Vispak

dubster
Posts: 3
Joined: 05 Feb 2018, 18:16

Re: Vispak

Post by dubster »

I mene zanima koji je to zakonski propisani rok za objavu ponude za preuzimanje ostatka dionica?
Sejdefu Majka
Posts: 31
Joined: 09 Jul 2019, 10:10

Re: Vispak

Post by Sejdefu Majka »

dubster wrote: 06 Nov 2019, 04:42 I mene zanima koji je to zakonski propisani rok za objavu ponude za preuzimanje ostatka dionica?
Za Dobrinju d.d. Sarajevo dioničari su čekali 5 godina.
panzer
Posts: 12153
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Vispak

Post by panzer »

Samo da postavim za usporedbu.

By BiznisInfo on 05/12/2019 Biznis cafe
“Svaka zemlja ima svoje prednosti, a onaj ko smatra da ne treba učiti i razvijati se, taj je brat od budale. Ja sam završio fakultet u 46. godini i nije me bilo sramota da budem najstariji u klasi. I nisam smatrao da bilo kome mogu da držim predavanje”, izjavio je na Samitu privrednih lidera regiona predsjednik Uprave Atlantik Grupe Emil Tedeski.

Kao privrednik i vlasnik, kako je dodao, nikada nije mislio da ima pravo da tvrdi da je njegova ideja uvijek najbolja, a ima mnogo lidera koji smatraju da “ako priznaju da ne znaju nešto to je drama”.

U svim promjenama, kako je istakao, neko dobro radi pod pritiskom, ali on smatra da je pravo vrijeme za izmjene “kada je brod u marini, pod vjetrobranom”, tada se radi “trening sa posadom”.

Vrijeme istorijski najjeftinijih kamata je jako dobro za sprovođenje promjena, ocijenio je.

“Mi u Atlantiku trenutno radimo jedno veliko interno pospremanje. Pošto nas pitaju stalno šta radite, odavno niste ništa kupili – radimo na vrijednosti naših brendova koje želimo duplirati, a takođe i da unaprijedimo odnose sa stejkholderima”, poručio je Tedeski, perenio je Blic.
panzer
Posts: 12153
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Vispak

Post by panzer »

https://www.akta.ba/vijesti/rusmir-hrvi ... m/110513

Hajde, bar znaju na čemu su. Što ne znači da se to može popraviti.
Mi smo u fazi prelaska iz tzv. go go faze u fazu top forme (klasifikacija po Adižesu koja prikazuje razvoj firme na životnoj krivulji). Nakon rađanja, firme ulaze u dob povoja, potom u go go fazu, slijedi top forma, zatim adolescencija i na kraju birokratija. Go go faza je faza u kojoj firma pokušava svašta nešto da radi. Bez fokusa je. Sa ulaskom u fazu top forme, firma dobija na fokusu. AS Holding po mom mišjenju trenutno ulazi u fazu top forme – jasno smo se posložili, imamo pravac korporativnog upravljanja, deifnisali smo ciljeve, viziju, misiju, alate i softwere.

Šta još nedostaje za fazu top forme?

Definitivno jasna organizacija, jasno razgraničenje ovlasti i odgovornosti između raznih nivoa upravljanja. Radimo puno na daljem usavršavanju menadžerske strukture, kao i na još boljem unaprijeđenju ljudskih resursa u cjelini (HR).
montypython
Posts: 3971
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: Vispak

Post by montypython »

