https://www.klix.ba/biznis/privreda/pla ... /211025055
Kad zatvore Kina i Poljska zstvorit ćemo i mi..
Elektroprivreda BIH
Re: Elektroprivreda BIH
kina je prica za sebe ,mi i poljska se tu nista ne pitamo..neki drugi odlucuju..zato i jesmo zaduzeni..brzi wrote: ↑25 Oct 2021, 19:11 https://www.klix.ba/biznis/privreda/pla ... /211025055
Kad zatvore Kina i Poljska zstvorit ćemo i mi..
https://childrenshealthdefense.org/defe ... rma-media/
Opet cijena dionice ide prema dole
Ako vrijednost firme ne pada onda nema potrebe za nekom brigom.
A teško da će padati sa ovakvim cijenama struje.
Drugim riječima, prolazi vrijeme jeftine energije a na drugoj temi je napisano šta znači kad energent poskupi:
A teško da će padati sa ovakvim cijenama struje.
Drugim riječima, prolazi vrijeme jeftine energije a na drugoj temi je napisano šta znači kad energent poskupi:
Isto je i sa strujom.Proizvođači zarađuju a trgovci se ipak moraju boriti za likvidnost.Ova kriza nije rješiva kratkoročno. Treba naglasiti da na ovakvoj situaciji prije svega zarađuju proizvođači plina, ponešto uzmu i trgovci a mi kao opskrbljivač smo 'hedgirani'. No, što to znači za naše poslovanje? Potrebna je ogromna likvidnost za poslovanje u ovakvim cjenovnim okolnostima. Ugovor o dugoročnoj opskrbi je u redu, ali potrebne su bankarske garancije i novac za osiguranje od cjenovnog rizika a EBIT i zarada se ne penju eksponencijalno. Financijski troškovi su jako narasli a i kupci plina posluju u znatno težim okolnostima, s višim ulaznim cijenama sirovina, s više rizika, što osjećamo i mi koji im prodajemo plin. Jednom riječju, događa se veliki pomak u sredstvima osiguranja, pristupu obrtnom kapitalu i burzama tako da mnogi trejderi ne vole trgovati, jer je tržište previše volatilno.
36 MW
Consulting Services, Renewable Energy / Solar PV / Feasibility Study / Implementation Consultancy
Prequalification
Oct 25, 2021
CountryBosnia and Herzegovina
DeadlineNov 25, 2021
FinancingKfW Entwicklungsbank
Reference NumberBMZ595000641/KfW507570
SubjectPhotovoltaic Power Plant (PVPP) Podveležje
Project:
The German Financial Cooperation through KfW intends to provide financing for the greenfield 36 MW Photovoltaic Power Plant Podveležje (the “Project”) which shall provide estimated 8 MW for the regional distribution network (Photovoltaic Power Plant Podveležje 1) and estimated 28 MW (and max. 30 MW) for the national transmission grid. The Project will be located in the immediate vicinity of the recently commissioned Wind Power Plant (WPP) Podvelezje of the Employer on the Plateau of Podvelezje at an altitude of between 700 and 800 meters. The Project will further promote renewable energy (RE) sources in the power generation portfolio of the BiH by exploiting the abundant solar energy potential in BiH.
Requested Consulting Services:
Review existing studies and surveys
Prepare a technical feasibility study including review of preliminary design of the plant prepared by the Employer
Conduct a cost-benefit analysis
Supplement the ESIA in accordance with the KfW Sustainability Guideline / WB ESF and
Communication & Visibility activities
https://www.klix.ba/biznis/vapaj-arcelo ... /211026066
Ovo je sad zanimljivo. Sav ostali repromaterijal i usluge su poskupili ali čiko ne preispituje opravdanost tih poskupljenja nego plaća dobavljačima koliko traže:
Ovo je sad zanimljivo. Sav ostali repromaterijal i usluge su poskupili ali čiko ne preispituje opravdanost tih poskupljenja nego plaća dobavljačima koliko traže:
Ali ne odgovara mu da struja poskupi jer elektroprivreda može proizvoditi po istom troškovniku. U te stvari se razumije.Pojasnio je i da su na tržištu poskupjeli i krečnjak, zemni plin, ugalj, transport sirovina te da ArcelorMittal Zenica ulazi u jedan od najtežih perioda od postojanja.
