Elektroprivreda BIH

energ-tel
Posts: 22
Joined: 30 Jan 2019, 12:35

Re: Elektroprivreda BIH

Post by energ-tel »

panzer wrote: 07 Sep 2021, 13:32 Čini mi se da u Srbiji nije ni bilo razdvajanje. Bar bi se objavljivalo naveliko da su uradili. Za CG isto nisam čuo.
Srbija razdvojila krajem prošle godine: https://nova.rs/vesti/biznis/eps-i-eps- ... azdvojeni/
HR, CG, Makedonija, ... sve razdvojeno i distribucija i snabdjevanje.
HR, CG, Makedonija, ... cijene tržišne!
panzer
Posts: 11808
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

U Rudniku uglja Kreka, na kopu Dubrave, u rad su pušteni rekonstruirani magistralni transporteri.

Vrijednost ovog projekta je pet miliona KM. Njihovim radom osiguran je kontinuiran i pouzdan transportni sistem i omogućen nastavak proizvodnje otkrivke.

Direktor RU Kreka, Husein Trumić, pojasnio je da su eksploatacioni troškovi transporta činili od 40 do 70 posto ukupnih eksploatacionih troškova u neposrednom procesu proizvodnje što je u značajnoj mjeri uticalo na efikasnost, ekonomičnost i produktivnost Rudnika “Kreka”. Transportni sistemi proizvedeni 1987. godine, sa više od 100 hiljada radnih sati, bili su uzrok čestih prekida u proizvodnji otkrivke i uglja zbog niskog koeficijenta tehnološke raspoloživosti, što je nalagalo urgentnu rekonstrukciju kako bi se postigla veća pouzdanost sistema, manje zastoja i time veća ukupna proizvodnja.
– Na dnevnoj bazi to je projekat koji obezbjeđuje sigurnost proizvodnje i sigurnost energetskog sektora i mi smo sebi taj cilj postavili i nadam se da ćemo ga uskoro završiti i na taj način mogu garantovati da će rudnik Dubarve a tim rudnik Kreka biti jedan od najboljih u državi – izjavio je Husein Trumić, v.d. direktor Kreka.

Na konferenciji za medije danas je rečeno da trenutno stanje rudnika nije dobro, te da je to rezultat odstupanja od projektnih zadataka i izostanka radne discipline.

– Mi ćemo vrlo brzo poduzeti radikalne mjere kada su u pitanju tehničko tehnološka i radna disciplina. U rudniku Kreka neće više moći primati platu,a ne dolaziti na posao, takva praksa će biti vrlo brzo ukinuta po svaku cijenu – izjavio je Admir Andelija, generalni direktor EP BiH.



Planirano je povećanje proizvodnje na kopovima Šikulje i Dubrave.z Rudnika Kreka su kazali da obnavljanjem opreme cilj je dnevno proizvesti 3.000 tona uglja na Dubravama te ustabiliti proizvodni proces i energetski sektor.
MAMUSA8052
Posts: 79
Joined: 14 May 2015, 23:41

Re: Elektroprivreda BIH

Post by MAMUSA8052 »

Legla dividenda za 2020g
panzer
Posts: 11808
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Sudeći prema ovome, parlament bi mogao odobriti zamjenu opreme.
U Federaciji BiH poskupjeće električna energija ukoliko ne bude finaliziran projekat blok 7 Termoelektrane Tuzla, upozoravaju parlamentarci i stručnjaci.


I dok parlamentarci već mjesecima čekaju konkretniju informaciju o tome, u Vladi Federacije BiH tvrde da razlog eventualnog poskupljenja struje neće biti problem sa izgradnjom ovog bloka, već evropska regulativa i politika Vlade FBiH.

"Nezavisnim" su kazali da nastoje da ne opterećuju građane preko njihovih mogućnosti po pitanju cijene električne energije.

S druge strane, parlamentarci, a i stručnjaci tvrde da, ukoliko ne bude bloka 7, to znači da FBiH neće imati dovoljno električne energije i da će je morati uvoziti, što neminovno vodi poskupljenju.

Kako "Nezavisne" saznaju, problem u ovom projektu, vrijednom milijardu i po KM, nastao je zbog opreme.

Naime, Federacija BiH od kineskog investitora tražila je da postavi opremu proizvođača "Siemens", na šta je kineska strana pristala, ali je prije dva mjeseca od investitora došla obavijest da ne može ispuniti svoje obaveze, jer je isporučilac otkazao ugovor.

"Da li će projekat biti nastavljen pitanje je na koje će vrlo brzo odgovor dati Parlament FBiH, jer je ta instanca i definirala parametre ugovora. U slučaju da ne dođe do izgradnje bloka 7, veoma brzo bismo se okrenuli nadoknadi potrebnih količina električne energije iz drugih izvora i do okončanja rada postojećih termokapaciteta bismo obezbijedili dovoljne količine energije za našu zemlju", ističu iz Vlade.

