Aluminij dd Mostar

beka26
Posts: 804
Joined: 29 Jan 2015, 17:37

Re: Aluminij dd Mostar

Post by beka26 »

Samo vlasnik (ili onaj koga vlasnik ovlasti pismeno) može dati svoje vlasništvo u zakup. Ovde vlada može dat ono što ima, a to je 44 posto.
panzer
Posts: 11803
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Aluminij dd Mostar

Post by panzer »

Šta su ponudili, šta je prihvaćeno?



Skupština dioničara Aluminija d.d. Mostar na izvanrednoj je sjednici prihvatila ponudu kinesko-izraelske Abraham grupe o najmu pogona mostarske tvrtke.


Ponovno pokretanje proizvodnje odvijat će se u etapama, a planirano je da se prvo krene s pogonom ljevaonice gdje bi se na posao trebalo vratiti oko 200 radnika.

"Odradili smo prvu trećinu posla, a vjerujem da će svi na koncu biti sretni kada dođe do finalne trećine u kojoj bi se trebala pokrenuti proizvodnja. Nadam se da će to biti u što skorije vrijeme", izjavio je nakon sjednice skupštine predsjednik Nadzornog odbora Aluminija Zdenko Klepić.

Ponudu Abraham grupe na skupštini dioničara podržala je i Vlada Federacije BiH, čiji je opunomoćenik Stipo Buljan izjavio kako se nada da će sve strane ispoštovati postignuti sporazum i da će se proizvodnja pokrenuti što je prije moguće.

"Nadam se da će obje strane ispoštovati ono što je potpisano. Važno je da se provjere svi aneksi i da se utvrdi stanje kakvo zaista i jeste", kazao je Buljan.

Predstavnik malih dioničara Zlatko Topić glasao je protiv ponuđenog sporazuma. Po njegovim riječima, Aluminij je ovim činom poklonjen lobijima, a država je izgubila pola milijarde maraka. Najavio je i podnošenje kaznenih prijava protiv odgovornih.
beka26
Posts: 804
Joined: 29 Jan 2015, 17:37

Re: Aluminij dd Mostar

Post by beka26 »

Kako tvrdi Al jazira vlada je potpisala ugovor gdje aluminij in. Ima pravo preče kupnje i da ne odgovara za dugove firmama
koje su u vlasništvu države. Bar sam ja tako shvatio.
Last edited by beka26 on 06 Apr 2020, 22:19, edited 1 time in total.
Damirko
Posts: 480
Joined: 12 Mar 2010, 07:12

Re: Aluminij dd Mostar

Post by Damirko »

Vlada 44,16% + Vlada RH 12%. =
http://indikator.ba/Vijest.aspxp=1&id=2 ... j+saradnji+

Misim, kada sam prije par dana na ZIF pitao za vezu Herbos i Aluminij, pojavila se vijesti da je Čović dao "zeleno svjetlo". Prema tome, šta ti ima neko pojašnjavati šta su dogovorili i koje su obaveze. Čović dogovorio i tačka.

PS dakako uz amin sa zelene strane
beka26
Posts: 804
Joined: 29 Jan 2015, 17:37

Re: Aluminij dd Mostar

Post by beka26 »

Clanak 13
Partner 6e imati pravo da se, u bilo koje vrijeme za vriieme trajanja zakupa, obrati Aluminiiu u cilju stjecanja
vlasniStva na imovini, dijelu imovine Aluminija, ili nekog drugog prava, a Aluminij se obvezuje da 6e stupiti u
pregovore s Partnerom, u sludaju da postoji volja da se zakliuii kupoprodajni ugovor ili bilo kakav drugi ugovor s
ciljem postizanja dogovora oko eventualne kupoprodaje imovine ili dilela imovine Aluminija ili nekog drugog
prava.
U sluiaju da se Aluminiju obrate tre6e osobe radi zakupa, najma, kupovine ili bilo kakvog drugog otuclenia bilo kojeg
dijela imovine Aluminija koja nije data Partneru u zakup [proizvodnja i prerada aluminiia] tj. proizvodnih pogona i
njima pripadaju6ih pokretnih ili nepokretnih sWari, Aluminij se obvezuje odmah obaviiestiti Partnera i ponuditi
Partneru, shodno pravu prvenstva koje Partner ima, mogu6nost zakupa, naima kupovine pod istim uvietima kao i
treiim osobama

