Elektroprivreda BIH

brzi

Re: Elektroprivreda BIH

Post by brzi »

U 16h izvoz bio preko 1500 MW.
Naše "VE" nisu izdale.
montypython

Post by montypython »

BOOOM! 78 miliona tona nerazgradivog otpada iz solarnih panela. A objavljeno u njihovom glasilu, na Klixu. Je li ovo ide promjena priče o obnovljivim izvorima koji su po njima do sada bili jedini spas? Ono što se donedavno krilo sada se iznosi otvoreno a mnoge zemlje pod uticajem propagande planirale "blistavu budućnost" na ovome. Povezati ovu priču sa onom iz Poljske o nedostatku struje i labilnosti čitavog sistema. Ništa nije slučajno. I nije u pitanju 15 milijardi nego mnogo mnogo više. https://www.klix.ba/biznis/nemogucnost- ... /211207020
one

Post by one »

montypython wrote: 07 Dec 2021, 12:22 BOOOM! 78 miliona tona nerazgradivog otpada iz solarnih panela. A objavljeno u njihovom glasilu, na Klixu. Je li ovo ide promjena priče o obnovljivim izvorima koji su po njima do sada bili jedini spas? Ono što se donedavno krilo sada se iznosi otvoreno a mnoge zemlje pod uticajem propagande planirale "blistavu budućnost" na ovome. Povezati ovu priču sa onom iz Poljske o nedostatku struje i labilnosti čitavog sistema. Ništa nije slučajno. I nije u pitanju 15 milijardi nego mnogo mnogo više. https://www.klix.ba/biznis/nemogucnost- ... /211207020
to su vec stare tehnologije solara.trenutni su tanki ko film mozes ih lijepit po prozoru ili fasadama.ja pokusavan naci neki start up u bih da pokrene montazu inovativnog mobilnog panela mozes ga stavit na balkon u dvoriste na krov ili po zelji i jednostavno kablom prikopcati na kucnu uticnicu da ti dopunjava direktno mrezu.mozes ih spojiti nekoliko uzajamno po zelji
panzer

Post by panzer »

Tehnologija će se razvijati. Dok ima sunca.

Opet da se vratimo na pravljenje trogodišnjeg plana poslovanja. Još ga nema ali kada izrađuju taj plan obično uzimaju aktuelne cijene na tržištu i onda ih ugrađuju u svoje finansijske parametre.
Prema ovome morali bi ih za 2022. staviti po aktuelnim cijenama jer će vjerovatno biti dosta prodaje na slobodnom tržištu ali bi onda morali planirati dobit od 150 do 200 miliona KM. Odnosno 350 miliona EBITDA. A kako će to sad za koji dan izgledati kada se ima ta procjena a sa druge strane tržišna kapitalizacija firme je upravo 350 miliona KM jer mujina ekipa nastavlja prodavati. Dok je potražnja minimalna.

Ozbiljno apsurdna situacija.
brzi

Post by brzi »

Da li je Vlada FBiH odustala od petljanja u cijenu električne energije?
Realno nemaju zakonsku obavezu a ni pravo da određuju cijenu.
Ako to urade da li će uslijediti tužbe manjinskih dioničara?
panzer

Post by panzer »

Može vlada ograničiti profitnu maržu na 10% za prodajne cijene građanstvu. Ja mislim da bi se svi složili kada bi ovako bilo ponuđeno u medijima. Dok ne dođu mjesečne fakture.
brzi

Post by brzi »

Mislio sam na cijene za privredu .. ako je tržište otvoreno ne vidim ni jedan razlog da se prodaje značajno ispod izvozne cijene.
panzer

Post by panzer »

Ne znam da li privreda troši više od 10 % ukupne plasirane energije EPBIH. Zato su im i dali onu skalu rasta cijene, u kojoj bi mittal prošao najskuplje jer on sam troši oko 7%
montypython

Post by montypython »

one wrote: 07 Dec 2021, 12:56
montypython wrote: 07 Dec 2021, 12:22 BOOOM! 78 miliona tona nerazgradivog otpada iz solarnih panela. A objavljeno u njihovom glasilu, na Klixu. Je li ovo ide promjena priče o obnovljivim izvorima koji su po njima do sada bili jedini spas? Ono što se donedavno krilo sada se iznosi otvoreno a mnoge zemlje pod uticajem propagande planirale "blistavu budućnost" na ovome. Povezati ovu priču sa onom iz Poljske o nedostatku struje i labilnosti čitavog sistema. Ništa nije slučajno. I nije u pitanju 15 milijardi nego mnogo mnogo više. https://www.klix.ba/biznis/nemogucnost- ... /211207020
to su vec stare tehnologije solara.trenutni su tanki ko film mozes ih lijepit po prozoru ili fasadama.ja pokusavan naci neki start up u bih da pokrene montazu inovativnog mobilnog panela mozes ga stavit na balkon u dvoriste na krov ili po zelji i jednostavno kablom prikopcati na kucnu uticnicu da ti dopunjava direktno mrezu.mozes ih spojiti nekoliko uzajamno po zelji
Ima to već ako si mislio na ovakvo nešto. https://www.amazon.de/-/en/Jackery-Expl ... B08RNSV6WJ
Međutim ekstremno su skupi. Ovaj je npr 1200 E i to mislim bez solarnog panela koji je opet 300 E za svega 100 W. Sa samim panelom ne možeš ništa dok prikupljenu jednosmjernu struju ne pretvoriš u naizmjeničnu, ovim. Ovakvo nešto daje nekih 1000 W što je dovoljno za mobitel, laptop i manje kućanske uređaje, (ne frižider, usisivač, štednjak...). Dakle pogodno je uglavnom za kampiranje i za kućnu elektroniku u slučaju nestanka struje. Nije to još za veće potrošače. Za išta ozbiljnije treba velika površina panela. Ima ovakvih panela i savitljivih koji se mogu razmotati ali na isto se svodi. Nije za ozbiljniju primjenu za domaćinstva, trajnije, više je za udaljene vikendice gdje je razvod mreže (dalekovoda, trafostanica...) neisplativ. Nisam siguran da ga možeš prikopčati na utičnicu da ti dopunjava mrežu, nego je on sam takoreći mreža. Takođe možeš ovo dopunjavati iz mreže ili auta osim punjenja suncem. Za sad mislim da nije nikakva ozbiljna konkurencija TE i HE i ne vidim da će dugo biti po ovim cijenama.
brzi

Post by brzi »

Koliko se sjećam oni troše oko 30 %, domaćinstva i izvoz po cca 35%.
Tako da ako ih zavale duplom cijenom to bi bilo dodatnih 300 miliona KM a Elektroprivreda bi sljedeće godine ostvarila prihod veći od 1, 5 milijardi KM.
Ne znam koliko je javna potrosnja i da li je ona u ovom procentu domaćinstava.
Post Reply