Vlada FBiH

adnan1987

Re: Vlada FBiH

Post by adnan1987 »

Novalić je kazao da ima podatak da su u martu bez posla ostale 3.543 osobe.

"Taj broj još nije veliki i možemo ga servisirati. Ako bude i veći, mi smo spremni kroz poseban fond, da bismo održali socijalnu situaciju podnošljivom. Najavili smo dva fonda i aktivne mjere tek slijede", poručio je.

Apsolutno se slažem da se digla prevelika histerija ali očito je i to jedan od instrumenata onih koji su željeli da od ovoga naprave globalno sranje.
montypython

Post by montypython »

Ja pričam nevezano za naciju. Više cijenim većinu drugih nego svoju vlastitu a talijani su mi posebno simpatični. Govorim jezikom logike. Ja bih pričao isto i da sam sam zaražen. I kad je bila gripa roditelji su mi se obično vakcinisali, ja obično nisam. Čak su njemački ljekari tvrdili da nije big deal fasovati i gripu zbog imuniteta. Što se tiče mjera ima mjesec kad niko nije, tražio sam 1000 puta više testova koje niko do do danas nije nabavio. Sad ta ista vlast koja je jedinog epidemiologa u Konjicu poslala u izolaciju a ne zna je li zaražen jer nema testova i kad čitave bolnice ispadaju iz istog razloga kao nekakavu "mjeru" uvodi policijski sat prikrivajući vlastiti nerad. Svjesno se da bi se izbjegla odgovornost, kanališe gnjev naroda zbog nedostatka testova i respiratora od vlasti na građane pa su dežurni krivci bolesni čiju glavu i adrese traži rulja umjesto onih koji se slikaju po konferencijama za štampu. Najobičnija hipokrizija.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

montypython wrote: 26 Mar 2020, 13:29 Smatram da je daleko veća odgovornost onih koji šire paniku i defetizam bez pokrića nego onih koji iznose gole činjenice koje ukazuju da je strah pretjeran. Evo gola činjenica, samo za poređenje: od obične gripe oboli godišnje 15 miliona ljudi i umre 650 hiljada. Godišnje. Svake godine. Ne preduzimaju se nikave posebne mjere. Od korone do sada oboljelo 480 hiljada i već je u padu u većini zemalja. Zemlje gdje nisu preduzete drastične mjere poput Holandije i Švedske nemaju znatno veći broj slučajeva nego ostali. SAD koje sve gledaju i sve analizira trust mozgova ima 2 mjeseca, odlučili su da će poduzeti samo nešto mjera u početku a onda najkasnije do uskrsa da sve treba da radi as usual. Uz komentar da je lijek skuplji od bolesti. Neke evropske zemlje koje su bile među predvodnicima najžešćih mjera i bili najveći paničari, već reteriraju i najavljuju ublažavanje mjera i to hitno. Valjda bacili na papir da ako karantin ode u nedogled u tom slučaju će od vodećih ekonomskih sila postati sluge onim zemljama koje ovome pristupe bez panike. Evo primjera: Gđa Merkel je prije svega par sedmica istrčala sa izjavom da bi broj oboljelih u Njemačkoj mogao otići na cca 60 % populacije. što je za Njemačku cca 50 miliona. Sad se vidi da sva privreda i život stoji, ljudi umiru i bez korone, vrh oboljelih je dostignut i brojevi zaraženih padaju a zaraženo je 40 hiljada ljudi. Ako to do kraja ode i na 80 hiljada biće to 0,1 % populacije a ne 60 % i ne 50 miliona. Bolest je u Kini skoro nestala, ljudi izlaze na ulice, u J Koreji isto imaju minimalan dnevni broj slučajeva, Pada već i u italiji. Eksponencijalni dio krive je odradio svoje u većini zemalja, tačka infleksije dijagrama rasta skoro svugdje pređena i ide onim redom kojim je počinjalo. Ni u jednoj zemlji broj oboljelih nije prešao 1,5 PROMIL populacije (osim mikrodržava poput San Marina, Andore, Luxemburga i sl) a u većini je ispod 1 promila. Ovo su ČINJENICE. Ako neko ima drugačije mišljenje molim činjenice ali bez etiketiranja i jeftinog populizma.
Daj ba Monty, imaš dobrih analiza vezano za vrijednost dionica, ali sada baš lupaš gluposti. Od gripe oboli 150 mil, a ne 15 mil i kada na taj broj umre 650 hiljada ljudi to je nešto preko 0,4 %. Kada se ne bi provodile mjere karantene i od ovog virusa bi oboljele stotine miliona ljudi, ali bi umrli milioni, ako ne i desetine miliona. Pa šta misliš što svi uvode karantenu svjesni da će tako napraviti ogromne gubitke i ugroziti svoje političke karijere zbog udarca ekonomiji i posljedica koje će se osjećati sigurno neko određeno vrijeme. Ne uvodi se karantena zbog nekoliko desetina, stotina ili hiljada slučajeva, već zato što bi bez tih mjera bilo stotine miliona slučajeva, s obzirom na virulentnost i zaraznost ovog virusa.
Sabur2

