Bosnalijek

panzer
Posts: 11809
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Bosnalijek

Post by panzer »

Ovdje bi se više trebalo fokusirati na dividendu jer je uglavnom svake godine. A rast je ograničen, što ne znači da ga ne može biti.
Sabur2
Posts: 1832
Joined: 16 May 2010, 01:30

Re: Bosnalijek

Post by Sabur2 »

Poznajući metode Hrvića, i ta će dividenda biti upitna
panzer
Posts: 11809
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Bosnalijek

Post by panzer »

Ne, nemaju većinsko vlasništvo, a i nisu farmaceutski veletrgovci pa da od Bosnalijeka pokupe robu bez marže i preprodaju je u svijetu a i u BIH kako bi pokupili kajmak. To je radila Imperiapharma.

A pošto su uvalili 15-20 miliona KM u suvlasništvo jedino ovako mogu imati naknadu za uloženo. Ono Asove robe što se pojede u kantini i nije neka zarada.
HANS
Posts: 183
Joined: 06 Dec 2012, 22:59

Re: Bosnalijek

Post by HANS »

PROMO
27
Altioks®: Protiv gubitka čula mirisa kod virusnih infekcija
Sponzorirani članak

prije 2 sata
Facebook
Messenger
Twitter
Email
Email
Gubitak čula mirisa jedan je od simptoma respiratornih infekcija i javlja se kada postoji zapušenost, odnosno, curenje nosa.

U okviru koronavirusne infekcije, gubitak čula mirisa pojavljuje se i kada nos nije začepljen i kada ne curi i javlja se iznenada, sam ili zajedno sa drugim simptomima.

Na poboljšanje čula mirisa u vezi sa infekcijama disajnog sistema, gdje spada i infekcija koronavirusom, utiče alfa lipoinska kiselina.

Od kada je počela pandemija koronavirusa, pojedina su klinička ispitivanja ukazala na značaj i pokazala potencijalnu efikasnost primjene alfa lipoinske kiseline u liječenju pacijenata sa COVID-19 infekcijom. Kao jedinjenje koje se nalazi na ljestvici najpotentnijih antioksidanasa, alfa lipoinska ili tioktinska kiselina, našla je svoju primjenu u terapiji oboljenja u čijoj patofiziološkoj osnovi je oksidativni stres.

Altioks® moćan antioksidans

Altioks® je proizvod dostupan u svim apotekama bez ljekarskog recepta koji se, zahvaljujući jednom od najpotentnijih antioksidanasa u sastavu, preporučuje i zdravim osobama kao dodatak svakodnevnoj prehrani, naročito osobama starijim od 40 godina, obzirom da se u toj životnoj dobi značajno smanjuje proizvodnja naše vlastite alfa lipoinske kiseline u energetskim tvornicama ćelija, mitohondrijama.


Zahvaljujući svom antioksidativnom potencijalu, alfa lipoinska kiselina u većim dozama primjenjivana je čak i kod kritično bolesnih pacijenata sa infekcijom COVID-19. Alfa lipoinska kiselina utiče na povećanje proizvodnje drugih snažnih antioksidanasa u tijelu, čija je zastupljenost smanjena kod pacijenata sa teškim stepenom oštećenja pluća koje nastaje, između ostalog, kao posljedica upale pluća i također je karakteristika najtežih stadija COVID-19 infekcije.

Pored toga, u dozi od 200 mg, Altioks® se primjenjuje i u cilju održavanja normalnih vrijednosti šećera u krvi, što je značajno jer su odstupanja od normalnih vrijednosti šećera u krvi ukazivala na oboljevanje od težih oblika COVID-19 infekcije.

Prema protokolima domaćih institucija za liječenje pacijenata sa COVID-19 infekcijom, kao i protokolima zemalja u okruženju, u terapiji liječenja simptoma gubitka čula mirisa kod pacijenata sa blagim oblikom infekcije i koji su na kućnom liječenju, zajedno sa drugim lijekovima, preporučuje se alfa lipoinska kiselina u dozi od 200 mg jedanput na dan. Altioks® je dodatak prehrani koji sadrži preporučenu dozu od 200 mg alfa lipoinske kiseline koja se, prema navedenim protokolima, primjenjuje u liječenju oštećenog čula mirisa.

Vrijedno rade ...još da je lijek a ne dodatak prehrani.
panzer
Posts: 11809
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Bosnalijek

Post by panzer »

Kad se plati puna cijena dionica onda se dobro pazi kako će se kretati na tržištu. Nema kupovina vanberzanski i preko šanka.

ovako pomalo:
Na vanberzanskom tržištu evidentirana je trgovina dionicama emitenta VISPAK DD VISOKO (simbol VSPKR) u vrijednosti od 110,00 KM, u sklopu 1 transakcije prometovano je 11 dionica.
HANS
Posts: 183
Joined: 06 Dec 2012, 22:59

Re: Bosnalijek

Post by HANS »

Još nema podataka o poslovanju u prethodnoj godini ...
Munger99
Posts: 46
Joined: 02 Mar 2021, 12:15

Re: Bosnalijek

Post by Munger99 »

Radi li Bosnalijek izvoz ljekova(SRB, HRV, ITA, itd)? I ako rade jel imaju neki znacajan ili samo simbolican izvoz? Kakva je sansa za razvoj ove kompanije tokom sledece decenije?

I sa vedrije strane, ima li iko normalan u toj firmi da promjeni ono uzasno pakovanje paracetamola vec jednom? :D
Munger99
Posts: 46
Joined: 02 Mar 2021, 12:15

Re: Bosnalijek

Post by Munger99 »

I zna li ko sto ko je ispustio ovoliko dionica BL-a danas? Pade 3% cijena.
Sabur2
Posts: 1832
Joined: 16 May 2010, 01:30

Re: Bosnalijek

Post by Sabur2 »

Kolega, puno pitanja postavljas, a odgovre na mnoga si mogao i sam pronaci gledajuci FI.
Trazis edukaciju ovdje, a to ti niko nece dati besplatno jer vremena za to nema.
Zasto se dionice prodaju? Zato sto imas pesimiste na jednoj strani, a na drugoj optimiste.
panzer
Posts: 11809
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Bosnalijek

Post by panzer »

Rezultat za 2020. je dobar. 25 miliona KM dobiti od poslovnih aktivnosti i 16 milion KM gotovine na kraju godine.
Jedino ova kursna razlika mi nije baš jasna. Ako je firma toliko zavisna od kursa ipak bi morala hedžirati USD jer banke stalno nude tu opciju. Kakva je to zafrkancija sa poslom ako tek tako možeš izgubiti 20 miliona KM odnosno više od prosječne godišnje dobiti.

Osim ako ovo nije uštimano, jer je pad dolara u prošlog godini bio oko 10% a na 56 miliona(inoprometa) USD to bi, u najgorem slučaju moralo biti oko 9 miliona KM gubitka od kursnih razlika. Pod uslovom da su prodali 01.01.2020 svih 56 miliona a ništa nisu naplatili do 31.12. kao i potraživanja iz ranijih godina.
Post Reply