Elektroprivreda BIH

energ-tel
Posts: 22
Joined: 30 Jan 2019, 12:35

Re: Elektroprivreda BIH

Post by energ-tel »

panzer wrote: 13 Sep 2021, 16:33 Kakva je razlika između elektrana u Poljskoj , njemačkoj npr. ove nove TE u Dattelnu i slovenačkog TEŠa. Zašto oni rade a TEŠ ne može?
TE Datteln se počeo raditi 2007. god. Još 2017. god. tona CO2 je bila 5 €! Sada preko 60 €.
Za jedan MWh treba 1 tona CO2. Znači sada na cijenu MWh treba dodati 60€ troška da bi TE bila isplativa.

Jadni vlasnici TE Datteln su pogrešno procijenili, prijeti im bankrot, završili su TE jer možda očekuju kompenzaciju za zatvaranje. Nitko vlasnicima ne može zabraniti da godišnje dokapitaliziraju TE Datteln sa 300 mil. € i svjesno prave gubitke.
Poljska je duga priča i oni će postepeno zatvarati TE i pokušati dobiti kompenzacije.

Graditi TE Tuzla 7 u ovom momentu je suicidno! Mislim na dioničare EPBiH, netko uvijek može imati koristi ...
brzi
Posts: 2412
Joined: 31 Jul 2012, 14:34

Re: Elektroprivreda BIH

Post by brzi »

Ko prodaje co2 certifikate?
Kuda ide novac od co2 certifikata?
Neće Vlada FBiH od EPBiH uzeti lupam 50 miliona KM godišnje kao kaznu za CO2 emisiju a istovremeno tražiti da EPBiH i dalje prodaje električnu energiju za domaćinstva ispod proizvodne cijene.
Dalje nisu tu samo termoelektrane nego i cementare i proizvođači čelika.
Dalje postoje slobodni ili besplatni certifikati..
A to je 55% emisije iz 1990. godine.
Ko će dobiti te besplatne certifikate i koliko?
Termoelektrane koje su i tada postojale ili Stanari?
Milion pitanja bez odgovora..Mislim da smo mi jos 20 gofina daleko i od certifikata i od EU..
Koliko vidim svaka zemlja bira svoj put..
Prema ovom članku iz 2019. U Poljskoj tona kosta manje od 10 centi, u Japanu 2,50 eura, u Švicarskoj 90 eura a u Švedskoj 110 eura.

https://www.neueenergie.net/politik/wel ... co2-preise

"Auch die globale Preisspanne ist enorm: In Japan fallen für eine Tonne CO2 umgerechnet rund 2,50 Euro an, in Polen keine zehn Cent, in der Schweiz sind es knapp 90 Euro. Spitzenreiter ist mit rund 110 Euro Schweden, wo die Steuer bereits 1991 startete."
panzer
Posts: 11799
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Mene interesuje kako radi niz termoelektrana u Njemačkoj i u ostalim zemljama. Jesu li sve sa gubicima.
brzi
Posts: 2412
Joined: 31 Jul 2012, 14:34

Re: Elektroprivreda BIH

Post by brzi »

https://www.rwe-production-data.com/map/
RWE godišnje proizvede 70 miliona MW iz uglja.
Evo trenutno imaju satnu proizvodnju od 23 GW a od toga iz uglja i gasa 17 GW i 2,5 GW iz nuklearnih.
Toliko o proizvodnji iz obnovljivih,..
A ostvaruju kakvu takvu dobit i isplaćuju dividendu, 0,85 eura za 2020. pri tržišnoj cijeni od 33 eura,
energ-tel
Posts: 22
Joined: 30 Jan 2019, 12:35

Re: Elektroprivreda BIH

Post by energ-tel »

panzer wrote: 13 Sep 2021, 21:52 Mene interesuje kako radi niz termoelektrana u Njemačkoj i u ostalim zemljama. Jesu li sve sa gubicima.
Na sutrašnjim cijenam (u Njemačkoj MWh po 143,24 €) TE su trenutno isplative ali bitan je trend i opredjeljenje EU da povećava cijena CO2 do neisplativosti TE! Priča je kompleksna, ali to je to!

