Naslov je pravi. "Uz vodu-niz vodu".
Turski investitori u energetski sektor obišli bh. rijeke
Turski investitori koji su spremni da ulažu u energetski sektor nedavno su boravili u Bosni i Hercegovini, saznaje agencija Anadolija (AA).Rezultat je to prošlogodišnje posjete federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Erdala Trhulja Republici Turskoj.
Zajedno s Trhuljem, u Tursku je tada putovao i Edhem Bičakčić, ekspert u oblasti energetike, koji je turskim investitorima prezentirao "zakonske mogućnosti i potencijale s kojima BiH raspolaže u smislu malih i velikih, vjetroparkova i solarne tehnike, odnosno potencijala obnovljivih izvora". "U BiH su do sada bila tri različita investitora iz Turske. Oni su obilazili lokacije na rijeci Bosni, Krivaji, Riki kod Jajca, te na rijeci Vrbas kod Donjeg Vakufa. Za sada ne mogu govoriti o imenima tih kompanija. Interesa ima, ali još nije potpisan nikakav konkretan ugovor. Mi to stalno radimo na tome. Vjerujemo u pozitivan ishod", kazao je Bičakčić za agenciju Anadolija (AA). Bosna i Hercegovina raspolaže s više od 50 posto obnovljivih energetskih izvora, uključujući velike hidro potencijale s približno hiljadu malih, srednjih i velikih rijeka. Prema procjenama stručnjaka, u sektoru malih hidroelektrana u Bosni i Hercegovini se koristi manje od 10 posto potencijala, što otvara široke mogućnosti za investicioni zamah.
Elektroprivreda BIH
Re: Elektroprivreda BIH
http://www.elektroprivreda.ba/np/pusers ... pstinu.pdf
Materijal za narednu skupštinu, trogodišnji plan i dosta zanimljivih stvari. 650 mil KM za ulaganja u nove pogone i malo za dioničare, dobiti nigdje:
Materijal za narednu skupštinu, trogodišnji plan i dosta zanimljivih stvari. 650 mil KM za ulaganja u nove pogone i malo za dioničare, dobiti nigdje:
- Attachments
-
- fi.png (27.37 KiB) Viewed 5432 times
-
- DOB.png (36.77 KiB) Viewed 5432 times
-
- restr.png (44.95 KiB) Viewed 5432 times
10 % manja proizvodnja u 2012. nego u 2011. ?
smiješni su ovi planovi.
Čuj planirana dobit za 2013. godinu 10 miliona
Ako godina bude bar prosječno kišovita uz ove remontovane kapacitete u termoelektranama i cijene koje su u Europi u porastu dobit bi trebala biti preko 50 miliona KM.
Smješno je da takav gigant pravi dobit od par miliona maraka.
smiješni su ovi planovi.
Čuj planirana dobit za 2013. godinu 10 miliona
Ako godina bude bar prosječno kišovita uz ove remontovane kapacitete u termoelektranama i cijene koje su u Europi u porastu dobit bi trebala biti preko 50 miliona KM.
Smješno je da takav gigant pravi dobit od par miliona maraka.
@brzi
Jesi li pročitao šta je panzer napisao, 650 miliona ulaganja u narednom periodu?
Ono što meni čini ovu dionicu neatraktivnom za ulaganje (uprkos vječitom "potencijalu" ) je činjenica da će struja kod nas biti još dugo socijalno-politička kategorija i tema.
Energent od kojeg zavise cijene drugih proizvoda. Rudari i rudnici vječito pušu za vrat Elektroprivredi sa zahtjevima za bolji standard i nova ulaganja. Računovodstveno se uvijek može štimati da je dobit par miliona. I na kraju, mislim da neće doći do privatizacije još decenijama, a možda i nikada.
I ne treba. Ovo je jedini sektor, uz javna dobra kao što su šume, vode i sl. protiv čega sam i ja kada je u pitanju privatizacija.
Nasuprot ovome je telekom sektor koji je također 90 % još "državni".
