Elektroprivreda BIH

montypython

Re: Elektroprivreda BIH

Post by montypython »

Elkombar wrote: 05 Dec 2021, 19:45
Bukvalno je rekao: "Sve sto budete proizvodili iz uglja, necete moci izvoziti u EU".
Ne mogu preko mob da prebacim ovdje intervju, ali da se nadje na google samo ukucati "Mirza Kusljugic nomad.ba"
Potpuno je nebitno šta je taj rekao. Bitno je da je ON, tj Kušljugić to rekao. To su lutke koje vise na koncu njihovih gospodara i detaljno su instruirani šta i kako da kažu a instrukcije se stalno dopunjuju. Iz inostranstva. Tako da ono šta je on rekao da će biti 2030 to je više plod želja nego istina. Zavisiće samo od toga ko pobijedi u ovom specijalnom ratu a oni su već u raspadu, jer plan ne ide kako su zamislili.
Što se tiče Andelije mislim da je žestoko pogriješio (i ne samo on nego i Ministar i Vlada) ali ne u ovom na što je bio prinuđen na kraju. Pogriješio je na samom početku, i prije početka, jer su u ovaj projekat reorganizacije ušli bez ikakve medijske pripreme. Znali su da će biti otpora čim predlože da rudari moraju da rade po učinku tj čim napadnu na davno osvojene privilegije uhljebljenika. Jasno je bilo da će Sinan i ostali krenuti sa najžešćim populizmom prema medijima i da će mediji jedva dočekati da brane "žuljevite ruke". A građani takođe populistički će podržati bilo koji bullshit koji im omogučuje džabnu struju, pa nek'sve propadne. Odmah su plasirali totalnu laž da rudar ima platu od 800 KM koja će biti smanjena na 570 po novom. i tu je bilo gotovo. Rijeke suza iz medija su potekle praćene stotinama poruka na forumima. Sad je bilo kasno demantovati da je plata rudara ustvari 1670 KM i da su naveli samo osnovicu a ne koliko dobijaju na ruke. Niko to više nije čuo. Totalni amaterizam. Trebalo je uraditi suprotno, prije same najave reorganizacije trabalo je pustiti u promet stvarne plate rudara, stvarnu platu sindikalca Sinana (2700 KM), gubitke rudnika, oštećenje mašina, lošu produktivnost itd i sl. Trebalo je objaviti kompletne platne liste unaprijed i onda se "zgražati" nad njima. Dakle nije trebalo čak ni lagati, samo reči istinu. Ništa od toga se nije uradilo na tom PRu kao da će sve iči samo od sebe. Ovo im se desilo i pri prošlom štrajku gdje su im plasirali rudarsku osnovicu satnice umjesto prave satnice. Dakle sami su krivi. Potpuna nepripremljenost. Da ne pominjem da su hiljade zaposlenih u EP šutili tako da su čitavu operaciju kuknjave sa rudarske strane vodila 3-4 trola i to polupismena, dok sa strane zaposlenih u EP-totalni muk iako ih ima više od rudara. Dakle ovo neka im je nauk za budući štrajk-treba se ozbilno pripremiti po svim pravilima specijalnog ratovanja. Dakle Andelija nije pogriješio na kraju, to je bilo iznuđeno (mada se moglo bolje proči nije imao cohones niko od ovih iz vlasti očekivano), pogriješio je na samom početku, ustvari prije početka. Ona 1 emisija na face tv je bila prekasno i premalo. Trebalo je bombardovati javnost mjesecima prije, svakodnevno.
one

Post by one »

The EU may be a bit late to the game, but, as of this week, it does at least have its own investment plan. Known as the Global Gateway, it is armed with a €300 billion war chest to finance infrastructure, digital, and climate projects which will “strengthen Europe’s supply chains, boost EU trade and help fight climate change”.

These are a sensible set of priorities. Digital, climate change and environment-related projects, and funding for medical and health projects in developing countries, tie in the EU’s long term political goals.

