Bosnalijek

montypython
Posts: 3789
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: Bosnalijek

Post by montypython »

Ne znam je li to u nekoj vezi ali neki dan je bilo na SASE obavještenje o zakazanoj vanrednoj skupštini Vispaka za 18 12, a jedna od tačaka je odluka o zaduženju i zalaganju imovine. Baš sam se pitao šta će zaduženje firmi koja pliva u novcu i ima same dobiti po 5-6 miliona godišnje, u zadnjih nekoliko godina bar 15-20 miliona akumulirane dobiti, više nego što sama firma vrijedi nominalno. Međutim s obzirom da je AS i u Bosnalijeku ne bi me čudilo da ovo ima neke veze sa današnjom trgovinom na BSNL.
panzer
Posts: 11803
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Bosnalijek

Post by panzer »

Juče je prodala Asova produžena ruka a vidjet ćemo ko je kupac. Ako nije As direktno onda može biti da im trebaju pare za nešto drugo.
Pošto je skupština Vispaka tek sazvana a to bi značilo da će nekad u narednom periodu ishodovati hipotekarni kredit. Meni onda izgleda da spremaju pare za nešto drugo.
slavuj
Posts: 1932
Joined: 19 Sep 2013, 11:29

Re: Bosnalijek

Post by slavuj »

Da.ovaj P Trade je kopija neke od onih silnih Mujinih investa,ili tako nekako.Cini se da su Hrvici od Selimovica sa mlinskom i pekarskom industrijom,preuzeli i pravo na mesetarenja na SASE.Bas me zanima gdje ce stati.Ko ce im sada zamjeniti Celama.
A sto se Hasana Celama tice,drago mi je da su ga juce pustili.To ,koliko se ja razumijem,znaci da im je njegov kriminal potpuno dokazan.Ne treba im vise nista!Znaci da je neko u Tuzilastvu konacno ustvrdio da je svaka nezakonita transakcija,sama po sebi ,kriminal.
Jer,bez kriminalnih transakcija nema izvlacenja para sa SASE.A kriminalnih,nezakonitih,transakcija nema bez saglasnosti Komisije za vrijednosne papire.
A tome se posebno radujem.Jer znaci da ce Hasan sigurno biti medju onima koji se istrazuju zbog organizovanog kriminala radi pljacke investicijskih fondova.Hasan Celam za mene je kapitalac u ovom krdu sto smo ovih dana gledali.
A sad da se malo vratimo Bosnalijeku i njihovom menadzmentu i nadzoru.
Nimalo ohrabrijuca situacija.Visegodisnji predsjednik Nadzornog odbora u pritvoru.Takodjer visegodisnji direktor bez pasosa ceka sljedece rociste.Protiv sadasnjeg direktora podignuta optuznica za kriminal
Kad se samo sjetim koja je to sila bila!Za neke Skupstine morao sam traziti i zastitu policije!
Ja sam jos uvijek dobro i zdravo,sto i vama zelim!
Sitna buranija
Posts: 1983
Joined: 12 May 2016, 10:51

Re: Bosnalijek

Post by Sitna buranija »

Ipak se Hrvići ne mogu i ne trebaju stavljati u istu rečenicu sa Selimovićima. Ne kažem da su oni anđeli, ali su oni u nekim situacijama samo koristili stanje na tržištu koje su Selimovići kreirali. Na kraju krajeva, znali su oni i pošteno platiti neke dionice...
grovnica
Posts: 48
Joined: 06 Jul 2020, 19:40

Re: Bosnalijek

Post by grovnica »

Ćelam je sina smjestio na mjesto direktora IT-a u Bosnalijeku.
kakva je to otimačina para dioničara kada su u pitanju nabavke, sve što se uradi s jaranskim firmama plati se duplo. kad samo u IT-u na ovaj način izvukoše milione, i ovih pola marke dividende me čudi da nisu "sklonili" kad već mogu.
panzer
Posts: 11803
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Bosnalijek

Post by panzer »

Nedavno okončano ispitivanje provedeno na Odjelu za mikrobiologiju i imunologiju Univerziteta u Sjevernoj Karolini u Sjedinjenim Američkim Državama, potvrdilo je da Lysobact P Spray® sprečava razvoj mišijeg koronavirusa (M-CoV) koji se još naziva virus mišijeg hepatitisa (MHV). Ovaj virus blizak je srodnik SARS-CoV-2 virusa, uzročnika COVID-19 i ispitivanja provedena na ovom virusu mogu se iskoristiti za komparaciju i predikciju djelovanja na samom SARS-CoV-2.


