Bosnalijek
Re: Bosnalijek
Nema potrebe za skretanje s teme! Ako bude imao veze sa BSNL onda će od mene dobiti adekvatne i provjerene pridjeve...
Dobar dio toga sto je montyphyton naveo stoji, dio koji se odnosi na konkurenciju. Al mi nešto nije jasno, jel on misli da je polić "spasitelj" koji to neće dozvoliti?? Objektivno, šta se promjenilo osim imena? Znači "nema" Ede, tu je Polić. Gdje su ostali??? Arslanagići su uzimali zajedno sa zetom Fikom, Kebeom i još sigurno provjerenom grupom saradnika. Sad tu imamo čovjeka koji to sve želi "ušminkati" i predstaviti da je on čovjek koji "ima jasnu viziju razvoja". Zna o farmaceutskoj industriji isto ko i o nuklearnoj fuziji, ali "ima jasnu viziju razvoja" i ne samo da će "spasiti" firmu nego je "povesti ka visinama"
Sta je alternativa??? Nadam se nova skupština uskoro, smjena cjelokupnog NO koji je u tehničkom mandatu ,smjena cjelokupnog menadžmenta koji je takodje u tehničkom mandatu na čelu sa Edom, dolazak ljudi koji predstavljaju stvarne vlasnike pa neka to bude i Vlada i Haden i svi drugi dioničari koji imaju dovoljan broj procenata i naravno mali dioničari (kroz NO).
Sta je alternativa??? Nadam se nova skupština uskoro, smjena cjelokupnog NO koji je u tehničkom mandatu ,smjena cjelokupnog menadžmenta koji je takodje u tehničkom mandatu na čelu sa Edom, dolazak ljudi koji predstavljaju stvarne vlasnike pa neka to bude i Vlada i Haden i svi drugi dioničari koji imaju dovoljan broj procenata i naravno mali dioničari (kroz NO).
Hajde da budemo konkretni!
Ovim putem pozivam Udruzenje i spomenutog Cengica da se pokrene gradjanska parnica za lazno predstavljanje protiv Polica? Ja sam spreman finansijski podrzati placanje troskova postupka. Takodje ovo vidim i kao priliku da Udruzenje snaznije krene u okupljanje malih dionicara sto zagovaram od pocetka.
Ovim putem pozivam Udruzenje i spomenutog Cengica da se pokrene gradjanska parnica za lazno predstavljanje protiv Polica? Ja sam spreman finansijski podrzati placanje troskova postupka. Takodje ovo vidim i kao priliku da Udruzenje snaznije krene u okupljanje malih dionicara sto zagovaram od pocetka.
-
U ovoj trenutku ne bi koristila nikakva gradjanska parnica.U Tuzilastvu Kantina vec postoje dvije krivicne prijave dionicara za nezakonitosti oko skupstine od 07.07.2012.Jedna je Vlade FBiH a druga Halila Cengica zbog falsifikovanja isprava.U Federalnoj upravi policije postoji pripremljena dokumentacija za krivicne prijave protiv aktera prikupljanja i vjerovatnog falsifikovanja odredjenog broja punomoci za tu famoznu skupstinu.Ceka se na ocitovanje Slovenaca cije su duple punomoci sprijecile smjenu Nadzornog odbora,kako je predlagala Vlada FBiH.U medjuvremenu je Kantonalni sud odbio zahtjev Vlade za uvodjenjem zastitnih mjera do konacne sudske odluke po njihovoj tuzbi.U isto vrijeme registracioni odjel istog suda odbio je upis novog direktora,vjerovatno zbog nelegalnosti Nadzornog odbora koji ga je izabrao.
Vec sest mjeseci Bosnalijekom upravlja potpuno nelegalno ,grupa ljudi.A za to vrijeme isti oni koji su bili angazirani na prikupljanju onih punomoci zbog kojih su dosli u sveru interesiranja policije,ucestvuju u ovom kontroliranom preuzimanju Bosnalijeka.
A najveci dionicar,vlada FBiH,cijelo to vrijeme suti.Najtargicnija posljedica te sveobuhvatne sutnje je legaliziranje tzv "kontroliranog preuzimanja "dionickih drustava na SASE po cijeni koju odrede posrednici.Najveci gubitnici u svemu tome su dionicari tih drustava.I vlada FBiH,kao najveci dionicar na SASE.Ne vjerujem da oni to ne shvacaju.Profitirali su samo direktori Drustava za upravljanje fondovima.Provizije koje ovi kriminalni mesetari isplacuju na ruke idu njima u dzepove.Nadam se da ce se neko u Evropi sjetiti da je to klasicno pranje novca.
