BL BERZA

panzer
Posts: 11809
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: BL BERZA

Post by panzer »

Sitna buranija
Posts: 1985
Joined: 12 May 2016, 10:51

Re: BL BERZA

Post by Sitna buranija »

Zna li se kada će Mtel dividendu isplatiti?
panzer
Posts: 11809
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: BL BERZA

Post by panzer »

Isplati li se ovo uzeti po 0,5 KM po dionici. Nemaju neki značajan prihod ali činjenica da će za par godina biti najjače zimovalište(ako već sada nisu) jer su neke stvari drugačije organizovali.
Sada bi ovdje trebalo procijeniti koliko prihoda u budućnosti mogu imati.

Olimpijski Centar Jahorina je akcionarsko društvo gdje vlasničku strukturu čine: Akcijski fond AD Banja Luka sa 65%, Fond za restituciju RS (21,16%), Pref AD Banja Luka (4,61%), ZIF Kristal invest fond AD Banja Luka (2,97%) i sitni akcionari. Ono što karakteriše Olimpijski centar Jahorina u odnosu na druge je skup kvaliteta od kojih izdvajamo kvalitet jahorinskih skijaških staza koje su pogodne kako za početnike tako i za vrhuske skijaše. Odlična komunikacija blizina glavnog grada BiH i Aerodroma, a nadamo se da će moderni autoputevi približiti Jahorinu ostalim velikim gradovima. Jahorina se u ovom trenutku može pohvaliti povoljnim cijena kako u smještajnom dijelu, tako i kada je u pitanju i ski pass. Poseban je ugođaj provesti dnevne ili večernje trenutke u nekom od jahorinskih kutaka uz bogatu ponudu. Jahorina je dobro pozicionirana u odnosu na sve veće gradove iz kojih se može stići za 4-6 časova.
Na Jahorini su se 1984. godine održale zimske olimpijske igre, kada je Jahorina doživjela najveći procvat. Sama ideja je nastala na Jahorini, zahvaljujući jahorinskim stazama, a po dobijanju Olimpijade razvijaju se ostali centri u okruženju-Bjelašnica Trebević i Igman . Te godine kandidati za Olimpijadu bili su i Japan i Švajcarska, ali je ipak Jahorina ta koja je dobila kandidaturu. Pored Olimpijade na Jahorini su se održala brojna takmičenja na evropskom i svjetskom nivou i upravo je to ono što nas obavezuje da se krene u modernizaciju Jahorine, a sve u cilju da se Jahorini vrati stari sjaj i kako bi ponovo mogla da parira konkurenciji.
2008. godine Skupština akcionara Društva usvojila je trogodišnji plan vrijedan 41 milion KM zasnovan na Master planu i Regulacionom planu. 2008. godine usvojena je prva emisija obveznica vrijedna 10 miliona. Početkom 2009. godine obavljena je druga emisija obveznica vrijedna 16 miliona KM. U augustu 2009. godine krenuli smo sa realizacijom projekta vrijednog 18 miliona –izgradnja dvije nove šestosjede žičare na trasama Poljice i Ogorjelica I pojedinačnog kapaciteta 2000 skijaša na sat sa mogućnošću povećanja na 3000 skijaša na sat. Žičare su puštene u rad u februaru 2010. godine. Sa izgradnjom ove dvije šestosjede žičare nismo stali, Jahorina ide dalje. Na tenderu za vještačko osnježavanje prošla re Italijanska firma Snow star sa kojom smo ušli u projekat vještačkog osnježavanja. Odlučeno je da je najprioritenije uraditi vještačko osnježavanje od polazne staze Skočine do starta olimpijskog veleslaloma preko Rajske doline do silaznih prevojnica Ogorjelice I i Ogorjelice II. Razlog zašto je odlučeno da se zasnježi ovaj lokalitet je taj što se nalazi u prirodno zaštićenom prostoru tako da i na najlošijem danu, sa vjetrom i maglom omogućava korištenje skijališta, što je najveća garancija bezbijednosti skijaša. Prevojnice Ogorjelica su najkritičnije kada je po pitanju nedostatka snijega, tako da vještačkim osnježavanjem imamo uvezano skijalište od tehničke baze do polazne staze Skočine gdje se završava vještački snijeg. Ukupno je instalirano 46 fiksnih i mobilni topova. Od toga 32 Visokih top žirafa, 4 srednjih top žirafa, 8 kratkih top žirafa i 2 topa sa ventilatorom na tornju. – Ukupna dužina trase koja se osnježava je 3 290 m. – Površina koja se osnježava je 102 900 m2. – Da bi dobili 30cm snijega potrebno je 120 časova, 15 435 m3 vode, 30 870 m3 snijega. Na zadovoljstvo mnogih ljubitelja skijanja i olimpijske planine Jahorine, završeni su radovi na garaži šestosjeda Ogorjelica I. Osim garaže, završeno je i montiranje ”hauba” za sjedišta, koje će poboljšati uslove za skijaše. U toku su radovi na izgradnji podzemne garaže za šestosjed Poljice, kao i na izgradni šestosjede žičare Skočine na kojoj su u proteklom periodu instalirani topovi za vještačko osnježavanje i Izgradnja šestosjeda Skočine (Prača) teče planiranom dinamikom. Za razliku od šestosjeda Poljice i Ogorjelica koji su crveno crne boje, šestosjed Skočine će biti plavo bijele boje. Bijele boje će biti stanice, a korpe plave boje. Olimpijski centar Jahorina raspoleže sa 20 kilometara uredjenih staza koje su povezane sa 3 nova šestosjeda, dva dvosjeda i četiri ski lifta, ukupnog kapacijeta oko 12 000 skijaša na sat.
novi
Posts: 153
Joined: 17 Apr 2020, 15:13