Moja TV nije potreba nego luksuz. Od impulsa mobitela i interneta ne zavise nikakve cijene. Plaće su im već i previsoke za nove zahtjeve. Privatizacija neminovna. Dividenda redovna. Po fundamentalnim pokazateljima već konkurentna u regionu.
Ovo je tržište prepoznalo pa na prvom nema tražnje skoro ništa, dok kod drugog konstatno otvoreni značajni kupovni nalozi (ovo "značajno" je relativno obzirom o kakvom plitkom tržištu se trenutno radi). Da nije ZIF Prevent bila bi već preko 20 KM.
Ovo je samo usporedba, ne želim da se shvati kao "navlačenje" na neke "moje" dionice.
Čak mislim da je u nekom 10-godišnjem periodu ova cijena Elektroprivrede povoljnija od Telecoma. Ko može da čeka.
Jesi li pročitao šta je panzer napisao, 650 miliona ulaganja u narednom periodu?
Ono što meni čini ovu dionicu neatraktivnom za ulaganje (uprkos vječitom "potencijalu" ) je činjenica da će struja kod nas biti još dugo socijalno-politička kategorija i tema.
Energent od kojeg zavise cijene drugih proizvoda. Rudari i rudnici vječito pušu za vrat Elektroprivredi sa zahtjevima za bolji standard i nova ulaganja. Računovodstveno se uvijek može štimati da je dobit par miliona. I na kraju, mislim da neće doći do privatizacije još decenijama, a možda i nikada.
I ne treba. Ovo je jedini sektor, uz javna dobra kao što su šume, vode i sl. protiv čega sam i ja kada je u pitanju privatizacija.
Nasuprot ovome je telekom sektor koji je također 90 % još "državni".
Moja TV nije potreba nego luksuz. Od impulsa mobitela i interneta ne zavise nikakve cijene. Plaće su im već i previsoke za nove zahtjeve. Privatizacija neminovna. Dividenda redovna. Po fundamentalnim pokazateljima već konkurentna u regionu.
Ovo je tržište prepoznalo pa na prvom nema tražnje skoro ništa, dok kod drugog konstatno otvoreni značajni kupovni nalozi (ovo "značajno" je relativno obzirom o kakvom plitkom tržištu se trenutno radi). Da nije ZIF Prevent bila bi već preko 20 KM.
Ovo je samo usporedba, ne želim da se shvati kao "navlačenje" na neke "moje" dionice.
Čak mislim da je u nekom 10-godišnjem periodu ova cijena Elektroprivrede povoljnija od Telecoma. Ko može da čeka.
Evo sada će im rudari "jedinstveno" još više puhati za vrat.
Kod nas se vlast boji jedino rudara i demobiliziranih boraca. Raspad SFRJ je počelo sa rudarima Trepče.
Intetresantno da se i Tito jedino bojao rudara svojevremeno
http://www.avaz.ba/vijesti/iz-minute-u- ... ganizaciji
Kod nas se vlast boji jedino rudara i demobiliziranih boraca. Raspad SFRJ je počelo sa rudarima Trepče.
Intetresantno da se i Tito jedino bojao rudara svojevremeno
http://www.avaz.ba/vijesti/iz-minute-u- ... ganizaciji
@ proleter,
čitam ali nema veze ulaganje sa padom proizvodnje za 10% ni sa malom dobiti.
Amortizacija se knjiži i bez ulaganja.
čitam ali nema veze ulaganje sa padom proizvodnje za 10% ni sa malom dobiti.
Amortizacija se knjiži i bez ulaganja.
-
Ovi dokumenti su stvarno bruka. Očekivao sam dobit od min 20 ak miliona. Kako se desilo da se dobit nakon prvog polugodišta smanji na mizernih 2 miliona iako je u prvom polugodištu bila i stogodišnja suša i nezapamćeni snijeg a ipak je bila dobit od nekoliko miliona. U drugom polugodištu nije bilo snijega a dobit je ispala manja nego u prvom ustvari bio je gubitak. Treba biti dobro nesposoban da ti to uspije.
