Bosnalijek

panzer
Posts: 12372
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Bosnalijek

Post by panzer »

Pa ko je iza skrbnika? Nije to sporno.

Više mi nije jasno kako na ovako razuđenoj vlasničkoj strukturi nakupe 51%.
insider
Posts: 971
Joined: 15 May 2012, 15:17

Re: Bosnalijek

Post by insider »

Očito znaju pos`o
panzer
Posts: 12372
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Bosnalijek

Post by panzer »

Znaju, to se vidjelo još od onog metalnog pomagala iz automobila. Kako jednom reče kolega Dizdar: pajser vrti gdje zakoni neće.
slavuj
Posts: 1976
Joined: 19 Sep 2013, 11:29

Re: Bosnalijek

Post by slavuj »

panzer wrote: 28 May 2021, 14:23 Znaju, to se vidjelo još od onog metalnog pomagala iz automobila. Kako jednom reče kolega Dizdar: pajser vrti gdje zakoni neće.
Ja ne mislim da se ovdje radi o posebnom znanju.Vise je na sceni neznanje,neznanje dionicara.Oko 5,5 hiljada dionicara izgleda ne znaju sta ce sa dionicama koje gore imaju.I vec dva mandata dozvoljavaju grupi koja je silom zasjela gore,da radi sta hoce od njihove imovine.
Zar treba neko znanje da parama svih dionicara kupujes glasove samo nekih.Zar treba znanje da upravljas firmom sa manje od 30 posto vlasnistva,Za to jednostavno je dovoljno da budes bezobrazan,sklon korupciji i podmicivanju,i eto te do cilja.
Pa ni to da dio dionickog kapitala podijelis uposlenicima da bi ih mogao kontrolisati,nije nikakva novotarija u Bosnalijeku.To je poceo jos Arsla,koji je takodjer znao znanje.A zapravo se i tada radilo o neznanju dionicara.
Tek da podsjetim,meni su zbog toga platili diinice po vise od sedamdeset km nakon sto je sud odbio njihovu zalbu.Uz to jos skoro deset hiljada sudskih troskova.U tom momentu dionice su na Sase bile oko 10 km.
Nisam siguran da recimo treba neko znanje da se dionicaru ne da obrazac prijave.Za to je potreban samo bezobrazluk,nedostatak odgoja ili recimo samo mrznja.
A za ponovni prijedlog i izglasavanje Nadzornog odbira u cijem je mandatu predsjednik uhapsen i optuzen,a direktor ,sad za sad,osumnjicen za izvlacenje milionskih iznisa iz drustva i kupovinu dionica parama drustva za svoj racun,dovoljnk je biti poput tog predsjednika iki direktora.
A neznanje je nuzno vecini dionicara koji to izglasaju.
Posebno kod dionicara uposlenika.Ne mogu da akceptiraju ni slucaj uposlenika Fabrike duhana.Neka se raspitaju gdje su sada svi oni koji nisu postali pekari!
insider
Posts: 971
Joined: 15 May 2012, 15:17

Re: Bosnalijek

Post by insider »

Raste cijena i poslije dividende.

Ovdje ce izgleda biti rat za svaku dionicu.

Omjer je 30% sadasnja uprava i 16% Hrvici - koliko ko stvarno ima bez drugih uticaja.
Sabur2
Posts: 1974
Joined: 16 May 2010, 01:30

Re: Bosnalijek

Post by Sabur2 »

Nema nikog na prodaji, a na kupnji se kamaraju veliki nalozi.
HANS
Posts: 183
Joined: 06 Dec 2012, 22:59

Re: Bosnalijek

Post by HANS »

Bosnalijek oživljava proizvodnju lijekova u Libiji? 0
BIZNISINFO ON 03/06/2021KOMPANIJE
Libijski Fond za ekonomski i socijalni razvoj (ESDF) otkrio je da će ponovno aktivirati proizvodnju lijekova u Libiji. Ono što je za nas naročito zanimljivo je da će to, kako tvrdi, učiniti kroz investiciju sarajevske komapanije Bosnalijek, piše BiznisInfo.
ESDF je vijest objavio nakon što je učestvovao na sastanku Skupštine dioničara kompanije za farmaceutsku industriju Bosnalijek u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Ovaj libijski fond je vlasnik 7,6 posto udjela u Bosnalijeku.

ESDF je rekao da je prisustvovao sastanku u Sarajevu u okviru praćenja njegovih stranih ulaganja.

Iz Fonda tvrde da su tokom sastanka dobili odobrenje Generalne skupštine za ulaganje u farmaceutsku industriju u Libiji te da će to doprinijeti povratku farmaceutske industrije unutar Libije.
ESDF je rekao da se Bosnalijek smatra jednim od njegovih uspješnih stranih ulaganja koje će, ako se razvije, poboljšati finansijsku situaciju fonda.
S obzirom da iz Bosnalijek nije bilo nikakvog saopćenja ovim povodom, niti se u izvještaju sa posljednje Skupštine dioničara koja je održana ovih dana uopće navodi da je ovo bilo tačka dnevnog reda, zatražili smo komentar od kompanije.

Upitali smo Bosnalijek da li je tačno da će investirati u proizvodnju lijekova u Libiji, o kakvoj je investiciji riječ, kada će biti realizovana, u kojem iznosu itd? No, iako nisu demantovali informaciju, nisu pružili ni više detalja.

– Kompanija Bosnalijek je aktivno posvećena aktivnostima u pravcu širenja tržišta na kojima smo prisutni. Libija je važno prodajno tržište za Bosnalijek i svakako smo otvoreni za sve mogućnosti širenja potencijala rasta i razvoja na ovom tržištu – rečeno je za BiznisInfo iz Bosnalijeka.

Podsjetimo da su privrede BiH i Libije bile usko povezana prije promijena u toj zemlji, odnosno rušenja Muamera Gadafija. Libija se nikad nije u potpunosti oporavila od tog događaja, za zemlju povremeno potresaju ratni sukobi jačeg ili slabijeg intenziteta.

D. Sinanović
montypython
Posts: 4050
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: Bosnalijek

Post by montypython »

Je li izašao negdje poziv/obavještenje za podnošenje zahtjeva za isplatu dividende?
slavuj
Posts: 1976
Joined: 19 Sep 2013, 11:29

Re: Bosnalijek

Post by slavuj »

montypython wrote: 04 Jun 2021, 14:55 Je li izašao negdje poziv/obavještenje za podnošenje zahtjeva za isplatu dividende?
Na stranici SASE a vjerovatno i na njihovoj stranici.
Rok isplate 12 mjeseci.Ovdje dividendu koriste da nagrade one koji su s njima i kazne one sto su s drugima,ili jednostavno ne odobravaju ovo siledjijstvo.
Ako neko zna neku slicnu situaciju,neka napise.Mislim da se ovo moze oboriti kao praksa koja diskriminira pojedine dionicare.
Ali opet ne bi oni bili to sto jesu da se tako ne ponasaju.
Izgleda da ovaj direktor izasao sa Bogdanom iz one Djurine pjesme.Dakle "nije Nedim,nego neki njegov klon".Zaostali za kolonom!
Sabur2
Posts: 1974
Joined: 16 May 2010, 01:30

Re: Bosnalijek

Post by Sabur2 »

Istina.
Na stranici Bosnalijeka ima obavijest i odluka.
http://www.bosnalijek.ba/uimages/skupst ... 02020..pdf

12 mjeseci su sebi dali.
Vjerujem da bi to moralo biti protivzakonito u normalnoj zemlji.
Post Reply