Dobro si shvatio ovaj prvi dio. Rudari imaju nagradu iz dva izvora: nagrada mreze radi otkrivanja novog bloka i iz troskova za transakcije.brzi wrote: ↑21 May 2021, 07:28 Sve si fino objasnio..
Jučer sam konačno našao malo strpljenja da poslušam kako sistem funkcioniše i opet ostaje puno toga nejasno.
Naprimjer rudari se naplaćuju iz kopanja BTC-a do kojeg je sve teže doći i iz priloga koji daješ da bi tvoja transakcija bila odrađena.
Da bi se isplatilo držati toliku mrežu računara uključenim ta provizija ili prilog će morati rasti.
Dakle u jednom trenutku će postati skuplji od banke ukoliko želiš da tvoja transakcija bude odrađena u željenom roku.
Dalje sama transakcija bi bila vrlo jednostavno i brzo odrađena ali je namjerno zakomplikovana zbog sigurnosti pa sve to tako sporo ide.
Jedan blok svakih 10 minuta.
Puno je tu nejasnih i nerješenih stvari.
Sistem nije ni ekonomičan ni ekološki prihvatljiv.
Kad šaljem novac sa jedne banke na drugu, nisu sve banke zatrpane informacijom o mojoj transakciji.
Ovdje se ( koliko sam shvatio) bukvalno svaki računar u sistemu utrkuje da ulovi jedan blok i svi će osim jednog raditi uzaludan posao.
Tako da kada objavuljes transakciju, moras dodati i mali procenat, npr 0.1%, sto ne zvuci puno u teoriji, ali ako je BTC 100.000 KM, onda je to sto maraka. https://ycharts.com/indicators/bitcoin_ ... action_fee Neki dan je trosak bio skoro 100KM po transakciji, sto je jako glupo, ali u sustini nemas izbora. Moras staviti neki fee na svoju transackiju jer u protivnom nece biti ukljucena u blok.
Blok ima kapacitet oko ~1300 transakcija (https://www.blockchain.com/charts/avg-block-size), a blok se generise svakih 10 minuta. Stoga ako objavis transakciju, i zelis da bude ukljucena, mora biti neki prosjecan fee jer bez toga tesko da ce se ukljuciti u blok, a tek kada je u bloku moze se racunati da je potvrdjena (i nakon jos potvrda, ali nacelno jednom kada udje u blok to je to).
Ako zamislimo da blok ima samo tri transakcije, a pet ljudi hoce poslati nesto: ja kao miner sam otkrio novi blok i imam izbor koje cu transakcije ukljuciti u njega i pokupiti nagrade. U tom slucaju cu izabrati tri koje su stavile najveci trosak, jer je to meni direktan benefit, a ove dvije ce ostati na cekanju. Mogu biti ukljucene u naredni blok, ali ako uleti neko sa vecim fee, onda nece. Tako da i ovo diktira trziste, kad se nekom nesto salje, sve aplikacije ponude neki prosjek u zadnjih nekoliko sati jer ce to pomoci da transakcija bude prioritet kod rudara koji imaju interes da izaberu transakcije sa najvecim troskom.
Taok da je ovo vec sada skuplje od banaka za veliku vecinu transfera. Problem je sto je skoro pa isti iznos i za transakciju od 10 USD u BTC, i za 10 milijardi. Stoga 100 dolara nije problem na transfer od 10 milijardi, ali ako hoces kupiti nesto u kaficu, onda je problematicno. Ja ne bih da platim caj marku i po, i onda 60 maraka troska jer sam platio bitcoinom... A tu je i vrijeme potvrde, mora se cekati da to mreza prihvati jer nije instant, sto ovo onemogucava za dosta situacija.
I generalno je promet sto se tice broja transakcija jako mali, pa na hametovoj pijaci u Tz prije pozara je bilo vise transakcija nego na citavoj Bitcoin mrezi.
Rudarenje je zanimljiva tema, malo sira i ovo je u teoriji fino zamisljeno, ali nije namijenjeno za razmjenu za koju mi inace koristimo fiat. Druge valute, poput ETH pokusavaju to rijesiti, ali je put jako spor i vidjecemo kako se to odvija jer se godinama prica o Proof of Stake (mehanizmu kojim se odlucuje da su transakcije zapravo u bloku, Proof of Work je ovo sto se trenutno koristi i sto nije ekoloski i ekonomski prihvatljivo), ali to nikako da zazivi jer nije tako lahko naci mehanizam koji radi.