Bosnalijek

HANS
Posts: 183
Joined: 06 Dec 2012, 22:59

Re: Bosnalijek

Post by HANS »

PRVI ČOVJEK "AS HOLDINGA" RUSMIR HRVIĆ ZA „SB“: „Nije nam cilj da preuzmemo 'Bosnalijek', to su najobičnije glasine“
Predsjednik uprave "AS Holdinga" Rusmir Hrvić kazao je za "Slobodnu Bosnu" da će njegova kompanija ostati vezana isključivo za industriju hrane i da uopšte nema namjeru ulaziti u farmaceutsku industriju.

Ekonomija

Prije 1h

Mada je "AS Holding" Tešanj od početka godine do danas na Sarajevskoj berzi kupio 16 posto dionica "Bosnalijeka" i postao drugi najveći suvlasnik vodeće farmaceutske kuće u BiH, iz tešanjske firme demantiraju glasine kako je riječ o „neprijateljskom preuzimanju“ "Bosnalijeka".

U posljednje vrijeme, u krugovima poslovne zajednice pronose se, naime, glasine kako tešanjska firma namjerava da potpuno ovlada "Bosnalijekom" i postane njen većinski vlasnik. Upravo na krilima te priče, dionice "Bosnalijeka" poletjele su u nebo i u jednom trenutku su skočile za čak 27 posto!

Predsjednik uprave "AS Holdinga" Rusmir Hrvić potvrdio je za "Slobodnu Bosnu" da njegova kompanija ne namjerava stati s kupovinom "Bosnalijekovih" dionica, ali odlučno demantira glasine da im je krajnji cilj da preuzmu ovu farmaceutsku kuću.

- Naš primarni cilj ostaje prehrana i "AS Holding" će se isključivo razvijati u tom smjeru. Istina je da kupujemo dionice "Bosnalijeka", ali to gledamo kao dobru poslovnu priliku i ništa drugo. Mislimo da je "Bosnalijek" jako dobra kompanija, da stabilno posluje i raste i da će vrijednost te kompanije stalno rasti i to je jedini razlog zbog kojeg investiramo u tu kompaniju. Nemamo ambicije ulaziti u farmaceutsku industriju na drugi način. "Bosnalijek" nije jedina firma izvan našeg core businessa u kojoj kupujemo i prodajemo dionice - kazao je za "Slobodnu Bosnu" prvi čovjek tešanjske kompanije Rusmir Hrvić.

Prema trenutnom rasporedu snaga, najveći pojedinačni dioničar u "Bosnalijeku" ostaje "KBC Euro Credit Capitala", drugi je tešanjski "AS Holding", a treći je i dalje "Raiffeisen banka" d. d.

Hrvić za "Slobodnu Bosnu" kaže da će fokus "AS Holdinga" u narednom periodu biti velikokladuški "Agrokomerc", koji je dobro startao nakon što je dospio pod krov tešanjskog "AS Holdinga", ali je pandemija koronavirusa donekle poremetila razvojne planove nekadašnjeg velikokladuškog giganta.

- Glavni cilj koji smo podstavili pred sebe jeste modernizacija proizvodnje u "Agrokomercu" i podizanje konkurentnosti, koja mora biti na evropskom nivou. To ćemo raditi u narednom periodu - kazao je na kraju razgovora za naš portal Rusmir Hrvić, predsjednik uprave "AS Holdinga"
slavuj
Posts: 1932
Joined: 19 Sep 2013, 11:29

Re: Bosnalijek

Post by slavuj »

Evo ovi iz AS holdinga ovim su potvrdili da nece krenut putem Selimovica ili Agrokomerca.Te metode ostavljaju njihovim savremenim autorima.
A u isto vrijeme potvrdjuju da saradjuju sa svim mesetarima koji ovdje djeluju.Sve zivo su vec stavili pod hipoteku za dobijanje kredita a u isto vrijeme rade usluzne kupovine dionica Bosnalijeka.Kazu to vide kao dobru poslovnu priliku.Ali prvenstveno u interesu onih koji bi i sa crnim djavolom,od Hrkaca,Blekica,Dizdara,Hadena,Bogdana,pa do nasih dana,samo da se dokopaju Bosnalijeka.I definitivno to nije dobro za imidj dobrog investitora.Zapravo je podrska svim kriminalnim potezima sadasnjih gospodara trzista vrijednosnih papira.Nisam siguran da je to dobro za proizvodjace roba siroke potrosnje.Ja vec odavmo ne pijem Sarajevsko pivo i ne kupujem Oslobodjenje.Ne mogu da zaboravim da oni kojima ide neka para od te pive,zapravo nemilosrdno pljackaju najmanje sto hiljada svojih potrosaca.I tu bi ova gospoda iz Tesnja trebala pokazati da je od predhodnih vlasnika skoro cijele prehrambene industrije,naucila bar kako ne treba pljackati potencijalne kupce!
montypython
Posts: 3790
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: Bosnalijek

Post by montypython »