Kuka direktor Mittala a ruda je iz njihovog rudnika.
Gotovi proizvodi su im već odavno skuplji i preko 50%, a nusproizvodi i po par stotina procenata.
Čujem da trosku koja je nekad bila bezvrijedna cementare Mittalu plaćaju ko zlato.
A ima i drugih trgovaca.. mogu kupiti tamo gdje kupuju za ostale čeličane. Bar oni su globalni igrač.
Gotovi proizvodi su im već odavno skuplji i preko 50%, a nusproizvodi i po par stotina procenata.
Čujem da trosku koja je nekad bila bezvrijedna cementare Mittalu plaćaju ko zlato.
A ima i drugih trgovaca.. mogu kupiti tamo gdje kupuju za ostale čeličane. Bar oni su globalni igrač.
Pa dobro. Ako im je ovo preskupo mogu i promijeniti dobavljača. Ako su ovi podaci tačni znači da su im ponudili po 130-135 EUR po MW.
Današnja tržišna vrijednost Elektroprivrede ispod 400 miliona KM. Nije nemoguće da na kraju sljedeće godine EBITDA bude oko 400 miliona.
Razumijem da to ne vide male štedise koji povjeriše novac bankama uz kamatu od par promila ali mi nije jasno da to ne vide naši biznismeni.
Razumijem da to ne vide male štedise koji povjeriše novac bankama uz kamatu od par promila ali mi nije jasno da to ne vide naši biznismeni.
Još malo će SASE vrijednost Elektroprivrede biti niska.
Cjelokupna percepcija javnosti je da je elektroenergetski sistem BIH pao sa neba( svi su zaboravili da je napravljen za nekoliko milijardi USD) i prema tome struja treba da se daje za bagatelu a samim tim EES nema neku vrijednost jer je tu oko nas kao prirodna pojava.
Srećom ,oni što upravljaju EES su shvatili da moraju poslovati tržišno ako hoće da ikako postoje. A dolazi vrijeme da će ih i ostali početi poštovati i cijeniti.
Danas sam se slučajno zadesio u banci iza čovjeka koji je podizao pare sa štednog računa i službenica ga pita šta će s tim parama pošto oni imaju keš fond pa eto on može uložiti.
A on kaže kako hoće pare koje je podigao uplatiti brokerskoj kući. Iste sekunde ona kaže : ne može. Kasnije su se nekako nagodili pa je uplatio za kupovinu dionica.
Tako da očekujem da se za par mjeseci pojavi veći interes pa i od strane ovih privatnika što polako prihvataju da postoji elektroprivreda kao firma.
Cjelokupna percepcija javnosti je da je elektroenergetski sistem BIH pao sa neba( svi su zaboravili da je napravljen za nekoliko milijardi USD) i prema tome struja treba da se daje za bagatelu a samim tim EES nema neku vrijednost jer je tu oko nas kao prirodna pojava.
Srećom ,oni što upravljaju EES su shvatili da moraju poslovati tržišno ako hoće da ikako postoje. A dolazi vrijeme da će ih i ostali početi poštovati i cijeniti.
Danas sam se slučajno zadesio u banci iza čovjeka koji je podizao pare sa štednog računa i službenica ga pita šta će s tim parama pošto oni imaju keš fond pa eto on može uložiti.
A on kaže kako hoće pare koje je podigao uplatiti brokerskoj kući. Iste sekunde ona kaže : ne može. Kasnije su se nekako nagodili pa je uplatio za kupovinu dionica.
Tako da očekujem da se za par mjeseci pojavi veći interes pa i od strane ovih privatnika što polako prihvataju da postoji elektroprivreda kao firma.