Bankarski sektor

panzer
Posts: 11808
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Bankarski sektor

Post by panzer »

Novi direktor Raiffeisen banke u BIH. Ovaj je specijalista za trgovinu ali imat će šta naučiti od muje, kada vidi kreativnosti koje mu radi skrbnik.

https://ro.linkedin.com/in/james-stewart-5aab467
slavuj
Posts: 1932
Joined: 19 Sep 2013, 11:29

Re: Bankarski sektor

Post by slavuj »

Previse bi bilo kada bi se sve ovo sto se izdogadjalo,smatralo slucajnim .Danima vec se povlacilo iz RFB Skrbnistva.Ovaj investitor ce sigurno morati povuci
i preostala ulaganja preko skrbnistva,ukoliko je jos nesto ostalo.
A sta ce dalje biti,vidjet cemo.Mozda su ovi u banci vec nesto naucili od Muje.A imali su sta nauciti.
Znakovito je da je ova zamjenica vodila poslovanje sa fizickim licima.
ummet
Posts: 335
Joined: 29 Jan 2014, 16:18

Re: Bankarski sektor

Post by ummet »

Raiffeisen banka je u Evropi poznata kao praonica para i ne znam zašto bi se neko sada čudio što se takva praksa primjenjuje i u BiH. Uglavnom ko god ima prljavih para njihov je klijent. Nisu ni ostali ništa bolji, ali ovi su baš ozloglašeni.
panzer
Posts: 11808
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Bankarski sektor

Post by panzer »

Da budem iskren , nisam nikad imao takav dojam . Vjerojatno jer su svi poslovi koje sam radio bili striktno kreditni.

Evo depozita opet:
Depoziti građana u bankama u BiH povećani su za više od pola milijarde konvertibilnih maraka proteklih godinu dana, pokazuju podaci Centralne banke BiH.

Tako su depoziti krajem januara prošle godine iznosili nešto više od 13,3 milijarde KM, dok su na kraju prvog mjeseca ove godine bili više od 13,8 milijardi maraka.

Međutim, činjenica je da u ovom trenutku građani imaju manje novca na računima za štednju – kratkoročni i dugoročni depoziti, u odnosu na prošlu godinu, te da pare radije drže na transakcionim računima i računima štednje po viđenju.

Istovremeno, krediti građana su u ovom periodu povećani za tek 42,5 miliona KM i na kraju januara su iznosili više od 9,8 milijardi KM.
panzer
Posts: 11808
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Bankarski sektor

Post by panzer »

Tužilaštvo BiH, zajedno s Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA), vrši koordinirane aktivnosti i pretrese na ukupno dvije lokacije u Sarajevu.

Radi se o opsežnoj međunarodnoj istrazi finansijskog kriminala, a u Bosni i Hercegovini pretresaju se objekti i prostorije bivšeg visokog dužnosnika bankarskog sektora, saopćili su iz Tužilaštva.

"Pretresi se vrše u okviru aktivnosti međunarodne pravne pomoći i saradnje, s institucijama Austrije i Njemačke. Istodobno, operacija je pokrenuta i u ove dvije države. Istraga se odnosi na sumnje u finansijski kriminal i pranje novca, u odnosu na dodjele određenih finansijskih doznaka i uplata u ukupnom iznosu od oko pola miliona eura", kazali su.

Na području BiH je osumnjičen bivši visoki dužnosnik iz bankarskog sektora te su u toku aktivnosti na njegovom lociranju, lišavanju slobode i ispitivanju u okviru istrage.

"Istražilac Tužilaštva BiH nalazi se na terenu gdje koordinira aktivnosti policijskih djelatnika koji vrše pretrese, a Tužilaštvo BiH u kontaktu je i koordinaciji s kolegama u Njemačkoj i Austriji", kazali su.

Kako saznajemo, radi se o Karlheinzu Dobniggu, bivšem direktoru Raiffeisen banke u BiH.
Sabur2
Posts: 1832
Joined: 16 May 2010, 01:30

Re: Bankarski sektor

Post by Sabur2 »

Smjenu direktora sam povezivao sa padom rejtinga banke kod fizickih lica. Nije tajna da je verbalni marketing upozoravao "samo ne u Raifeisen..."
Činjenica je da je dan nakon smjene prestalo maltretiranje klijenata koji kasne sa plaćanjem rata svakodnevnim jutarnjim pozivima. Da se razumijemo, to nisu klijenti koji ne placaju, vec samo oni koji kasne oko mjesec dana, a uredno su prijavili da su ostali bez posla i prihoda (pa i takvi nekako iz nekih izvora servisiraju dug manje vise uspjesno, najcesce platom supruznika uz pomoc kucne carolije).

