Rudnik Soli Tuzla

Post Reply
slavuj
Posts: 1932
Joined: 19 Sep 2013, 11:29

Re: Rudnik Soli Tuzla

Post by slavuj »

panzer wrote: 19 Oct 2020, 09:25 Još ovako, da se osiguraju dok je vrijeme:

Na vanberzanskom tržištu evidentirana je trgovina dionicama emitenta RUDNIK SOLI TUŠANJ DD TUZLA (simbol RSTTR) u vrijednosti od 28.210,00 KM, u sklopu 2 transakcije prometovana je 2.821 dionica.

Prošlog mjeseca Sisecam je izvrsio spajanje sa Soda sanayi i ostalim akviziranim firmama sad su jedna firma, cilj je napraviti efikasniji proizvodni lanac.
https://www.glassonweb.com/news/histori ... er-sisecam
Ovo vanbererzanski odrađuje Mujin učenik iz Tešnja.I ide mu dobro.Ne znam da li je u svemu kao oni ili samo parcijalno.Vidjet će mo kada se završi ovo sa Sarajevo osiguranjem.
Također ne znam ko stoji iza pokušaja donošenja rezolucije u Tuzli kojom bi se zabranila privatizaija Rudnika soli.To sam negdje pročitao kod dr Kešetovića.
U svakom slučaju ovi iz Solane neće propustiti da iskoriste sva svoja iskustva kupljena zajedno sa pekarskom industrijom od ovih potkivaća.
Proćitao sam i ovo na postavljenom linku.Oni su stvarno globalni igrač.Ne mogu da zaklju8čim hoće li se eventualno pojaviti kao kupci ovog Rudnika,kada ga TK bude prodavao.Ako imaš neka saznanja,onda nas prosvjetli!
panzer
Posts: 11805
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Rudnik Soli Tuzla

Post by panzer »

Svi oni to koriste u političke svrhe. Npr:
https://depo.ba/clanak/207076/bez-strah ... kim-rusima

Neće prodati jer ni javnost nije za to. Prvenstveno zato što privatnik teoretski može napraviti sličnu štetu kao što je predhodno pravno lice rudnik soli napravio gradu.

A sada političkim strankama odgovora da imaju rudnik pod kontrolom.

Ovaj čiko u plavom odjelu u prvom redu je novi v.d. . A on se godinama vrti oko budžetskih jasli i sad je dobio priliku da raspolaže sa blizu 15 miliona KM koje leže na firminim računima.
A oni koji se godinama vrte u politici dobro znaju kako iskoristiti pare. Firma ima planove pa ćemo mi napraviti investicione projekte tipa "savjetovanje i izrada nacrta projekta" na mjestu gdje treba da otvaraju nova nalazišta. Pa istraživanje, pa pripreme i slično.
Čak je ovdje dobro da je Solana tj AS aktivno prisutan. Trebalo bi da zaustave da političar na pomenuti način izvuče pare iz firme. Firma bez problema može i ulagati ali i isplatiti dio dobiti. A opet je dobro što Solana može najviše 12-13% skupiti pa su i oni ograničeni u svojoj berzanskoj raskoši.

Vijest o Šišedžamu sam postavio informativno. Nemaju oni nikave javne planove za preuzimanje ali imaju za povećavanje kapaciteta u Lukavcu.
Ovdje su detalji ako se kome čita:
https://www.fmoit.gov.ba/upload/file/Za ... erzija.pdf
panzer
Posts: 11805
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Rudnik Soli Tuzla

Post by panzer »

panzer
Posts: 11805
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Rudnik Soli Tuzla

Post by panzer »

https://www.fmoit.gov.ba/bs/okolisne-do ... -u-lukavcu

U roku važenja ove dozvole planira se izgradnja i instalacija:
Proširenje objekta Soda pogon,
PSV: Priprema slane vode: rezervoar slane vode 2000 m3 - 2 kom ,dekanter 1500 m3 - 1 kom,
reaktor- 2 kom, zgrada za sola pumpe na koti 0 - 1kom, pješčani filteri - 2 kom,
AB (absorpcija): LAF ispirač zraka sa filtera sirovog bikarbonata - 1 kom, apsorber - 1 kom, LCL - 1 kom, SBSH - 1 kom, RGT, kod betonskog silosa - 1 kom.
CBCL (karbonatizacija): karbonatizaciona kolona - 2 kom

