Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu
Re: Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu
Izgleda da bi na Centrotransu moglo biti "tržišno" što je rijetka pojava na ovoj berzi.
Hoce li odmah za 500% porasti?Shodno članu 118. stav 4. Pravila Berze, obavještavamo vas da je Uprava Berze privremeno ukinula cjenovna ograničenja za dionice emitenta MAJEVICA D.D. SREBRENIK (simbol: MJVCRK3).
Ukidanje ograničenja će važiti za dan trgovine 15.08.2019. godine
Konačno berza živnula,.. ranije "neko" nije dao da cijene rastu.
Sad "neko" ne da da cijene padaju.
Taj fenomen sam primjetio prvo na Bosnalijeku a sad na još nekim emitentima.
Samo još BH Telecom u podrumu.
Sad "neko" ne da da cijene padaju.
Taj fenomen sam primjetio prvo na Bosnalijeku a sad na još nekim emitentima.
Samo još BH Telecom u podrumu.
Majevica po 7 KM . Rast 288 %
Bio bi red i da na ŽGP ukinu limit.
Ne znam,..
možda su Srbi, možda su masoni,..
Ali u par navrata su se pojavljivali prodajni nalozi na 17,00 ili 17,50 KM na Bosnalijeku a onda ne prođe ni par minuta a "Neko" plati po 18,00 KM.
Dakle potpuno suprotno onome što se ranije dešavalo.
-
Berza je po prirodi ciklična, niti vječno pada niti vječno raste. A padalo je dugo do besmisla, 12 godina. Prvih godina zato da bi ispuhao balon nerealnih cijena iz 2007. Nakon toga cijene su na mnogim emitentima forsirano obarane i držane nisko. Ali moralo je kad tad doći do preokreta. Po meni na Bosnalijeku nije ni blizu kraja. Predobro je poslovanje i prejaki fundamenti da ovo stane na 18. E sad kad će dalji rast vidjećemo ali bi me začudilo da ne bude za recimo nekoliko mjeseci najdalje. Pratio bih i Elektroprivredu BiH ovaj mini rast mi se čini samo kao uvod. Možda se varam. Još jedna stvar otprije znamo da fondovi reaguju sa malom zadrškom nakon pokreta dionica iz portfelja. Fondovi koji imaju mnogo dionica firmi koje su jako porasle doživjeće veliki porast vrijednosti portfelja. Npr. BiG ima ogromnu količinu Sosora mislim 25 % i nakon rasta portfelj mu je narastao za nekoliko miliona samo po tom osnovu recimo NAV sa 7 na recimo 8 KM. Ako poraste i JPESR a već raste. Ista priča. Sumnjam da mu portfelj po dionici može otići na npr 8,5 a da tržišna cijena stoji na 1,5 KM dugoročno. Bez obzira na OZONE isisavanja i sl. Rekoh, sjećam se da bi prije takav rast bio neminovan uz određeni vremenski pomak. Pa da vidimo hoće li slično biti i sad.
Last edited by montypython on 15 Aug 2019, 12:38, edited 1 time in total.
Samo dobit i dividenda su potencijal. Ostalo je veliki rizik.
-
OK to je razumno ali previše komformno, tu nema ozbiljne zarade. Ali postoji problem, kad ima dobit i dividendu to onda znaju svi. Ne treba neko znanje ni trud. Kupiš Telekoma po 11 i vjerovatno ćeš imati neki povrat od 4-5 % godišnje plus minus par posto, dvaput više nego kamata na oročenje u banci. Ali to može svaka baba ne treba ti nikavo znanje, valjda mogu bolje oni koji nešto znaju. U stvari suština zarade je znati ono ključno prije nego oni koji idu nasigurno. Ali mora onda biti i rizika. Evo SOSOR nije imao dividendu a ni ozbiljnije dobiti a narastao 100 %. Zato što ima potencijal da ima dobit. A to je realno mogao vidjeti svako i uložiti uz relativno mali rizik. Npr rizik da ne poraste ove godine nego za dvije ili tri. Mora malo i rizikovati onaj koji je u ovome, prelako bi inače bilo. Stvar je analizom svesti taj rizik na što manji.