The trouble is that while €300 billion sounds like a lot of money, we can’t take this figure at face value. ‘Team Europe’, meaning the EU institutions and member states will “mobilise up to €300 billion of investments”, says the Commission.

u americi su kongresni izbori u isto vrijeme kada i nasi sljedece godine.po nekom mom misljenju ocekujem pad dionickih marketa i nekoliko mjeseci deflacije.a onda period veceg stimulansa i novu jacu inflaciju.naravno ova ovde berza ovisi samo o vremenu kad treba nahranit dufove.inace ja nisam ni ekonomist niti imam veze sa elektro sektorom,jednostavno sam na vrijeme se vecim dijelom povukao iz ove bare zvane berza dosta istrazivao i ulozio i sad sam potpuni slobodnjak,istrazujem i dalje i ulazem.stavljam u tome kontekstu i neke linkove za druge zainteresovane..steta sto vise nema onog dijela foruma od prije 2010 mozda bi mogli dosta toga naucit u iz tog vremena vezano za elektroprivrede
veliki dedo

Post by veliki dedo »

montypython wrote: 05 Dec 2021, 21:38...
Što se tiče Andelije mislim da je žestoko pogriješio (i ne samo on nego i Ministar i Vlada) ali ne u ovom na što je bio prinuđen na kraju. Pogriješio je na samom početku, i prije početka, jer su u ovaj projekat reorganizacije ušli bez ikakve medijske pripreme. Znali su da će biti otpora čim predlože da rudari moraju da rade po učinku tj čim napadnu na davno osvojene privilegije uhljebljenika. Jasno je bilo da će Sinan i ostali krenuti sa najžešćim populizmom prema medijima i da će mediji jedva dočekati da brane "žuljevite ruke". A građani takođe populistički će podržati bilo koji bullshit koji im omogučuje džabnu struju, pa nek'sve propadne. Odmah su plasirali totalnu laž da rudar ima platu od 800 KM koja će biti smanjena na 570 po novom. i tu je bilo gotovo. Rijeke suza iz medija su potekle praćene stotinama poruka na forumima. Sad je bilo kasno demantovati da je plata rudara ustvari 1670 KM i da su naveli samo osnovicu a ne koliko dobijaju na ruke. Niko to više nije čuo. Totalni amaterizam. Trebalo je uraditi suprotno, prije same najave reorganizacije trabalo je pustiti u promet stvarne plate rudara, stvarnu platu sindikalca Sinana (2700 KM), gubitke rudnika, oštećenje mašina, lošu produktivnost itd i sl. Trebalo je objaviti kompletne platne liste unaprijed i onda se "zgražati" nad njima. Dakle nije trebalo čak ni lagati, samo reči istinu. Ništa od toga se nije uradilo na tom PRu kao da će sve iči samo od sebe. Ovo im se desilo i pri prošlom štrajku gdje su im plasirali rudarsku osnovicu satnice umjesto prave satnice. Dakle sami su krivi. Potpuna nepripremljenost. Da ne pominjem da su hiljade zaposlenih u EP šutili tako da su čitavu operaciju kuknjave sa rudarske strane vodila 3-4 trola i to polupismena, dok sa strane zaposlenih u EP-totalni muk iako ih ima više od rudara. Dakle ovo neka im je nauk za budući štrajk-treba se ozbilno pripremiti po svim pravilima specijalnog ratovanja. Dakle Andelija nije pogriješio na kraju, to je bilo iznuđeno (mada se moglo bolje proči nije imao cohones niko od ovih iz vlasti očekivano), pogriješio je na samom početku, ustvari prije početka. Ona 1 emisija na face tv je bila prekasno i premalo. Trebalo je bombardovati javnost mjesecima prije, svakodnevno.
Da, upravo tako...
Sabur2

Post by Sabur2 »

Ja sam pri stavu da je strajk rudara isprovociran igrokaz kojim ce se dovesti do povecanja cijene struje i za privredu i za građane.
Pa vidite da nikom ni perce nije odbijeno. Dakle naizgled teski fajt, a bez zrtava.
montypython

Post by montypython »

