Bosnalijek

panzer
Posts: 12406
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Bosnalijek

Post by panzer »

Već smo zaključili da tužilaštvo ne radi u korist pravne države a kamoli malih dioničara. Tužilaštvo ima svoje gazde i radi za njih i njihovu organizaciju. Tako se ovdje i išlo na blokiranje dosadašnjeg upravljačkog dijela. Čak njima Uzunović kao Uzunović nije bitan ako bi bio pasivan prilikom skupštine dioničara. Evo novog saziva sa velikim slovima. Kao, bitno da "spasimo firmu":
Saziva se ponovna vanredna Skupština društva “Bosnalijek” d.d. Sarajevo za dan 10.03.2022. godine sa početkom u 11:00 sati . Skupština će se održati u prostorijama Društva , ul. Jukićeva 53, 71000 Sarajevo

Dnevni red Skupštine :

1. Izbor radnih tijela Skupštine
2.Donošenje Odluke o izmjeni i dopuni Statuta Društva
3.Donošenje Odluke o izboru vanjskog revizora za vanredno preispitivanje svih predmeta koji se odnose na poslovanje Društva u posljednih pet godina
4.Donošenje Odluke o razrješenju CIJELOG Nadzornog odbora , tj. predsjednika i svih članova Nadzornog odbora
5.Donošenje Odluke o izboru i imenovanju članova Nadzornog odbora
6.Donošenje Odluke o odobrenju Ugovora o ovlaštenjima , odgovornostima i pravima članova Nadzornog odbora društva Bosnalijek d.d.
7.Donošenje Odluke o razrješenju CIJELOG Odbora za reviziju , tj. predsjednika i svih članova Odbora za reviziju
8.Donošenje Odluke o izboru i imenovanju članova Odbora za reviziju
9.Donošenje Odluke o utvrđivanju osnovnih elemenata za zaključenje ugovora sa članovima Odbora za reviziju u pogledu vrste ,osnove i visine naknade
Sitna buranija
Posts: 2308
Joined: 12 May 2016, 10:51

Re: Bosnalijek

Post by Sitna buranija »

Neka su mu blokirali dionice. Nema tog razloga koji bi mogao biti opravdanje da se kriminalcu omogući da uživa u benefitima koje je sebi priskrbio krađom i kriminalom. Pa makar to značilo da se otvara prostor drugima da ulete. Razlika između njih je u tome što su oni dosad ovo kupovali svojim a ne Bosnalijekovim parama, a on je od samog početka cijelu akciju dobrim dijelom finansirao parama izvučenim upravo iz Bosnalijeka. Na kraju, ako ga osude i oduzmu mu nezakonito stečenu imovinu, država će biti u prilici da i drugi put proda svoje dionice, što bi u zbiru sa prvom prodajom trebalo biti približno realnoj vrijednosti tih dionica... ;)
panzer
Posts: 12406
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Bosnalijek

Post by panzer »

To bi bilo zanimljivo. Da se dionice opet vrate u vlasništvo države.
nane
Posts: 265
Joined: 23 Mar 2015, 15:37

Re: Bosnalijek

Post by nane »

Sta ako se dokaze na sudu da nije kriv kao sto to biva u nasem sudstvu, sta onda ko ce stetu snositi. Ponavljam zasto kad vec imaju para novi ne raspistu tender za preuzimanje ili ne kupe jos dionica pa im onda nebi bilo vazno sta je sa uzunovicevim dionicama. Oni hoce sa nekih manje od 30 % da preuzmu upravljanje Bosnalijekom i da onda oni nastave izvlacenje para kao sto je radio uzunovic i time da kupuju preostale dionice. Kako vidim ni u jednoj firmi koju su ovi novi preuzeli nikad nije isplacen ni fening dividende pa ce biti pravo cudo da se i u bosnalijeku podjeli dividenda.Bit ce Kurta sjesi murta uzjasi, a male dionicare ko sisa.
panzer
Posts: 12406
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Bosnalijek

Post by panzer »

Odjednom tužilaštvo ima tačne podatke o transakcijama offshore firmi i znaju da je firma registrovana na Uzunoviću(dok Mujo Selimović nije uključen ni u šta slično, prema tužilaštvu) i tačno znaju šta je do sada urađeno firminim parama, tako da ne treba sumnjati da će biti osuđen. A isto tako je moguće da se državne dionice vrate državi.
A ima i elegantnija opcija, pošto su korištene pare Bosnalijeka onda se i Bosnalijek može voditi kao oštećen pa bi udio od KBC mogao biti prebačen firmi odnosno novoj ekipi na raspolaganje.
Sitna buranija
Posts: 2308
Joined: 12 May 2016, 10:51

