BH Telecom

brzi
Posts: 2420
Joined: 31 Jul 2012, 14:34

Re: BH Telecom

Post by brzi »

Munger99 wrote: 25 Mar 2021, 22:17
Sitna buranija wrote: 25 Mar 2021, 21:40
Munger99 wrote: 25 Mar 2021, 19:58 Od svih forumima gdje sam ocekivao izlive nacionalizma i sovinizma, vjerujte da sam na "invest.ba" ubjedljivo najmanje ocekivao takvu vrstu price.
Nema ovo veze sa nacionalizmom i šovinizmom, već sa ponosom i ličnim integritetom. To što ja kao građanin Sarajeva smatram da je sramotno pripremiti tender tako da bi posao dobio Mtel koji je u vlasništvu onih koji su rušili i Sarajevo i BiH, pa i taj BH telekom, nema veze s nacionalizmom, već sa ponosom i dostojanstvom. Ne znam šta je tu sporno. Svako ima pravo da misli i postupa kako hoće. Ali što se mene tiče, kako se neko prema meni odnosi, tako se i ja odnosim prema njemu. Da svi tako razmišljaju, više bi nas drugi cijenili.

Uglavnom čekam dividendu 0,098 KM po akciji, i barem 1 KM po dionici. A pretpostavljam da je tebi recimo drago da neko kao ja (ako si me doživio tako kako si me doživio) uzimam dividendu od Mtela zarađenu uglavnom u Banjaluci, Bijeljini, Prijedoru, Doboju... Lijep pozdrav...
Ma navikao sam ja da su po forumima u FBIH ovo relativno normalni ispadi, samo kazem da je ovako zalosna pojava da se na invest.ba forumu ovo prica. Komentari na avaz-u, pa ajde. Postovi na klix forumu, ne cudi me. Ali ovde?

Bilo kako bilo, za mene si covjek bio Sale ili Senad. Ako si investirao u telekome udri po dividendama, i treba tako.
Nema ovdje nacionalizma,.. više se raspravlja o lokalpatriotizmu,.. da li po svaku cijenu biti lokalpatriota ili uzeti bolju ponudu.
S jedne strane lokalpatriotizam je poželjan ali ne možeš pomoći onom ko sam sebe potkrada i ruši.
A s druge strane ako mesar prestane kupovati hljeb kod pekara jer on kupuje meso u Bingu,.. na kraju će propasti i jedan i drugi i biti sretni ako ih Bingo primi da rade za 500 maraka.
Sitna buranija
Posts: 1985
Joined: 12 May 2016, 10:51

Re: BH Telecom

Post by Sitna buranija »

Naravno da je lokalpatriotizam i generalno patriotizam u pitanju. Šega mi je argument kao bolje i mtel nego ovi naši lopovi jer kradu. Kao u mtel-u pošteni, ne kradu. A zapravo, isti klinac i jedan i drugi telekom, državne firme u koje su se uhljebili raznorazni neradnici i koji služe političkim elitama za uzimanje nezasluženih para. Međutim, koliko god ukrali i tamo i ovamo, ipak nešto para ostane i zajednici. Pa je li onda bolje da to nešto para ostane u našoj zajednici ili u nekoj zajednici "tamo daleko od mora"?
Last edited by Sitna buranija on 26 Mar 2021, 15:27, edited 1 time in total.
dervissedam
Posts: 39
Joined: 19 May 2016, 17:25

Re: BH Telecom

Post by dervissedam »

i taj lokalpatriotizam ti je sumnjiv, a o patriotizmu da i ne govorimo... i jedno i drugo stavljas u sluzbu odbrane onih koji unistavaju i moju i tvoju dividendu, ono, mi branimo svoje lopove, a oni neka brane svoje... umjesto da ti udaris po "nasim", a njima ostavis da se bave "svojim"...
Sitna buranija
Posts: 1985
Joined: 12 May 2016, 10:51

Re: BH Telecom

Post by Sitna buranija »

dervissedam wrote: 26 Mar 2021, 11:04 i taj lokalpatriotizam ti je sumnjiv, a o patriotizmu da i ne govorimo... i jedno i drugo stavljas u sluzbu odbrane onih koji unistavaju i moju i tvoju dividendu, ono, mi branimo svoje lopove, a oni neka brane svoje... umjesto da ti udaris po "nasim", a njima ostavis da se bave "svojim"...
Znači da ja udarim po "našim" tako što ću "njihovim" ostaviti pare, a oni svakako neće "našim" ni u kojoj varijanti ostaviti marke. I na taj način ću valjda dobiti veću dividendu? Zanimljivo razmišljanje. Ne razumijem ga, nisam valjda pametan, ali baš zato mi je posebno intigantno i interesantno takvo razmišljanje.

