O finansijskom dijelu se ne priča pred novinarima.Naveo je da je EP BiH ispunila plan poslovanja za prošlu godinu te da je ispunjeno za sedam posto više u odnosu na godinu ranije
Elektroprivreda BIH
Re: Elektroprivreda BIH
Hm...
- Član 2 ugovora nosi mnoge zamke da je potrebno završiti fakultet da se prouče. Ovo nije poskupljenje od 20 do 30 posto, nego kod nekih i do 600 posto. Bolje da Vlada ovo rješava da ne bi došlo do novih protesta. Mi smo usvojili godišnje planove, a ovo ruši te planove i naše poslovanje - Mustafa Uzunalić, privrednik iz Visokog.
U onom zakonu piše: " ne više od 20 % od prošlogodišnje cijene". Nije precizirano
jel od burzovne ili cijene zaključene s kupcem od prošle godine?
Ja , da sam EP shvatio bih ovo da se odnosi na burzovnu cijenu od prošle godine koja
je bila možda 150 $. Sad još nadodajte 20 % i eto . Pravno gledajući ispravno,
a to što oni u skupštini su nepismeni pa nisu dobro i precizno napisali na što se
odnosi šta nekoga briga.
jel od burzovne ili cijene zaključene s kupcem od prošle godine?
Ja , da sam EP shvatio bih ovo da se odnosi na burzovnu cijenu od prošle godine koja
je bila možda 150 $. Sad još nadodajte 20 % i eto . Pravno gledajući ispravno,
a to što oni u skupštini su nepismeni pa nisu dobro i precizno napisali na što se
odnosi šta nekoga briga.
Glavna je fora što se zakon i poskupljenje odnose na ugovore "na godinu dana i duže", dakle sve što je kraće od godinu dana nije obuhvaćeno tom cijenom, pa ni ugovori za rezervno snabdjevanje na 60 dana. Zato sam rekao da im Elektroprivreda zbog stanja sa gasom i električnom energijom u Europi ne treba nuditi ugovore na duže od 6 mjeseci.
U Hrvatskoj se cijena mjenja kvartalno.
U Hrvatskoj se cijena mjenja kvartalno.
Ali mimo svih tih peripetija imamo jedno činjenično stanje.
Danas svi znaju da postoji proizvod-ulazni parametar za firme koji se zove struja. I svi će znati da trebaju paziti na dogovaranje ugovora odnosno da konačno dobijamo neku novu dimenziju a ne socijalističko snabdijevanje strujom.
Uskoro će se to morati odraziti i na građanstvo.
Danas svi znaju da postoji proizvod-ulazni parametar za firme koji se zove struja. I svi će znati da trebaju paziti na dogovaranje ugovora odnosno da konačno dobijamo neku novu dimenziju a ne socijalističko snabdijevanje strujom.
Uskoro će se to morati odraziti i na građanstvo.
https://okanal.oslobodjenje.ba/okanal/v ... ata-729738
(VIDEO) Smailbegović: Svi se moramo pripremiti za veću cijenu energenata
(VIDEO) Smailbegović: Svi se moramo pripremiti za veću cijenu energenata
Hrvatska čak i nedeljom uvozi 500 MW.
Prije par dana rekoše da će na ovakvim cijenama morati platiti uvoz u 2022. oko 800 miliona eura.
Onda bi izvoz iz BiH trebao ići i preko tog iznosa.
Prije par dana rekoše da će na ovakvim cijenama morati platiti uvoz u 2022. oko 800 miliona eura.
Onda bi izvoz iz BiH trebao ići i preko tog iznosa.
Pa mogli su i nas prošarati ljubičastom, jer nije sve crna nego je trećina ljubičasta.