EUR.
Veliki dijelovi sistemskog socijalizma su ostali i u BIH i u Srbiji, Makedoniji ,Kosovu možda i Albaniji.
Jugoslavija je mogla jer je elektroenergetski sektor bio ulazni proizvodni faktor za ostalu jaku industriju. Pa i da se naprave neki gubici oni bi uvijek bili pokriveni na državni način.
Ove vlasti u u pomenutim zemljama nakon Jugoslavije su pokušali nastaviti a zaboravili da su jaka industrija nekadašnje Jugoslavije ili ne postoji ili više ne radi za državu nego za privatna lica. Pa sa te strane nisu mogli pomagati EE sektoru. Ali i pored toga građanstvu su odobrili bagatelnu cijenu struje.
Pa se gubitak negdje morao akumulirati a to su rudnici( konkretno za EPBIH).
Sada sa ovom profitabilnošću bi se trebalo sanirati, jer je zaposlenima u rudnicima prošle godine bilo već dogorilo pa su poprilično shvatili da će ipak morati drugačije a pare će se naći.
I dalje to vrijedi više nego čekati tržište da odredi cijenu uglja.
Domaći kopovi su spas za naredne godine. Svaka tona uglja će biti višestruko vrjednovana.
Inače, refentna cijena MW za 2023. je dostigla 245 EUR.
-
U tom slucaju neko konce vodi iz pozadine. Kako drugacije objasniti da od tako (potencijalno) jake firme ne zele da naprave giganta koji bi mogao biti motor drzave. I to za oba entiteta, a u FBiH i hrvati i bosnjaci mogu samo korist imati od toga. Cemu onda stalne opstrukcije, manipulacije brojkama itd.
I sit sam price da ne mogu ili ne smiju povecati cijenu za gradjanstvo, privredu itd. Od tako jake firme bi se od jednog dijela dobiti mogao napraviti fond za subvencionieanje cijene struje gradjanstvu. Milion nacina ima, ali trla baba lan je sve ovo nase...
I sit sam price da ne mogu ili ne smiju povecati cijenu za gradjanstvo, privredu itd. Od tako jake firme bi se od jednog dijela dobiti mogao napraviti fond za subvencionieanje cijene struje gradjanstvu. Milion nacina ima, ali trla baba lan je sve ovo nase...
Šta je bila struja do oktobra prošle godine?
Kako se na taj energent gledalo, i kod nas, i u regiji ali i u svijetu?
Nešto vrijedno ili nešto dostupno u svakom trenutku za bagatelu?
Zašto bi političari ,uglavnom populisti, imali volju da se u opštem mentalitetu struje kao prirodne pojave, bagatelne vrijednosti, trudili da idu biračima i medijima uz nos pa da podignu cijenu struje.
Na isti način, nisu se previše ni zamjerali rudarima koji su do prošle godine isto tako uživali mentalitet "hljeba sa 7 kora". Pa se vlasti koje su se izmjenjivale zadnjih 12 godina nisu ni trudili da redukuju broj zaposlenih u rudnicima.
Do prošle godine.
Od tad je drugačije.
Nema više energetskih zajednica, nema Denisa Žiška, nema konferencija o potrebi prelaska na solare i vjetroelektrane, tj na plin. Nema konstantnih članaka o potrebi gašenja termelektrana. Šta bi se desilo da je ostalo još par godina po staroj mantri. Koliki bi bio pritisak da se ugase blokovi u Tuzli i Kaknju koji su bili po planu gašenja.
ps. nije valjda da je akumulacija jablanickog jezera došla do starog mosta u Konjicu?
Kako se na taj energent gledalo, i kod nas, i u regiji ali i u svijetu?
Nešto vrijedno ili nešto dostupno u svakom trenutku za bagatelu?
Zašto bi političari ,uglavnom populisti, imali volju da se u opštem mentalitetu struje kao prirodne pojave, bagatelne vrijednosti, trudili da idu biračima i medijima uz nos pa da podignu cijenu struje.
Na isti način, nisu se previše ni zamjerali rudarima koji su do prošle godine isto tako uživali mentalitet "hljeba sa 7 kora". Pa se vlasti koje su se izmjenjivale zadnjih 12 godina nisu ni trudili da redukuju broj zaposlenih u rudnicima.
Do prošle godine.
Od tad je drugačije.
Nema više energetskih zajednica, nema Denisa Žiška, nema konferencija o potrebi prelaska na solare i vjetroelektrane, tj na plin. Nema konstantnih članaka o potrebi gašenja termelektrana. Šta bi se desilo da je ostalo još par godina po staroj mantri. Koliki bi bio pritisak da se ugase blokovi u Tuzli i Kaknju koji su bili po planu gašenja.
ps. nije valjda da je akumulacija jablanickog jezera došla do starog mosta u Konjicu?
Da tu je,.. akumulacija je do starog mosta,. Prvo večer kada nivo u Mostaru bude mjerio preko 250 cm,.. znaci da prelijeva odnosno da moraju pustiti veće kolicine kroz turbine jer nema više mjesta u akumulaciji.
Bit će to vjerovatno do kraja sedmice.
Bit će to vjerovatno do kraja sedmice.