RMU Banovići

Post Reply
yugo
Posts: 48
Joined: 10 Jul 2012, 12:37

RMU Banovići

Post by yugo »

I jutros po 40,00 KM :?:
yugo
Posts: 48
Joined: 10 Jul 2012, 12:37

Re: RMU Banovići

Post by yugo »

Na prvom polugodištu minus 3,3 mil KM
panzer
Posts: 11804
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: RMU Banovići

Post by panzer »

Zanimljiva prepiska:


zašto jedan rudnik (banovići naprimjer) ne bi imao mogućnosti da povaća proizvodlju?
Zar je loše uvesti ugalj da bi ložio termoelektranu? Mislim ako je cilj imat struju, zar su napori prema tom cilju nešto smiješno?


Nema, jer se ne ulaze kao nekada u istraživanja novih lezista, niti se ko bavi tim projektovanjem (iskreno da kazem nemamo ni strucnjake, niti jake rudarske institute kao nekada), Banovići zatvaraju uskoro svoj površinski kop koji im je davao najvecu proizvodnju jer se otislu previse u dubinu, tako da vec troskovi transporta sa dna prelaze prihod od dobijanja uglja, a nema ni rezervi. Naravno nemaju plan otvaranja novog jer ga nisu nikad ni imali, podzemna jama Omazici daje premalu proizvodnju, imaju plan reaktivacije jedne jame ali daleko od toga da ce imati postojeću proizvodnju.

Prevelike su to investicije, cak vece od izgradnje termoelektrana, na takve poduhvate, mogli su samo Titovi rudnici. Ovo danas sto mi koristimo, to su ti sve u principu, istraživanja, projektovanja i otvaranja lezista iz 70-tih i 80-tih. Godina. Nista novo od 1995 pa na ovamo.
Naravno rudarenje se kao tehničko tehnološki proces mnogo unaprijedilo, metode koje mi koristimo su zastarile, nerentabilne, puno troskova, mehanziacija stara. Itd.
Recimo da jedan BTO bager na površinskom kopu koji sluzi za otklanjanje otkrivke i usmjernje jalovine košta preko 300 miliona KM


Ja ovo nekontam. Neisplativo izvlačit iz otvorenog kopa? a izplativo uvozit iz brazila? Jer imaš izvoz uglja iz brazila. Znači nekom se isplati. A nama se neisplati izvadit iz svog dvorišta?
Već sam rekao površinski kop u Banovićima je došao do te dubine da nije uopste isplativo spuštati dumpere po taj ugalj. Znači znas osnovu ekonomije, kada ide u minus. Znači jeftiniji je ugalj iz Brazila, nego troskovi transporta u Banovićkom površinskom kopu. Znaci treba otvoriti novi kop i premjestiti mašineriju, znaju se dvije lokacije, samo niko ni ne pomislja na takvo nešto, niti su vršena istraživanja, niti ima volje.


Neisplativo ulagat u rudnike uglja? A rudnici uglja su isplativi u drugim zemljama. Kako to? Zašto može kod drugih a kod nas nemože?

Nije neisplativo, u tom grmu leži zec, našu državu, uprave rudnika ne zanima ulaganje u taj sektor, nego samo od danas do sutra, iskoristi postojeće.
Fazon sto su se rudnici projektovali za nekih 30-40 godina eksploatacije najvise, a upravo ti rokovi ističu a nikakva nova projektovanja nisu rađena.



Neisplativo imat mašinu od 300 miliona KM a mašina se prodaje? Pa valjda je izgradjena da bude isplativa. Da nije isplativo ta mašina nebi postojala. Kao što nema buseva na raketno gorivo, jer nije isplativo. Ova mašina je isplativa. Postoji!!!
Nerazumijem ti argument zašto banovići nemogu povećat proizvodnju da hrane novu termoelektranu?

Nije neisplativo, takva jedna masina se otplati za godinu dvije na otvorenom kopovima, samo što kod nas niko ne želi da čuje za takve stvari. Nekada je to bilo normalno, u Titovim rudnicima, ulaganja u razvoj od strane države a i samih rudnika, a gdje su sad ti fondovi da se finansira intraživanje i otvaranje nove proizvodnje.
graditelj
Posts: 128
Joined: 24 Jan 2012, 11:20

Re: RMU Banovići

Post by graditelj »

U odgovoru na drugo pitanje imaju četiri rečenice, a tri počinju sa "Znači" :-)
panzer
Posts: 11804
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: RMU Banovići

Post by panzer »

Hah, nije Grabovica, neko je sa rudarsko geološkog fakulteta u TZ. Zanimljiv je pogled na dešavanja u RMU Banovići mada tu sada treba ubaciti i ostale faktore poslovanja jer čovjek koji zna samo tehničku stranu posla ponekad zanemari ostalo. Ali ipak, neisplativnost površinskog kopa je nešto vrlo bitno za opstanak firme. Možda je to razlog traženja nekoga za izgradnju TE jer ako nađu nekoga onda će mu prepustiti patnju borbe za otvaranje novih kopova.
mendo
Posts: 506
Joined: 11 May 2012, 12:07

Re: RMU Banovići

Post by mendo »

gdje i kada je ovo bilo objavljeno? hvala.
panzer
Posts: 11804
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: RMU Banovići

Post by panzer »

Svjesni značaja ulaganja investicija i uštede sirovina RMU ''Banovići'' u 2014 godini namjeravaju početi gradnju fabrike cementa u centralnom dijelu ugljenog bazena u blizini buduće termoelektrane. Cilj projekta je proizvodnja cementa iz nusprodukata termoelektrane i laporovitih naslaga laporca ležišta uglja, javlja RTV Slon.