Ništa oni nisu naučili. Najbolje se vidi na primjeru Vispaka gdje već imaju akumulirane dobiti 15-20 miliona, više nego što firma nominalno vrijedi, a nikad nisu podijelili dividendu, valjda da ne bi i mali dioničari nešto dobili iako AS ima 95 %. A htjeli bi i tih 5 % dionica da otmu od malih dioničara squeeze outom ako može po 10 KM iako dionica sad realno vrijedi bar 70-80 KM. Takve moralne bijede nema nadaleko. Prikazuju se nekavim uspješnim preduzetnicima i menadžerima a u biti ostao je piljarski mentalitet sa jednim prstom na vagi. Ovaj Rusmir je nakon kontakta sa Selimovićima postao neprepoznatljiv, kao da mu je prenešen virus. Totalno je pao u blato i valja se u njemu. Ili je i prije bio isti samo ja to nisam uočio.
Ovdje u Bosnalijeku ipak je ovaj interes i trgovina pozitivna za male dioničare jer je koliko toliko doveo cijenu u realnije vode (iako još ne i realne jer je to daleko više), bez obzira je li im motiv da postanu većinski ili samo da zarade.
Sabur2
Posts: 1832
Joined: 16 May 2010, 01:30

Re: Bosnalijek

Post by Sabur2 »

Nema logike da se kredit dize i parkira u neke dionice koje ce nekad donijeti profit.
Vjerovatno na vidiku postoji kupac paketa.
montypython
Posts: 3790
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: Bosnalijek

Post by montypython »

Sabur2 wrote: 02 Jul 2020, 14:28 Nema logike da se kredit dize i parkira u neke dionice koje ce nekad donijeti profit.
Vjerovatno na vidiku postoji kupac paketa.
Ne isključujem, a ako i nije-biće. Nekada je, u Arslina vremena, Alvogen htio da preuzme firmu i to ako se dobro sjećam po 20 KM po dionici. To je tada propalo jer je Arsla navodno blokirao, uslovljavajući preuzimanje otkupom nekakvog njegovog elaborata za milion eura ili tako nešto, bar je takva priča procurila tada. E sad, ako je neka firma iz branše, dakle farmacije, bila prije nekih ne znam, 7-8 godina spremna dati 20 KM po dionici a dobit je tada bila cca 6-7 miliona max koliko bi takvi ili slični bili spremni dati sada kad je dobit udvostručena u odnosu na tadašnju.
panzer
Posts: 11809
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Bosnalijek

Post by panzer »

Firma ne smije biti ničija. Ako se ostavi na vjetrometini neko je može poklopiti.
A opet je aktuelan mit da bosnalijek mora biti bosanski.

Uzunović ga je preuzeo uz pomoć ruskih sponzora koje je kasnije otkačio.
Sad je našao domaće sponzore za duži period koji kažu , nećemo puno vlasništvo jer nam ne treba ali ćemo upravljati firmom.
Stranci neće dati velike pare da ovo kupe a novi vlasnici imaju dobru zaradu u firmi i neće htjeti prodati po njima niskoj cijeni.
Dividende može biti ali ovo je sad lijepa simbioza za brštanizaciju.
montypython
Posts: 3790
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: Bosnalijek

Post by montypython »

Ma sumnjam ja da strana firma ne bi ovo kupila kad to poželi a poželjeće čim shvati koliko je povoljno. To što su ovi unutra ništa im ne znači. Za veće farmaceutske firme ovo je sitnica a ovi što su sad unutra nisu tako velike face i playeri kao što misle. Ponudiće se 35 ili 40 KM po dionici i prodaće im svi uključivo i ovi koji sad imaju 15-20%. A i da neće ko će ih pitati. Uostalom tako je bilo i u FDSu. Mislim da su "brštanizacije" sada manje vjerovatne. Što više vlasništvo okrupnjava manja je šansa da će se potkradati vlastita firma kakvi god likovi bili u pitanju. Uostalom previše se ima za izgubiti, dobro žive i sad a još bi bolje ako firma nastavi dobro poslovati pa i ako prodaju dionice nekom većem igraču. Nekakva varijanta sa potkradanjem vlastite firme je naprosto nerazumna, ne možeš puno dobiti a možeš izgubiti sve. Ima li boljeg dokaza i opomene od sudbine likova iz "brštanizacije1". Sumnjam nešto da Porsche razvija veliku brzinu unutar zatvorskog kruga i ako bi ti ga dozvolili uvesti unutra. Ako prije toga nije i zaplijenjen.
panzer
Posts: 11809
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Bosnalijek

Post by panzer »

To bi bilo odlično kada bi bilo tako. Mada i sada je ovo dobra opcija. U ove dionice se uvijek može uložiti bez puno brige.

E sad imamo sljedeću situaciju, AS smanjio udio. A po svemu sudeći mujo povukao pare iz fonda naprijed koji je od blbh uzeo onaj udio u žgp i preko srbnika sberbank uzeo od AS za ovih par miliona km.
Sabur2
Posts: 1832
Joined: 16 May 2010, 01:30

Re: Bosnalijek

Post by Sabur2 »

Mozda bi se neki odgovori dobili kad bi se znalo ko stoji iza JAMP sro, koji je povecao vlasnistvo za 1,1% ove sedmice.
A ovi članci iz SB me upućuju na kreiranje povećane potražnje koja bi išla na ruku onome ko želi prodavati, a ne kupovati (kako Hrvić tvrdi za svoje planove).
panzer
Posts: 11809
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Bosnalijek

Post by panzer »

Jao.
Otišao izvršni direktor za finansije. Navodno, novi vlasnik ga eliminisao.
I uvedena je asova roba u tople obroke. Hajde to je ok. Svakako domaće je i trebalo biti ali ovo pokazuje neke stvari.
Post Reply