Ovu vijest nisam znao gdje da smjestim jer do sada niko nije otvorio temu pod koju bi se mogla podvesti vijest o tome kako pacovi posljednji napuštaju brod koji tone!A upravo se o tome radi.
Upravo sam dobio poruku da je gospodin Milorad Rajlić razvalio sveto trojstvo.PODNIO JE NEOPOZIVU OSTAVKU NA MJESTO ČLANA KOMISIJE ZA VRIJEDNOSNE PAPIRE FBiH!A to znaći da KOMVP više ne postoji.Jer KOMVP po Zakonu ima pet članova i kvorum čine najmanje tri člana.
Ne vjerujem da je to gospodin Rajlić uradio jer se sa nekom odlukom Komisije nije slagao,prije će biti da je to njegov stranački šef naredio.Ne zato što se i on ne slaže sa nekom odlukom KOMVP,nego zato što jednostavno ne podržava ovu vlast,jer on nije u njoj!A da je on,Nikšić,u vlasti već sljedeće sedmice bi organizirao Parlament FBiH za neko novo Autentično tumačenje po kojem bi KOMVP mogla raditi sve dok je živ bar jedan od njenih vječitih članova.
Ovako,ovo je još jedan argument za Čovićevu ucjenu.Nema predsjednika FBiH pa nema ni KOMVP.Nema dakle nikakvih promjena u upravljačkim strukturama dioničkih društava!
Vlada FBiH
Re: Vlada FBiH
Da li berza može da radi bez postojanja te komisije,
tj. da li je rad legalan?
tj. da li je rad legalan?
Prije nekoliko dana sam imao sastanak sa jednom delegacijom raiffeisenovog investicionog bankarstva.
Onako izokola ih pitam, jeste li suvlasnici sarajevske berze. Kažu, da da jesmo.
I onda pitam kako vi, kao najveći pojedinačni dioničar Berze, kao i Borsa Istanbul te Addiko banka puštate da vam berzu drže sumnjivi tipovi kako to možete dozvoliti svom imidžu.
Kažem im da su ta tri nabrojana dioničara respektabilne institucije a ovamo na tržištu kapitala opšti haos.
Pa eto, znamo mi to, mi stalno pišemo dopise ali nema koristi i sl.
Kažem dajte se skupite pa uputite javni proglas prema vladi entiteta da konačno ureduje neke stvari.
Kao, mi smo tražili izmjene zakona,da se oforme penzioni fondovi, da to bude aktivnije tržište pa i IMF je nudio svoje savjetnike pa nismo uspjeli.
Govorim, nije to ono što nam treba, nego morate prvo potaknuti promjene u KOMVP jer je na njenom čelo čovjek sklon kriminalu i manipulacijama.
Oni opet, ne možemo mi direktno mijenjati KOMVP, to je politička pozicija.
Kažem i ne možete, zato uputite vladi proglas da nešto konkretno uradi jer svakako mora. Sve ovo vama kao bankarima ne ide u prilog jer su prometi na tržištima dionica očajni a sami kupujete obveznice države koju svi smatrate nestabilnom po nenormalno visokim cijenama.
Pa govorim ASA banka je manipulacijom preuzela IK banku a vi ste samo posmatrali.
Oni sležu ramenima. Eto takva nam situacija,politika ovo,ono.
Onako izokola ih pitam, jeste li suvlasnici sarajevske berze. Kažu, da da jesmo.
I onda pitam kako vi, kao najveći pojedinačni dioničar Berze, kao i Borsa Istanbul te Addiko banka puštate da vam berzu drže sumnjivi tipovi kako to možete dozvoliti svom imidžu.
Kažem im da su ta tri nabrojana dioničara respektabilne institucije a ovamo na tržištu kapitala opšti haos.
Pa eto, znamo mi to, mi stalno pišemo dopise ali nema koristi i sl.
Kažem dajte se skupite pa uputite javni proglas prema vladi entiteta da konačno ureduje neke stvari.
Kao, mi smo tražili izmjene zakona,da se oforme penzioni fondovi, da to bude aktivnije tržište pa i IMF je nudio svoje savjetnike pa nismo uspjeli.