Vec sest mjeseci Bosnalijekom upravlja potpuno nelegalno ,grupa ljudi.A za to vrijeme isti oni koji su bili angazirani na prikupljanju onih punomoci zbog kojih su dosli u sveru interesiranja policije,ucestvuju u ovom kontroliranom preuzimanju Bosnalijeka.
A najveci dionicar,vlada FBiH,cijelo to vrijeme suti.Najtargicnija posljedica te sveobuhvatne sutnje je legaliziranje tzv "kontroliranog preuzimanja "dionickih drustava na SASE po cijeni koju odrede posrednici.Najveci gubitnici u svemu tome su dionicari tih drustava.I vlada FBiH,kao najveci dionicar na SASE.Ne vjerujem da oni to ne shvacaju.Profitirali su samo direktori Drustava za upravljanje fondovima.Provizije koje ovi kriminalni mesetari isplacuju na ruke idu njima u dzepove.Nadam se da ce se neko u Evropi sjetiti da je to klasicno pranje novca.
-
Eto o čemu ja govorim, čista ludost. Sve je kao nelegalno ali nikakve zaštitne mjere ne trebaju. I to kaže isti organ.Odbrana poste wrote: .....U medjuvremenu je Kantonalni sud odbio zahtjev Vlade za uvodjenjem zastitnih mjera do konacne sudske odluke po njihovoj tuzbi.U isto vrijeme registracioni odjel istog suda odbio je upis novog direktora,vjerovatno zbog nelegalnosti Nadzornog odbora koji ga je izabrao.
Ovo je isto kao kad bi kontrola leta otkrila da u avionu sa tristo ljudi nema pilota (jer je npr doživio srčani udar) ali da nema potrebe za bilo kakvu vanrednu akciju. Istovremeno je provjerom papira nađeno da kopilot koji zna spustiti avion nije na vrijeme "udario"pečat na svoju licencu te mu se strogo zabranjuje da priđe komandama. Tako izvedeno spuštanje bilo bi dakle nelegalno iako bi spasilo tristo ljudi, pa je odlučeno da avion pokuša sletjeti sam, bez pilota. Putnici će doduše poginuti ali će bar sve biti legalno.
Iako kod nas mozda postoji mali twist. Kopilotu je službeno rečeno da ne može upravljati ali "kontrolni toranj" boga moli da on nelegalno preuzme komande i neleglno spusti avion jer oni sami ne znaju šta bi.
A za društva za upravljanje fondovima odavno rekoh da je to možda i najveće zlo na našoj berzi. Em se isisavaju fondovi nenormalno visokom naknadom za upravljanje, em se prave dealovi sa trgovinom dionicama između povezanih lica po kontrolisanim cijenama. Da se ovo ispravi fondovi bi mogli biti jak faktor likvidnosti na berzi. Ali kako to da se ispravi kad su i oni koji bi to trebali uraditi među pomenutim povezanim licima.
Samo konstatujete mjesecima jedno te isto. Čudna ste vi skupina ljudi.
Mnogi će se pokajati što nisu prodali po 14 KM dok su još mogli.
Mnogi će se pokajati što nisu prodali po 14 KM dok su još mogli.
-
Ono sto se "konstatuje mjesecima" nije da firma ne vrijedi, nego da se ne preduzima nista ili premalo da ostvari svoj puni potencijal, koji je veliki. Sto bi neko prodavao dionice Hadenu po 14 pa kad se firma stabilizuje za npr pola godine i drasticno poveca dobit, da gleda kako se tim dionicama trguje po 25 a on to moze samo gledati. Ja bih prije prodao npr FDS i za te pare kupio BSNL ili BH telecom po ovim cijenama.
