Bankarski sektor

panzer
Posts: 11809
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Bankarski sektor

Post by panzer »

Bitno je da nije bilo trenutnog šoka za sve kao što je presjeklo 2008.
Sad će vjerovatno ekonomski tokovi slabiti jer globalizacija će napraviti ozbiljnu pauzu. I dobro je što je tako. Nema više bračnih putovanja na Bali, nema više 200 kruzera godišnje koji posjete neko selo na sjeveru Norveške.
Ali nema više ni poslova koji su živjeli od toga i samo to će napraviti problem u ekonomijama svijeta a ostali sektori će imati i druge uticaje.
A vidjećemo da li će svi ovi bilioni novoštampanih papira praviti balans.

Sudeći prema cijenama na aukcijama obveznica banke vjeruju u korist štampanja.
panzer
Posts: 11809
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Bankarski sektor

Post by panzer »

Federalna bankarska agencija je objavila izmjenu odluke za upravljanje rizikom likvidnosti. Umanjen je nivo likvidnih sredstava koje banke moraju drzati.

https://www.fba.ba/upload/docs/4_odluka ... os_dsj.pdf

Ovo je ogromna promjena na trzistu, jer specificno zbog ove odluke su Banke morale drzati dosta aktive u visoko likvidnim sredstvima, primarno novac, i to i je razlog za one milijarde iznad obavezne rezerve koje su banke drzale u centralnoj banci.

Sa ovom odlukom, mozemo racunati na nekih 2 milijarde+ KM koje ce banke sada moci plasirati u formi kredita. Dodatno je izdana i odluka za kreditni rizik, koja za razvojne kredite, zaposljavanje, investicije, ispod 2.8% umanjuje potrebne rezerve sto bi dodatno trebalo pojacati kreditiranje.
novi
Posts: 153
Joined: 17 Apr 2020, 15:13

Re: Bankarski sektor

Post by novi »

Pa i onako sam nam ''banke bez kapitala za plasiranje'', ni na Mujinom buvljaku nisu kupovali jer im je to sitno, a mi kao država puna velikih projekata idealni smo za velike plasmane. Značit će ovo za pokretanje malinjaka u augustu i upošljavanje u software-skim kućama, a mogle bi ''mame'' pokupit i divedendu jer to se naši nisu sjetili zaustaviti.
Sabur2
Posts: 1832
Joined: 16 May 2010, 01:30

Re: Bankarski sektor

Post by Sabur2 »

Pri tom su svaki zahtjev za moratorij koji su mogli odbiti i odbili.
Primjer iz familije: zena ostala bez posla u novembru. Nasla na konkurs u februaru, prosla u uzi krug. Ocekivao se finalni razgovor sa vlasnikom iz inostranstva u martu. Tih par mjeseci rate kredita placane sa dozvoljenog minusa sa tekuceg.
Nije se desio finalni razgovor jer su i svi zaposleni otisli na rad od kuce, a promet naglo pao. Javljeno joj da se stvar prolongira za buduca vremena kad prodje pandemija i da su u tom momentu i na rubu otpustanja vec zaposleni.
Banka to nije smatrala valjanim razlog za moratorij na kredit.
Banka ne smatra da je potpuna nemogucnost za pronalaskom posla u stanju lockdown-a i pandemije valjan razlog za nesolventnost.

Banke ce iz ovoga izaci sa ekstra profitom od interkalarnih kamata, a mi imamo vlast koja radi za njih, a ne za svoje građane.
Ali to nije nista novo.

Bojim se samo da ce, kada jesen pokaze sav jad ove ekonomske politike, ovdje biti vanredno stanje i policijski sat iz mnogo opasnijih razloga.
panzer
Posts: 11809
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Bankarski sektor

Post by panzer »

Značajno pojačane rezervacije ali na rezervacijama je. Nije gubitak.
panzer
Posts: 11809
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Bankarski sektor

Post by panzer »

Obavještenje dioničarima Union banka d.d. Sarajevo o IV emisiji dionica zatvorenom ponudom

U cilju povećanja dioničkog kapitala, Skupština dioničara Union banke d.d. Sarajevo na 39. (vanrednoj) sjednici donijela je Odluku o IV emisiji dionica zatvorenom prodajom unaprijed poznatom kupcu, bez prava preče kupnje, u ukupnom iznosu od 25.000.000,00 KM, emitovanjem 1.250.000 redovnih (običnih) dionica, klase ES, nominalne vrijednosti po jednoj dionici od 20,00 KM, čime se stiče procenat dionica u emisiji od 36,18%.

