Elektroprivreda BIH

Maja9

Re: Elektroprivreda BIH

Post by Maja9 »

Prosječna mjesečna potrošnja za prvih 9 mjeseci 2021 hzhb iznosi otprilike 120.000 MWh sati mjesečno (izvor nosbih). Elektroprivreda hzhb na mjesečnoj razini zadovoljava navedene količine a u slučaju kiše kada je u funkciji i hidroelektrana capljina bez problema proizvede i preko 300.000 MWh sati mjesečno. Hzhb u svom vlasništvu ima isključivo hidroelektrane u kojima cijena proizvodnje ne bi trebala biti veća od 30 eura po Mwh satu. Konkretno u jednom dobrom mjesecu sa sadašnjim cijenama hzhb može zaraditi 30 do 40 mil eura od izvoza. Sadašnja tržišna kapitalizacija hzhb iznosi otprilike 100 mil eura sto konkretno znaci da istu kroz zaradu isplati u par kišnih mjeseci.
Nadalje hzhb u svom vlasništvu ima isključivo hidroelektrane i vjetroelektranu i sva proizvedena struja je iz 100 posto obnovljivih izvora, a obzirom na akumulaciju rama i crpnu elektranu capljina najvećim dijelom može proizvoditi vrsnu struju kojoj je cijena i 20 posto veća.
Rizik ulaganja je svakako managment, vlasnička struktura i politička situacija.
brzi

Post by brzi »

Nema sumnje da EP HZHB ima potencijal isto kao i Hidroelektrane u RS-u ali su čini mi se još pod gorim političkim uticajem nego EP BiH.
Dovoljno je pogledati kretanje broja uposlenih u EP HZHB.
Iako dugoročno gledano je sigurno isplativo ulaganje.
https://zurnal.info/clanak/objavljujemo ... dine/20553
Je li moguće da upošljavaju samo Hrvate?
Maja9

Post by Maja9 »

Velika je razlika između hidroelektrana u rs i hzhb. One imaju samo proizvodnju i prodaju po definiranim cijenama i nesmiju izvoziti. Hzhb ima definirane cijene za otprilike 120.000 MWh domaće potrošnje a višak se izvozi po slobodnim cijenama
panzer

Post by panzer »

Prvi put kad uplate dividendu u entitetski budzet postat ce odlicna prilika za ulaganje.
slavuj

Post by slavuj »

Iz Elektroprivrede HZHB cijelo vrijeme se izvlaci daleko vise nego sto Elektroprivreda BiH isplacuje dividende.Izmedju ostalog i zbog toga sto se po istom modelu izvlaci i iz JPES.Politicari i stranke na nasim prostorima svu javnu imovinu smatraju svojim izbornim plijenom.
Eno vam, recimo izvjesnog Hasena Masovica u Nadzornom odboru Elektroprivrede vec godinama.I to ne zbog toga sto je sin nekadasnjeg zagrebackog muftije,nego zato sto je partner celnivima domacih interesnih skupina,koje sebe nazivaju strankama.
Tu pljacku javnih firmi vlastodrsci uvijek nastoje prestaviti kao nacionalni interes.I za njih je normalmo da zaposljavaju samo svoje.
I nikome od njih,ni na jednoj strani,ne smeta sto oni drugi otvoreno pljackaju.Iz Sarajeva su mirno gledali kako HDZ unistava Aluminij ali zato hiko iz HDZ nije pitao staa to ovi odavde rade u Fabrici duhana,Energoinvestu,Energopetrolu,i drugim drustvima u Federaciji.
Sve se prebija na kraju kroz licne interese boraca za nacionalna prava,ili kao u poznatom slucaju,podrsku za instaliranje familije na vaznim mjestima.Sve su po dogoboru premrezili..I dosta toga su vvec unistili Elektropeivrede i Telekomi su ipak veliki i sigurno ce opstati,nadzivjeti ove pljackase!
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Ne želim da ispadne da se ovdje ne krade, ali kada se krene sa izjednačavanjem "strana" jednostavno imam potrebu da se svrstam u ovu "našu" stranu.

Svi mi znamo da se krade i u BHT i u JPESR na razne načine - kroz javne nabavke, kroz nepotrebna zapošljavanja i sl. Međutim, razmjeri tih krađa i količina nisu ni približni, iako su po veličini znatno manji ti subjekti koje kontroliše HDZ u odnosu na subjekte koje kontrolišu "naši". Tako BHT i EPBiH na računima trenutno imaju pola milijarde KM keša iako uredno isplaćuju dividendu svake godine i iako su za ovih 15 godina isplatili blizu 1,5 milijardi KM dividende. Takođe, zahvaljujući njima se mnoge društveno korisne stvari rade, od investiranja u ceste, do spašavanja rudnika i drugih privrednih subjekata. Za razliku od njih, ovi HDZ-ovi bankomati.nisu uplatili nikad ni marke, nemaju skoro nikakve rezerve, pa ni one zakonske koju bi morali imati, a što se tiče keša EPHZHB je podigla ogroman kredit za likvidnost. Od njih niko osim ljudi bliskih HDZ-u nema koristi. Dakle, razmjere krađe kod KraDeZe-a su nevjerovatne. U poređenju sa njima, ovi naši su sveci.

Ovi u RS su negdje između ove dvije "strane" po krađi... ;)
panzer

Post by panzer »

"Raspored" te vrste treba prihvatiti kao činjenicu. A ako su neke firme propale nije čudno. Propale su i puno ozbiljnije firme širom Balkana u zadnjih 10-15 godina.

