ZGP

potisak
Posts: 88
Joined: 24 Dec 2019, 17:53

ZGP

Post by potisak »

Podsjetimo se da su fondovi kojima upravljaju "lopovi" prodali sami sebi po lopovskoj mizernoj cijeni (od 1,20KM) dionice ZGP i to: BIG 24,99%, MIG 18,65%, EFN 10,86% i NPR 5,13% i tako je firma iz lopovske grupacije ("Selimovići-Edina Dizdar-AW broker-Dino-Bunjo...") koja se zove BLB Invest Gmbh Austria došla do udjela od 61,41% što je i koštalo oko 1,2 miliona KM, sada su donijeli odluku da firma ZGP podigne 3,6 miliona KM i da lopovska grupacija vrati sebi novac kupovinom bezvrijednih dionica po enormno velikim cijenama koje prelaze knjigovodstvenu vrijednost i 10.000 x (i po potrebi iznesu naš novac izvan BiH).
Skoro je na kupovnoj strani bio jedan investicioni fond koji je prepoznao vrijednost ove dionice i tražio je hiljade dionica i po 3,00KM ali su informacije procurile da je lopovska grupacija u pregovoru sa Turskom građevinskom firmom, za prodaju svog udjela koji je stečen na lopovski način (ako KOMVP to ne sankcioniše) po cijeni većoj od knjigovodstvene, koja iznosi 13,54KM, tako da se ove dionice skoro i ne mogu kupiti u većoj količini...
Podsjetimo se: kada je dionica BSNLR koštala 80KM, ova dionica je koštala 70KM; nom. vrijednost BSNLR je 10KM, a ZGP 12,50; dok je knjig. vrijed. BSNLR 18,83KM, a ZGP je 13,53KM; sadašnja cijena BSNL je 18KM, a ZGP je 2KM. Sada je lako shvatiti sa kakvom bezobraznom lopovskom grupacijom koja pljačka državu i građane, a dioničare fondova i učesnika na SASE da ne govorimo, imamo posla jer je u stanju da vrijednost nekih dionica spusti i 1.000 puta ispod cijene, dok druge bezvrijedne dionice podigne cijenu i 10.000 x veću.

Pitanje: hoće li se ovakvo vidna i bezobrazna pljačka na očigled sviju nas zaustaviti?
panzer
Posts: 11808
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: ZGP

Post by panzer »

Jel uprava ima kakvu snagu u svemu tome. Nije da ne rade ništa. Od svih građevinaca oni su jedini opstali.

I trebalo bi ovo što radi poznata klika sa cijenama dionica ipak iskoristiti ako su firme dobre. Može se kupiti dionica u neograničenim količinama za vrlo male pare. A prije ili kasnije ovo fondovsko će sve biti rasprodano i pitanje je hoće li se cijene ikad više toliko spustiti.
potisak
Posts: 88
Joined: 24 Dec 2019, 17:53

Re: ZGP

Post by potisak »

Naravno da ima Uprava snagu, sluša ponizno lopovsku grupaciju, pomaže lopovima pa su anagažovani u NO po fondovima (MIG, BIG, ...), plata dolazi redovno jer imamo puno posla u građevini, ali doprinosi radnicima nisu plaćeni 15 godina ...

Slažem se da treba iskoristiti situaciju i pokupovati im sve što mežeš ispred nosa, ali shvatimo da je to samo ono što ti oni dozvole. Ako misliš da nisam u pravu hajde im pokušaj kupiti udio zgp od 61,41% po cijeni 6KM ... ne možeš to ni kupiti ni po 10KM ako predhodni iz njega ne izvuku novac kreditima ...
panzer
Posts: 11808
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: ZGP

Post by panzer »

A čekaj. Koliko vrijedi ŽGP po tvojoj procjeni?
potisak
Posts: 88
Joined: 24 Dec 2019, 17:53

Re: ZGP

Post by potisak »

Prvo pokledaj: direktor ZGP je Mirsad Bjelopoljak, a on je u NO MIG-group, njihova pravnica Alma Mušinbegović je u NO BIG-a...
i zaključi zbog čega su oni tamo i s kim ...
E kada to budemo shvatili, prepoznati ćemo njihovu izjavu da su oni vladari na SASE i da je cijena ona koju oni odrede ...
Vjerujem da naš razum to ne prihvata pa se nešto odupiremo, tako da se po mojoj procjeni može dobiti najveća cijena onda kada oni budu to regularno prodali Turskoj građevinskoj firmi, po mijim saznanjima 15KM. (oni su nezasiti pa žele i da kreditima pokradu još koji milion).
A sto se tiče realne cijene, pa g-dine panzer vi znate čitati finansijske izvještaje, a ako ništa, onda možete vidjeti knjigovodstvenu cijenu koju svake godine određuje neovisni revizor.
panzer
Posts: 11808
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: ZGP

Post by panzer »

Zašto je onda loše što neće da ga daju jeftino.