Nije lako prihvatiti realnost koja često nije pravedan i poštena.
Sabur2
Posts: 1832
Joined: 16 May 2010, 01:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by Sabur2 »

Ja koliko vidim, taj trend poskupljivanja CO2 samo ce dovesti do toga da struja bude skuplja i nista vise, jer one druge jeftine bez CO2 nema dovoljno.
montypython
Posts: 3788
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: Elektroprivreda BIH

Post by montypython »

Oporezovanje CO2 je u stvari potpuna izmišljotina nametnuta od trenutnog transhumanističkog vođstva instaliranog u većini zemalja od strane likova poput Gatesa, Soroša, Klausa Schwaba i sličnih. Zašto bi neko uopšte plaćao trošak koji ustvarI ne postoji i koji je samo izmišljotina jedne grupe ljudi. Dobro je neko pitao kome se plaća i zašto se plaća? Može se onda izmisiti i porez na disanje jer se pritom izbacuje co2 od strane živih bića već koju stotinu miliona godina. Ili porez na hodanje? Kabali je potrebno rasturanje ekonomije svih zemalja a to počinje uništenjem energetskih resursa. Njemačka u kojoj je to zaživjelo je energetski uništena zemlja, svaki dan im nestaje struje iz raznih razloga, prije par dana u Drezdenu cijeli dan. Već ima znakova da su shvatili da su se prevarili). Međutim nekakav izmišljeni porez kako neko gore reče samo će dovesti da struja bude skuplja. Možeš ti nabiti cijenu porezom na 400 eura po MW proizvođači će samo postaviti prodajnu cijenu na 500 i gotovo. Sve se prenosi na stanovništvo da mu život bude teži i skuplji. Slično kao planovi za uništenje poljoprivrede, prelazak na sintetičko meso i sl, sve je to u toku, paralelno. Znači nije porez na CO2 realnost nego pakleni plan jedne otuđene grupe koje je privremeno na vlasti a kojoj je cilj da ponavljanjem (tzv flooding-preplavljivanje) to nama postane realnost. Na kraju bi mogle Poljska, Mađarska i druge jednostavno izaći iz EU. Mnogo je vjerovatnija druga varijanta da će likovi koji su povezani sa ovim (plandemija, "vakcine", HAARP, uništenje dolara i fiat valuta, digitalni "zdravstveni" pasoši, lažne klimatske promjene-tzv karbonski otisak itd isl) biti pohapšene i giljotirane u narednih max godinu dana zbog genocida a EU (zajedno sa WHO, UN, WEF i sličnim) resetovana ili potpuno ukinuta zajedno sa svim odlukama donijetim u zadnje vrijeme. Razlog zašto se ide na stopiranje fosilnih goriva je prost. Fosilnih goriva naime nije preostalo mnogo, postaju sve vrednija, Zapad je svoja uglavnom potrošio te treba hitno zaustaviti "niže" narode i useless eaters da ih troše. Fosilna goriva treba da ostanu samo njima, naravno nakon depopulacije stada vakcinama. Znam da je ovo zvuči tako nevjerovatno da je teško progutati onima koji su godinu i po bili na N1 i CNNu, ali primjetite da je sve ono što je prije tada bilo teorija zavjere danas istina.
panzer
Posts: 11799
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Stanje je tako kakvo jeste i treba ga prihvatiti.

Za planove EU i zelenu agendu visoka cijena struje je vrlo dobra stvar i oni sami će uvidjeti da im je to prijeko potrebno pa će je možda nastojati i zadržati na višim nivoima.
Trenutno imaju situaciju da ne dostižu planirani rast kapaciteta vjetro i solarnih elektrana. Vjerovatno se na nove kapacitete odlučuju energetske firme odnosno većina novih kapaciteta dolazi od njih.
A kada veliki potrošači dobiju duplo veće račune za struju onda će većina morati početi razmišljati o vlastitim kapacitetima.

Spominjao sam fabriku kojoj je EPBIH za iduću godinu ponudila cijenu od 20 pf/kW. Na osnovu te cijene su izračunali da bi imali dodatni trošak od 300.000 KM godišnje. I bilo bi logično da počnu razmišljati o solarnim panelima ili nečemu sličnom pošto fabrike obično imaju veće krovne površine. Ili čak da zakupljuju zemljište.

Isto tako bi moglo biti i za domaćinstva.

Ali dok se taj trend ne pokrene vjerovatno je da će elektroprivrede imati dobre zarade. Jer ovih 300.000 KM na ovom primjeru je manje-više čista dobit elektroprivrede BIH jer nemaju nekih dodatnih troškova u odnosu na ovu ili prošlu godinu kada je prodajna cijena bila znatno manja.
brzi
Posts: 2412
Joined: 31 Jul 2012, 14:34

Re: Elektroprivreda BIH

Post by brzi »

Sve je smijurija..
Njemački RWE kaže da se obezbjedio certifikatima do 2030. god. Tako su uradili još neki veliki proizvođaci struje. Kupili dovoljno certifikata kad du se trgovali po par eura.
U 2020 je emisija CO2 bila manja za 14% pa se očekivao pad cijene certifikata ali se desilo suprotno jer su hadge fondovi počeli ulagati u zertifikate kao investiciju.
Cirkus koji nema veze sa ekologijom nego sa čistom zaradom.
panzer
Posts: 11799
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Smijurija koja će natjerati da se TEŠ zatvori i tako Slovenija izgubi 1,4 milijardi EUR a onda počnu uvoziti dodatne količine struje. Znate li odakle će je uvoziti?
Post Reply