Ispitivanje je pokazalo snažan inhibitorni efekat Lysobact P Spray®-a na virus M-CoV. Ćelije zaražene virusom tretirane su serijom razblaženja Lysobact P Spray®-a s ciljem utvrđivanja koncentracije koja ima djelotvoran učinak na sprečavanje umnožavanja virusa. Naučnici uključeni u istraživanje došli su do vrlo značajnog otkrića.

Lysobact P Spray®, razblažen čak 100 puta, zaustavlja umnožavanje virusa za 93 posto te se ova aktivnost zadržava i daljnjim razblaživanjem. Zaustavljanjem umnožavanja virusa Lysobact P Spray®-em, sprečava se daljnji razvoj bolesti uzrokovane virusom.


David Grange: Ovo je odličan rezultat
David Grange, savjetnik Uprave Bosnalijeka, ističe kako je američko istraživanje pokazalo ne samo efikasnost Bosnalijekovih Lysobact® proizvoda, već još jednom potvrdilo njihov visok kvalitet.

- Ovo je odličan rezultat i sigurno možemo očekivati da će Bosnalijek vrlo brzo početi sa izvozom ovog, ali i drugih proizvoda na tržište Sjedinjenih Američkih Država. Na ovim aktivnostima radimo ubrzano i svakodnevno sa direktorom Bosnalijeka Nedimom Uzunovićem i njegovim timom jer su istraživači uključeni u ove aktivnosti izuzetno uzbuđeni zbog rezultata do kojih su došli radeći sa Lysobact®-om, poručio je Grange.
panzer
Posts: 11803
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Bosnalijek

Post by panzer »

Dionice sarajevskog Bosnalijeka koje je firma P-Trade Sarajevo prodala u Bosnalijeku, krije se iza skrbničkog računa Sberbank BH d.d. Sarajevo, izvještava Indikator.ba.

Paket akcija Bosnalijeka u vlasništvu kompanije P-Trade Sarajevo prodat je putem vanredne aukcije na Sarajevskoj berzi za ukupno 9.358.746,75 KM.

Obavljena je kuproprodaja 492.825 dionica Bosnalijeka, što procentualno predstavlja udio od 5,5 posto.
Cijena po kojoj su prodate dionice je 18,99 KM po dionici, što je 45,52 posto više od tadašnje cijene u redovnom trgovanju.

Kupac dionica je neko ko se krije iza skrbničkog računa Sberbank BH d.d. gdje je udio sa 2,97 povećan na 8,43 posto. Istovremeno, udio na skrbničkom računu Raiffeisen bank d.d. BiH, u sklopu kojeg je bio paket P-Tradea, smanjen je sa 7,32 posto na 1,87 posto.
Od nekog su izvukli ove pare, pošto je skrbnik sber onda je mujina ekipa, vjerovatno neki fondovi čim je bila ovako velikodušna cijena. Da je kupio npr Vispak, ne bi išlo po ovoj cijeni jer bi kredit morao biti veći a nikom nije u interesu da uzima veći kredit. Ovako su i zaradili, odnosno izvukli pare iz fondova, a i ostalo je u ekipi.
slavuj
Posts: 1932
Joined: 19 Sep 2013, 11:29

Re: Bosnalijek

Post by slavuj »

Ne mogu nasi Zif-ovi skrivati portfolij iza skrbnika.Moze to biti neka od investicijskuh kompanija ovih koje istrazuju zbog organiziranog kriminala ,u koju su oni vec ranije prebacili pare opljackane iz fondova.
Ja ipak mislim da je i ova transakcija u sklopu odnosa Hrvica sa ovom skupinom sa Malte.
Usluzna kupovina uz dobru proviziju,i nista vise od toga.
Vec sam se ovdje pitao gdje i kada ce stati.Postaje sve nesigurnije.
panzer
Posts: 11803
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Bosnalijek

Post by panzer »

Imaju oni i BLBH i MBM recruitment . Sagenu da ne spominjemo. Sve su to "strani investitori". A i "domaćih" imaju na pretek. Uglavnom, ostalo je u istim rukama.
HANS
Posts: 183
Joined: 06 Dec 2012, 22:59

Re: Bosnalijek

Post by HANS »

Ko bi rekao -
BiH proizvodi efikasan lijek protiv korone
Rezultati pokazuju da je lijek efikasan i siguran za primjenu kod srednje teške kliničke slike COVID-19 infekcije u bolničkim uslovima te da značajno pomaže i ubrzava oporavak ovih pacijenata. Ovo je veliko otkriće za bh. farmaceutsku industriju, tvrde istraživači koji su učestvovali u cjelokupnoj priči.

BOSNA I HERCEGOVINA25.12.2020 | 23:17
Ko bi rekao - BiH proizvodi efikasan lijek protiv korone
– Kliničko ispitivanje je pokazalo da je lijek efikasan i siguran za primjenu kod srednje teške kliničke slike COVID-19 infekcije u bolničkim uslovima, da značajno pomaže i ubrzava oporavak ovih pacijenata, te se nadamo da će ovaj lijek pomoći što većem broju oboljelih od infekcije COVID-19. Istraživanje je pokazalo i veoma dobru podnošljivost lijeka, saopšteno je iz Bosnalijeka.

