Vijesti iz ekonomije/privrede

panzer
Posts: 11808
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Vijesti iz ekonomije/privrede

Post by panzer »

Odštampaju pare i kupe iz USA i Katara. Cijena nije problem a ni štampanje nije problem.
beka26
Posts: 804
Joined: 29 Jan 2015, 17:37

Re: Vijesti iz ekonomije/privrede

Post by beka26 »

USA nema dovoljno ni za sebe, Katar jedva snadbijeva Kinu i druge tamo.
A njihove papire i li kilobajtice već niko neće. Možda AKO imaju još štogod zlata i sl. A roba im je ionako nekonkurentna.
one
Posts: 1592
Joined: 03 Jul 2012, 12:30

Re: Vijesti iz ekonomije/privrede

Post by one »

https://pbs.twimg.com/media/FLCc7mwXMAQ ... name=large

Energy transition investments: Top 10 countries in 2021

1 China $266Bn
2 United States $114Bn
3 Germany $47Bn
4 UK $31Bn
5 France $27Bn
6 Japan $26Bn
7 India $14Bn
8 South Korea$13Bn
9 Brazil l $12Bn
10 Spain $11Bn
one
Posts: 1592
Joined: 03 Jul 2012, 12:30

Re: Vijesti iz ekonomije/privrede

Post by one »

POLISH CENTRAL BANK RAISES MAIN RATE TO 2.75%; EST. 2.75%
panzer
Posts: 11808
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Vijesti iz ekonomije/privrede

Post by panzer »

Znači, EU makroekonomistima odgovara da su struja i gas vrlo skupi. Kao više će se kućnog budžeta izdvajati za plaćanje energenata pa će ostati manje za potrošnju ostalim robama. To ipak vuče u stagflaciju pošto će robe i dalje biti skupe jer su ulazni parametri skupi a neće biti potrošnje.
Europska središnja banka neće žuriti sa zaoštravanjem monetarne politike, ponovila je predsjednica ECB-a Christine Lagarde, ocijenivši da bi slabija kupovna moć građana u uvjetima skoka cijena energije mogla zauzdati inflaciju u eurozoni.

Glavni je motor jačanja inflacije trenutno rast cijena energije, koji bi u predstojećem razdoblju mogao dvojako utjecat

i na rast potrošačkih cijena, pojasnila je.

„S jedne strane, povećanje troškova energije može poticati rast cijena izravno, povećanjem troškova proizvodnje, i neizravno, posrednim učincima na plaće", tumači.

"S druge strane, ono može negativno utjecati na primanja kućanstava i na dobit kompanija, smanjujući time gospodarsku aktivnost i prigušujući izglede za inflaciju”, ističe Lagarde.

Eurozona je u prošlosti bila posebno ranjiva na drugu mogućnost budući da su veći troškovi energije slabili kupovnu moć kućanstava i smanjivali inflaciju u srednjem roku, dodala je.

„Očito u našoj procjeni izgleda za inflaciju moramo imati na umu da uvjeti potražnje u eurozoni ne pokazuju iste znakove pregrijavanja koji se mogu uočiti u drugim velikim gospodarstvima", zaključila je, aludiravši na SAD.

"To povećava vjerojatnost da će trenutačni cjenovni pritisci popustiti i potom se stabilizirati na nižoj razini, omogućujući nam da ostvarimo cilj od dva posto u srednjoročnom razdoblju”, poručila je Lagarde.
one
Posts: 1592
Joined: 03 Jul 2012, 12:30

Re: Vijesti iz ekonomije/privrede

Post by one »

neko moje dugorocno misljenje..
ne mislim da je cilj inflacije spasavanje radnih mjesta vec da ce nas uvesti u sistem slican kineskom tj.strogi kontrolirani socijalizam za 90% populacije,ne zato sto im se dopada nego sto moraju da se spasi 10% elite.ovih dana mladi kongresmeni upravo izjavljuju da kapitalizam nema buducnost i da treba drugi sistem.
pogledajmo magiju na kojoj lezi ovaj imperijalizam...30 t duga
https://hiram1555.com/2018/01/19/us-deb ... 100-bills/
nisu u pitanju samo resursi kojih je sve manje
razlog je sto kina drzi vise od trilijuna toga duga kojeg moze baciti na trziste i uzdrmati im finansije.a trenutno se neki zakoni kroje da ako bi se to i desilo da teret podnese 90% populacije a da elita sacuva svoje vrijednosti,a isto bi vrijedilo i u slucaju daljnjeg nastavka printanja para
panzer
Posts: 11808
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Vijesti iz ekonomije/privrede