Clanak 14
Ugovorne strane saglasno utvrcluju da, sve dokje ovaj Ugovor ili bilo koje njegovo produZenle na snazi, a najduZe
do 30 ftridesetJ godina, Partner moZe nezavisno pristupiti svim nevladinim povjeriocima Aluminila i izmiriti prema
njima dug izravno.
Ugovorne strane saglasno utvrduju da, Partner ima pravo da nezavisno od Aluminija izmiri dug koji Aluminij ima
prema nevladinom povjeriocu, a koji povjerilac u javnim registrima ima registrovano zaloZno pravo na imovini
Aluminija. Ukoliko takav dug bude otplaien i pov)erilac vi5e nema potraZivanja prema Aluminiju, Partner ie postati
novi povjerilac Aluminila iz osnova tog potraZivanja i pripada jtteg zaloinog prava. Partner 6e imati mogudnost
koriStenja svih prava koja mu temeljem primjenjivih propisa pripadaju kao novom povjeriocu i zaloinom
povjeriocu Aluminija
beka26
Posts: 804
Joined: 29 Jan 2015, 17:37

Re: Aluminij dd Mostar

Post by beka26 »

Sad će se "iznenada pojaviti" strani investitor i "spasiti" posrnuli i
bezperspektivni Aluminij, naročito kad cijena aliminija leti u nebo
danas 2770 $ i svaki dan raste.
Vlada FBiH ne zna kako je Elektroprivreda HZ HB otpisala milionske dugove “Aluminiju”
Propalom mostarskom gigantu “Aluminiju” odobren je otpis duga, vrijedan skoro 100 miliona KM bez odobrenja Nadzornog odbora i Vlade Federacije BiH!Manipulacije dugom “Aluminija”, navode revizori, traju godinama. Ukupna potraživanja od “Aluminija” 31. decembra iznosila su 292.929.132 KM i u potpunosti su ispravljana kroz ispravku vrijednosti potraživanja.

Dio ispravke vrijednosti potraživanja od 99.192.526 KM izvršen je upravo prošle godine, a riječ je o neizmirenim računima za 2016., 2018. i 2019. godinu. Za nenaplaćena potraživanja iz 2016. i 2018. godine EP HZ HB je najprije za dug od više od 44 miliona iz 2016. Napravila Aneks ugovora tek krajem 2018.

Sve to, tvrdili su u EP HZ HB radili su na osnovu “određenih informacija”, koje su davale mogućnost naplate dijela potraživanja. No, kako prošle godine ni pfening nije iz “Aluminija” stigao na račun Elektroprivrede HZ HB, odlučili su se na otpis dugova, odnosno kako se to navodi vrijednost potraživanja na teret.

Revizori su konstatirali da Nadzorni odbor kompanije nije razmatrao, niti dao pisano ovlaštenje za otpis potraživanja, iako se radi o ograničenoj aktivnosti, koja je prema Zakonima o javnim preduzećima FBiH morala biti ispoštovana.
brzi
Posts: 2413
Joined: 31 Jul 2012, 14:34

Re: Aluminij dd Mostar

Post by brzi »

Zanimljivo da je bitniji kapital malih dioničara Aluminija nego kapital Vlade FBiH i Elektroprivredi HZHB jer nema drugog objašnjenja za otpis dugova.
beka26
Posts: 804
Joined: 29 Jan 2015, 17:37

Re: Aluminij dd Mostar

Post by beka26 »

Cijena prije dva dana 2700 $, danas 2850 $.
Cijena aluminija skočila je u srijedu na najvišu razinu u posljednjih 13 godina.
Kako prenosi AFP, do ovoga je došlo nakon puča u Gvineji, inače zemlji koja je najveći kineski dobavljač boksita, rude koja se koristi za proizvodnju aluminijuma.

