Raspisali su tender za kupovinu uglja.
Govorim opet, TE bez goriva su ništa.
Izgleda da će kupiti na Kosovu za 50 miliona Eura uglja.
Englezi se kao svađaju sa Rusima, a puni brodovi ruskog uglja stižu u njihove luke.
Elektroprivreda BIH
Re: Elektroprivreda BIH
ugalj ce koristiti dok par velikih ekonomija ne izvrsi tranziciju na obnovljive izvore a onda ce ostale manje zemlje lupit po nosu.ja sam i dalje misljenja da treba pojeftinit struju za sljedecih 5 godina i tako marketinski privuci mnoge kompanije iz eu da ovde otvore pogone,a hitno prodat telekom i te pare sve investirat u obnovljive izvore solar, vjetar i posebno hidrogen kao gorivo buducnosti.to u stvari vec masovno rade velike ekonomije.
ovo bi mogao biti i jedan od nacina da se ne upadne u mogucu dugorocnu recesiju
To možeš uraditi ako misliš da si gospodar sunca i vjetra. A pošto nisi, drži se onoga što čime možeš upravljati. Ti što diktiraju promjenu će svakako svima prodavati struju iz svojih nuklearnih elektrana.
Davali smo struju i besplatno..one wrote: ↑25 Oct 2021, 11:22 ugalj ce koristiti dok par velikih ekonomija ne izvrsi tranziciju na obnovljive izvore a onda ce ostale manje zemlje lupit po nosu.ja sam i dalje misljenja da treba pojeftinit struju za sljedecih 5 godina i tako marketinski privuci mnoge kompanije iz eu da ovde otvore pogone,a hitno prodat telekom i te pare sve investirat u obnovljive izvore solar, vjetar i posebno hidrogen kao gorivo buducnosti.to u stvari vec masovno rade velike ekonomije.
Aluminij dobio bez plaćanja pa opet propade.
Ti bi da uništiš proizvođača električne energije da bi drugima bilo bolje.
Evo daj je stanovništvu besplatno i niko svjetla gasiti neće.
Je li to rješenje?
Svako treba da posluje sa profitom a niko sa extra profitom.
Imamo zvanično objašnjenje za srbijansko tržište. Kažu, na tržištu struje u Srbiji djeluje preko 60 trgovaca i mi (EPS) nećemo davati dampinške cijene struje.
Tako je isto i kod nas.
Tako je isto i kod nas.
https://www.youtube.com/watch?v=T1jCfT0s8m8
Na 23. minuti govore kako je za 7 mjeseci VE Podveležje proizvela 80GWh što je dobar rezultat jer na godišnjem nivou planiraju prosječno oko 130Gwh.
Na 23. minuti govore kako je za 7 mjeseci VE Podveležje proizvela 80GWh što je dobar rezultat jer na godišnjem nivou planiraju prosječno oko 130Gwh.
propast aluminija je globalizaciski i lopovski proces,zato sada u privatnim stranim rukama radi punom parom a aluminiji svaki dan skupljibrzi wrote: ↑25 Oct 2021, 11:45Davali smo struju i besplatno..one wrote: ↑25 Oct 2021, 11:22 ugalj ce koristiti dok par velikih ekonomija ne izvrsi tranziciju na obnovljive izvore a onda ce ostale manje zemlje lupit po nosu.ja sam i dalje misljenja da treba pojeftinit struju za sljedecih 5 godina i tako marketinski privuci mnoge kompanije iz eu da ovde otvore pogone,a hitno prodat telekom i te pare sve investirat u obnovljive izvore solar, vjetar i posebno hidrogen kao gorivo buducnosti.to u stvari vec masovno rade velike ekonomije.
Aluminij dobio bez plaćanja pa opet propade.
Ti bi da uništiš proizvođača električne energije da bi drugima bilo bolje.
Evo daj je stanovništvu besplatno i niko svjetla gasiti neće.
Je li to rješenje?
Svako treba da posluje sa profitom a niko sa extra profitom.
poslovanje elektroprivrede na pozitivnoj nuli neznaci i propast firme.ono profita sto ostvari vecinom zavrsava u rukama stranackih tajkuna,a za ulaganje u tranziciju trebat ce joj ogromni krediti ili nesto poput prodaje telekoma.govorimo o hiljade drugih radnih mjesta u ekonomiji i za sacuvat ih i za nove uspostavit,u suprotnom u izglednoj recesi bi mogli imati haos i kriminal na ulicama.koliko ce se samo poslovnih prostora zatvorit kada se povecaju cijene struje,gasa i nafte .svi koji mognu preci ce na online trgovanje itd..itd.. ovo su stvari iznad profita dionicara..
Ne razumijem te uopšte..
Ili ćeš poslovati po kapitalističkim ili po socijalističkim principima.
Ne može nekom jedno a nekom drugo.
Elektroprivreda treba platiti ugalj po tržišnoj cijeni a to je trenutno iznad 250 KM za tonu a ne 60 koliko plaćaju,.. a tek onda možemo razgovarati o proizvodnoj i prodajnoj cijeni.
Subvencije i potpore idu uvijek od strane države a ne od strane kompanije.
Ili ćeš poslovati po kapitalističkim ili po socijalističkim principima.
Ne može nekom jedno a nekom drugo.
Elektroprivreda treba platiti ugalj po tržišnoj cijeni a to je trenutno iznad 250 KM za tonu a ne 60 koliko plaćaju,.. a tek onda možemo razgovarati o proizvodnoj i prodajnoj cijeni.
Subvencije i potpore idu uvijek od strane države a ne od strane kompanije.
u bih ce vjerovatno bit dovoljno ciste energije samo u stranom vlasnistvu i po njihovim cijenama a termoelektranama mozda kljuc u bravu u nekom roku