Post by panzer »

Ovdje niko ne prigovara da imaju "ekstra( lihvarsku) dobit" .
Norveška državna naftna i plinska tvrtka Equinor izvijestila je u srijedu o rekordnoj dobiti u posljednja tri mjeseca 2021. godine zahvaljujući snažnom rastu cijena energenata i ukrajinskoj krizi koja je potaknula val potražnje za norveškim plinom.
Prilagođena dobit prije poreza poskočila je u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju 15,0 milijardi dolara, najvišu razinu otkada je Equinor osnovan. U istom mjesecu 2020. godine iznosila je 756 milijuna dolara.

Prilagođeni ukupni prihod više je nego udvostručen, na 31,8 milijardi dolara, što u Equinoru objašnjavaju višim cijenama nafte i europskim cijenama plina "bez presedana", a izdvajaju i povećanu proizvodnju.

Equinorova proizvodnja nafte i plina porasla je u četvrtom tromjesečju šest posto, na 2,16 milijuna barela ekvivalenta nafte dnevno.

"Izvukli smo vrijednost iz visokih cijena plina i nafte, uz izvrsne performanse i povećanu proizvodnju", izjavio je u priopćenju izvršni direktor Anders Opedal.

U kompaniji očekuju rast proizvodnje nafte i plina u ovoj godini za dva posto.

Krajem siječnja objavili su da će popravci na pogonu za ukapljivanje plina u norveškom Hammerfestu nakon požara trajati dulje no što se očekivalo, produljivši obustavu proizvodnje za šest tjedana, do sredine svibnja.

Europa se pak zbog ukrajinske krize oslanja na norveški plin, iako su iz vlade u Oslu poručili da Europskoj uniji već isporučuju maksimalne količine plina i da je ponuda LNG-a na tržištima tijesna.

Industrija nafte i plina doživjela je ogroman zaokret u prošloj godini, nakon snažnog pada tržišta u prvoj godini pandemije. Tako se cijena europskog prirodnog plina učetverostručila dok je cijena nafte iz Sjevernog mora porasla više od 50 posto.
one
Posts: 1592
Joined: 03 Jul 2012, 12:30

Re: Vijesti iz ekonomije/privrede

Post by one »

u ljeto 2000g sadam najavio da irak nece vise dolare za naftu..invazija
2009g gadafi najavio osnivanje africkog zlatnog dinara umjesto dolara...zavrsio
danas veci igraci rusi i kinezi dogovorili plin u eurima...ukraina konflikt
kada ce se zatvoriti ovaj ciklus
https://pbs.twimg.com/media/FKwVBWgXIAA ... name=small
u medjuvremenu
https://news.cgtn.com/news/2022-02-06/C ... index.html
osim vanjskih faktora imaju slona i unutar kuce,tehnoloske kompanije hoce svoj privatni novac.
brzi
Posts: 2420
Joined: 31 Jul 2012, 14:34

Re: Vijesti iz ekonomije/privrede

Post by brzi »

https://www.index.hr/clanak.aspx?id=2339348
Dobar članak..
Kako su nepouzdane prognoze "experata".

"Nakon 129 milijuna dolara gubitka u zadnjem kvartalu 2020. godine, u zadnja tri mjeseca prošle godine ostvaren je profit od 513 milijuna dolara (najviše u ovom tisućljeću!). Nema tu previše mjesta nedoumicama: iza svega stoji ogroman rast potražnje za ugljenom u metalurškoj industriji (+150%) i proizvodnji električne energije (+80%)."
Post Reply