To je izazvalo veliku zabrinutost za opskrbljivanje u najvećoj potrošačkoj zemlji – Kini, a imajući u vidu već postojeća ograničenja proizvodnje, ali i logistička ograničenja.

Cijene aluminija u ​​Šangaju porasle su danas na svoje najviše vrijednosti u proteklih više od 13 godina, piše Financial Post.

Medij navodi da je cijena aluminija na Šangajskoj burzi dostigla 22.075 juana (3.416,18 dolara) po toni, što je najviša razina od srpnja 2008. godine, prije nego što je popustila na 21.935 juana (3394,77 dolara) po toni, a i dalje u porastu od 0,9 posto.

Uz to, na Londonskoj burzi metala cijena aluminija popela se za čak 1,5 posto na 2.798 dolara po toni, što je razina koja nije bila zabilježena od svibnja 2011.

Konzultantska kuća “Aladdiny” priopćila je da kinesko čvorište aluminija Guangsi nastavlja s mjerama koje su prošlog tjedna objavljene prema zahtjevima topionica da zadrže proizvodnju u rujnu na najviše 80 posto prosječnih mjesečnih razina u prvoj polovini 2021. godine.

U međuvremenu, zaostaci u isporukama uvoza uoči praznika od 1. do 7. listopada u Kini dodatno su “pojačali” ograničeno opskrbljivanje, pri čemu su zalihe aluminija u ​​skladištima Šangajske burze najniže od prosinca 2020.

Svi pokušavaju dobiti najraniji brod kako bi izbegli kaos prije ili tijekom stanke za Dan državnosti. Do kraja ovog tjedna mislim da će nalet isporuka utihnuti, rekao je jedan trgovac iz Singapura, prenosi B92.
panzer
Posts: 11803
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Aluminij dd Mostar

Post by panzer »

MOSTAR - Mostarska kompanija Aluminij Industrija potpisala je ugovor o isporuci 300.000 tona primarnoga metala aluminija za 2022. i 2023. godinu s tvrtkom za trgovinu ruda i sirovina Glencoreom.
Po priopćenju dostavljenom medijima u ponedjeljak iz Aluminij Industrije, koja je dio izraelske M.T. Abraham Grupe, ugovorom je predviđeno da će uz dopremu 300.000 tona primarnoga aluminija, multinacionalna kompanija sa sjedištem u Švicarskoj u predstojećem dvogodišnjem razdoblju prodati više od 230.000 tona aluminijskih trupaca proizvedenih u Mostaru.

Radi se o visokokvalitetnim aluminijskim trupcima.

Aluminij i Glencore uvjereni su u nastavak rastuća potražnje za trupcima aluminija u Europi i diljem svijeta, kaže se u priopćenju.

Pogoni mostarskog Aluminija nakon gašenja 2019. zbog velikih gubitaka i dugovanja dati su u najam izraelskoj kompaniji M.T. Abraham koja je obnovila proizvodnju u tvornici Ljevaonici u studenom prošle godine. Ponovno su angažirali više od 270 radnika koji su nekada radili u Aluminiju.

Iz uprave Aluminij Industrije najavljuju i pokretanje tvornice Anoda, dok za obnovu proizvodnje u tvornici Elektrolize treba osigurati povoljnu cijenu električne energije, no to se s današnjim visokim cijenama zasad ne čini realnim.
beka26
Posts: 804
Joined: 29 Jan 2015, 17:37

Re: Aluminij dd Mostar

Post by beka26 »

Već prije više od godine dana sam napisao da će Aluminij postati jedna od najprofitabilnijih kompanija u Bih. Sada bi trebali Vlade F Bih i Hrvatske upitati kome su oni to pogodovali da zaraduje ekstra profit.
I nemojte reći da nisu znali, jer sve je urađeno planski. Čak je neko znao da mora ugasiti elektrolizu zbog buduće cijene struje. I ko zaista stoji iza Al. industrije DOO?
Post Reply