Pogon za proizvodnju teške kalcinirane sode
Pogon proizvodnje kalcinirane sode (teške) - jedan pogon teške sode ukupnog kapaciteta 800 t/d.
U narednom periodu, bit će izgrađen još jedan pogon teške sode II kapaciteta 900 t/d, sistem skladištenja i pakovanja teške sode silos 300 t, kamionska vaga, transportni sistem teška soda II.

Pogon proizvodnje sode bikarbone (tehnička, aditiv: feed i food grade) - trenutnog instaliranog kapaciteta 350 t/dan NaHCO3, a u periodu važenja ove dozvole planira se instalirati i pustiti u rad jos jedna linija sušenja i 2 kolone, te će pogon imati kapacitet 480 t/d.

Za realizaciju svih navedenih investicija planirano je uložiti cca 28 miliona KM
panzer
Posts: 11805
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Rudnik Soli Tuzla

Post by panzer »

https://rtvtk.ba/rudnik-soli-tuzla-veli ... -oporavka/

Ulažu 8 miliona a ostaje im još 6-7 na računima. A kaže politikant on je došao da umanji probleme koje je imao onaj dugogodišnji direktor. Valjda su problemi dosta para na računima pa će ih ovaj "rasporediti".
slavuj
Posts: 1932
Joined: 19 Sep 2013, 11:29

Re: Rudnik Soli Tuzla

Post by slavuj »

Zna li neko nesro vise o ovim spornim pozicijama.Zna li se cija je ta zemlja ako nije u njihovom vlsnisrvu.Zna li se kolika su moguca odstupanja u procjeni vrjednosti imovine rudnika Tetima,sto je takodjer navedeno kao problematicno.
Pitam ovo ponukan cinjenicom da je prof.dr.Izudin Kapetanovuc do zadnjeg casa drzao nerjesenim sudske zahtjeve za Tuzle da im Solana nadoknadi stetu od slijeganja.A onda je skoro preko noci,lokalni sud odlucio da Solana kao samostalan privredni subjekt,dio velikig sistema Soda so, nije odgovorna za to slijeganje.Jedina trajna posljedica takvog sudovanja i Kapetanovicevog djelovanja,je cinjenica da se kao kupac Solane,pojavio SAMO KOMSIJA.
Vjerujem da je to osporavanje imovine nacin da se odbiju i buduci kupci Rudnika.
panzer
Posts: 11805
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Rudnik Soli Tuzla

Post by panzer »

Mene je više interesovala stavka "nematerijalna imovina" . Glavna vrijednost je pod zemljom.

Prvo se spominje da ne mogu procijeniti da li je nematerijalna imovina proizašla iz istraživanja ili razvoja . Malo sam se raspitao kod revizorske struke i rekoše sljedeće. Firma je mogla 2007. dio koji vodi kao imovinu staviti na direktno na trošak te godine ali bi onda imali izuzetno loš rezultat. Ali bi svih sljedećih godina imali puno bolji. A uradili su ovako jer je vjerovatno trebalo i spašavati stvar tih godina. Koliko mi se čini, oni 2006. ili 2007. i jesu imali loš rezultat.
Obzirom da im je osnovi posao i istraživanje i razvoj, oni to svakako moraju negdje voditi u evidenciji.

Generalno, ovo su više računovodstvene primjedbe.
panzer
Posts: 11805
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Rudnik Soli Tuzla

Post by panzer »

https://www.federalna.ba/blokiran-je-ra ... uzla-vtq7z

Ja kao hoću a oni kao ne daju. I oni su kao iz stranke a ja kao nisam.
Post Reply