Rudnik Soli Tuzla

panzer
Posts: 11809
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Rudnik Soli Tuzla

Post by panzer »

Pa pošto ne mogu nikako imati više od 12-13% vlasništva onda bi im moglo biti u interesu da firma radi dobro i efikasno.
Kad su u suvlasništvu onda se trude da firma dobro radi, npr Igman, Bosnalijek ili da je cijena dionica vrjednovana npr Sarajevo osiguranje.
panzer
Posts: 11809
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Rudnik Soli Tuzla

Post by panzer »

Odjednom se pojavio rashod kamata od 1,1 miliona KM a nemaju kredita ni pozajmica. Odnosno nemaju na bilansu stanja ali prikazuju neki dugoročni na gotovinskim tokovima. Pa da je i dugoročni kamata od 1,1 milion KM je neka muljaža.

Nabava opreme 6,4 miliona. I pored silnog iznosa na računima oni su uzeli dugoročni kredit. Pa neka su uzeli kredit od 7 miliona KM kamata od 1,1 milion KM za manje od godinu dana je ozbiljna zavala.
slavuj
Posts: 1932
Joined: 19 Sep 2013, 11:29

Re: Rudnik Soli Tuzla

Post by slavuj »

Kratkorocne obaveze su im 3,173 miliona,dugorocne samo120 hiljada i nema nikakvih sansi da se na te obaveze plati 1,158 miliona kamata..
Cak i da su kredite uzeli od vlastog amidje ili od stranackih centrala.Ovoliki iznos kamata moze biti samo po nekim sudskim presudama ,dakle zatezne kamate.Zbog ovog cu morati na Skupstinu.
panzer
Posts: 11809
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Rudnik Soli Tuzla

Post by panzer »

Ne bi bilo loše imati još par procenata vlasništva uz sebe na skupštini . Možda bi se uz više glasova probudila i AS kombinacija. I njima bi valjda trebalo od koristi da ih ovi politika-tipovi ne prave budalama preko naštimanih finansijskih izvještaja.
slavuj
Posts: 1932
Joined: 19 Sep 2013, 11:29

Re: Rudnik Soli Tuzla

Post by slavuj »

Mislim da su oni i sada vrlo aktivni gore.
Kao jedan od dva velika korisnika proizvoda Rudnika sigurno imaju namjeru ga u konacnici i kupiti.
Ili sami,ili u dogovoru sa Turcima iz Lukavca.
Ovi iz Lukavca su na taj nacin rijesili i pitanje rudnika krecnjaka.
Vjerujem da ce termin privatizacije Rudnika hiti uskladjen sa mogucnostima AS grupacije.
potisak
Posts: 88
Joined: 24 Dec 2019, 17:53

Re: Rudnik Soli Tuzla

Post by potisak »

slavuj wrote: 23 Mar 2022, 10:46 ...
Vjerujem da ce termin privatizacije Rudnika hiti uskladjen sa mogucnostima AS grupacije.
Malo, pa malo, pa svjedočimo smjenama vlade TK. Apsolutno smo sigurni da nacionalisti sada gube na izborima, tako da neće biti "kočnica" ni na Federalnoj vladi, a to znači da SDA neće moći "usklađivati" prodaju državnog udjela kao na FDS, već će to "usklađivati" više stranaka, a u TK prednjači SDP, i tu se ne bi trebalo štimati ni Turcima ni AS grupaciji, već pošteno pa ko plati više. Knjigovodstvena cijena je 91,8841 KM.
Tuta
Posts: 8
Joined: 13 Jan 2022, 11:40

Re: Rudnik Soli Tuzla

Post by Tuta »

Ja svoje 376 dionica ne dam dok ne bude vise od pola knjigovostvene ...znam da cekam hahhaha
panzer
Posts: 11809
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Rudnik Soli Tuzla

Post by panzer »

Stranke su se dogovorile. Sad treba i direktora mijenjati
Sazivanje Skupštine društva “Rudnik soli Tuzla” d.d. Tuzla
11.4.2022 11:53:39
Saziva se 39. (tridesetdeveta) vanredna Skupština DIONIČKOG DRUŠTVA RUDNIKA SOLI ''TUZLA'' TUZLA, za dan 29.04.2022. godine (petak), sa početkom u 15:00 sati u Tuzli, u prostorijama Rudnika soli „TUZLA“ d.d. Tuzla u ulici Tušanj 66.



