https://www.klix.ba/scitech/nauka/u-evr ... /200328068
Gledam ove karte i kontam gdje je to strašno zagađenje iz Tuzle kojim trujemo pola Evrope. Pa kod nas je zagađenje na istom nivou jer svi veliki zagađivači rade bez prekida u punom kapacitetu i opet je manje od zagađenja u Italiji i drugim dijelovima EU a koje se smanjilo bar 3 puta. Što ne objasni energetska zajednica kako je ovo moguće? Lažovi...
Elektroprivreda BIH
Re: Elektroprivreda BIH
Ovo bi se dalo spustiti na 9 KM.
Pametnom je jedna dosta ...Sitna buranija wrote: ↑29 Mar 2020, 21:54 ... Što ne objasni energetska zajednica kako je ovo moguće? Lažovi...
Kada bi struja poskupila samo 10% ( a morati će ) to bi bilo 10 KM više na dividendu po dionici, a ako bi neki stranac kupio našu struju koju može prodavati i 500% skuplje u Evropi nego kod nas to bi mu bilo 500,00 KM više dividende po 1 dionici. E eto zato su lažovi jer žele doći do našeg bogatstva uz pomoć političkih i drugih izdajnika i to po mizernoj jeftinoj cijeni, a vidimo da u tom slučaju bi jedna dionica vrijedila 500KM * minimum 10 godina = minimum 5.000,00 KM za jednu dionicu.
@monty i panzer
Trenutno na 12,60, uz porast 13,31%.
Dakako da je manipulacija.
PS Neki dan sam čitao postove i vaše i svoje iz 2010. pa i na ovu temu. Interesatno je...
Trenutno na 12,60, uz porast 13,31%.
Dakako da je manipulacija.
PS Neki dan sam čitao postove i vaše i svoje iz 2010. pa i na ovu temu. Interesatno je...
-
Ma naravno da jeste ko bi prodao 14 komada za -20% spustivši par maraka bez potrebe. Znači taj pad nije realan. A ovo danas, ja vjerujem da to još nije onaj kupac kojem se štelilo, premala mi je količina. Vjerovatno je neko skontao da je cijena povoljna i da teško da će biti povoljnija ikad i uletio dok nije počeo veći rast (čim gu.onja kojem se šteli kupi ono što mu se poklanja). Imajući u vidu da je nominala 72, knjigovodstvena još viša, da firma konstantno ima dobit, da je prilično izvjesna podjela dividende, ovdje se nema šta misliti. Ako bude dividenda od recimo 3 po dionici to bi bio povrat na ovu cijenu 23-24 % ( i to trenutno a taj povrat bi dobio držeči pare u banci jedno 15 godina). Čak i da ne bude dividende ova cijena dugoročno gledano je ekstrapovoljna i sumnjam da može nešto puno niže i ako da, onda samo vrlo kratkoročno, ali čim stane prodaja od BiGA ili ko već prodaje, može biti puno puno viša. Lično mislim da neće ovo dugo biti ispod 20 a gdje će završiti vidjećemo.
-
A vrlo je slična priča i za BH Telecom. Blizu je višegodišnjem minimumu i bez obzira što dobit nije kao nekad ipak je povrat pri ovoj cijeni vrlo solidan. Ne znam ima li šta za podjelu dividnede ako je bude, ali i bez nje nema puno ovakvih prilika na SASE, sticajem ovih vanrednih okolnosti. Imam neki osjećaj da čim haos sa koronom prođe ode ovo na više nivoe.
Opet redovni nalozi po 1000-2000 komada. Ako fondovi nastavljaju prodavati sad bi im trebalo oboriti cijenu na 4-5 KM pa ako hoće da prodaju neka prodaju. Ne treba ni muji dati da izvlači pare.
sta ako dodje vrijeme kad mmf i drugi kreditori(koji sad dijele vrecama posebno najdrazim musterijama sa velikom administracijama) zbog svojih mogucih problema pocnu prodavati svoja potrazivanja od drzava nekim drugim privatnim korporacijama ili bankama. e te nece interesovati koliko je ljudi na budjetu neko el.sektor i sl.
Slomiše te teorije zavjere.
Ništa se još nije desilo a kamoli da neko priča o stand-by aranžmanu koji bi imao uslovljanje a ti si već i MMF doveo u bankrot i prodao ga privatnim korporacijama (koje eto nisu propale).
Ništa se još nije desilo a kamoli da neko priča o stand-by aranžmanu koji bi imao uslovljanje a ti si već i MMF doveo u bankrot i prodao ga privatnim korporacijama (koje eto nisu propale).
Mislim da se malo previše dramatizuje situacija.
Radi se privremenom zaustavljanju ili smanjenju privrednih aktivnost.
Neće nestati ni mašine ni tehnologije ni know how.
Smanjila se i potrošnja, zaduženost ne bi trebala imati značajniji rast. Većina kako pravnih tako i privatnih lica ovaj period finansira iz rezervi.
Ne treba zaboraviti ni da smo donedavno plivali u rekordnoj štednji i neplasiranim sredstvima.
Sve će biti OK.
P.S.. Prihodi od indirektnih poreza u prva tri mjeseca veći za 59 miliona KM i mart (iako su trgovine osim prehrambenih proizvoda bile zatvorene skoro pola mjeseca) jači za 23 miliona KM.
Radi se privremenom zaustavljanju ili smanjenju privrednih aktivnost.
Neće nestati ni mašine ni tehnologije ni know how.
Smanjila se i potrošnja, zaduženost ne bi trebala imati značajniji rast. Većina kako pravnih tako i privatnih lica ovaj period finansira iz rezervi.
Ne treba zaboraviti ni da smo donedavno plivali u rekordnoj štednji i neplasiranim sredstvima.
Sve će biti OK.
P.S.. Prihodi od indirektnih poreza u prva tri mjeseca veći za 59 miliona KM i mart (iako su trgovine osim prehrambenih proizvoda bile zatvorene skoro pola mjeseca) jači za 23 miliona KM.
Last edited by brzi on 01 Apr 2020, 12:49, edited 1 time in total.