Rekordno povećanje: Bohemia Energy udvostručit će cijenu električne energije
Komercijalni dio cijene električne energije udvostručit će se od novembra na 4.144 krune(170EUR) po megavat-satu. Ukupna cijena nakon uključivanja distribucijskih stopa povećat će se za 49 posto na 6256 kruna.
Povećanje je već u potpunosti pogodilo kupce, koji su uvjereni da kupuju električnu energiju po trenutnoj cijeni na tržištu energije (proizvod BE Energie A ++ i slično). Ovdje u cjeniku stoji rečenica da se "cijena električne energije za sve stope distribucije sastoji od cijene električne energije koja se naplaćuje prema satnicama postignutim trgovanjem na dnevnom veleprodajnom tržištu i cijeni trgovačkih usluga od 151,25 CZK po 1 MWh. "
Kako je na svom web mjestu naveo dnevni i balansni operator tržišta OTE, cijena električne energije posljednjih sedmica kretala se od 120 do 160 eura po MWh, samo su vikendom cijene obično niže. Potrošač sa cijenom koja proizlazi iz trenutnih kotacija električne energije na tržištu stoga plaća 3050 do 4060 kruna po MWh (ili 3690 do 4910 kruna s PDV -om) i gore spomenutu maržu snabdjevača energijom.
Loše vijesti za 400.000 do 630.000 kupaca
Bohemia Energy jedan je od najvećih dobavljača na češkom tržištu, fokusiran uglavnom na domaćinstva. U kolovozu, prema statistikama administratora tržišta energije, OTE je isporučio električnu energiju na 398,5 tisuća točaka potrošnje, a još 228 tisuća dostupno je od podružnica Bohemia Energy. U njihovom slučaju, može se očekivati i sličan rast.
Zašto je poskupljenje toliko značajno? Alternativni dobavljači energije obično ne kupuju električnu energiju unaprijed, već se oslanjaju na kupovinu u zadnji čas. Ova strategija se isplati u vrijeme kada cijena energije pada ili stagnira. Naprotiv, u slučaju skoka cijena, koji se dogodio ove godine, rast se mora u potpunosti odraziti na cijene za kupce. U suprotnom, prijeti im bankrot.
Tako tradicionalni dobavljači električne energije i plina, koji kupuju na razmjenama energije nekoliko mjeseci unaprijed, imaju koristi. U njihovom slučaju rast cijena energije bit će blaži. Posljednjih mjeseci samo je Pražská energetika od glavnih igrača na tržištu povećala cijenu električne energije . Prema špekulacijama s tržišta, ČEZ će također poskupjeti u bliskoj budućnosti, ali to će se dogoditi tek nakon oktobarskih izbora za Zastupnički dom.
Elektroprivreda BIH
Re: Elektroprivreda BIH
Češka
Prema Bloombergu, njemačke termoelektrane u zadnjih nekoliko sedmica ostvaruju između 40 i 50 eura dobiti po MW.
Biće zanimljivo vidjeti izvještaj naše proizvodnje za septembar.
Biće zanimljivo vidjeti izvještaj naše proizvodnje za septembar.
-
Pa evo možda se može probati onako najgrublje. Ako se pogleda izvještaj od Nosbih-graf potrošnje, skoro svaki dan po cijeli dan postoji značajna razlika između ostvarene proizvodnje i ostvarene potrošnje. To ide od 100njak Mw do nekoliko stotina po satu. Ako uzmemo, konzervativno da u prosjeku ima 10 ak sati kad je ta razlika 200 MW (trenutno je preko 500) onda je to dnevno 200x10=2000 MWh. Neka pola od toga otpada na JPESR to ispada 2000 MWh X 50 E/MWh. To je milion eura na dan ili 2 miliona KM dobiti na dan. Ne znam da li se to ovako računa neka me ispravi neko ko je možda direktno u tome, ali meni ovako ispada. Znam da cifra izgleda nevjerovatna ali i vremena su takva.
Zavisi kako je dogovorena prodaja. Mada i ovaj podatak o 50 EURa zarade bi značilo da njemačke elektrane u prosjeku prodaju po 100-110 EUR po MW. A vjerovatno i EPBIH ili TE Ugljevik i Gacko mogu prodati po toj cijeni. Trebalo bi da mogu prodati ako već ranije nisu dogovorili neku cijenu za sve količine.
-
https://www.klix.ba/biznis/privreda/glo ... /210929021
Jeste, počinje energetska drama ali nema veze sa rastom ekonomije kako piše uvijek dobro NEupućeni klix. U Kini već isključuju struju, posebno industriji. Pretjerali su u trci za smanjenjem emisije ugljika, smanjili iskop uglja itd isl. Ukratko upecali se na globalističku udicu i sad im slijedi drama. Cijene gasa luduju. Čitava Evropa se naravno grije na gas čije rezerve su najniže ikad, struja je x 3 u odnosu na prije a zima se približava. U Britaniji, nema benzina nema struje i oni se pouzdali u obnovljive izvore. Lanci snabdjevanja prekinuti, police u trgovinama sve praznije. Pred većim lukama u SAD stoji stotine kontejnerskih brodova koji se ne mogu iskrcati, dok se u Kini ne mogu ukrcati. Kontejner za transport sada košta ne 2000 dolara kao dosad nego 13000. Inflacija u SAD se sakriva sad je 5,4 % (očekivana 2 %) a smatra se da je ustvari preko 10%. SAD štampa 140 miljardi dolara mjesečno mjesecima i bukvalno ih dijeli. Dug je već u desetinama triliona. Pitanje je samo vremena kada će berza u SAD krahirati (posebno tech dionice poput Tesle, facebooka i sl), možda i više od 50 % s njom možda i dolar, a možda poslije i euro. Brojni black swan događaji ne da predstoje nego su neki i u toku. Pisao sam ovo i prije i detaljnije i znam neki misle da je teorija zavjere, ali provjerite sad da se mnogo šta "nezamislivog" već ostvarilo. Moj vam je savjet pripremite dobru zimnicu, ko može neka nabavi i drva ili ugalj za grijanje, ne mora se desiti ništa jer mi im nismo interesantni, ali moguće je.
