Bosnalijek
Re: Bosnalijek
Sad je jasno da preuzimanje nemože preko suda treba opet izaći na berzu.. valjda je sad jasno ovoj drugoj strani šta trebaju dalje činiti kako bi ovladali Bosnalijekom.
Da li neko ima informacije vezi pripreme ulaska Galenike u vlasništvo Bosnalijeka?
Čula sam da su Edhem i ekipa iz Sindikata zakazali sastanak sa AS grupacijom, van kruga Bosnalijeka.
Da li je to tačno i kako to da mi radnici nismo upoznati.
Čula sam da su Edhem i ekipa iz Sindikata zakazali sastanak sa AS grupacijom, van kruga Bosnalijeka.
Da li je to tačno i kako to da mi radnici nismo upoznati.
Gospodjo Cofadon, zanimljivo je kako uvjek pogresno cujes?
Nek pokusaju po toj cijeni i kupe onoliko koliko bude raspolozivo.
Pa pokušali su ali nije bilo dovoljno. Mogu i tender ali za to moraju imati 30-50tak miliona KM spremno na računima. Ovdje se preuzimanja uglavnom rade od dvije pare. Malo politka, malo muljanje na berzi i tako....
A Galenika bi bila "neuspjeh". Nije ovo taj region.
U tom slucaju nek pokusaju sa vecom cijenom i garantujem da ce prikupiti vecinu dionica.
-
Ma naravno da je AS daleko od nevinašceta u svakom pogledu, samo što je ovdje Bosnalijek u pitanju, tek ulaze u vlasništvo pa nisu još ni uspjeli napraviti nikakvu štetu, bar koliko znamo. Tema je dakle bila BSNL pa zato kažem koliko je štete nanijeto u prethodnim godinama da se ne zaboravi Hadenizacija, fiksiranje cijene na 14 i štošta nakon toga. Pošto je tema BSNL, AS mi nije bio u fokusu, nije da sam njih branio ni abolirao za bilo šta, mogao bi se roman napisati. Dakle za AS, da samo spomenem ovdje a biće prilike na temi Vispak ili drugdje, ono što rade malim dioničarima (njih 360) u Vispaku, je, odgovorno tvrdim, GORE nego Uzunović dioničarima Bosnalijeka. On je bar dijelio dividendu kakvu-takvu dok su se ovi u Vispaku popeli do 95% znamo kako, otkupljujući po djelićima realne cijene, koristeći nelikvidnost na SASE, (uglavnom) vanberzansku trgovinu, a onda uz pomoć lošeg zakona o squeeze outu (napokon ispravljen ove godine) vršeći dodatni pritisak na cijenu samim strahom malih dioničara i ostalih potencijalnih investitora od istiskivanja, polako doveli do 95% potpuno ignorišući male dioničare. Pa pogledajte samo na SASE način trgovine Vispakovim dionicama dok su se ASovi primicali 95%, skoro sve vanberzanski. Gledam sad, "tržišna" "čitavih" 10,35 takvim metodama. A dobit 7,8 miliona, 5,18 KM po dionici i tu je negdje zadnjih godina, P/E nevjerovatnih 2. Kad poredimo sa Uzunovićevim BSNL pri tržišnoj 24 KM profit po dionici 1,33 KM P/E 18. Drugim riječima kad bi AS plaćao sad dionice BSNL onako kako je plaćao Vispakove (i kako su sad vrednovane) BSNL bi sad bio tržišno 2,7 KM a ne 24 KM. Svedeno na iste parametre poslovanja. Ili bi Vispak bio 93 KM. Koliko i vrijedi. Da ne pominjem podjelu dividende gdje je stvar još gora, bukvalno ASovi pišaju po malim dioničarima (koji su posebna priča i koji su svojom pasivnošću značajno tome doprinijeli) u Vispaku akumulirajući godinama dobit (koju jelte "reinvestiraju", raspodjeljuju, prelijevaju lijevo i desno, avioni-kamioni, ali nikada da se "prelije" malim dioničarima valjda jedinstven slučaj na planeti) a ne podjelivši dividendu NIKAD. Vrte dakle tuđe pare, nepodijeljenom dividendom malih dioničara šire "imperiju" kupujući druge firme. I tu je Uzunović bolji kakav god da je i štagod da je radio a pisali smo i ovdje šta je radio. Ako im (ASovcima) tretman malih dioničara u BSNL bude onakav kakav je u Vispaku godinama, bojim se da će mali dioničari Bosnalijeka uskoro žaliti čak i za Uzunovićem.panzer wrote: ↑20 May 2022, 13:51 Da mi prvi put čujemo za AS pa bi se čovjek i složio.
Ovdje na forumu je "evidentirano" na desetine konkretnih aranžmana tipa kojeg sam onako naveo a koje je urađeno preko "mreže AS". Niko se nije ni počešao a kamoli ispitao i procesuirao kao što bi trebalo sve procesuirati.
U Bosnalijeku to možda neće biti preko mreže jer Bosnalijek nema dodirnih tačaka sa AS mrežom ali zapitajte se zašto su u igru ušli Hercegovinalijek i MGM. Kao pustimo da vidimo šta će AS uraditi. Pa to se zna, svi dosadašnji poslovi i transakcije su i dalje vidljive a sad da očekujemo da rade drugačije.
I kad oni preuzmu upravu a mi opet vidimo i ukažemo na koji način se izvlače pare iz firme, hoće li slučajno neko napraviti prijavu tužilaštvu pa da vidimo da spektakularnu akciju Sipe.