Sabur2 wrote: 06 Dec 2021, 10:11 Ja sam pri stavu da je strajk rudara isprovociran igrokaz kojim ce se dovesti do povecanja cijene struje i za privredu i za građane.
Pa vidite da nikom ni perce nije odbijeno. Dakle naizgled teski fajt, a bez zrtava.
Pa i ja sam u početku mislio da bi to moglo biti, ali s obzirom kako se situacija razvijala ta mi je mogućnost malo splasnula. Previše je sve to bilo nekontrolisano, a osim toga ne vidim više naznake o tom mogućem povećanju cijena, niti ga ko više pominje čak ni poslije nove godine. Možda se varam. Andelija je čak pominjao da bi struja trebala poskupiti 30-40 % ako se ne varam, u slučaju ispunjenja zahtjeva rudara a sad kad su ispunjeni ne vidim da se pominje ni 10 % (mislim na domaćinstva) a mislim da bi čak toliko bilo dovoljno za sada. Ako je i neka igra nisu je dobro odigrali jer su bez potrebe zapalili mase a mogli su npr povisiti cijenu za 2-3 puta po 5% u toku recimo godinu dana da se ne osjeti. Ovako je bilo kao slon u staklari.
montypython

Post by montypython »

Mogli su čak reći da će u slučaju poskupljenja struje subvencionirati najranjivije kategorije (kao što je mislim i do sada) i da će te subvencije plaćati iz dividende EPBiH, što bi čak pozitivno poslovanje, dobit i dividendu učinilo poželjnim u javnosti, za razliku od dosad. Mogli su reći da se od dividende grade putevi i tuneli, itd. Ali umjesto da se to odradi na neki pametan način, od desetina mogućih pametnih načina, njima uvijek uspije da odaberu najgori mogući.
Sabur2

Post by Sabur2 »

Mogli su naglasiti i da će se ostavreni profit ulagati u OIE te tako struju u budućnosti učiniti našim nacionalnim blagom u svijetu koji će biti bez nafte.
montypython

Post by montypython »

Gledam sad onaj grafik, proizvodnja skoro 2500 MW, razlika proizvedenog i potrošenog stalno preko 1000 MW, čak i do 1200, i u sred noći, ispada da pola proizvodnje ide u izvoz. Ne bi me čudilo da imaju dobit preko 200 miliona, druga je priča hoće li to tako prikazati ili će sakriti.
panzer

Post by panzer »

Ako u ovoj godini budu imali 80 miliona KM neto dobiti to će biti odličan rezultat. A za iduću će se vidjeti. Pošto su turbulentna vremena i ne zna se šta može donijeti naredni period.
panzer

Post by panzer »

Švedska je pokrenula pomoćnu elektranu na naftu kako bi ublažila nedostatak električne energije u susjednoj Poljskoj, rekao je u ponedjeljak švedski operater prijenosnog sustava Svenska Kraftnaet (SvK).

Analiza je pokazala da se Poljska u ponedjeljak suočila s nedostatkom struje do 1700 megavata (MW) te je zatražila pomoć od svojih susjeda, navodi SvK u priopćenju.

"Stoga će Švedska staviti na raspolaganje kapacitet elektrane Karlshamnsverket u ime Poljske", dodaje se.

Iako se i sama Švedska u ponedjeljak suočila s velikom potražnjom, moći će podržati Poljsku "ako se ne dogodi ništa nepredviđeno", dodaje se.

Poljski mrežni operater PSE potvrdio je da se zemlja u ponedjeljak suočava s poteškoćama u balansiranju sustava zbog slabe proizvodnje vjetra i prekida rada nekoliko jedinica.

"Nedostatak bilance odnosi se na nemogućnost ispunjavanja potrebne razine rezervi snage", rekla je glasnogovornica operatera Beata Jarosz-Dziekanowska Reutersu u izjavi poslanoj e-poštom.

"Na zahtjev PSE-a, pomoć su pružili operateri sustava iz Litve, Švedske, Njemačke i Ukrajine. Zahvaljujući tome moguće je uravnotežiti sustav i zadržati potrebne razine rezervi snage", dodala je.

Postojala je opasnost od daljnjeg pogoršanja, a sustav će ostati pod pritiskom i u utorak, dodala je Jarosz-Dziekanowska.

Od 13.15 GMT, poljski proizvodni kapacitet iznosio je 24.944 MW, u usporedbi sa potražnjom od 26.267 MW. Prema podacima PSE-a, uvoz pomaže u pokrivanju manjka.

Karlshamnsverket, koji se nalazi na jugoistoku Švedske, upravlja komunalno poduzeće Uniper (UN01.DE) i ima kapacitet od 622 MW, od čega 562 MW čini zimsku rezervu Švedske svake godine između 16. studenog i 15. ožujka, prema web stranici Unipera.
Post Reply