Ovo Obavještenje objavljuje se u skladu sa članom 26. Pravilnika o emisiji vrijednosnih papira („Sl.novine FBiH“, br.18/09, 87/10 i 112/12).
Dok je države banka nema brige. Uvijek će biti kreditnih linija.
panzer
Posts: 11809
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Bankarski sektor

Post by panzer »

Banke su nešto višim naknadama pokušale smanjiti broj klijenata pred šalterima ali i dalje je u nekim znalo biti previše čekanja.
Ono što se moglo i očekivati počelo je da se događa - banke su počele zatvarati poslovnice.
Restrukturiranju poslovanja, kako su mogli ovih prvih dana novembra osjetiti klijenti, pribjegla je Addiko bank d.d. Sarajevo. Dvije poslovnice ove banke u Sarajevu, na Otoci (u Ulici Bulevar Meše Selimovića) i na Dobrinji (u Ulici Mustafe Kamerića), kako smo se lično uvjerili, zatvorene su, zbog, kako je navedeno optimizacije poslovnja. Klijenti se preusmjeravaju na poslovnice ove banke na Ilidži i u Pofalićima, i naravno preporučuje im se da koriste digitalne kanale banke.
Takođe, banka je pripremila novi cjenovnik za klijente koji će stupiti na snagu 13. novembra.

Na mogući ovakav razvoj ukazala je i direktorica Addiko bank Sanela Pašić govoreći nedavno na dodjeli priznanja Zlatni BAM kazavši kako su "banke generalno na početku novog poglavlja u kojem će ozbiljnije razmišljati kako pametnije i optimalnije trošiti kapital".

- Ključni stakeholderi predviđaju da će bankarsko tržište upravo zbog potrebe da se sačuva preostali kapital doživjeti promjene - vjerovatno će biti manje isplate dividedi, možda smanjenja kompenzacija, možda će banke agresivnije prelaziti na alternativne kanale, odnosno netradicionalne kanale kojima servisiraju klijente… Neke će radikalno rezati troškove, a neće biti izneneđenje ni konsolidacija jer je konsolidacija i spajanje banaka logičan način da se zadrže prihodi i kapital a smanje troškovi, istakla je tada Pešićeva.

Potpisnik ovih redova takođe je u autorskom članku za magazin Banke&BIznis prije nekoliko mjeseci kazao kako će banke pod uticajem Covid pandemije posegnuti za mjerama racionalizacije poslovanja tamo gdje im je broj klijenata smanjen, ali i pod uticajem digitalizacije koju je pandemija pospiješila. Tako su radile prije, tako će raditi i sada. Takođe, vođene osnovnom vodiljom, profitom, posegnut će i za povećanjem naknada kao načinom da nadoknade prihode koji su pod uticajem krize smanjeni na strani kamata i drugih segmenata poslovanja.

Osim Addiko banke, i klijenti UniCredit bank mogli su naići na zatvorena vrata dvije poslovnice u Sarajevu - u Ulici Trg solidarnosti i Zmaja od Bosne 14c, a razlog je, kako se navodi oprez, zbog zdravstvenih mjera.

Ovu banku, koja je "poznata" po dugim redovima, naročito u vrijeme isplate penzija, kako nam je rekao jedan od sekjuritija, sutra kada kreće isplata penzija, očekuju jako duge kolone pred ulazima u poslovnice.

Ne sugerišući da li su banke koje smo pomenuli uskladile svoje poslovanje jednako prema ditigalnim korisnicima kao i prema onima koji fizički dolaze u banku, želimo generalno ukazati na problem koji se može pojaviti, ako se već ne pojavljuje, sa klijentima, posebno starijim osobama koje se daljnjom optimizacijom poslovanja banaka imaju sve manje izbora za fizički dolazak u poslovnice, jer se njihovim zatvaranjem i preusmjeravanjem na druge povećavaju razdaljine do najbližeg šaltera.

