Elektroprivreda BIH

panzer
Posts: 11809
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

12 jula je i blok 4 izašao iz pogona radi transformatora. Pošto imaju zamjenski samo će uraditi zamjenu, nadati se u roku od par sedmica.
A piše da im je on bazni kod isporuke toplinske energije.

Ali je zanimljivo da su u dva dana ostali bez 430 MW kapaciteta i ako je taj blok 6 u remontu onda je to dodatnih 110MW.
indikator
Posts: 212
Joined: 11 Jul 2021, 06:38

Re: Elektroprivreda BIH

Post by indikator »

Blokovi 3 i 4 TE Tuzla i blok 5 TE Kakanj su odradili svoj vijek trajanja, oni rade samo odredjeni dijelove godine. Drazava BiH je 2018 godine potisala direktivu da ovi blokovi smiju raditi max 20000 radnih sati do 31.12.2023. i tada se gase zauvijek, zato se nazivaju zamjenski blokovi i rade samo kad su drugi blokovi u remontu ili kad je bas el.energija skupa na berzi.

https://balkangreenenergynews.com/rs/do ... ektranama/
indikator
Posts: 212
Joined: 11 Jul 2021, 06:38

Re: Elektroprivreda BIH

Post by indikator »

Meni je interesanto kako ovdje pojedinci spominju neke visestruke vrijednosti dionice EPBiH na berzi a nisu upuceni u probleme koji cekaju ovu firmu ako se uskoro ne pocne graditi Blok 7 TE Tuzla ili barem neki veci HE kapaciteti (HE Ustikolina ili HE Janjici i HE Vranduk). Bez novih kapaciteta ova firma ce postati uvoznik el, energije to je neminovno. Sa ovakvom politickom upravom tesko da se moze ocekivati napredak u skorije vrijeme. Samo sa ovogodisnjom dobiti oni mogu napraviti jednu HE bez kredita ali NE oni ce kupovati neka zemljista po nerealnim cijena, radi izvlacenja ovogodisnje ekstremne dobiti zbog povoljne hidroloske siutacije, za solarne elektrane.
panzer
Posts: 11809
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Iste sekunde kada EPBIH postane zvanični uvoznik ili preprodavač struje, ona će postati roba kojoj raste i pada cijena prema građanstvu.
A u tom slučaju će imati preprodavačku maržu što znači da će imati dobit kao svaka energetska firma na svijetu.

A i Pljevlja je ispucala broj sati pa opet radi.

Što se tiče cijene dionica na berzi, da se firma vodi profesionalno i bez uticaja politike koja vodi neku socijalu onda bi se trgovalo po 150 ili 200 KM po dionici.

A opet kažem, kada se ubroje sve loše stvari u cijenu dionica ona je ispod 40 KM i dalje nelogično niska.
indikator
Posts: 212
Joined: 11 Jul 2021, 06:38

Re: Elektroprivreda BIH

Post by indikator »

U TE Pljevlje je u toku ekološka rekonstrukcija koja uključuje izgradnju sistema za odsumporavanje, izgradnju sistema za denitrifikaciju, izgradnju sistema za tretman otpadnih voda, a obezbediće se i izvor toplote za grad Pljevlja.

https://balkangreenenergynews.com/rs/po ... -pljevlja/
panzer
Posts: 11809
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Ma ok je. Jasno je ima rješenja za dosta stvari. Ali treba ostati na kursu racionalizacije.
indikator
Posts: 212
Joined: 11 Jul 2021, 06:38

Re: Elektroprivreda BIH

Post by indikator »

Jutros opet strajk rudara u Zenici. Ovdje je potreban jedan veliki restart, zatvoriti rudnike koji prave gubitke u ostale uloziti novac da budu produktivniji.
https://avaz.ba/vijesti/bih/667495/ruda ... -ovu-placu
montypython
Posts: 3790
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: Elektroprivreda BIH

Post by montypython »