Govorim, nije to ono što nam treba, nego morate prvo potaknuti promjene u KOMVP jer je na njenom čelo čovjek sklon kriminalu i manipulacijama.
Oni opet, ne možemo mi direktno mijenjati KOMVP, to je politička pozicija.
Kažem i ne možete, zato uputite vladi proglas da nešto konkretno uradi jer svakako mora. Sve ovo vama kao bankarima ne ide u prilog jer su prometi na tržištima dionica očajni a sami kupujete obveznice države koju svi smatrate nestabilnom po nenormalno visokim cijenama.
Pa govorim ASA banka je manipulacijom preuzela IK banku a vi ste samo posmatrali.
Oni sležu ramenima. Eto takva nam situacija,politika ovo,ono.
Pa ti se žalio jednoj vrsti lopova i mafijaša na kriminal druge vrste
lopova i mafijaša. Pa bankari svojim lihvarskim kamatami i
ostalim nametima pljačakaju ovaj narod i državu desetljećima
sve uz znanje vlasti koja je ništa drugo nego legalizirana mafija ,
i nikom ništa.
i nikom ništa.
Sasvim umjesno pitanje.Zakon određuje postojanje nadzora nad radom brokerskih kuća i SASE.Ova trojka je bar formalno obezbjeđivala taj uslov!
Problem je što su oni i odobravali sve tendere,sva preuzimanja,upisivali sve promjene članova Nadzornih odbora i menadžmenta .
A što se njih tamo tiće,morat će da žive samo od plaće.Stvarno za zaplakati!
Bankarstvo je takvo kakvo jeste. To je druga priča.beka26 wrote: ↑08 Dec 2019, 00:18 Pa ti se žalio jednoj vrsti lopova i mafijaša na kriminal druge vrste
i nikom ništa.
I nisam im se žalio nego sam tražio da se aktiviraju. Jer dolaze da bi nudili svoje usluge u M&A aktivnosti, due diligence poslovima i sve ostalo što je vezano za njihov dio posla. Kažem im vi to sad nudite a imidž tržišta kapitala je takav da niko neće pomisliti da ide u banku da bi nešto uradio. Većina ih zna kome će se obratiti ako hoće nešto preko berze i neće sigurno banci.
I kažem im razumijem da prije desetak godina ni vama kao banci nije bio cilj da se razvije tržište kapitala nego da svi zahtjevi za finansiranje idu u banku ali danas i vama nerazvijeno tržište pravi problem.
Nekako realno bi bilo da ljudi shvate da je dioničarstvo kao korektor poslovnih odluka, jer danas imamo vlasnike velikih firmi (sami se hvale kako je za biti uspješan dovoljna i srednja škola) koji su postali prije dvadeset godina i misle da je svaka njihova zamisao vrlo pametna i da će donositi dobit.
Da su im firme dionička društva i da dioničarima moraju prezentovati ozbiljne planove, onda bi puno više razmišlji o svojim projektima. A nekad ranije sam se iznenadio kada sam čuo izjavu rahmetli Mehe Suše kada je postavio vjetroagregat kod Visokog:" ja sam se tu stalno igrao kao dijete i tu je stalno bilo vjetra".
Zaposlenik njegove firme mu svakako ne smije proturječiti a banci je svejedno. Daj kolateral i radi šta hoćeš.
I manje više svi uspješni bh biznismeni tako razmišljaju a loši projekti se gomilaju.
Da imaju nezavisne dioničare kao korektore to bi bio dijelom drugačije. A i banke bi imale dodatnu sigurnost za svoje plasmane. Ovako, očekivaćemo novu firmu Heta kada dođe vrijeme.
Svaka cast....panzer wrote: ↑08 Dec 2019, 19:03Bankarstvo je takvo kakvo jeste. To je druga priča.beka26 wrote: ↑08 Dec 2019, 00:18 Pa ti se žalio jednoj vrsti lopova i mafijaša na kriminal druge vrste
i nikom ništa.