Sad ovdje govorimo o firmama koje distribuišu elementarnu potrebu a one silom prilika moraju biti profitabilne.
Svi znamo da je pravilo da se zarađena dobit u firmama sa sjedištem u Mostaru ne isplaćuje u budžet u Sarajevu.
Do skora je to bilo efektivno jer Aluminij je znao imati po nekoliko desetina miliona KM neto dobiti ali u tom periodu nije se davalo u budžet, kao što se nije davalo ni iz HT dok je više zarađivao.
Iz mostarske Ep se isto tako nije davalo nego se pomagalo Aluminiju jer su tamošnji skakavci sve pojeli.
Sad novi Aluminij nabavlja redovno na tržištu i ne žali se pa bi prema tome trebalo predpostaviti da su posložili biznis.
Ali mostarska EP je na početku ove godine imala par miliona KM na računima što znači da se tek trebaju konsolidovati a to ćemo valjda vidjeti sa ovogodišnjim FI.
Ali ako na računima budu imali dosta sredstava a u budžet opet ne budu isplaćivali dobit to znači da se nastavlja praksa naopakog "pomaganja" hercegovačkoj privredi i društvu. Jer u tom pomaganju pola ode privatne džepove što se vidjelo na kraju u Aluminiju.

Ako bi već trebalo da sredstva iz mostarske EP ostanu u Hercegovini onda to tranparentno mogu riješiti isplatom u entitetski budžet odakle bi se namjenski finansirao neki projekt u Hercegovini ili Vitezu ili Žepču pa i Orašju.
I sarajevska EP i BHT odnosno vlada entiteta radi na isti
način jer je to jedino legalno.

Prvi put kada se tako uradi onda će trebati direktno pratiti dionice JPEMR jer će moći pričati o nekom dividendnom prinosu. S druge strane,JPESR odnosno sarajevska EP je u budžet do sada isplatila 4,5 KM po dionici. I pored svih loših okolnosti u kojima se firma nalazila.
panzer

Post by panzer »

I što se tiče holdinga ERS, firma Hidroelektrane na Trebišnjici su mislili direktno svojim parama u Trebinju izgraditi bazen,most i šetaliste ali su dobili tužbu. Što znači da ni oni ne shvataju šta je zakonski a šta nije.
slavuj

Post by slavuj »

Sitna buranija wrote: 07 Nov 2021, 15:42 Ne želim da ispadne da se ovdje ne krade, ali kada se krene sa izjednačavanjem "strana" jednostavno imam potrebu da se svrstam u ovu "našu" stranu.

Svi mi znamo da se krade i u BHT i u JPESR na razne načine - kroz javne nabavke, kroz nepotrebna zapošljavanja i sl. Međutim, razmjeri tih krađa i količina nisu ni približni, iako su po veličini znatno manji ti subjekti koje kontroliše HDZ u odnosu na subjekte koje kontrolišu "naši". Tako BHT i EPBiH na računima trenutno imaju pola milijarde KM keša iako uredno isplaćuju dividendu svake godine i iako su za ovih 15 godina isplatili blizu 1,5 milijardi KM dividende. Takođe, zahvaljujući njima se mnoge društveno korisne stvari rade, od investiranja u ceste, do spašavanja rudnika i drugih privrednih subjekata. Za razliku od njih, ovi HDZ-ovi bankomati.nisu uplatili nikad ni marke, nemaju skoro nikakve rezerve, pa ni one zakonske koju bi morali imati, a što se tiče keša EPHZHB je podigla ogroman kredit za likvidnost. Od njih niko osim ljudi bliskih HDZ-u nema koristi. Dakle, razmjere krađe kod KraDeZe-a su nevjerovatne. U poređenju sa njima, ovi naši su sveci.

Ovi u RS su negdje između ove dvije "strane" po krađi... ;)
E bas ne mogu da podnesem da neko ovu moju Zemljuu brani od mene!A jos mi je odvratnije kada je poistovjecuje sa "nasom" vladajucom klikom.
Jer bas ta identifikacija,"drzava,to sam ja","narod,to sam ja",je logiia na kojoj opstaju ovi kriminalci sto nama vkadaju.
Juce to zvanicno potvrdi i onaj americki "zaamjenik pomocnika".Kaze,Dodik sve radi da bi sacuvao svoje bogatstvo.
Ja sam ovdje ko zna koliko puta isticao primjere.a najocitiji je Feroelektro.Ogromna vrijednist nekretnina opljackana je pred ocima nekoliko glasaca SDA i SDP.I to od ljudi koji su glavnj finansijeri HDZ-a,Ali stalno u prisustvu "nasih".I njih su zapadale bar mrvice.
Za sitne licne dobitke ovi "nasi"su spremni prepustiti sve sto je "nase".Naravno svoje cuvaju i uvecavaju.
Naravno,sve u ihteresu naroda.
A sto se mene tice,nisam nimalo sretan sto je ona hacijenda u koritu Radobolje nekoliko puta veca od one na Poljinama.
panzer

Post by panzer »

Od početka mjeseca dnevna razlika proizvodnje i potrošnje unutar BIH se kreće između 15 i 20 GWh.

Pošto cijena struje na berzama i dalje ostaje visoka, u večernjim satima je redovno oko 300 eura po megavatu, očekivati je da prihod po danu izvoza u novembru bude viši od ovogodišnjeg prosjeka od 2 miliona KM a ukupan godišnji izvoz će premašiti 750 miliona KM pošto će hidrologija do kraja godine biti vrlo dobra.
Post Reply