I sada ako su ga dobili za džaba zer ne bi bilo logično da ga prodaju po 15 i tako zarade 10 puta više od kupovne cijene što znači puno više od tog kredita koji uzimaju.
I koliko znam nije im prvi put da uzimaju kredit.
montypython
Posts: 3789
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: ZGP

Post by montypython »

Nemam ovu dionicu tako da je ne pratim više, kao ni poslovanje firme ali imao ju je BIG pa se sjećam nekih stvari otprije. Imam osjećaj da je pad ŽGP nekako koincidirao sa pojavom Euroasvalta na sceni. Ovo samo nagađam. Dakle pojavljuje se (ima možda i 10-15 g) Euroasvalt ", od niotkud" i odmah počinje dobijati krupne poslove. Pošto vjerovatno nisu imali osoblje, know how i opremu uzeli bi za kooperanta ŽGP koji je sve to imao, i ŽGP bi uradio posao ali bi ga naplatio Euroasvalt koji je bio "nosilac" posla a onda bi nešto platio ŽGPu kao kooperantu/hamalu koji je i izveo sav posao. Misterija mi je bila zašto se ŽGP sam ne prijavi na tender i uzme punu cijenu (zaradu). I tako je Eurosvalt kupio kajmak i rastao a ŽGP na infuziji kopnio. Euroasvalt je postepeno i učio, preuzimao know how i sticao reference, inžinjeri bi iz ŽGPa prelazili u njega zbog bolje plate i sl. Siguran sam da je naredba za ovo stigla "odozgo". Da li je plan zamišljen od početka da se naša (uz Hidrogradnju) najslavnija i najstručnija građevinska firma za mostove i tunele, koja je sagradila pola infrastrukture u državi zavali i pusti niz vodu ne znam ili je plan korigovan usput ali to je ono što se meni ovako sa strane da prostiš, učinilo. Ako je tako to je onda još jedna šema isisavanja a ovi lešinari iz fondova samo ga nastavljaju s onim što je ostalo. S time u vezi i pitanje je li išta ostalo. Ne znam jesam li u pravu, možda se sve meni samo tako čini iz daljine, onaj ko je u firmi zna naravno bolje ali kažem to je moje viđenje.
potisak
Posts: 88
Joined: 24 Dec 2019, 17:53

Re: ZGP

Post by potisak »

panzer wrote: 17 Mar 2020, 10:23
Vlasnik vrijednosnih papira BLBH Invest GmbH sa ranijim učešćem u vlasništvu od 50% do 66.67% nad vrijednosnim papirima s pravom glasa emitenta GP "ŽGP" D.D. Sarajevo, smanjio je procentualno vlasništvo koje sad iznosi manje od 5% dionica s pravom glasa.
Nema nigdje zabilježene transakcije (ni berzanski, ni vanberzanski), osim što je sada taj udio od cca.62% pod skrbnikom.
Znamo da su to lopovi kupili za 1,1 milion od 4 fonda u 10-tom dijelu sekunde, a kasnije su ti lopovi potpomognuti sa drugim lopovima pokušali uzeti kredit na firmu ZGP koja nije 100% njihova u iznosu od cca.3,5 miliona. Neko je se tamo bunio, tako da ne znam da li su uspjeli. Ako neko zna neka javi...
potisak
Posts: 88
Joined: 24 Dec 2019, 17:53

Re: ZGP

Post by potisak »

Prebačeno je u destom dijelu sekunde 434.270 dinica ŽGP-a po cijeni 2,25KM, što čini 24,99% ...
Damirko
Posts: 480
Joined: 12 Mar 2010, 07:12

Re: ZGP

Post by Damirko »

@ potisak - Plus 20%, možda nije deseti dio sekunde. Možda je peti dio sekunde :-)
Post Reply