Radi se u stvari o projektu uništenja Eura kao i drugih FIAT valuta. Dug većine razvijenih zemalja je ogroman i cilj je štampanjem neviđenih količina novca proizvesti hiperinflaciju koja će tako obezvrijediti valutu da će njihov dug postati nula. Da bi se ovo odradilo snižene su kamatne stope a novac se štampa (tzv quantitative easing) da bi se navodno pomoglo građanima u pandemiji, potakla potrošnja, berza i sl. To je dovelo do ludila u trošenju i zaduživanju investiranju na američku i druge berze i neviđenom pumpanju cijena (često i bezvrijednih) dionica tamo. Jednostavno ima previše novca. Pisao sa već o svemu tome. Naravno nužna je posljedica toga inflacija (u SAD već 6,2% i raste, u Njemačkoj slično) koja će za koji mjesec lako moguće preći u hiperinflaciju. Dakle to što dijele pare na sve strane je đubre koje sami razvodnjavaju i koje će za par godina vrijediti manje od toalet papira. Tako da će jedna elektrana koju bi oni da ugase za par godina vrijediti možda 5 puta više nego što oni daju ili možda 100x više. Evo dijagram količine novca s tim da se ne vidi zadnja godina gdje je eksponencijalni rast nastavljen. Iz samog dijagrama je jasno daće ova priča završiti katastrofom. Zato sam i pisao da je to što naši ovdje drže u banci sve te milijarde na oročenju najgora stvar koju možeš uraditi u takvoj situaciji. To će se otopiti kao snijeg na suncu u slijedećih par godina, jedini izlaz su kvalitetne i potcjenjene dionice ovdje i "tvrde" opipljive stvari, nekretnine, zemlja zlato itd. https://fred.stlouisfed.org/series/M2
Elektroprivreda BIH
-
Re: Elektroprivreda BIH
kad uporedis dijagram printanja novca sa jedne strane i dijagram rasta zlata i dijagram rasta mkp digitalnog aseta kripta sa druge strane dobices razliku u tih 6% kolika je inflacija.sve sam vec objasnio kako se novac odlijeva da se inflacija odrzava a rade neki projekti.mogu stvorit i neki novi segment ekonomije recimo poput marketa vezanih za vodonik ili nove tehnologije pa da i taj sektor nesto upija viska printanog novca.ali je sigurno da nemoze sve stalno ici neograniceno gore. i kad neki marketi se prepolove opet je pitanje gdje ce se ta kolicina novca preliti,hocel hiper inf,kockarsku igru igraju i treba nesto i rasporedit u gornji post navedeno
i mislim da dolar ili euro nisu primarni cilj,nego njihove vlasti koje su se drznule da tehnoloskim divovima uskrate pravo na sakrivanje poreza a vec neko vrijeme postoje paralelne strukture koje se sukobljavaju oko moci izmedju tehnoloskih divova i zapadnih vladaone wrote: ↑03 Dec 2021, 13:11 kad uporedis dijagram printanja novca sa jedne strane i dijagram rasta zlata i dijagram rasta mkp digitalnog aseta kripta sa druge strane dobices razliku u tih 6% kolika je inflacija.sve sam vec objasnio kako se novac odlijeva da se inflacija odrzava a rade neki projekti.mogu stvorit i neki novi segment ekonomije recimo poput marketa vezanih za vodonik ili nove tehnologije pa da i taj sektor nesto upija viska printanog novca.ali je sigurno da nemoze sve stalno ici neograniceno gore. i kad neki marketi se prepolove opet je pitanje gdje ce se ta kolicina novca preliti,hocel hiper inf,kockarsku igru igraju i treba nesto i rasporedit u gornji post navedeno
-
Skratiću jer smo već off topic. Teško da valute nisu cilj (mada ne jedini), novac štampaju i uništavaju, Vlade, namjerno, a ne kompanije. Dakle ne liči mi na to da tehnološke kompanije napadaju Vlade već da i jedni i drugi rade sve u punoj koordinaciji. Oficijelni mediji do u detalje prenose zvaničnu agendu koja dolazi iz vrhova vlasti Merkel, Biden, Macron..., svakog ko se suprotstavi zvaničnom stavu vlasti o bilo čemu (Covid, vakcine, klimatske promjene...) se briše i denuncira i to upravo od socijalnih mreža/tehnoloških divova. Vlade su trenutno obične lutke tj marionete i pitanje je samo da li naređenja primaju od tehnološke ili farmako oligarhije ili neko treći diriguje odozgo i jednima i drugima. To sa porezima je samo fingirani sukob, svi tehnološki divovi i socijalne mreže imaju ogroman porast profita kao i vrijednosti dionica u plandemiji izjavio je to i sam Klaus Schwab.