Za Skupštinu se predlaže slijedeći Dnevni red:



1. Otvaranje Skupštine, izbor predsjednika Skupštine i dva ovjerivača zapisnika o radu Skupštine

2. Odluka o razrješenju članova Nadzornog odbora Rudnika soli „TUZLA“ d.d. Tuzla

3. Odluka o privremenom imenovanju članova Nadzornog odbora Rudnika soli „TUZLA“ d.d. Tuzla u trajanju do 90 dana

4. Odluka o davanju prethodne saglasnosti Skupštine Društva na tekst Ugovora o utvrđivanju prava, obaveza i odgovornosti u obavljanju pozicije predsjednika i člana Nadzornog odbora Rudnika soli „TUZLA“ d.d. Tuzla
panzer
Posts: 11809
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Rudnik Soli Tuzla

Post by panzer »

Što bi se turci volili "umiješati" u rad rudnika...
Izgradnju uspješnih i partnerskih odnosa sa privrednicima Vlada Tuzlanskog kantona danas je nastavila prijemom visoke delegacije fabrike Sode Sisecam i Sisecam grupacije iz Turske. Uz generalnog direktora Özdemir Mehmeta Tekina delegaciju su činili i viši direktor proizvodnje za globalne kupce Altuğ Şener i glavni finansijski direktor Gökhan Güralp.

Premijer Halilagić i danas je, uz riječi dobrodošlice, podcrtao strateško opredjeljenje Vlade Tuzlanskog kantona da bude partner svim privrednicima i podrška u razvojnim projektima za koje privrednici iskažu svoj interes.

„U onim stvarima koje su u nadležnostima i ingerencijama Kantonalne vlade, promptno ćemo reagirati i na naše aktivnosti privrednici sigurno neće čekati. S druge strane ondje gdje potrebe privrede izlaze van okvira i naših nadležnosti, bit ćemo im podrška i zajedno s privrednicima i investitorima radit ćemo na ubrzavanju procedura, urgirati i svekoliko im pomoći u ostvarivanju njihovih interesa", kazao je premijer Halilagić
Posebna pažnja tokom razgovora bila je posvećena planiranom povećanju proizvodnih kapaciteta Sode Sisecam u Lukavcu (SSL) tokom 2021. godine i kapacitetima proizvodnje slanice u Rudniku soli Tuzla, kao osnovnom preduslovu.

„Prije svega želimo se zahvaliti za podršku Vlade Tuzlanskog kantona i odnos koji gajite prema Sodi Sisecam. Intenzivnim ulaganjem i odgovornim odnosom doveli smo ovu fabriku da bude jedna od najjačih fabrika ovog tipa u Europi. Mi smo kao grupacija sretni i zadovoljni što imamo ovu fabriku u našoj porodici. Prije tri godine pokrenuli smo i projekat povećanja kapaciteta, ali smo tada primijetili da plan Rudnika soli ne prati naše planove. Mi smo naše investicije završili i sada samo čekamo da se prevaziđe ta problematika u Rudniku. kazao je direktor Sener, te izrazio zahvalnost Vladi za aktivan odnos na realizaciji investicija u Rudniku.

Ovom prilikom premijer Halilagić je istaknuo da su resorni ministri privrede, prostornog uređenja i zaštite okolice, te poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Vlada u cjelini već upoznati sa situacijom i međusobnim odnosom Sode, Rudnika soli i drugih privrednih društava u većinskom državnom vlasništvu koji posluju sa Sodom, te je izrazio spremnost za snažniji angažman u pogledu osiguranja preduslova za dalji pozitivan razvoj tih odnosa.„Upoznati smo sa činjenicom da Rudnik posljednjih godina nije otvarao nove bušotine, kao preduslove za očuvanje i proširenje svojih proizvodnih kapaciteta. Shvatamo i da takav odnos ne doprinosi sigurnosti za dugoročno poslovanje Sode, te je u tom smislu poseban fokus aktivnosti Ministarstva privrede, ali i Vlade u cjelini usmjeren ka stanju u Rudniku", kazao je danas ministar privrede Edin Duraković, dodajući da bi i zaključenje zajedničkog ugovora koji bi sinhronizirao zajedničke razvojne projekte, te bio podloga za planiranje budućeg djelovanja mogao biti pravac djelovanja u narednom periodu.
.
panzer
Posts: 11809
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Rudnik Soli Tuzla

Post by panzer »

https://rudniksoli.ba/file/obavjestenje ... pstine/129

Kolika je ovdje dividenda. Šta kažu kantonalni politikanti.

Prije izvjesnog vremena čitam neki komentar na izgradnju puteva pa se provuče misao o načinu razmišljanja tuzlanske vlasti tj političara:
Federalni ministar poljoprivrede, inače iz USK, se intenzivno bavi resorom cestogradnje. Vjerovatno je to dobra evropska praksa?

Sa druge strane, iz TK nema ministara u Vladi FBiH, jer su svi kadrovi u stanju visoke pripravnostu zbog slijedeće promjene vlade TK i mjesta direktora Aerodroma Tuzla. S obzirom da se to tamo dešava jednom sedmično, procjena je da je godišnje potrebno između 1000 i 1200 političara samo za te osnovne funkcije.
Post Reply