Aner Žuljević, delegat u Domu naroda FBiH, kaže da je potrebno zatražiti posebnu tematsku sjednicu na kojoj bi bi bile date potpune informacije, jer je odgovor koji su parlamentarci dosad dobili od Vlade FBiH štur i ništa ne govori.

"Situacija je takva da bez bloka 7 mi, od zemlje koja je bila izvoznik, postajemo uvoznici električne energije. Priča o povećanju cijena ima osnovu u povezanosti s blokom 7, jer vi kad postajete uvoznici ne kontrolišete dio oko formiranja cijene. A kako je struja berzanska roba, ta cijena može rasti, a može padati, u skladu s tim kako je formira međunarodno tržište", kaže Žuljević, koji ističe da je blok 7 strateški projekat, kao i da je ekološki prihvatljiv.

"Ovo je najveća poslijeratna investicija kada je u pitanju Federacija. Stručnjaci su rekli da je ovo dobar projekat, da predstavlja manje zagađenje, da se time gase blokovi 3, 4 i 5 i da njime ostvarujemo elektroenergetsku nezavisnost. Vrlo jasno smo znali kolika su sredstva, kolika je kamatna stopa. Ništa nije bilo sakriveno u javnosti", rekao je Žuljević i dodao da ne bi donijeli zdravorazumsku odluku kada bi odustali od izgradnje bloka TE 7.

Žujević ističe i bojazan da će građani veću cijenu električne energije plaćati i zbog problema u funkcionisanju rudnika, koji su dio koncerna "Elektroprivrede BiH".

Ismet Osmanović, poslanik SDA u Predstavničkom domu FBiH, ističe da će odmah ovaj mjesec tražiti tematsku sjednicu ovog doma kako bi dobili potpunu infromaciju o tome šta se dešava s ovim projektom. Dodaje da će tražiti da se na sjednicu pozove i kineski investitor.

"Parlament je sve odobrio, uključujući kredit i zaduženje kod kineske banke. Kroz sve to trajao je i pritisak Evropske energetske zajednice, koja je bila protiv ovog projekta. Upozoravani smo da blok 7 u Tuzli nije ono što BiH treba da radi kao članica Energetske zajednice.

Uprkos tome, smatrali smo da je to važan projektat za nas i da je direktno vezan za rudnike i, ono što je najvažnije, vezan je i za rok trajanja postojećih termoblokova 3, 4 i 5 u Tuzli, koji treba da se ugase jer su izraubovani.

Blok 7 sve bi zamijenio, riješio bi pitanje snabdijevanja električnom energijom na kvalitetniji način i bio bi ekološki prihvatljiviji. Riješili bismo pitanje proizvodnje struje koja je u ovom momentu potrebna BiH i osigurali bismo i kontinuirano grijanje Tuzle, Lukavca, pa i Živinica", kazao je Osmanović.

I Borislav Marić, inženjer rudarstva, za medije je ranije kazao da, ako projekt izgradnje bloka 7 TE Tuzla ne bude realiziran, BiH će morati uvoziti električnu energiju, što će rezultirati poskupljenjem struje. Tvrdi da bi finalna faza izgradnje bloka TE 7, koja se još čeka, omogućila da Federacija, a samim tim i BiH, ima energetsku neovisnost i riješi pitanje više od 15.000 rudara, čija je egzistencija bez izgradnje bloka 7 i te kako upitna.

Šta kažu Kinezi?
Kineski konzorcijum s kojim je potpisan ugovor o izgradnji bloka sedam u Termoelektrani (TE) Tuzla nada se da će "Elektroprivreda BiH" i vlasti u Federaciji BiH (FBiH) prihvatiti alternativni prijedlog nabavke opreme kako bi što prije mogla početi izgradnja.

Iz konzorcijuma kompanija "China Gezhouba Group Company" i GEDI (China Energy Engineering Group, Guangdong Electric Power Design Institute Co) saopštili su da je problem nastao kada su 2020. godine iz "General Electrica" objavili svoje povlačenje s tržišta izgradnje elektrana na ugalj, što je na kraju uzrokovalo trenutne probleme, jer je bilo dogovoreno da oprema bude kupljena od te kompanije.

Ugovor o izgradnji bloka sedam TE Tuzla po sistemu ključ u ruke potpisan je u avgustu 2014. godine, a nakon povlačenja "General electrica" su iz konzorcijuma pokušali naći alternativni prijedlog u evropskim firmama poput "Siemensa", "MHPS Europe", RAFAKO i "Doosan Škoda", iz kojih je takođe rečeno da ni oni nisu u mogućnosti da izvrše ove radove.