Re: BL BERZA

Post by novi »

pozdrav, ovo su ti baš bajate informacije jer su poslije toga napravili (dobro preplatili a o talovima da ne govorimo) gondolu, jezero i osnježavanje, parkinge, popravljali staze, prokrcili nove, napravili ljetni alpinkoster i druge igračke, čak su i kafanu napravili na vrhu. Ulažu i to je jedino tačno, sve na kredit, a žice su najskuplje plačene u Evropi, najnoviji primjer je planirana žica iz Obućina Bara do vrha. Ja lično neću (nije da nisam razmišljao), više mi je to neka šminka koja kad završi sa minusom državno ide na prodaju (poklon jer je u ''slobodnom padu'') a onda novi gazda ''dokapitalizacija'' na Balkanski način i malih akcionara nema ni na mapi.
panzer
Posts: 11809
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: BL BERZA

Post by panzer »

Moraju na kredit jer ne mogu drugačije a koliko je preplaćeno to ne znam. Onako sam nešto gledao i mislio sam da je prihod veći ali izgleda mi da za 2019. prihod od 8 miliona nije značajan u odnosu na ukupno uloženo.
Zato me interesuje koliko bi se moglo zarađivati kada je zimovalište u punom pogonu. Na 70 miliona KM kapitala morali bi imati bar 4-5 miliona KM dobiti.
panzer
Posts: 11809
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: BL BERZA

Post by panzer »

PREF je prodao udio u Banji Vrućici?
Sitna buranija
Posts: 1985
Joined: 12 May 2016, 10:51

Re: BL BERZA

Post by Sitna buranija »

Mtel je objavio revizorski, a to je osnova za objavu skupštine i donošenje odluke o dividendi koja bi mogla biti skoro 10 feninga ;)
panzer
Posts: 11809
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: BL BERZA

Post by panzer »

Ovo je već puno..
Olimpijski centar „Jahorina“ zadužiće se kod banaka 55,6 miliona maraka kako bi mogao da finansira nekoliko kapitalnih projekata. Prema procjeni rukovodstva Olimpijskog centra, troškovi kamate za ovaj kredit iznosiće 15,1 milion KM.

OC „Jahorina“ juče je pozvao banke da dostave svoje ponude za kredit koji je podijeljen na četiri lota.

Prvim lotom predviđeno je zaduženje od 19,6 miliona KM, a tim kreditom je planirano finansiranje projektovanja i izgradnje Gondole Poljice.

Drugim lotom koji iznosi 10 miliona KM predviđeno je projektovanje i izradnja polazne, izlazne stanice i garaže Gondole Poljice.

Treći lot se odnosi na projektovanje i izgradnju žičare Trnovo sa elementima žičare Poljice za šta je Olimpijskom centru neophodno 20 miliona KM. Tim iznosom planirano je da bude finansirano i zatravnjivanje 200.000 metara kvadratnih staza na Jahorini, osnježavanje glavne staze u ski centru Igrišta, izgradnja novih staza na Igrištima i dokumentacija, nadzor i ostali troškovi u vezi investicije.

Za četvrti lot predviđeno je zaduženje od šest miliona KM, a tim novcem planirana je izgradnja dječijeg poligona, tabač i osnježavanje druge staze u ski centru Igrišta i izgradnja velikog akumulacionog jezera.

Olimpijski centar planira da se zaduži po fiksnoj kamatnoj stopi od četiri odsto, na deset godina sa uključenih tri godine grejs perioda.

Kao obezbjeđenje vraćanja ovog milionskog kredita predviđeni su garancija Republike Srpske, mjenice i platni nalozi.

Ugovor će biti dodijeljen ponuđaču koji dostavi ekonomski najpovoljniju ponudu, a OC će posebno gledati cijenu koja nosi 90 odsto bodova i rok povlačenja novca koji nosi deset odsto bodova.

Zainteresovane banke ponude mogu da dostavljaju do 11. juna.

CAPITAL je prošle godine objavio da OC „Jahorina“ planira da se, uz garancije Vlade Republike Srpske, zaduži za čak 99 miliona KM na period od 15 godina kako bi gradili dvije gondole, jedan četvorosjed sa stazama i sistemom za vještačko osnježavanje i halu, te zatravnili staze.
gaston
Posts: 15
Joined: 04 Feb 2019, 11:18

Re: BL BERZA

Post by gaston »

panzer wrote: 26 Apr 2021, 14:11 PREF je prodao udio u Banji Vrućici?
Ipak nije PREF. Prodao "GP Tomic" a kupac je vecinski Sloboprom doo, pojacao se na prvom i "zauzeo" 4 mjesto u top 10 s drugom firmom.
panzer
Posts: 11809
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: BL BERZA

Post by panzer »

Prema onim paketima izgledalo mi je kao Pref a onda u drugom paketu Fond za restituciju ili Akcijski fond. Pitanje je da li oni trebaju i prodati pošto je Banja dobar pik. Bar je bila do sada a treba vidjeti kako će novi vlasnik upravljati firmom. Sloboproms kao da izlazi iz vlastitog biznisa. U zadnjih par godina značajno su mu smanjeni prometi a povećana dobit.
Post Reply