Mislim, u mom slučaju ću ja dobiti dividendu, ovako ili onako, ali kanton i FBiH neće. Ipak, iz iznesenih teza proizlazi da ćemo, ako smanjimo prihod BH telekomu tako što ćemo preći na mtel i povećati mtelu prihod, zapravo napasti one "koji uništavaju i moju i tvoju dividendu", a dodao bih i dividendu većinskog vlasnika, tj. FBiH, i na taj način dovesti do povećanja dividende?! Zaključujem da tako proizlazi, jer iza svake naše akcije kao dioničara BHT bi trebao stajati cilj - poboljšanje poslovanja i veća dividenda.

Vrlo zanimljiv način razmišljanja, moram priznati. Ipak, i dalje ne razumijem...

Ono što razumijem je, da svi telekomi u okruženju koji su u vlasništvu država funkcionišu, manje ili više na isti način i da će se u njima krasti bez obzira da li ja koristio njihove usluge ili ne. Samo je razlika da li ću ja svoj novac ostaviti svom telekomu ili nečijem tuđem, a samim tim i da li će se dio tih mojih para vratiti mojoj zajednici ili njihovoj. Te političke elite se u svim državama prve moraju namiriti, a dividendu dijele državi i ostalim vlasnicima iz onog što ostane (pa tako u Eronetu ne ostane ništa), a smanjenjem prihoda BHT-u se zapravo smanjuje i iznos para koje se meni vraćaju i kao dioničaru i kao pripadniku ove zajednice. Ja tako razmišljam. Možda sam glup i naivan, ali eto tako je kako je, šta ću dalje od ovog ne mogu dobaciti... ;)
panzer
Posts: 11809
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: BH Telecom

Post by panzer »

Komplikuje se bespotrebno.
Odgovornost za gubitak posla je na onom ko je pripremao ponudu za tender. I on treba da odgovara.
Niko od nas ne voli platiti više.
Sitna buranija
Posts: 1985
Joined: 12 May 2016, 10:51

Re: BH Telecom

Post by Sitna buranija »

Panzer, ne budi naivan. Ovdje je tender raspakovan i tako napravljen da izbiju BHT zbog političkih igara. Što su ga raspakivali? Isto su napravili u Unsko-sanskom kantonu. A i jedni i drugi će sada platiti više, a ne manje. Nema grupe i besplatnih poziva fiksna-mobilna i niza drugih pogodnosti koje im mtel neće moći pružiti u paketu, već samo uz dodatnu naknadu, pa će na kraju izaći skuplje.

A BHT je znao tačne potrebe za vladu KS jer su im pružali uslugu cijelo vrijeme i u skladu s tim i napravili ponudu. Otišla je valjda žalba, pa ćemo vidjeti. Ovdje je ipak stvar obavještajnih preferencija ;)
novi
Posts: 153
Joined: 17 Apr 2020, 15:13

Re: BH Telecom

Post by novi »

to ''čiji sam'' ću sačuvati za sebe, i post je bio ''trenutno 95:5'' naglasak je na trenutno. a Vi gospodo emocije stranku nacionalnost možete povezati i sa ulaganjem
Munger99
Posts: 46
Joined: 02 Mar 2021, 12:15

Re: BH Telecom

Post by Munger99 »

novi wrote: 26 Mar 2021, 20:54 to ''čiji sam'' ću sačuvati za sebe, i post je bio ''trenutno 95:5'' naglasak je na trenutno. a Vi gospodo emocije stranku nacionalnost možete povezati i sa ulaganjem
u metu
panzer
Posts: 11809
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: BH Telecom

Post by panzer »

Koliko?
Saziva se 64 (redovna) Skupština društva “BH Telecom” d.d. Sarajevo za 30.06.2021. godine (srijeda), sa početkom u 10,00 sati, u prostorijama Generalne direkcije društva u Sarajevu, ul. Franca Lehara broj 7, velika sala na V spratu.

Za skupštinu je predviđen slijedeći Dnevni red:

1. Izbor radnih tijela Skupštine,
2. Donošenje odluke o usvajanju Izvještaja o poslovanju Društva za 2020. godinu, koji uključuje Finansijske izvještaje, Izvještaj o radu Nadzornog odbora, Izvještaj o radu Odbora za reviziju i Izvještaj neovisnog revizora,
3. Usvajanje Odluke o raspodjeli dobiti za 2020. godinu,
4. Usvajanje Odluke o isplati dividende za 2020 godinu,
Sitna buranija
Posts: 1985
Joined: 12 May 2016, 10:51

Re: BH Telecom

Post by Sitna buranija »

panzer wrote: 09 Jun 2021, 12:46 Koliko?
Izgleda kao i prošle godine. Mada je trebalo biti više. Možda u drugoj polovini godine bude još, bar se nadam :roll:
Post Reply