Elektroprivreda BIH

brzi

Re: Elektroprivreda BIH

Post by brzi »

http://biznis.ba/gradjani-ce-platiti-ce ... ja-ep-bih/

Čuj početak kraja EP BiH,.. :lol:
Ostat ćemo u mraku,. nervira me da izjavu nekog ko u ekonomskom pogledu nije relevantan ni kompetentan da tvrdi ( još uz to bez ikakvih ekonomskih dokaza i pokazatelja) prenose svi elektronski mediji.
panzer

Post by panzer »

Ma vrijedi li to više uopšte komentarisati. Očito da je on sam "ubijeđen" da ispravno rezonuje. A da su svi ostali u krivu.
I eto to je taj primjer o kojem govorim. U BIH svaka ideja ima nekog ko će se svim silama boriti za nju. Jedino nema nikog od 100.000 malih dioničara fondova koji će pokušati ukazati na kriminal u njima.

Gledam onaj interni revizorski izvještaj i ne nađoh da su naplatili od strabaga penale za odustajanje od posla u Vranduku ali stoje rezervisana sredstva za arbitražu.
I avansirano je 25 miliona za Siemes za vjetroelektrane.
Damirko

Post by Damirko »

Panzer, moraš uvesti opciju "like" na post, da ne moram ovako lajkovati što je konkretno monty napisao. Još jedan detalj koji jako boli Njemačku je razvoj nuklearnih elektrana koji se može vidjeti na mali na ovom sajtu https://commons.wikimedia.org/wiki/File ... tation.svg
montypython

Post by montypython »

Podsjeti me ova priča oko održivih izvora energije da i tu imamo dosta potencijala, totalno neiskorištenih. Zna li ko kakva je situacija sa vjetroelektranom Podveležje? Ako se ne varam ima godina rađeni su pristupni putevi i trafostanica, potpisan i ugovor sa Siemensom za nabavku agregata i bilo je najava da će sve biti gotovo da kraja ove godine i pušteno u pogon. Je li to opet stalo ili se nešto radi?
teleskop

Post by teleskop »

Prije neki dan je bila trka za dionicama elektroprivrede i sve je se pokupilo do 17,81 , a nije bilo ozbiljne prodaje ni na 20,00KM jer se očigledno vidi zarada od minimum 10% za kratko vrijeme. Odjednom upada neko sa jačom ponudom, danas već i na 17,00KM sa tendecijom i jeftinije cijene. Pitamo se ko je? Da li je neki ludak ili neki pritisak za lovom. Danas vidimo da nije ni jedan, ni drugi, već onaj ustaljeni pljačkaš, koji krade sve što mu pod rukom dođe, a komisija mu aminuje. Pokrade državu, narod, firme, građane, sramota neviđena ... To je fond BIG koji će za tu lovu od dioničara kupovati Ozon Travnik, Semizovac plastiku, Šehu Sanu ...itd. Ko ima dionice BIGa ima dobru priliku da pokrene Tužbu ...
beka26

Post by beka26 »

To je prilika za kupovinu, dok su diskontne cijene.
Najbolje bi bilo da ode ispod deset. ;)
brzi

Post by brzi »

Evo ih 30 komada na 16,00 KM,.. zapelo čovjeku, treba mu hitno 450,00 maraka,.. :D
beka26

Post by beka26 »

Evropa će trebati ogromne količine struje. Kosovo ima 15 milijardi tona rezervi uglja, Bih preko 8. Neko moćan je bacio oko na ove resurse. U pitanju su stotine milijardi.
panzer

Post by panzer »

montypython wrote: 04 Dec 2019, 10:59 Podsjeti me ova priča oko održivih izvora energije da i tu imamo dosta potencijala, totalno neiskorištenih. Zna li ko kakva je situacija sa vjetroelektranom Podveležje? Ako se ne varam ima godina rađeni su pristupni putevi i trafostanica, potpisan i ugovor sa Siemensom za nabavku agregata i bilo je najava da će sve biti gotovo da kraja ove godine i pušteno u pogon. Je li to opet stalo ili se nešto radi?
Plan je da se pusti u pogon početkom 2021. a vjerovatno će iduće godine postaviti agregate. Ne vjerujem da tu više ima zastoja pošto je još ostao tehnički dio. I na google maps-u se već odavno primjeti da su izrađene osnove i pristupni putevi za svaki pojedinačni agregat.

Prije izvjesnog vremena sam pročitao je održivi udio VE u BIH energetskom sistemu 350 MW odnosno do tog iznosa sistem može izbalansirati. Pošto smo u zemlji kakvoj jesmo, nešto mi vuče na to da će ove tri eletroprivrede imati "dobiti" prostor za izgradnju po 100 MW i eventualno privatnik 50 MW.
Tako pretpostavljam da će EPBiH još ići na VE Vlašić i da neće više tražiti projekte te vrste.
montypython

Post by montypython »

Samo da malo raspetljamo, ako neko zna. Vlada je 22 novembra zadužila rukovodstvo EP da u roku od 30 dana pripremi Skupštinu te da izdvoji sredstva iz akumulirane dobiti tj dividendu za njen projekat brze ceste. OK, sad je zakazana i nekakva skupština EP za 17 12 ali u dnevnom redu nema tačke o podjeli dividende a rok od 30 dana ističe 22 decembra. Nema se vremena za obavijest o nekoj novoj skupštini. Je li EP ne namjerava da ispuni rok koji je zadala Vlada ili Vlada nije ni dala taj rok za donošenje odluke o dividendi nego samo za pripremu Skupštine? Ili je taj dnevni red Skupštine od 17 12 već dopunjen a mi ne znamo?
Da ne pominjem šta je sa redovnom dividendom ili bar odlukom o raspodjeli dobiti iz 2018.
Post Reply