Lijepa mu priča, kod njih uvijek sve cvjeta, prihodi i dobit rastu eksponencijalno, izvoz eksplodirao, za Zlatnom Džezvom pomama u svijetu. Kad međutim treba napraviti squeeze out i pravedno isplatiti 5% preostalih malih dioničara Vispaka priča je sasvim drugačija. Obara se cijena dionice na tržištu na 10 KM, ispod osmine realne vrijednosti, većina trgovine odrađena na mutnom vanberzanskom tržištu između povezanih lica čime su praktično unijeli strah i nemir i na redovno tržište i ostvarili plan- zamrznuli cijenu na nivo ispod onog prije 15 godina. Sve veća dobit se nikad ne isplaćuje nego akumulira i ljubomorno čuva za poslije (ili mig mig "reinvestira ") za period kad se neće morati dijeliti onih 5%. Pa je li Vispak stvarno procvjetao g Hrviću ili je gori nego ikad što bi se reklo po tržišnoj cijeni? Hoće da se manipulacijama kutarišu malih dioničara-suvlasnika po nominalnoj vrijednosti dionice koja je u stvari knjigovodstvena od prije 20 godina dok je sad knjigovodstvena 2,5 X veća a firma još triput vrijednija i od toga. Jedna slika Vispaka i ASa se odašilje prema svijetu i medijima a sasvim druga je kad nema kamera. S jedne strane fini uglađeni gospodin, ikona BH biznismena i korporativni guru a prema unutra piljarski mentalitet koji jedan prst uvijek drži na vagi da ne bi slučajno pokazala pravu težinu. S jedne strane prse se vrijednošću od 500 miliona a s druge bi da svakom vrstom manipulacije nogiraju male dioničare iznosom manjim od dvomjesečne dobiti.
panzer
Posts: 12153
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Vispak

Post by panzer »

Kad već dobiješ priliku da nešto kažeš za javnost onda govoriš samo najpozitivnije. Pa i ako nemaš onda nešto izmisliš, nešto iskontruišeš. Tako se to radi. Nešto slično kao i kad pregovaraš oko nekog posla. Oni uvijek tako nastupaju.

Konkretno ovdje se radi o tehnomenadžeru. Nije da nije uključen u "preuzimanja" ali glavnu riječ vodi pravi vlasnik. I zato ja uvijek naglasim da je tržište kapitala spalo na vic, na sulju i muju, nažalost.

Ja ne bih sporio sav trud koji je ipak uložen da Vispak poslovno napreduje, kao i Klas i Sprind, i AC food. Ogroman je to posao i ako ništa sa poslovne strane, puno bolje je nego što je bilo.
Gledajući sa strane berze, Vispak je otpisan zato što je preuzet u onom trenutku kada je visio o koncu. Za razliku od Solane, tu ne treba dati da se ponovi slučaj Vispak a vjerujem da neće pošto ima dovoljan broj dioničara koji će praviti prevagu.
montypython
Posts: 3971
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: Vispak

Post by montypython »

Ne sporim je da je postignut napredak u poslovanju. Tim više. Upravo zato što je uložen toliki trud nije mi jasno da firma koja hoće u Evropu, teži nekom ugledu i korporativnoj kulturi, dozvoljava sebi da se blamira, zabija nož u leđa malim dioničarima, rizikuje novinske naslove i sudske procese koji bi joj mogli biti kamen oko vrata na duži rok, a sve da uštedi iznose koji su joj u svakom pogledu simbolični, i bukvalno da kolje vola radi kile mesa. Ništa tu ne dobijaju a mogu izgubiti mnogo. Mogu shvatiti da u poslovanju pokušavaju da režu troškove gdje god mogu ali kompenzacija malih dioničara jednostavno nije mjesto za štednju a još manje za kriminal-kršenje zakona manipulacijom cijene na vanberzanskom tržištu i ponudom ne fer cijene pod fer. Taj pilićarski mentalitet kad ne znaš kad treba stati i podignuti ručnu jednostavno ne ide ruku pod ruku sa dobrim menadžerstvom i obije ti se o glavu kad tad.
panzer
Posts: 12153
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Vispak

Post by panzer »

43 miliona KM prihoda i 7,11 miliona KM dobiti u 2019.
montypython
Posts: 3971
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: Vispak

Post by montypython »

panzer wrote: 30 Apr 2020, 11:17 43 miliona KM prihoda i 7,11 miliona KM dobiti u 2019.
Imaju 1 522 311 dionica. To je dakle godišnja dobit po dionici 4,67 KM. Odnosno godišnji povrat na "tržišnu" cijenu od 10 KM od 47%. Ili kad bi računali realnu cijenu dionice kao 20 godišnju dobit po dionici ispalo bi 93 KM. Da ne govorimo o tome da imaju bar 20 ak miliona (da ne gledam sad) akumulirane dobiti. Ne znam ima li na planeti još ijedna dionica sa tim odnosima tržišne i realne cijene, P/E ili koji god pokazatelj uzeli.
Sabur2
Posts: 1926
Joined: 16 May 2010, 01:30

Re: Vispak

Post by Sabur2 »

Hrvic sada gospodari berzom i radi sta hoce.
Post Reply