Dakle da se vratim na temu, ni u kom slučaju ne davati nekome elektrane ili bilo šta opipljivo u zamjenu za novac (u nestajanju). Ovo se raspliće brzo i može se desiti, kao što su i prethodnici spomenuli da čitava ova priča sa oporezivanjem CO2 vrlo brzo padne u vodu zajedno sa svim ostalim pričama. U EU se Poljska već jako protivi (a ima i drugih) a nakon ove zime i mogućeg raspada mreže mogao bi jako opasti entuzijazam za obnovljive izvore i klima agendu. Njemačka već povremeno pali ugašene TE jer ne može drugačije. U Austriji padaju kancelari i ministri (juče i danas 3 kom) ima i negodovanja vojske. Na fudbalskim terenima padaju fudbaleri ali ne u prenesenom značenju. Ovdje je pitanje ko će pobjediti u 3. svjetskom (hibridnom) ratu koji je u toku a da 95% populacije i ne zna iako trpi žrtve. Ko pobjedi određivaće pravila.
Državna pomoć?
Dok KAP Uniprom od januara 2020. godine plaća Elektroprivredi Crne Gore (EPCG) cijenu struje od 45 eura po megavatu, crnogorski potrošači njenoj kćerki kompaniji – Crnogorskom elektrodistributivnom sistemu (CEDIS), za struju kojom se pokrivaju tehnički gubici u distribuciji, u istom periodu plaćaju oko 54 eura po megavatu.
To je saopštila Ines Mrdović iz Akcije za socijalnu pravdu (ASP).
Ona je kazala da cijenu za gubitke utvrđuje Regulatorna agencija za energetiku, dok CEDIS upravo od EPCG kupuje električnu energiju da bi bili pokriveni ti tehnički gubici.
"Istovremeno, za struju koju im EPCG isporuči za potrošnju, crnogorski potrošači plaćaju tržišnu cijenu struje. Stoga EPCG i sa firmom KAP Uniprom novu cijenu električne energije mora da dogovori po tržišnom ključu za privredne subjekte, a ne na teret svih crnogorskih građana i ukupne privrede. Odnosno, ukoliko vlasniku KAP Uniprom Veselinu Pejoviću ne odgovara cijena struje koju nudi EPCG, shodno tržišnoj utakmici može da je nabavi na evropskom tržištu", kazala je Mrdović.
Ističe da zabrinjavaju najave Vladinih zvaničnika posljednih dana kojima se nagovještava uključenje države u definisanje cijene za KAP Uniprom, pa ASP ukazuje da bi svaka povlašćena, a ne tržišna cijena za jednu privatnu kompaniju, značila državnu pomoć, koja bi morala da prođe zakonske procedure.
"Ukoliko Vlada Zdravka Krivokapića namjerava da deceniju, nakon što je to učinila nekadašnja Vlada Demokratske partije socijalista, dodijeli novu državnu pomoć za KAP, mora pokazati, i dokazati, šta je interes svih građana da se kroz budžet državne kompanije (i/ili državnu kasu) omogući povlašćena cijena struje privatnom vlasniku", navodi Mrdović.
Nakon dugo imamo preko 1000 MW izvoza na grafikonu. NOSa. Izgleda da je od prije par dana počeo normalno raditi.
-
Ne znam pratite li Klix. Svaki dan se izmjenjuju MIljević, Kušljugić iz Reseta, Žiško i još par njih i siju propagandu, izvlače iz konteksta i zaobilaze istinu. Čim članak izađe, vojska trolova podržava i lajkuje a sve je populistički obikovano tako da se stado loži. Lako je naravno paliti mase pričom o neposkupljenju struje i usput proturati dezinformacije. Ovdje npr objašnjava zašto struja ne treba poskupiti, a upravo oni forsiraju porez na CO2. Nije da baš obožavam Fadila ali ovi su gori od njega. Čisti specijalni rat protiv BiH. https://www.klix.ba/biznis/privreda/eko ... /211203082
nesto me TE podjecaju na FDS koji sada proizvodi KEKS
I treba.
Ne samo tebe nego sve. Nestao je FDS a svi i dalje puše cigare po 6 KM.
Pa ako ugase TE svi će plaćati struju kako stranac kaže.
Ne samo tebe nego sve. Nestao je FDS a svi i dalje puše cigare po 6 KM.
Pa ako ugase TE svi će plaćati struju kako stranac kaže.
-
Isti oni koji su radili na tome za FDS rade i za na ovom za TE. Da ih ne bude, da ne bude struje ili da je uvozimo od budućih nuklearnih monopolista po 10 strukoj cijeni i da zavlada glad. Rekoh jučer da se vodi 3 svjetski hibridni rat, da ima mnogo botova mračne strane koji promovišu distopijski scenarij i novi svjetski poredak. Ja znam na kojoj sam strani. Ne znam da li si ti među ovima iz RESETA i sličnim ali da ima indicija, ima.