Re: Bosnalijek

Post by Sitna buranija »

panzer wrote: 08 Feb 2022, 14:26 Odjednom tužilaštvo ima tačne podatke o transakcijama offshore firmi i znaju da je firma registrovana na Uzunoviću(dok Mujo Selimović nije uključen ni u šta slično, prema tužilaštvu) i tačno znaju šta je do sada urađeno firminim parama, tako da ne treba sumnjati da će biti osuđen. A isto tako je moguće da se državne dionice vrate državi.
Pa ako ga osude, oduzimaju mu nezakonito stečenu imovinu kojom potom upravlja Agencija za upravljanje oduzetom imovinom (ili kako se već zove) čiji je osnivač Federacija. U neka doba se odluče prodati te dionice, pare vjerovatno idu u budžet. Ako ih prodaju u pola cijene, sa onim što su već dobili u prvoj prodaji ispašće da je država prvi put naplatila stvarnu vrijednost imovine. Doduše iz dva puta :lol:
panzer
Posts: 12406
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Bosnalijek

Post by panzer »

Jedva su "uspješno" prodali prvi put. Ko će kupiti državne dionice. Uvijek su peripetije, skupo, mrtvaci u podrumima, nekvalitetno pa eto država bude zadovoljna da ikako proda.
I sad bi se hvatali za glavu da im neko opet uvali dionice na raspolaganje.
Sitna buranija
Posts: 2308
Joined: 12 May 2016, 10:51

Re: Bosnalijek

Post by Sitna buranija »

nane wrote: 08 Feb 2022, 14:19 Sta ako se dokaze na sudu da nije kriv kao sto to biva u nasem sudstvu, sta onda ko ce stetu snositi. Ponavljam zasto kad vec imaju para novi ne raspistu tender za preuzimanje ili ne kupe jos dionica pa im onda nebi bilo vazno sta je sa uzunovicevim dionicama. Oni hoce sa nekih manje od 30 % da preuzmu upravljanje Bosnalijekom i da onda oni nastave izvlacenje para kao sto je radio uzunovic i time da kupuju preostale dionice. Kako vidim ni u jednoj firmi koju su ovi novi preuzeli nikad nije isplacen ni fening dividende pa ce biti pravo cudo da se i u bosnalijeku podjeli dividenda.Bit ce Kurta sjesi murta uzjasi, a male dionicare ko sisa.
Ako se i izvuče i uspije se osloboditi odgovornosti, jer svi mi znamo da je kriv pa ne možemo reći "ako se dokaže da nije kriv" (presumpcija nevinosti je termin koji koriste političari i pravnici, mi "sitna buranija" ne moramo biti politički korektni), štetu će on snositi po principu "džaba si krečio". Ko se mača laća, od mača i strada...
Sabur2
Posts: 1976
Joined: 16 May 2010, 01:30

Re: Bosnalijek

Post by Sabur2 »

Sitna buranija wrote: 08 Feb 2022, 13:54 Neka su mu blokirali dionice. Nema tog razloga koji bi mogao biti opravdanje da se kriminalcu omogući da uživa u benefitima koje je sebi priskrbio krađom i kriminalom. Pa makar to značilo da se otvara prostor drugima da ulete. Razlika između njih je u tome što su oni dosad ovo kupovali svojim a ne Bosnalijekovim parama, a on je od samog početka cijelu akciju dobrim dijelom finansirao parama izvučenim upravo iz Bosnalijeka. Na kraju, ako ga osude i oduzmu mu nezakonito stečenu imovinu, država će biti u prilici da i drugi put proda svoje dionice, što bi u zbiru sa prvom prodajom trebalo biti približno realnoj vrijednosti tih dionica... ;)
Ako se dokaze da je Bosnalijekovim parama kupio drzavni paket, onda valjda i drzava treba da vrati ukradeni novac vlasniku, ako ce dobiti nazad svoje dionice.
Sitna buranija
Posts: 2308
Joined: 12 May 2016, 10:51

Re: Bosnalijek

Post by Sitna buranija »

panzer wrote: 08 Feb 2022, 14:38 Jedva su "uspješno" prodali prvi put. Ko će kupiti državne dionice. Uvijek su peripetije, skupo, mrtvaci u podrumima, nekvalitetno pa eto država bude zadovoljna da ikako proda.
I sad bi se hvatali za glavu da im neko opet uvali dionice na raspolaganje.
Pa kupiće AS i Hercegovinalijek :lol:
Post Reply