Potencijal ima a koliko je velik je diskutabilno. Bosnalijek posluje u generickoj industriji gdje utakmica veoma neizvjesna i odabir pogresnih proizvoda moze drasticno srozati prihode i profit. Nemojmo se zavaravati da bosnalijek moze biti jedna krka, naprotiv i alkaloid je znacajno otisao ispred bosnalijeka. Jednoj krki je pala dionica sa 120 eura od prije 5god na 50tak eura danas, a i to je skok u zadnjih par mjeseci, ljetos je bila malo iznad 40eura. Ta kompanija ima preko milijardu eura prihoda, profit oko 150m eura, ulaze skoro 100m eura u r&d, iznos koji je duplo veci od cijelog godisnjeg prihoda bosnalijeka. Bosnalijeku su otisli kvalitetni ljudi, oni koji su ostali i novi koje dovode su finansijski strucnjaci ili podobni a ne sposobni. Svi gledaju u tu rusiju ko neku zlatnu koku ali ja kazem da je suludo oslanjati se na jedno trziste koje iznenadno moze da padne i sta onda?? Rusija krki predstavlja 20% prihoda a bosnalijeku 40% prihoda, to je skoro pa stajanje na jednoj nozi. Sta ako dodje novi vlasnik koji ne bude zelio da dijeli dividendu? Uvijek moze reci kao sto se godinama govorilo tu su potrebe da se reinvestira ili sad jos doda treba mi da saniram stete pricinjene na trzistima posljednjih mjeseci? A steta ima, govorimo sad samo o poslu, uslove koje nude veleprodajama lijekova su jako stetni po kompaniju jer zele da prikazu rezultati ali taj rezultat nije realan i mimo je potreba trzista. Je li rezultat premjestiti robu sa lagera bosnalijeka na lager distributera i dati mu odgodu placanja 9 mjeseci uz dodatni rabat samo da bi 2012 prikazali uspjesnu? Bosnalijek prodaje distributeru/posredniku a ne apotekama. Nema realnog povecanja prodaje i moslim da ukoliko ostane sadasnja struja ili cak kad dodje novi vlasnik da ce rezultati na kraju 2013 biti na nivou 2010.
Kad vec djelimo savjete ovdje, onda ja bih tebe prije posavjetovao kupuj FDS ako imas viska novca ili prodaj bosnalijek da bi kupovao FDS. Poređenja radi, FDS je profitabilnija firma koja ima znatno bolje rezultate od bosnalijeka u smislu dobiti, portofolija, plasiranih sredstava u bankama i fondovima, dijljenja dividendi i slicno. Njena cijena na berzi je sada cca 60KM odnosno manja za 40% od nominale 100KM.
A kod bosnalijeka je nominala 10KM i cijena je 14KM, sto znaci 40% iznad nominale a dividenda se nije dijelila i buducnost joj je neizvjesna.
Mislim da je suvisno navoditi zasto je uopste iznad nominalne cijene, ali je pitanje koliko dugo ce se tu zadrzati.
Uh prijatelju, nisi me bas uvjerio! Ko garantuje da ce skociti prihod i dobit? Procitaj malo sta sam gore naveo pa mi kazi ukoliko imas bolja saznanja.montypython wrote:Sto bi neko prodavao dionice Hadenu po 14 pa kad se firma stabilizuje za npr pola godine i drasticno poveca dobit, da gleda kako se tim dionicama trguje po 25 a on to moze samo gledati. Ja bih prije prodao npr FDS i za te pare kupio BSNL ili BH telecom po ovim cijenama.
Kad vec djelimo savjete ovdje, onda ja bih tebe prije posavjetovao kupuj FDS ako imas viska novca ili prodaj bosnalijek da bi kupovao FDS. Poređenja radi, FDS je profitabilnija firma koja ima znatno bolje rezultate od bosnalijeka u smislu dobiti, portofolija, plasiranih sredstava u bankama i fondovima, dijljenja dividendi i slicno. Njena cijena na berzi je sada cca 60KM odnosno manja za 40% od nominale 100KM.
A kod bosnalijeka je nominala 10KM i cijena je 14KM, sto znaci 40% iznad nominale a dividenda se nije dijelila i buducnost joj je neizvjesna.
Mislim da je suvisno navoditi zasto je uopste iznad nominalne cijene, ali je pitanje koliko dugo ce se tu zadrzati.
-
Savjete nisam počeo dijeliti ja nego drug Proleter koji je ne znam više po koji put poslao post u kojem piše "prodajte Bosnalijek i kupite (moj) FDS".
Stvar je u potencijalima. U Bosnalijeku se dešavaju nekakve promjene i sigurno će se nastaviti i mislim da će sve biti nabolje jer i sa onakvim upravljanjem (i troškovima) kakvo je bilo, dobit je bila relativno stabilna iako je, to danas znamo, mogla biti značajno veća.
S druge strane u FDSu nema nikakvih promjena, znamo da i tamo ima svašta ali nema ni najava da će doći do ikakvih promjena u menadžmentu a ni u čitavom kolopletu povezanih lica i mutnih interesa i radnji, po meni čak i gorih od onoga što je bilo u BSNL. Da se razumijemo FDS ima takođe potencijal ali ne dok je stanje ovakvo kakvo je sad.
Govoris o potencijalnom gubitku tržišta Bosnalijeka, dakle o onom što se nije dogodilo. A sada nešto o onome što nije hipotetičko nego je realnost.