Ulazne sirovinske komponente za proizvodnju cementa biće obezbjeđene iz termoelektrane i rudnika, uz minimalne troškove transporta ulaznih sirovina (u krugu od 3 km). Zbog niskih troškova sirovinskih komponenti kao nusprodukata termoeletrane i laporovitih naslaga ležišta uglja Rudnika Banovići ova Cementara će biti konkurentna na tržištu proizvedenog cementa.

Procijenjena vrijednost investicije je oko 200 miliona eura. Završetak izgradnje očekuje se tokom 2017. godine.
Zanimljiva strategija. 2014 planiraju cementaru a ulazne komponente će im biti od neke termoelektrane koje nema ni na mapi.
proleter
Posts: 1631
Joined: 14 Sep 2012, 13:45

Re: RMU Banovići

Post by proleter »

Vrlo dobra opaska.
Treba narodu prodati neku priču po sistemu "ne crkni magarče do zelene trave".
Vjerovatno će kamen temeljac položiti načelnik Banovića u prisustvu Sulejmana Tihića negdje u septembru 2014., mjesec pred izbore. Kao što je Suljo obećavao na predizbornom mitingu 2006. godine u Goraždu da će za 4 godine napraviti autoput Sarajevo- Goražde. Nisam siguran ni da su rupe na cesti pošteno iskrpili.
A termoelektranu će na brzaka napraviti između 2015. i 2017.godine.
Kojim novcem ?
Eh, i ja baš nekada sitničavim :lol:
panzer
Posts: 11804
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: RMU Banovići

Post by panzer »

Rudnici mrkog uglja (RMU) Banovići d.d. Banovići 2012. godinu okončali su sa oko 1,8 miliona KM dobiti, u decembru je zaposleno 140 radnika, a slijedi zapošljavanje još 160 radnika, kazao je za Onasu Munever Čergić, direktor rudnika.
"Zadovoljan sam, tim više, jer smo čak osam mjeseci radili u uslovima ozbiljnih problema u pogledu plasmana zbog toga što je blok VI TE 'Tuzla' koji troši naš ugalj, zaustavljen 1. maja. Menadžment je u takvim okolnostima pokazao visok stepen sposobnosti da reaguje na promjene, kako u pogledu održavanja kontinuiteta u proizvodnji, tako i kada je riječ o plasmanu određenih količina uglja novim kupcima. Također, moram istaći da smo u decembru zaposlili 140 novih radnika za potrebe direktne proizvodnje", kaže Čergić.
pitan o najznačajnijem realiziranom projektu RMU "Banovići" u protekloj godini, Čergić je odgovorio kako je "najznačajni investicioni zahvat svakako nabavka mehanizovanog širokog čela u rudnik 'Podzemna eksploatacija uglja', čija vrijednost premašuje 20 miliona KM.
"Radi se o savremenoj opremi koja će obezbjediti maksimalnu sigurnost rudara i povećati proizvodnju uglja. Ova oprema dopremljena je u Banoviće u decembru protekle godine i januaru ove godine. Posebno bih istakao da smo paralelno uspjeli završiti veoma složen i zahtjevan posao kad je u pitanju realizacija projekta gradnje termoelektrane u Banovićima. Dobili smo okolinsku dozvolu i druge dokumente", pojasnio je Čergić.
Govoreći o 2013. godini, Čergić je kazao kako će akcenat biti "na završetku realizacije projekta uvođenja mehanizovanog širokog čela u jamu čija ugradnja počinje najkasnije do prve polovine maja što će rezultirati povećanjem proizvodnje i zapošljavanjem novih 160 radnika."
"Za potrebe površinske eksploatacije uglja nabavit ćemo dva damper kamiona i jedan hidraulični bager. Jedan od ključnih ciljeva i zadataka u ovoj godini svakako je iznalaženje strateškog partnera za gradnju TE Banovići i završetka izrade idejnog projekta Fabrike cementa u Banovićima", kaže Čergić
proleter
Posts: 1631
Joined: 14 Sep 2012, 13:45

Re: RMU Banovići

Post by proleter »

Zaista lijepa i poučna priča.
Pokazuje šta se sve pregalačkim radom,trudom.....i neplaćanjem obaveza, poreza i doprinosa može postići :lol:
Da ne spominjemo zatrpavanje i zagađivanje jezera Modrac otpadnim muljem i teškim metalima, kršenje Zakona o zaštiti okoline...
Post Reply