Post by Sabur2 »

Ljudi, ekonomisti, zovu vodoinstalatera da im zamjeni ventil, ali su zato strucnjaci za imunologiju.
beka26

Post by beka26 »

Samo dok se riješi stvar u SAD, mnogi će koji su sad na vlasti i rukovode medijima (rade zajedno) odgovarati zbog širenja lažnih vijest, panike I nanošenja ekonomske štete narodu i državi, a to su baš ovi koji su sad na vlasti. Isti dopuštaju i kriminal na berzi pretvarajuci se da ga ne vide. Čak i učestvuju u njemu. Sada valjda vidite koji licemjeri upravljaju državama i na sto su sve spremni. Isti su pokrenuli rat 91. Slažem se s Montijem, a za ove sljepce: "kad slepac slepca vodi obadva će u jamu pasti". Vidit ćemo sta će te pričati za deset dana. ;)
beka26

Post by beka26 »

Ovu situaciju u svijetu možete promatrati kao sukob između vlasnika i menadžmenta firme koji ne radi kako treba. Samo znajte da vlasnik ima kontrolu nad Američkom i Ruskom vojskom. I ovi ovde su samo menadžment koji loše radi, pa sad vi zamislite šta će im biti.
montypython

Post by montypython »

Daj ba Monty, imaš dobrih analiza vezano za vrijednost dionica, ali sada baš lupaš gluposti. Od gripe oboli 150 mil, a ne 15 mil i kada na taj broj umre 650 hiljada ljudi to je nešto preko 0,4 %. Kada se ne bi provodile mjere karantene i od ovog virusa bi oboljele stotine miliona ljudi, ali bi umrli milioni, ako ne i desetine miliona. Pa šta misliš što svi uvode karantenu svjesni da će tako napraviti ogromne gubitke i ugroziti svoje političke karijere zbog udarca ekonomiji i posljedica koje će se osjećati sigurno neko određeno vrijeme. Ne uvodi se karantena zbog nekoliko desetina, stotina ili hiljada slučajeva, već zato što bi bez tih mjera bilo stotine miliona slučajeva, s obzirom na virulentnost i zaraznost ovog virusa.

Dakle preskočiš gomilu činjenica koje sam prezentovao i koje sve govore isto, bez ikakvog komentara i pomeneš samo jedan koji ništa ne govori i nije ničim potkrepljan. Rijetko gdje se pominje ukupan broj slučajeva gripe ali na više mjesta onaj o "5 miliona težih slučajeva i do 650 hiljada smrti" https://www.globalresearch.ca/flu-bigge ... es/5701932
Našao sam podatak o 15 miliona a ti pominješ 150. Što je veći broj više dokazuje moju poentu. Pominješ i 0,4 % smrtnost od gripe. Trebaš znati da zbog velikog broja slučajeva sa blagim simptomima koji ostaju neprijavljeni da je postotak umrlih od korone mnogo manji od poćetnih brojeva (3-8 %) i on je vjerovatno ispod 1 %. Stručnjaci njemačkog Robert Koch instituta smatraju da je broj slučajeva min 5 puta već od zvaničnog i u Njemačkoj gdje se puno testira a kamoli u nerazvijenim zemljama gdje je možda 10x. To znači da je smrtnost ustvari toliko puta manja. Nisi ništa rekao o promašaju od 600 puta gđe Merkel i još koječemu ali i ne očekujem to od posta koji zvuči kao da sam na misi ili na džumi ako hoćeš iako sam rekao bez patetike i jeftinog moraliziranja. Nemam šta dodati na tom nivou diskusije, da vidimo kojom će se brzinom odustajati od karantina i zabrana u evropskim zemljama koje su ih uvele. I ljubavi prema bližnjem svom. Ako u Njemačkoj i Francuskoj fabrike ne budu radile za 2 mjeseca (a slučajeva bolesti će i tada biti bar u manjem broju) priznaću da si u pravu. Moja prognoza-max 20 dana.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Ali nevjerovatan.

Pa zbog gripe nema slučajeva kojima je neophodna intezivna njega (statistička greška), a ovdje gotovo svaki 5 slučaj treba bolnički tretman. U slučaju da se ne uspori razvoj pandemije, zdravstveni sistem biva opterećen a kao posljedicu imaš umiranje bolesnika koji inače ne bi umrli, čak i od drugih bolesti koje nemaju veze sa virusom. Pa misliš da bi iko zaustavio ekonomiju da životi fakat nisu ugroženi? Pa upravo zbog kalkulisanja šta je veća šteta -umiranje ekonomije ili ljudi, imaš ovo što imaš u Evropi i SAD-u. Kinezi tu nisu kalkulisali, društvo i opstanak režima su na prvom mjestu. Zapadu su novci na prvom mjestu, pa nisu reagovali pravovremeno. Ali eto, živi bili (ako Bog da) pa vidjeli.

