Elektroprivreda BIH

brzi
Posts: 2477
Joined: 31 Jul 2012, 14:34

Re: Elektroprivreda BIH

Post by brzi »

"U ovoj godini će cijena električne energije za domaćinstva biti potpuno regulisana, jer će javni snabdijevač 100 posto električne energije nabavljati po regulisanoj cijeni od proizvođača. Naredne godine će 75 posto električne energije nabavljati od proizvođača po regulisanoj cijeni, 2023. godine 50 posto , dok će 2024. taj procenat iznositi 25 posto. U 2025. godini nabavka 100 posto električne energije za javno snabdijevanje bit će u konkurentskom postupku - aukcija, javni oglasi, organizovano tržište i slično", kaže Vuković.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/stanovn ... /210130025

Prolazi vrijeme regulisanih cijena.
panzer
Posts: 11877
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

panzer
Posts: 11877
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Hidroelektrane na Trebišnjici /HET/ proizvele su u januaru 118,2 gigavat-časa električne energije, što je za 91 odsto više od plana, rekao je za TrebinjeLive.info direktor ovog preduzeća Gordan Mišeljić.

Mišeljić je istakao da je ovo rezultat dobre hidrološke situacije na području Hercegovine, ali i dobre pogonske spremnosti HET-a.

- Trenutna kota Bilećkog jezera je oko 395,3 metra, što je za oko 11,5 metara više od plana. Dotok u ovu akumulaciju u ovom trenutku je oko 400 metara kubnih u sekundi, dok je u Goričko jezero dotok oko 100 metara kubnih u sekundi, naveo je Mišelji
Trebalo bi su sve hidroelektrane na ovom nekom rezultatu. A kako rekoh rijetka je prilika i da je cijena na tržištu visoka i da vodnog resursa ima u izobilju. Ovdje bi JPEM trebao dobro da profitira.
brzi
Posts: 2477
Joined: 31 Jul 2012, 14:34

Re: Elektroprivreda BIH

Post by brzi »

U periodu decembar 2019. - april 2020.( dakle u pet mjeseci) je u Mostaru bilo ukupno 340 litara padavina, što je jako malo a samo u decembru 2020. je palo 330 litara kiše u Mostaru, I. Sedlo 280 l, Livno 260 l.,.. a slične padavine su bile i u januaru.
Prošle godine i što je bilo padavina bile su uglavnom u regiji Tuzle, Bihaća i Banja Luke.
U slivu Neretve jako malo.
novi
Posts: 154
Joined: 17 Apr 2020, 15:13

Re: Elektroprivreda BIH

Post by novi »

strasna prica o obnovljim izvoruma u ep bih vjetroelektrane i stara ubleha a he u rs-u koji je dio bih na 10/ i niko ni rijeci pomalo zaudara na nacionalizam i ''drzte lopova''
panzer
Posts: 11877
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Ko će prvi baciti kamen na 10 KM?
novi
Posts: 154
Joined: 17 Apr 2020, 15:13

Re: Elektroprivreda BIH

Post by novi »

Po zadnjoj sistematizaciji koju su radili kadrovi EP pristigli u Rudnik Kreka 800 ljudi viška. Proizvodnje gotovo da i nemaju. Neko mora pokrpiti rupu.
brzi
Posts: 2477
Joined: 31 Jul 2012, 14:34

Re: Elektroprivreda BIH

Post by brzi »

panzer wrote: 03 Feb 2021, 11:26 Ko će prvi baciti kamen na 10 KM?
Naviklo se na jeftinu kupovinu.
Neće ići lako prema gore, dokaz je BHT, jer iako više nema neke značajnije ponude ispod 9 KM, prometovano je samo 8.000 dionica u zadnja dva mjeseca,.. jer kupci čekaju i čekaju,..
panzer
Posts: 11877
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Ne može se ni očekivati kad je još nekoliko stotina hiljada dionica iz fondova spremno za prodaju. Iako to nije neka cifra jer je u pitanju 5-6-7 miliona KM najviše, ovako pojedinačno teško će se neko odlučiti da pomalo kupuje skuplje.
Da se napravi kakva Redditovska akcija možda bi i bilo ali ipak treba jedan kapitalac da promijeni "tok istorije".