Jeste, počinje energetska drama ali nema veze sa rastom ekonomije kako piše uvijek dobro NEupućeni klix. U Kini već isključuju struju, posebno industriji. Pretjerali su u trci za smanjenjem emisije ugljika, smanjili iskop uglja itd isl. Ukratko upecali se na globalističku udicu i sad im slijedi drama. Cijene gasa luduju. Čitava Evropa se naravno grije na gas čije rezerve su najniže ikad, struja je x 3 u odnosu na prije a zima se približava. U Britaniji, nema benzina nema struje i oni se pouzdali u obnovljive izvore. Lanci snabdjevanja prekinuti, police u trgovinama sve praznije. Pred većim lukama u SAD stoji stotine kontejnerskih brodova koji se ne mogu iskrcati, dok se u Kini ne mogu ukrcati. Kontejner za transport sada košta ne 2000 dolara kao dosad nego 13000. Inflacija u SAD se sakriva sad je 5,4 % (očekivana 2 %) a smatra se da je ustvari preko 10%. SAD štampa 140 miljardi dolara mjesečno mjesecima i bukvalno ih dijeli. Dug je već u desetinama triliona. Pitanje je samo vremena kada će berza u SAD krahirati (posebno tech dionice poput Tesle, facebooka i sl), možda i više od 50 % s njom možda i dolar, a možda poslije i euro. Brojni black swan događaji ne da predstoje nego su neki i u toku. Pisao sam ovo i prije i detaljnije i znam neki misle da je teorija zavjere, ali provjerite sad da se mnogo šta "nezamislivog" već ostvarilo. Moj vam je savjet pripremite dobru zimnicu, ko može neka nabavi i drva ili ugalj za grijanje, ne mora se desiti ništa jer mi im nismo interesantni, ali moguće je.
Kina je drugačija.
Neće da uzimaju ugalj od Australije jer su već počeli sa konfliktima i sankcijama a svog uglja nemaju dovoljno. I radi višeg cilja napravit će se zastoj u proširenoj opskrbi strujom u svojoj zemlji ali neće popustiti:
https://www.mining-technology.com/featu ... lian-coal/
I zato se okreće drugom izvoru uglja a to je Rusija. Jedino što je nedostatak jača kopnena veza koju rusi postepeno prevazilaze jer su u izgradnju uključili i vojsku a to se ne radi ako nisu velike strateške veze u pitanju:
https://asia.nikkei.com/Business/Transp ... st-railway
A mi nismo problem i trebali bi da dobro zaradimo, ako ne bude marfijevih zakona.
Neće da uzimaju ugalj od Australije jer su već počeli sa konfliktima i sankcijama a svog uglja nemaju dovoljno. I radi višeg cilja napravit će se zastoj u proširenoj opskrbi strujom u svojoj zemlji ali neće popustiti:
https://www.mining-technology.com/featu ... lian-coal/
I zato se okreće drugom izvoru uglja a to je Rusija. Jedino što je nedostatak jača kopnena veza koju rusi postepeno prevazilaze jer su u izgradnju uključili i vojsku a to se ne radi ako nisu velike strateške veze u pitanju:
https://asia.nikkei.com/Business/Transp ... st-railway
A mi nismo problem i trebali bi da dobro zaradimo, ako ne bude marfijevih zakona.
Interesantni smo im zbog ogromne zalihe energenata, posebice uglja i hidroenergije tj struje koja tek treba da poskupi, jer je nema dovoljno. Jedine zemlje koje će moći da u budućnosti izvoze energiju su Balkan van EU
Norveška i Rusija.
Uskoro će i Alžir da smanji izvoz plina u E U,
što će se itekako osjetiti.
Amerika ponovo donosi zakon o zabrani izvoza plina, a poslije toga ...
Norveška i Rusija.
Uskoro će i Alžir da smanji izvoz plina u E U,
što će se itekako osjetiti.
Amerika ponovo donosi zakon o zabrani izvoza plina, a poslije toga ...
A ja mislio da su Ameri naredili Australiji da prekine izvoz uglja u Kinu jer je strateški resurs, kad
Kinezi se zaljubili u planetu .
Slabo nešto javljaju da su u Britaniji i redukcije struje. Uvozili iz Francuske ali tamo ponestaje uranijuma, a
postalo teže pljačkati Afrika. Možda ih spase onaj kabal za Norvešku, ako je gotov. Talijani vidoviti pa se spojili na Balkan koji začudo ima uglja za 300 god.
Kinezi se zaljubili u planetu .
Slabo nešto javljaju da su u Britaniji i redukcije struje. Uvozili iz Francuske ali tamo ponestaje uranijuma, a
postalo teže pljačkati Afrika. Možda ih spase onaj kabal za Norvešku, ako je gotov. Talijani vidoviti pa se spojili na Balkan koji začudo ima uglja za 300 god.
Zato EU ima ministricu energetike koja je studirala istoriju i političke nauke. A energetski ratovi na vratima. Vidjeli smo sa vakcinom za koronu kako svijet funkcioniše,svako sebi grabi. Pa tako trebamo djelovati i kod naše energetike.