U toku 2011 Tdr je (sa 32 %) preoteo FDSu sa (31 %) primat tržišnog lidera u BiH.
Kad govoriš o profitabilnosti FDSa evo podatak o dobiti (nisam u ovom trenutku u mogućnosti da pristupim zvaničnim podacima pa sam ovo skrpio sa 2-3 mjesta, ako nešto nije tačno molim da me se ispravi, mada mislim da se poenta ne bi puno promijenila):
dakle dobit FDSa zadnjh nekoliko godina
2006 18 miliona
2007 17 m
2008 12
2009 12
2010 6,5
2011 6,4
I pored ovoga ja sam i sam mislio kupiti nešto FDSa prije nekoliko mjeseci kad je počelo da se dešava ovo sa BSNL misleći da će čišćenje zahvatiti i FDS, prije svega zbog stvarno niske cijene, ali kad je cijena otišla uvis ovoliko koliko jeste a nikakvog "čišćenja" nije bilo niti je u naznakama, odustao sam. Čak ni sada ne tvrdim da neće još rasti, ali mislim da ima povoljnijih dionica.
Stvar je u potencijalima. U Bosnalijeku se dešavaju nekakve promjene i sigurno će se nastaviti i mislim da će sve biti nabolje jer i sa onakvim upravljanjem (i troškovima) kakvo je bilo, dobit je bila relativno stabilna iako je, to danas znamo, mogla biti značajno veća.
S druge strane u FDSu nema nikakvih promjena, znamo da i tamo ima svašta ali nema ni najava da će doći do ikakvih promjena u menadžmentu a ni u čitavom kolopletu povezanih lica i mutnih interesa i radnji, po meni čak i gorih od onoga što je bilo u BSNL. Da se razumijemo FDS ima takođe potencijal ali ne dok je stanje ovakvo kakvo je sad.
Govoris o potencijalnom gubitku tržišta Bosnalijeka, dakle o onom što se nije dogodilo. A sada nešto o onome što nije hipotetičko nego je realnost.
U toku 2011 Tdr je (sa 32 %) preoteo FDSu sa (31 %) primat tržišnog lidera u BiH.
Kad govoriš o profitabilnosti FDSa evo podatak o dobiti (nisam u ovom trenutku u mogućnosti da pristupim zvaničnim podacima pa sam ovo skrpio sa 2-3 mjesta, ako nešto nije tačno molim da me se ispravi, mada mislim da se poenta ne bi puno promijenila):
dakle dobit FDSa zadnjh nekoliko godina
2006 18 miliona
2007 17 m
2008 12
2009 12
2010 6,5
2011 6,4
I pored ovoga ja sam i sam mislio kupiti nešto FDSa prije nekoliko mjeseci kad je počelo da se dešava ovo sa BSNL misleći da će čišćenje zahvatiti i FDS, prije svega zbog stvarno niske cijene, ali kad je cijena otišla uvis ovoliko koliko jeste a nikakvog "čišćenja" nije bilo niti je u naznakama, odustao sam. Čak ni sada ne tvrdim da neće još rasti, ali mislim da ima povoljnijih dionica.
Potpuno se slažem sa ovim dijelom koji je naveo custos :
Monthy, i u tvom tekstu ima previše "kad" a trebalo bi "ako".
Drugo, u FDS-u vlada ima skoro 40 % i biće lakše skupiti 50 % za prodaju nego u Bosnalijeku. Sa fondovima i skrbničkim računima već je debelo pređeno 52 % i tu radnici i ortačke grupe ne mogu dugo da se opiru kada krene privatizacija, a već je najavljena.
Treće, koliko će TDR biti konkurentan nakon 1.7. '13. ?
Četvrto, pogledaj šta FDS ima pored osnovne djelatnosti (imovina, ZIF-ovi, dionice u drugim kompanijama i td).
Za mene definitivno bolja opcija od Bosnalijeka.
Monthy, i u tvom tekstu ima previše "kad" a trebalo bi "ako".
Drugo, u FDS-u vlada ima skoro 40 % i biće lakše skupiti 50 % za prodaju nego u Bosnalijeku. Sa fondovima i skrbničkim računima već je debelo pređeno 52 % i tu radnici i ortačke grupe ne mogu dugo da se opiru kada krene privatizacija, a već je najavljena.
Treće, koliko će TDR biti konkurentan nakon 1.7. '13. ?
Četvrto, pogledaj šta FDS ima pored osnovne djelatnosti (imovina, ZIF-ovi, dionice u drugim kompanijama i td).
Za mene definitivno bolja opcija od Bosnalijeka.