Planovi, presmiješno. 2013 je prva godina u kojoj su napokon svi kapaciteti remontovani i može se proizvoditi punom snagom nakon povećanja cijene za 15 %. Po meni to svakako omogućava (uz prosječan čak ne ni odličan) menadžment povećanje prihoda za tih 15 % pa onda i dobiti za toliko jer povećanje prihoda dizanjem cijene ne diže troškove. Kako je prihod realno prije povećanja cijene bio preko 900 miliona, a kako rekoh sve ce biti u punom pogonu 2013 realno je bilo očekivati povećanje prihoda i dobiti od cca 130 ak miliona u odnosu na 2011 (zanemariću 2012, ona ni zašta nije referentna zbog gorepomentutih remonta i suše).
Eto uzmimo i eventualni rast plata rudara ili (cijena uglja nije bitno kako ih nazovemo) i sa osrednjim vođenjem ne vidim kako bi iko mogao planirati išta ispod 70-100 miliona dobiti. Oni su međutim planirali presmiješnih 10. Ili hoće da se poslije pohvale da su to značajno premašili ili su sami svjesni svojih mizernih sposobnosti. U svakom slučaju plan je skandalozan.
Planovi, presmiješno. 2013 je prva godina u kojoj su napokon svi kapaciteti remontovani i može se proizvoditi punom snagom nakon povećanja cijene za 15 %. Po meni to svakako omogućava (uz prosječan čak ne ni odličan) menadžment povećanje prihoda za tih 15 % pa onda i dobiti za toliko jer povećanje prihoda dizanjem cijene ne diže troškove. Kako je prihod realno prije povećanja cijene bio preko 900 miliona, a kako rekoh sve ce biti u punom pogonu 2013 realno je bilo očekivati povećanje prihoda i dobiti od cca 130 ak miliona u odnosu na 2011 (zanemariću 2012, ona ni zašta nije referentna zbog gorepomentutih remonta i suše).
Eto uzmimo i eventualni rast plata rudara ili (cijena uglja nije bitno kako ih nazovemo) i sa osrednjim vođenjem ne vidim kako bi iko mogao planirati išta ispod 70-100 miliona dobiti. Oni su međutim planirali presmiješnih 10. Ili hoće da se poslije pohvale da su to značajno premašili ili su sami svjesni svojih mizernih sposobnosti. U svakom slučaju plan je skandalozan.
Ma ne znam. Metorološka godina je bila luda pa su se slabije snalazili odnosno ni rezultati nisu mogli biti dobri. Ali na pojedninačnim pozicijama se vidi šta je uticalo na rezultat. A opet vidi se rast EBITDA.
- Attachments
-
- bil.png (88.57 KiB) Viewed 5303 times
-
- ebt.png (33.31 KiB) Viewed 5303 times
Ima još jedna neugodna stvar za Elektroprivredu.
Odskora se plaća i naknada za zagađenje okoliša po jedinici sagorenog fosilnog goriva Fondu za zaštitu okoliša FBiH.
Što je još gore od ovoga, izgubili su spor sa općinom Tuzla kojoj moraju platiti 7 miliona KM + još 7 miliona kamate po tužbi iz 2004. godine po ovom osnovu.
Ne vidim gdje su ovo smjestili, osim možda u ovu stavku "drugi rashodi" ?
Odskora se plaća i naknada za zagađenje okoliša po jedinici sagorenog fosilnog goriva Fondu za zaštitu okoliša FBiH.
Što je još gore od ovoga, izgubili su spor sa općinom Tuzla kojoj moraju platiti 7 miliona KM + još 7 miliona kamate po tužbi iz 2004. godine po ovom osnovu.
Ne vidim gdje su ovo smjestili, osim možda u ovu stavku "drugi rashodi" ?
Sinoć u prilogu o osnivanju jedinstvenog sinadikata rudnika uglja u FBiH rečeno da je od 1. januara 2013. g. smanjena cijena električne energije svim potrošačima na 35kV za 7 %, ukljujčujući i rudnike i da je to prvi put da se smanjuje cijena struje velikim potrošačima.
Možda je to razlog ovako skromno planirane dobiti u narednom periodu ?
Možda je to razlog ovako skromno planirane dobiti u narednom periodu ?