Ovih dana završeno je kliničko ispitivanje lijeka Enkorten farmaceutske kompanije Bosnalijek, a rezultati su odlični. Riječ je o imunomodulatoru koji je već registrovan na tržištu Bosne i Hercegovine i koristi se za liječenje multiple skleroze. U istraživanju je učestvovalo 120 pacijenata iz gotovo cijele BiH.
Rezultati pokazuju da je lijek efikasan i siguran za primjenu kod srednje teške kliničke slike COVID-19 infekcije u bolničkim uslovima te da značajno pomaže i ubrzava oporavak ovih pacijenata. Ovo je veliko otkriće za bh. farmaceutsku industriju, tvrde istraživači koji su učestvovali u cjelokupnoj priči.
Esad Mehina bolovao je od Covida i ljekari su mu davali pet posto šansi da preživi. On je bio jedan od pacijenata koji se odlučio primiti Enkorten u periodu kada su vršena klinička ispitivanja.

– Imao sam tako tešku upalu pluća, to je bila borba za život. Kažu mi ljekari su predviđali da nisam imao ni pet posto šanse da preživim. Zahvaljujući Bogu prvo, pa ljekarima i ovom lijeku ja sam ostao živ. Ja sam za 19 dana smršavio 17 kilograma. Poslije dobivanja te injekcije stanje mi se popravilo nabolje. Kada sam primio posljendju injekciju skinut sam sa kisika, kaže Esad Mehina.

Njegovu priču potvrđuju i primjeri pacijenata u Sarajevu, tvrdi doktor Rusmir Baljić. Ističe da je 50-ak pacijenata tretirano ovim lijekom u periodu kliničkog istraživanja.

– Ono što smo mi vidjeli na primjeru ordiniranja kod tih pacijenata jeste da su se oni brže oporavljali i da smo imali jako veliki procenat preživljavanja. Procenat je bio isti kao u kontrolnoj grupi, nije bilo razvoja teže kliničke forme. Kada govorimo o pacijentima koji su tretirani – to je bila studija koja je randomizirana, odnosno uključivala je i placebo i lijek i mi smo jako zadovoljni prikazanim efektom lijeka, istakao je Rusmir Baljić, šef Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu

Iz kompanije Bosnalijek pojašnjavaju da je Enkorten lijek koji ima imunomodulatorno djelovanje i već godinama je registrovan u BiH, a koristi se u liječenju relapsno-remitentne multiple skleroze, najčešćeg oblika ove bolesti.

– Kliničko ispitivanje je pokazalo da je lijek efikasan i siguran za primjenu kod srednje teške kliničke slike COVID-19 infekcije u bolničkim uslovima, da značajno pomaže i ubrzava oporavak ovih pacijenata, te se nadamo da će ovaj lijek pomoći što većem broju oboljelih od infekcije COVID-19. Istraživanje je pokazalo i veoma dobru podnošljivost lijeka, saopšteno je iz Bosnalijeka.

Kako su iz Bosnalijeka potvrdili u studiji koja je rađena u Banjaluci, Sarajevu, Zenici, Mostaru i Travniku učestvovalo je 120 pacijenata. Pola njih primalo je standarnu terapiju, a druga polovina je uz standardnu terapiju primala Enkorten.

Navode i to da je provedeno istraživanje pokazalo da je prosječni period oporavka pacijenata tokom boravka u bolnici koji su koristili lijek iznosio četiri dana za razliku od šest dana kod srednje teških. Tvrde i da su niski omjeri pojedinih upalnih parametara pokazali manji trend pogoršanja stanja kod pacijenata koji su koristili Enkorten.



– Zaključili smo da Enkorten može pomoći pacijentima sa COVID-om ako se lijek dobiju u ranoj fazi bolesti, odnosno pacijentima sa srednje teškom kliničkom slikom. On u suštini sprečava daljni razvoj ka težoj kliničkoj formi, jer je to imunomodulator koji sprečava nastanak citokinske oluje, a to je jedno dešavanje u organizmu koje je vezano za infekcije ove vrste, a koje nažalost rezultira smrću, istakao je dr. Baljić.

Iz kompanije Bosnalijek su potvrdili da su klinički centri već izrazili spremnost za nabavku doza Enkortena, ali naglašavaju da bez obzira na pozitivna klinička iskustva Enkorten nije lijek protiv COVID-a 19 i da trenutno takav ne postoji nigdje u svijetu.

(N1)



Podijelite vijest: Facebook Twitter
Post Reply