Kriptovalute

Post Reply
panzer
Posts: 11808
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Kriptovalute

Post by panzer »

https://www.coindesk.com/turkish-state- ... isappeared

Ovoga bi moglo biti često. Izbrisano je oko 2 milijarde dolara, jednim klikom.
I cijela ova priča će biti sve rizičnija dok se ne isprofilira nešto što će se stvarno uklopiti u normalne finansijske tokove.

Nikad početna ideja ne bude primjenjena preko noći nego se evolucijom nađe praktična primjena.
Sitna buranija
Posts: 1985
Joined: 12 May 2016, 10:51

Re: Kriptovalute

Post by Sitna buranija »

Cijela ta priča sa kriptovalutama je prodavanje magle, iza koje nema ništa i niko ne stoji. Svaki novac mora imati podlogu u nečemu, a ovo nema ni u čemu...
panzer
Posts: 11808
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Kriptovalute

Post by panzer »

Previše volatilno. Trenutno BTC -25% samo za jedan dan. Mada bi se ovo u narednim mjesecima moglo isprofilirati kao mjesto za pravu kladionicu. Kao, prednost je što nema regulacije, zato će biti stabilna "valuta".
brzi
Posts: 2419
Joined: 31 Jul 2012, 14:34

Re: Kriptovalute

Post by brzi »

Ono što raste bez razloga,.. bez razloga i pada.
I nisu tu samo kriptovalute. I neke dionice koje su dostigle astronomske iznose kao npr. Tesla će značajno da padnu.
Za nepovjerovati je da nečiji tvitovi mogu toliko pogurati cijenu nekih gluposti kao npr. Dogecoin koji nema nikakvu svrhu i čija je tržišna kapitalizacija bila veća od velikih svjetskih automobilskih proizvođača.
Luda vremena,.. kao što kažeš,.. kockarska.
panzer
Posts: 11808
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Kriptovalute

Post by panzer »

Biće tu i rasta vrijednosti ali i padova. Ko ih bude znao koristiti i dalje će zarađivati.
montypython
Posts: 3789
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: Kriptovalute

Post by montypython »

Ovo dole je samo dio (da ne kopiram sve) 2 moja posta sa "Vijesti iz ekonomije i privrede" od 4 maja a pisao sam i prije. Koga interesuje može pričitati sve da sagleda širi kontekst, a širi kontekst uključuje i Pandemiju, krah dolara i FIAT valuta, inflaciju u SAD, "zelenu ekonomiju", Veliki Reset, kontrakciju svjetske ekonomije, uvođenje digitalne valute i potpunu promjenu načina života populacije, ne nabolje. Sve je koordinisano i svjesno. Moguće da smo pred krizom većom od one iz 1929. Kod Bitcoina, jasno je da tu nema nikavih fundamenata i da se radi o Ponzi shemi, samo što Musk nije prorok nego samo klovn, PR za mnogo mračnije likove i planove, a njegovi tweetovi kojima pumpa i dumpa dionice i firme nisu nimalo slučajni. Dobro pripazite slijedećih mjeseci u čemu vam je imovina i jeste li sve diverzificirali. Dolaze tektonske promjene.
"....U Njemačkoj i SAD stotine hiljada firmi je pred bankrotom a milioni radnih mjesta su izgubljeni i neće biti vraćeni. Cijene na berzama posebno američkim su na rekordnim nivoima se nevjerovatnim P/E odnosima. na najvišim nivoima su i cijene firmi koje ne mogu isplatiti same sebe ni od stogodišnje dobiti. Tesla prema tržišnoj vrijednosti dionica ispada veći od Toyote ili VWa koja prozvodi 20 PUTA više auta. Sve je u stvari ogromni balon koji je odavno pred pucanjem. Bidenovo dijeljenje novaca u hiljadama milijardi je u biti odgađanje neumitnog pucanja svega štampanjem (sve manje vrijednih) dolara koji će postati obični papir. Koristi se prilika jer dolar nije vezan za zlato a zlatne rezerve niko ne kontroliše. Jasno je da politika štampanja i dijeljenja novca i suludo trošenje bez prozvodnje mora dovesti do rasta cijena robe samo što je autor članka time oduševljen mada je to u stvarnosti uvođenje inflacije. Zasad se ta inflacija ne priznaje mada će se uskoro vidjeti da nije 1-2 % nego možda 15-20 a uskoro možda i više. Lijek za to će morati biti dizanje kamatnih stopa što će trenutno oboriti tržište nekretnina a i bull market na berzi jer niko neće kupovati firmu sa P/E 100 kad kamate budu 5%....."
panzer
Posts: 11808
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Kriptovalute

Post by panzer »

Meni to izgleda previše radikalno. Jer kod takve krize dolazi do ozbiljnih građanskih nemira ali i puno gorih stvari.
U zadnjih nekoliko godina često kažem : valjda znaju šta rade.
Pa i u ovom slučaju, valjda vlade velikih država znaju šta rade.
one
Posts: 1592
Joined: 03 Jul 2012, 12:30

Re: Kriptovalute

Post by one »

bitcoin je algoritam koji se krece slicno binearnim opcijama.ide 10 x gore uz manje korekcije i onda se koriguje 50 do 80 procenata .nikakvi tvitovi tu nemaju veze .on se ne krece na osnovu prica nego se njegovo algoritamsko kretanje pokriva sa dobrim ili losim marketingom.recimo da je sad dno 25 do 30 hiljada sljedeci top je 10x.sad se svi pitamo ko ce kupovat na cijeni od 250k.mozda ce fed kupovati da izveze visak novca van drzave a mozda nece niko i NEMORA ,zasto..
recimo da mujo, haso i sejo svojim fondovima napucaju jednu dionicu na milion prebacivanjem izmedju sebe na berzi.problm je sto tu vrijednost nemogu kesirat jer brokerske kuce imaju novca za samo 5 posto te vrijenosti.iako zamjene tu dionicu za druge opet nema dovoljno novca za kesiranje.ali ako nadju konekciju da tu dionicu koriste u realnomj ekonomiji samo je nebo granica.
s bitcoinom mozes danas kupit neke nekretnine,vozila,podizat karticama gotovinu i placat usluge,mozda za 2 godine mognes sa 100 btc recimo kupit bosnalijek.u pandemiji ,nestabilnim monetarnim uslovima i sl uslovima btc ima odlicne uslove za rast i manipulacije.
sto se tice ethereuma moze mu se dosta ovog prepist ali za mene je to vise blockchain mreza koja ce biti vrednovana na osnovu onoga koliko bude funkcionalna i bude donosila dobit svojim investitorima,vise o tome cu na drugom forumu jer rekoh za sad eth smatram tehnologijom u odnosu na btc
Post Reply