Uvijek kad je struja najskuplja mi se iz izvoznika pretvorimo u uvoznika.
Posljednjih dana teku značajne količinama iz Europe prema Balkanu.
Je li iz obnovljivih izvora ili iz nuklearnih, sigurno niko ne pita.
Elektroprivreda BIH
Re: Elektroprivreda BIH
Tek ce se vidjeti koliki ce biti gubitak zbog havarije bloka 7 TE Kakanj, ispod 10mil nece biti to je sigurno, Steta sto mi nemamo istrazivacko novinarsto da neko pita zasto je blok 7 nije u pogonu iako je receno da je bila mala havarija, ali kad su svi novinari pod uticajem politike i niko ne smije nista da napise. Takodjer bice probijen rok remonta turbine bloka 6 TE Kakanj to je 100%, remont je poceo 5.6. i trebao je trajati do 15.8 a vec se zna da ce biti probijen.
Ja ne vidim da smo uvoznici u neto iznosu. Jeste da je izvoz znatno manji nego što je bio u ranijim mjesecima ali se i dalje izvozi a pitanje koliki je udio hidroelektrana u ovih nekoliko sedmica odnosno koliko sve elektroprivrede pokrivaju svoje potrebe.
NOS izvjestaj za 6 mjesec, izvoz 212GWh a sama TE Stanari proizvela 193 GWh, ako predpostavimo da su sve izvezli, onda ostale 3 EP su izvezle zajedno cca 20GWh.
Čini mi da u junu ni mostarska EP ni ERS nisu pokrili svoje potrebe vlastitom proizvodnjom.
Ovaj mjesec ce biti jos gore stanje jer je HE Capljina trenutno u remontu.
Ili što bi rekli drugovi žuti,plavi,zeleni: mrtvaci vise po zidovima termoelektrana i hidroelektrana.
Gleda se rezultat na kraju godine kada se sve sumira. Nikad ni jedna godina nije ista i planovi se uvijek prave konzervativno i u njih uključuju dosta faktora. Zato se gleda godišnji bilans odnosno je li neko neto uvoznik ili izvoznik.
Gleda se rezultat na kraju godine kada se sve sumira. Nikad ni jedna godina nije ista i planovi se uvijek prave konzervativno i u njih uključuju dosta faktora. Zato se gleda godišnji bilans odnosno je li neko neto uvoznik ili izvoznik.
Da li je odrzana skupstina danas, nema nigdje izvjestaja sa skupstine.
Ovi još razmišljaju kakav rezultat da prikažu. Ipak je sramota da elektoprivreda BIH ostvaruje veću dobit pa sad da vide gdje se šta može sakriti.