Kad se pominju višestruke vrijednosti dionice na berzi treba prvo pogledati širu sliku i upitati se u odnosu na šta višestruka. Dakle rekoh prije da je JPESR dostizala 200 KM po dionici kad je dobit bila oko nule. Sad je knjigovodstveno firma cca 71 KM a na berzi je 9,5 KM. UZ 31,5 miliona dionica po 9,5 ispada tržišna kapitalizacija firme 300 milona KM, dakle svi proizvodni kapaciteti nekoliko HE, dvije velike TE, poslovni prostori po cijeloj BIH, know how itd sve skupa 300 m KM. Potpuno apsurdno. Prisjetimo se da je samo mala HE Vranduk od 19,6 MW trebala da košta 127 m KM ( a i to je Strabagu bilo malo). Po tome jasno slijedi da je praktično svaka od HE na Neretvi (instalisani kapaciteti 114, 180 i 210 MW (zbirno, 25x veći od Vranduka)) realno skuplja od sadašnje tržišne cijene cijele EPBiH. Jedno su dakle privremeni manji i li veći problemi, način upravljanja firmom, koji jeste suboptimalan o čemu sam pisao godinama ali sasvim drugo realna vrijednost firme u odnosu na sadašnju tržišnu. Sadašnja tržišna je jednostavno prioizvod manipulacije na nelikvidnom tržištu u odsustvu regulatora, nadzora, istražnih organa i sl ali takva je kakva je i za potencijalne investitore nikad se više neće ponoviti. Na bazi toga tvrdim da EPBiH vrijedi višestruko više nego što je sadašnja cijena na berzi odnosno 300 m KM. Minimum 40-50 KM po dionici i to sa svim negativnostima tipa lošeg upravljanja, opterećenja rudnicima i sl. Da potpuno gumicom, izbrišeš obje TE trenutno, same HE vrijede milijardu KM ili 30 po dionici. U slučaju kvalitetnijeg mendžmenta i tržišnog poslovanja EP vrijedi min svoju knjigovodstvenu vrijednost odnosno cca 70 po dionici mada mislim da bi strani investitori da je privatizacija moguća platili min 150 KM po dionici. Treba npr zamisliti šta bi Hrvatska dala da ima ove proizvodne kapacitete koje mi imamo.
panzer
Posts: 11809
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

I dodatno:

Na kraju prošle godine na računima su imali 240 miliona KM gotovine tj 112 miliona oročeno i 128 miliona a vista tj direktno na računima.

Mostarska Elektroprivreda imala samo 7 miliona a ERS još manje tj oko dva miliona.

To pokazuje snagu novčanog toka i to u uslovima kada cijene struje za prodaju vani nisu visoke a unutar BIH prodaju po proizvodnoj.
Tako da je apsurdno propitivati i opravdavati validnost trenutne cijene na berzi.
Cijena je takva dok fondovi imaju još nešto sitno za rasprodati pa je ovo dobar period za otvaranje pozicije sa mogućom ozbiljnom zaradom.
Sitna buranija
Posts: 1985
Joined: 12 May 2016, 10:51

Re: Elektroprivreda BIH

Post by Sitna buranija »

montypython wrote: 19 Jul 2021, 21:49 Kad se pominju višestruke vrijednosti dionice na berzi treba prvo pogledati širu sliku i upitati se u odnosu na šta višestruka. Dakle rekoh prije da je JPESR dostizala 200 KM po dionici kad je dobit bila oko nule. Sad je knjigovodstveno firma cca 71 KM a na berzi je 9,5 KM. UZ 31,5 miliona dionica po 9,5 ispada tržišna kapitalizacija firme 300 milona KM, dakle svi proizvodni kapaciteti nekoliko HE, dvije velike TE, poslovni prostori po cijeloj BIH, know how itd sve skupa 300 m KM. Potpuno apsurdno. Prisjetimo se da je samo mala HE Vranduk od 19,6 MW trebala da košta 127 m KM ( a i to je Strabagu bilo malo). Po tome jasno slijedi da je praktično svaka od HE na Neretvi (instalisani kapaciteti 114, 180 i 210 MW (zbirno, 25x veći od Vranduka)) realno skuplja od sadašnje tržišne cijene cijele EPBiH. Jedno su dakle privremeni manji i li veći problemi, način upravljanja firmom, koji jeste suboptimalan o čemu sam pisao godinama ali sasvim drugo realna vrijednost firme u odnosu na sadašnju tržišnu. Sadašnja tržišna je jednostavno prioizvod manipulacije na nelikvidnom tržištu u odsustvu regulatora, nadzora, istražnih organa i sl ali takva je kakva je i za potencijalne investitore nikad se više neće ponoviti. Na bazi toga tvrdim da EPBiH vrijedi višestruko više nego što je sadašnja cijena na berzi odnosno 300 m KM. Minimum 40-50 KM po dionici i to sa svim negativnostima tipa lošeg upravljanja, opterećenja rudnicima i sl. Da potpuno gumicom, izbrišeš obje TE trenutno, same HE vrijede milijardu KM ili 30 po dionici. U slučaju kvalitetnijeg mendžmenta i tržišnog poslovanja EP vrijedi min svoju knjigovodstvenu vrijednost odnosno cca 70 po dionici mada mislim da bi strani investitori da je privatizacija moguća platili min 150 KM po dionici. Treba npr zamisliti šta bi Hrvatska dala da ima ove proizvodne kapacitete koje mi imamo.
Samo jedna mala ispravka. Nominalna vrijednost dionice je 71 KM, a knjigovodstvena je oko 95 KM, tako da to još dodatno pojačava sve tvrdnje koje si naveo...
Post Reply