Evo sad vidim da ima potjernicu. Fino. Stigla ga je kletva, što se kaže.
panzer
Posts: 11808
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Bankarski sektor

Post by panzer »

Ne znam da li ovo po komandnoj odgovornosti ili je radio nešto lično.
Mada je velika glupost ako je za sebe. Takva banka, te veličine, vrlo uticajna, veliki udio na tržištu, velike zarade i onda se on tereti za nekih 500.000 eura.
Pa tolika mu je božićnica. I sad radi toga čitav život ima etiketu na leđima.

Doduše, ovo je krenulo iz Austrije a nije oko domaćih problematičnih stvari, pa nam tužilaštvo nešto pokrene na ime finansijskog kriminala. To se neće desiti.
panzer
Posts: 11808
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Bankarski sektor

Post by panzer »

Izgleda da je ipak kod nas:
Postupajući tužitelji sutra će se zaputiti u Austriji. Dobnig je bio pod istragom skoro godinu a sve su prvo otkrili uposlenici Agencija za bankarstvo FBiH.
slavuj
Posts: 1932
Joined: 19 Sep 2013, 11:29

Re: Bankarski sektor

Post by slavuj »

panzer wrote: 12 Apr 2021, 14:51 Izgleda da je ipak kod nas:
Postupajući tužitelji sutra će se zaputiti u Austriji. Dobnig je bio pod istragom skoro godinu a sve su prvo otkrili uposlenici Agencija za bankarstvo FBiH.
Da se razumijemo,nije ovi ni nalik recimo kupovini bezvrijednih dionica Unioninvestplastike u ime i za racun dionicara fondova u konacnici.
Jer o toj kupovinj se moze raspravljati,vrijede ili ne vrijede toliko koliko su placene.Pa onda nastupaju vjestaci.,sve postenjacina do postenjacine.
A tek prica prodavca,recimo potkivaca.Zasto ne bi prodao kad vec ima kupac.Dakle krivi su oni koji su kupovali.Direktori Drustava za upravljanje fondovima opet kazu kako su poslusali svoje investicijske savjetnike koji su tvrdili da se radi o dobrom ulaganju.A kupovali su i ostali.Evo sad kupila i Majevica Srebrenik ,a zna se ko joj je vlasnik.
Mnogo dakle umijesanih,Mujo,Edina,Dino,Bunjo,Neznamnikakosezove,...
A u pranju para nema mobe,nema savjetnnika,nema brokera ili onih, sto su nekad biki brokeri.Nema dakle svjedoka.Samo direktni i neophodni izvrsioci.I svi znaju da je to kaznjivo.I nema nikakve komandne odgivornosti.
Dakle,isli su na direktnog izvrsioca,vlasnika racuna i potpisnika naloga zq postupanje .
A ovih 500 hiljada sto su posluzili kao razlog za akciju samo su sitnis koji je ispao iz djepa pljackasu dok je bjezao iz banke.
Mene opet najvise zanima sta ce,eventualno ovi tuzioci otkriti u Austriji.Zanima me pranje nasih para.Zapad ce se vec pobrinuti da nadje puteve pranja na njihovu stetu.Nama valja sacekati domace rezultate.A ja im se svakako nadam!
panzer
Posts: 11808
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Bankarski sektor

Post by panzer »

PBS ima više vanberzanskog prometa nego berzanskog. To bi trebalo malo uvesti u red.

Društvo ASA Finance povećalo je udio u Privrednoj banci Sarajevo, izvještava Indikator.ba.

Društvo ASA Finance sada kontroliše 11,77 posto dionica u Privrednoj banci Sarajevo nakon što je prethodno imalo udio od 9,38 posto.

Juče je na vanberzanskom tržištu Sarajevske berze trgovnao dionicama Privredne banke Sarajevo u vrijednosti od 886.820,00 KM, pri čemu su u sklopu jedne transakcije prometovane 8.062 dionice.

Ovom transakcijom ASA Finance uvrstio se na treće mjesto najvećih dioničara Privredne banke Sarajevo potisnuvši na četvrto mjesto Halila Okovića ima udio od 10,81 posto.

Najveći dioničari Privredne banke Sarajevo su Pobjeda Rudet d.d. Goražde sa 12,68 posto, a slijedi Hamid Pršeš sa 11,83 posto.
Post Reply