E čuj pretjeran strah!? E čuj broj slučajeva u padu u većini zemalja!? Ne znam u kojem paralelnom svijetu ti živiš, ali tamo su očito kuće od čokolade, prozori od marmelade...

https://www.worldometers.info/coronavirus/
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Kinezi su malo pametniji, izgleda. Sve zaustavili 6 sedmica minimalno i zaustavili pandemiju. Ovi zapadnjaci kalkulisali i zakasnili. Na kraju i sami skontali da će ekonomija stati bez obzira zaustavili je oni sami ili se zaustavila ekonomija sama od sebe. Samo što će u drugom slučaju žrtve biti puno veće (ljudske). Bez karantene, već bi milioni ili desetine miliona bili bolesni i opet fabrike staju, jer ubrzo nema dovoljno zdravih ljudi da rade. Ali nastupa i kolaps u zdravstvu i svim drugim oblastima...
montypython

Post by montypython »

@Sitna Boranija Bojim se da mnoge stvari pogrešno interpretiraš. Prvo gripa/corona. Nisu kod gripe slučajevi gdje je potrebna njega na nivou statističke greške. Ko je ikad prebolovao gripu zna da se osjećaš tako loše da moliš boga da umreš-svaki dan. U slučaju da imaš primarnu bolest ili oslabljen imunitet to se i desi. Znamo da je takvih 650 hiljada godišnje. To je još uvijek 25 PUTA više nego što je dosad umrlo od korone. Ti ljudi nisu statistička greška. Ili se pika samo ono kad se osjećaš lično ugrožen.Kod gripe nema lakih slučajeva, kod korone ima-mnogo. Oni ne uđu u statistiku. Što se više i preciznije broji broj umrlih to postotak od korone pada i ozbiljniji epidemiolozi smatraju da je to ispod 0,8 % što je jako blizu postotku od gripe.
Drugo Kina nije mjerama pristupila brzo, u Wuhanu se već naveliko bilo rasplamsalo dok se počelo primjenjivati mjere. U stvari je obrnuto većina evropskih zemalja je mjere primjenila vrlo brzo, brže od Kine. Ključna mjera je selekcija oboljelih testiranjem u ranoj fazi gdje se može identifikovati klaster i ići unazad do nultog pacijenta i SVE NA TOM PUTU staviti u izolaciju. To je jedini pravi pristup. Njemačka testira 500 hiljada SEDMIČNO. Mi sad imamo 0 (nula) testova. U nas su gledali 2 mjeseca šta se dešava i nisu nabavili testove nego su 400 kom koje su imali sprašili na gu.onje i supruge im i onda sa ono malo preostalih testova nisu mogli testirati ni ključno bolničko osoblje tako da sad niko ne zna je li zaražen. Sad se vlast vadi od katastrofalne greške nenabavke testova i respiratora pričom o potrebi izolacije i skretanjem na temu "zločinačkih građana" koji je krše. Pa se pričaju priče o nabavci 150 hiljada komada koji evo sedmicu dana samo što nisu stigli. Kad bi i danas stigli to više nije to masovno testiranje u fazi kadsi duboko u eksponencijalnoj fazi nema više puno koristi. Forsiranjem priče o karantenu kao jedinom spasu koju pričaš je upravo ono što žele. Simplifikacija čitave priče.
Vidim da ne shvataš ni krive kad mi šalješ ovaj link. Na bazi kojeg sam ja BTW izradio eksponecijalnu funkciju-matematički model koji savršeno pokriva rast u svakoj zemlji. Iz koje se vidi ono što ti ne vidiš na linku koji mi šalješ a koji ja detaljno pratim im više od mjesec. Ne znam što se čudiš da broj oboljelih pada u zemljama gdje je prvo počelo i počinje u drugima ( a ne da pada u većini zemalja što nisam rekao. Pogledaj krivu za Kinu, broj slučajeva sa 5-6 hiljada dnevno prije mjesec odavno je ispod 100 danas 55. Pogledaj Koreju, od 800 slučajeva prije 20 ak dana sadaje na stabilnih 100. I u drugim zemljama se događa isto samo uz pomak tačno onoliko koliko je je kasnije počelo iza Kine. Karakteristika eksponencijalnog rasta ovdje je da se broj novih slučajeva u toj fazi duplira svaki 2-3 dan. Pogledaš li npr Italiju vidi se jasno da je taj obrazac završen cca 20 marta i da nema eksp rasta već 7 dana i samo se čeka vrh i ozbiljan pad (koji će doći za 1-3 dana). Isto će biti u svakoj zemlji. Pomak u broju mrtvih je cca 10 dana što znači da će mediji ikad vbroj počne padati u evropi još 10 dana imati prilike da lože narod "još većim brojem mrtvih uprkos padu itd isl."
Suština je ova, šta sad u Kini i Koreji, imaju stabilan vrlo mali broj slučajeva koji može ovako do pronalaska vakcine i početka upotrebe a to može i godinu. Kada stati s mjerama izolacije? Po tebi nikada, izolovani starci treba da pomru u stanovima jer nemaju nikakve uslove liječenja od primarnih bolesti, šta sa onim na dijalizi, šta sa onima na kemoterapiji, šta sa onima kojma će se zbog izolacije pogoršati stanje sa srcem, pritiskom, šećerom, depresijom....?
Post Reply