I nisam im se žalio nego sam tražio da se aktiviraju. Jer dolaze da bi nudili svoje usluge u M&A aktivnosti, due diligence poslovima i sve ostalo što je vezano za njihov dio posla. Kažem im vi to sad nudite a imidž tržišta kapitala je takav da niko neće pomisliti da ide u banku da bi nešto uradio. Većina ih zna kome će se obratiti ako hoće nešto preko berze i neće sigurno banci.
I kažem im razumijem da prije desetak godina ni vama kao banci nije bio cilj da se razvije tržište kapitala nego da svi zahtjevi za finansiranje idu u banku ali danas i vama nerazvijeno tržište pravi problem.
Nekako realno bi bilo da ljudi shvate da je dioničarstvo kao korektor poslovnih odluka, jer danas imamo vlasnike velikih firmi (sami se hvale kako je za biti uspješan dovoljna i srednja škola) koji su postali prije dvadeset godina i misle da je svaka njihova zamisao vrlo pametna i da će donositi dobit.
Da su im firme dionička društva i da dioničarima moraju prezentovati ozbiljne planove, onda bi puno više razmišlji o svojim projektima. A nekad ranije sam se iznenadio kada sam čuo izjavu rahmetli Mehe Suše kada je postavio vjetroagregat kod Visokog:" ja sam se tu stalno igrao kao dijete i tu je stalno bilo vjetra".
Zaposlenik njegove firme mu svakako ne smije proturječiti a banci je svejedno. Daj kolateral i radi šta hoćeš.
I manje više svi uspješni bh biznismeni tako razmišljaju a loši projekti se gomilaju.
Da imaju nezavisne dioničare kao korektore to bi bio dijelom drugačije. A i banke bi imale dodatnu sigurnost za svoje plasmane. Ovako, očekivaćemo novu firmu Heta kada dođe vrijeme.
Nego je li iko ikad vidio da se onaj vjetroelektrana kod Visokog okrece?????????
Sigurno ćemo očekivati povećanje prijavljenih plata.
Oporezivanje dividendi, doprinosi: Novalić otvoreno o Agendi II
Odgovarajući na pitanje moderatora Marina Ivaniševića, direktora Revicona, šta je bio motiv da se krene sa oporezivanjem dividende kao dio jednog reformskog procesa, Novalić kaže da kao osoba koja je provela 33 godine u privredi, vrlo dobro zna kako minimalizati troškove u njoj.
"Jedan od razloga je što veliki broj malih i srednjih preduzeća reciklira novac iz dividendi prema platama. Znači smanje redovne plate, ostvare veći profit i dividendu koja je kod nas neoporeziva i onda se to vraća prema uposlenicima", istakao je Novalić.
Kako je rečeno, predviđena je posebno povlaštena stopa oporezivanja dividende, dakle minimalna stopa od 10 posto.
Profesor Dragan Mikerević smatra da najveći dio zemalja oporezuje dividendu, te da najrazvijenije zemlje imaju poreski klin od 36,1 posto. Prema tome, bolje je udariti u srž problema i povećati odgovornosti vlasti.
Poduzetnica Snježana Kopruner podržava oporezivanje dividende jer je to jedan od načina osnaživanja siromašnijeg dijela društva kako bi bolje živjeli.
-
Ne kontam kako se to smanje plate a onda novac vraća kroz dividendu prema zaposlenicima. Nikad nisam čuo da to neko radi. Na znam ni deset firmi koje uopšte dijele dividendu a ako se uvede ovaj novi harač biće ih još manje. Efekat će biti da će gurnuti vlasnike u kriminal tj umjesto da prave dobit i dijele dividendu oni će je kriti i "reinvestirati" preko povezanih lica, napuhanih tendera sestrinskih firni, transfernih cijena i sl. A ova Kopruner to je ona iz afere kad je oštećivala dioničare svoje firme obaranjem cijene prije squeeze outa?
-
Cijeli problem ove države vidi se iz stava tzv Premijera. On vlasnike- poslodavce, koji su u normalmim zemljama ugledni ljudi i motori razvoja tretira kao lopove. Istovremeno vlastitim odlukama kreira uslove da svi moraju biti lopovi.