Tim prije jer, ma koliko digitalizacija napredovala, ne treba očekivati ni da će pozivi za korištenje digitalnih kanala "paliti" kod starijeg stavnoništva.
Marko Đogo, profesor na Ekonomskom fakultetu u Istočnom Sarajevu i stručnjak za bankarski sektor, tim povodom kaže:

- Nivo pismenosti kod starijeg stavnovništva je takav da oni prosto takve usluge ne traže, a oni koji su mlađi sve više traže digitalno, ali to je prirodni proces koji se dešavao i bez korone. Nisam stekao utisak da su ljudi zbog korone rade na sebi pa da počnu koristiti usluge elektronskog, internet ili digitalnog bankarstva, mada bi to gledajući sa strane bilo logično jer smanjuje rizik zaraze zbog fizičkog kontakta, kazao je Đogo.

Zanimljivo je šta o ovoj temi misli direktor Udruženja banaka Bosne i Hercegovine Berislav Kutle. On je u nedavnom intervjuu za crnogorski Bankar kazao da bi banke trebale naći pravi balans između fizičkog i digitalnog footprinta.

Posljednja istraživanja, navodi Kutle, potvrđuju kako poslovnica ostaje dominantan kanal za otvaranje računa i zadovoljstvo klijenata, znatno veće nego on line ili mobilnim kanalima. Potvrđuje se kako najveći postotak klijenata preferira poslovnice kod otvaranja novih računa štednje ili pak debit kartica kao i kompleksnijih proizvoda kao što su krediti. To je potvrđeno u najrazvijenijim zemljama: Meksiko, Indonezija, Španjolska, Francuska, Njemačka, Japan, SAD, Kanada, Švicarska, ali ne i Norveška gdje preferiraju digitalne kanale. Zadovoljstvo klijenata je još uvijek duplo veće u poslovnicama nego digitalno, istakao je Kutle.

On je također dodao da u banke "trebaju preslikati iskustvo iz poslovnica posebno u odgovornosti i empatiji u digitalne kanale". Pritom sugerira kako banke trebaju značajnije investirati u razvoj pravog kadra - razvoj sposobnosti kao i odnosa sa ljudima.
ummet
Posts: 335
Joined: 29 Jan 2014, 16:18

Re: Bankarski sektor

Post by ummet »

Ovi su poceli kao Hrvatski ugostitelji. Dajte pare a ne morate ni dolazit. Bezobrazno su uvecali naknade za sve usluge. Ino plaćanje pogotovo. Naravno uz pokroviteljstvo FEderalne agencije za bankarstvo. Nek stave da se plaće mogu isplaćivati kešom pa nek stavljaju troškove kakve hoće. Mi smo ukinuli SDK pod patronatom da je to neisplativo a sada im pola prihoda dolazi od platnog prometa. Stvarno je zastrašujuće da nijedna stranka o ovome ništa ne govori. Ko fol tržišna utakmica a u stvari više manje čisti monopol. Ova Addiko je propala banka i pokušaj oživljavanja mrtvaca uz to da ko je maznuo lovu ide u zaborav. Nije ni jedina koja po parametrima koji su svakako na niskim granama ne zadovoljava neke normalne kriterije.
panzer
Posts: 11809
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Bankarski sektor

Post by panzer »

Nekako mi se čini da je ona stavka "održavanje računa" ili "mjesečna naknada za korištenje internet bankarstva" isto tako bespotrebna naknada.

Sad ne znam kakvi su troškovi ovih novih aplikacija tipa Kviko, OPA, HUHU i to. Ako se i tu nešto naplaćuje mjesečno onda to nema svhe jer je dovoljno da omasove transakcije i da od toga imaju naknadu po urađenom poslu a zaradi bi bilo vrlo velika jer nemaju troškova.

Da li vrijedi dionica unicredita 10.000 KM?
panzer
Posts: 11809
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Bankarski sektor

Post by panzer »

Pobjeda-rudet povećava udio u PBS banci. Ovo znači da su turci zainteresovani za banku a to može otežati situaciju asinim lavovima.
Post Reply