Što se tiče ovog viška u Kreki,to nije ništa što se nije znalo. Svi smo gledali kako skakavci jedu kapital. Sad neka se pate da namaknu otpremnine i da im uplate doprinose. Ali bi tu fakturu trebalo ispostaviti političkim partijama odnosno umanjiti od transfera prema političkim strankama koje idu iz entitetskog budžeta.
panzer
Posts: 11877
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Lakše im je odmah stečaj pošto se niko neće sa sise skinuti dobrovoljno.

U kojoj fazi je reforma sektora rudnika te šta EP planira u ovoj godini po tom pitanju?

Prvu fazu restrukturiranja okončali smo u jesen prošle godine, promjenama u segmentu odnosa u Koncernu EPBiH i korporativnog upravljanja u rudnicima. Izmijenjeni su statuti rudnika, nema višečlanih nadzornih odbora i uprava. Rudnicima upravljaju direktori, a neposredno nadgledanje uz mogućnost utjecaja na uspješnost rada i poslovanja, vrše prokuristi koje smo imenovali kao Vladajuće društvo Koncerna EPBiH. Ovo je na određeni način bio lakši dio ovog procesa.

Krajem prošlog mjeseca skupštine svih rudnika Koncerna EPBiH usvojile su jedinstvene pravilnike o organizaciji rudnika, koji su prethodno prošli procedure Uprave i Nadzornog odbora Elektroprivrede BiH. Riječ je o potpuno novim organizacionim šemama za sve rudnike, jer je dosadašnja različita organizacija u svakom rudniku bila jedan od osnovnih uzročnika neefikasnosti. U toku su izrade jedinstvenih pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta. Draft verzija je upućena rudnicima na usaglašavanje i očekujemo njihove stavove, sugestije, eventualne primjedbe. Novi pravilnici o sistematizaciji bit će usvojeni do kraja februara. O ovim dokumentima moraju biti upoznati i sindikati rudnika.

Izradi i usvajanju pravilnika o organizaciji i pravilnika o sistematizaciji prethodila je detaljna analiza radnih mjesta i potrebnog broja izvršilaca jer je broj trenutno uposlenih u rudnicima veći od broja neophodnih za planiranu proizvodnju potrebnih količina uglja, a taj broj je oko 2.200 uposlenika. Ovaj broj se isključivo odnosi na administrativno osoblje, dok je naglašen nedostatak proizvodnih radnika. Svim uposlenicima koji budu proglašeni viškom bit će ponuđena mogućnost prekvalifikacije na potrebna radna mjesta i nastavak radnog angažmana u rudnicima. Također, dio uposlenih će biti raspoređen u postojeća i nova zavisna društva, kako bi bili podrška proizvodnji uglja na ekonomski prihvatljiv način. Za one uposlene koji ne iskoriste navedene mogućnosti bit će ponuđen zakonski i socijalno prihvatljiv model prestanka radnog angažmana u rudnicima.
Uprava Elektroprivrede BiH će u skorije vrijeme razmatrati i završene pravilnike o radu i pravilnike o radnom učinku, kojima će biti uspostavljen novi model nagrađivanja prema radu i ostvarenim rezultatima rada, što će biti dodatna vrijednost u poslovanju rudnika. Dosadašnji model obavezne isplate plate bez ostvarenih radnih učinaka i plana poslovanja je nažalost i doveo rudnike u stanje u kojem se nalaze.

Restrukturiranje rudnika je odgovoran proces, njegova potpuna provedba neće biti jednostavna i zahtijevat će punu angažovanost svih uposlenih, kao i razumijevanje povjerilaca rudnika. Ukoliko ovo izostane, nažalost, restrukturiranje rudnika morat će biti nastavljeno putem stečaja.
Post Reply