Predložena alternativa je da kotao i generator parne turbine isporuči firma SBVL (Shanghai Boiler Works Co., Ltd.) u saradnji s "General electricom" i SEG (Shanghai Electric Group), koji su zasnovani na "Siemensovoj" tehnologiji. (Srna)

BLOK 7 BIH
Sabur2
Posts: 1832
Joined: 16 May 2010, 01:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by Sabur2 »

Nevezano za proizvodne kapacitete, kakve su ovdje pretpostavke, odnosno obaveze?
u Vladi Federacije BiH tvrde da razlog eventualnog poskupljenja struje neće biti problem sa izgradnjom ovog bloka, već evropska regulativa i politika Vlade FBiH.
energ-tel
Posts: 22
Joined: 30 Jan 2019, 12:35

Re: Elektroprivreda BIH

Post by energ-tel »

Jesi li čuo za Energetsku zajednicu i liberalizaciju tržišta el. energije?
Sabur2 wrote: 08 Sep 2021, 14:27 Nevezano za proizvodne kapacitete, kakve su ovdje pretpostavke, odnosno obaveze?
u Vladi Federacije BiH tvrde da razlog eventualnog poskupljenja struje neće biti problem sa izgradnjom ovog bloka, već evropska regulativa i politika Vlade FBiH.
Sabur2
Posts: 1832
Joined: 16 May 2010, 01:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by Sabur2 »

energ-tel wrote: 08 Sep 2021, 18:19 Jesi li čuo za Energetsku zajednicu i liberalizaciju tržišta el. energije?
Sabur2 wrote: 08 Sep 2021, 14:27 Nevezano za proizvodne kapacitete, kakve su ovdje pretpostavke, odnosno obaveze?
u Vladi Federacije BiH tvrde da razlog eventualnog poskupljenja struje neće biti problem sa izgradnjom ovog bloka, već evropska regulativa i politika Vlade FBiH.
Čuo sam, naravno, ali pitam šta se konkretno očekuje ovdje od toga i u kojem roku. Nije moja oblast ni priblizno i pitam da mi neko kao laiku objasni.
panzer
Posts: 11808
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

I bez te liberalizacije tržišta, cijena već kreće naviše.

Firme su već počele dobijati ponude za 2022. po 20 pf/kW. Za mjesec dana će se čuti "vapaj" privrednika i pokušaji da se umanji rast cijene jer su u ovoj godini imali po 12pf.
montypython
Posts: 3789
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: Elektroprivreda BIH

Post by montypython »

Klix je već odavno glavni promotor transhumanizma u BiH. Covid agendu i vakcine gura od prvog dana ali paralelno se radi i na ostalm planovima duboke države, "klimatskim promjenama" i "karbonskom otisku". Kao da ga uređuju Klaus Schwab i Gates lično. Nema dana da ne objave nešto o Elektroprivredi BiH. Evo danas tipični članak, već u naslov se ugura "besmislenost projekta" a u nadnaslov "po svaku cijenu". Pokušava se oblikovati javno mišljenje protiv bloka 7 i to tako da se riječ da nekom "stručnjaku" koji nas iz petnih žila ubjeđuje da su obnovljivi izvori prava stvar zaboravljajući da spomenu da se njemački energetski sistem koji je pošao tim putem već raspada, da im se čitava Evropa smije i da već imaju isključenja zbog sve češćeg nedostatka struje. Riječ se da uvijek istim ljudima, ovaj Žiško je jedan od njih. Nađe se tu i Mirza Kušljugić iz Centra za održivu energetsku tranziciju indikativnog naziva ReSET (da ne bude zabune čiji je igrač). Kopača ne treba ni spominjati. Dakle s jedne strane ova 3 plaćenika i mediji poput Klixa a s druge strane svi građani, energetska nezavisnost i ekonomski razvoj. Lično bih volio da struja zbog obnovljivih izvora poraste jedno 100% pa da se narodu može reći koji su likovi odgovorni što će im račun za struju (ako bude po njihovom a mislim da neće) biti veći od plate.
https://www.klix.ba/biznis/privreda/ele ... /210908088
brzi
Posts: 2419
Joined: 31 Jul 2012, 14:34

Re: Elektroprivreda BIH

Post by brzi »

I nije tu samo Klix,.. tu je i N1.. Sve više vjerujem da postoje plaćeni članci i prilozi za koje kriju da su plaćeni.
Uporno su bili za zatvaranje,.. za stroge mjere, stalno prizivaju poskupljenja,.. oni su stvarali paniku i dovodili do nestasica a rade i protiv naše privrede.
Post Reply