Elektroprivreda BIH

Sabur2

Re: Elektroprivreda BIH

Post by Sabur2 »

Meni se čini da će morati vodu puštati da teče slobodno, toliko pada...
panzer

Post by panzer »

Kako sam zadnji put gledao odnosno prolazio skoro prazno ili poluprazno jablaničko jezero bilo.
Sabur2

Post by Sabur2 »

panzer wrote: 05 Nov 2021, 09:52 Kako sam zadnji put gledao odnosno prolazio skoro prazno ili poluprazno jablaničko jezero bilo.
Strašne količine vode su pale, a padaće još. Biće sve puno. Brane su tu i da zajaze silovitost bujica svakako i odbrane Mostar i gradove u donjem toku.
brzi

Post by brzi »

sreća pa su porilično ispraznili Jablaničko i Ramsko inače bi Mostar plivao.
montypython

Post by montypython »

Gledam ovaj graf potrošnje na nosbih, jučer je bilo par sati gdje je razlika ostvarene proizvodnje i potrošnje bila po 1000 MW a čak i u noćnim satima je bilo preko 400. Vidim da je i za danas planirano slično a trenutno su viškovi konstantno iznad 700 MW. Ne mogu da vjerujem da onaj blok što se pokvario u petak nije popravljen (zna li neko?) jer ne znam kako bi se stvorio ovoliki višak za izvoz čak i sa Stanarima u pogonu. Teško je to objasniti (ako ne radi onih 250 u Kaknju) čak i time da HE rade punom parom jer je jezero bilo prazno još prekjučer a treba neko vrijeme da se napuni. Računam, vrlo grubo, ako je satni prosjek izvoza za čitav dan recimo 350 MW to bi ispalo dnevno 8400 MWh. Na HUPX cijena trenutno cca 200 Eura/MWh. Neka prodaju i po 150 E i neka je od toga dobit 80 E, ispada dobit 670 hiljada eura NA DAN. Za cijelu BiH. Neka je od toga 2/3 za EP BiH to je cca 450 hiljada E ili 900 hiljada KM dobiti za EP BiH dnevno ili 320 miliona godišnje. Naravno nije svaki dan takav ali sve sam uzeo niže nego što pretpostavljam. Ni sam ne mogu da povjerujem ali ne vidim da sam negdje pogriješio u kalkulaciji, neka me neko ispravi ako jesam. A to je samo od izvoza, bez domaće dobiti.
montypython

Post by montypython »

brzi wrote: 05 Nov 2021, 10:46 sreća pa su porilično ispraznili Jablaničko i Ramsko inače bi Mostar plivao.
U Mostaru je vodostaj vrlo visok, šiklja na sve strane, ne vidi se nijedna od onih stijena koje se uobičajeno vide u Neretvi i pri visokom vodostaju, ali još je nekoliko metara niže od onog nivoa iz mislim 2012 kad je bio potop i kad je padalo 7 dana bez prestanka.
panzer

Post by panzer »

montypython wrote: 05 Nov 2021, 11:17 Gledam ovaj graf potrošnje na nosbih, jučer je bilo par sati gdje je razlika ostvarene proizvodnje i potrošnje bila po 1000 MW a čak i u noćnim satima je bilo preko 400. Vidim da je i za danas planirano slično a trenutno su viškovi konstantno iznad 700 MW. Ne mogu da vjerujem da onaj blok što se pokvario u petak nije popravljen (zna li neko?) jer ne znam kako bi se stvorio ovoliki višak za izvoz čak i sa Stanarima u pogonu. Teško je to objasniti (ako ne radi onih 250 u Kaknju) čak i time da HE rade punom parom jer je jezero bilo prazno još prekjučer a treba neko vrijeme da se napuni. Računam, vrlo grubo, ako je satni prosjek izvoza za čitav dan recimo 350 MW to bi ispalo dnevno 8400 MWh. Na HUPX cijena trenutno cca 200 Eura/MWh. Neka prodaju i po 150 E i neka je od toga dobit 80 E, ispada dobit 670 hiljada eura NA DAN. Za cijelu BiH. Neka je od toga 2/3 za EP BiH to je cca 450 hiljada E ili 900 hiljada KM dobiti za EP BiH dnevno ili 320 miliona godišnje. Naravno nije svaki dan takav ali sve sam uzeo niže nego što pretpostavljam. Ni sam ne mogu da povjerujem ali ne vidim da sam negdje pogriješio u kalkulaciji, neka me neko ispravi ako jesam. A to je samo od izvoza, bez domaće dobiti.
Sasvim realan scenario da u sljedećoj godini imaju između 200 i 300 miliona KM dobiti. Nama jeste čudno zato što to nismo nikad vidjeli ali kada struja postane tražena roba, jer se potrošnja povećava a ponuda smanjuje, onda će i cijena biti na nivou gdje se dobro zarađuje

A evo Makedonija se odrekla proizvodnje iz termoelektrana i nije napravila kvalitetnu zamjenu pa sada imaju problem:

https://indikator.ba/Vijest.aspx?p=1&id ... m+dugovima

I neće im ovo za dugo vremena biti riješeno. A to je samo jedna mala država. A i kod ostalih će cijena struje ostati na visokom nivou jer svi smanjuju kapacitete.

Dobit od 200-300 miliona KM bi EP svakako imala da unutar BIH ne dijeli po proizvodnoj cijeni. A i pored toga prednost je što izvozi struju i izvozit će je i dalje. A kad izvoziš bitan energent odnosno energent koji će biti budućnost onda je normalno da zaradiš.
Sa druge strane, uvijek ti ostaje prostora da diskretno povećaš prodajnu cijenu unutar države za 8-10%. Pošto FERK traži troškovnik onda mu prikažeš cijenu uglja koji ćeš plaćati više.
Nije previše čudno kada Saudi Aramco zaradi milijarde:
https://energetika.ba/saudi-aramco-neto ... di-dolara/
brzi

Post by brzi »

https://www.index.hr/vijesti/clanak/naj ... 15899.aspx

ako oni koji emitiraju 80 % CO2 kažu NE,.. šta vrijedi DA od preostalih,..
panzer

Post by panzer »

Ili u slikama kao što je ova dole. Mada, kinezi će u narednim godinama ići na masovniju izgradnju nuklerki da bi smanjili proizvodnju iz TE na ugalj jer ga uvoze.
A u EU gase previše kapaciteta odnosno što treba i što ne treba a kad je jednom ugasi teško je ponovo pokrenuti. Zato će struja koštati onoliko koliko će trebati da se nestabilni izvori kao sunce i vjetar isplate bez subvencija. Dok ih ima da pušu i sijaju. Ostalo će se plaćati stabilnim izvorima po visokoj cijeni.

Image
indikator

Post by indikator »

Blok 7 230 MW TE Kakanj je od jucer na mrezi, kvar je saniran.
Post Reply