Sarajevo osiguranje dd Sarajevo
-
Re: Sarajevo osiguranje dd Sarajevo
I ono što sam zaboravio navesti, da neko plati 1 KM za 1 KM bruto premije kako se zna raditi u slučaju preuzimanja to je opet od 13-15 KM po dionici (zavisno da li uzimaš podatak za 2018. ili procjenu bruto premije koja bi mogla biti ostvarena u 2019.)...
Danas možeš postati vlasnik 2,5% ako imaš 1,8 miliona spremnih.
Ukratko.
I vjerovatno će se tako nešto i desiti onog časa kad se nakupi dovoljno po nižim cijenama da se jednim potezom završi operacija.
Što se tiče kupovnog limita, znamo da su nedavno od brokera pozivani dioničari da se grupišu sa ponudama za prodaju na 13 maraka.
Ukratko.
I vjerovatno će se tako nešto i desiti onog časa kad se nakupi dovoljno po nižim cijenama da se jednim potezom završi operacija.
Što se tiče kupovnog limita, znamo da su nedavno od brokera pozivani dioničari da se grupišu sa ponudama za prodaju na 13 maraka.
-
-
Ne bih vrednovao ovu firmu preko knjigovodstvene vrijednosti. Realno oni se još stabilizuju, optimiziraju poslovanje i sl pa nemaju neku dobit. Međutim i to će uskoro proći i doći na svoje (vidjeli smo već u 3 kvartalu da su mogli imati preko 2 miliona prošle godine). Uobičajena zarada u osiguranju je cca 8-10 % od premije. Pošto će već ove g vjerovatno imati cca 70 miliona sljedovao bi profit od cca 5-6 m kad se ustabile. Za 20 godina, što je uobičajena mjera vrijednosti firme to ispada 20x5,5 tj 110 miliona. Ili po dionici 24. A to je bez uticaja sigurnog drastičnog rasta tržišta osiguranja u BiH u sljedećim godinama. A onda i premije i posljedično i dobiti. Kupac u ovakvim slučajevima uvijek gleda u budućnost plus uzima u obzir i bolje poslovanje, redukciju troškova (zbog efikasnosti vlastitog menadžmenta), efekat sinergije ako kupi neki veći osiguravatelj itd i sl.
-
Nisam siguran ni za ono "da neko plati 1KM za 1 KM bruto premije..." Odnosno da osiguravajuća kuća vrijedi koliko joj je godišnja premija. To bi u stvari značilo da vrijedi samo 10-12 godišnju dobit što bi bila velika potcjenjenost. Mislim da je faktor mnogo veći možda i više puta. Jednom sam davno ovdje citirao izvadak iz neke knjige mislim vodećeg hrvatskog stručnjaka za to područje i mislim da je bila navedena 6 godišnja premija što je i mene zaprepastilo i izgledalo nerealno. Ali nisam siguran pa ako neko barata podacima oko cijene pri preuzimanju valorizovano preko godišnje premije neka navede. Siguran sam da je minimalno 2. A ima i još jedan faktor: to su podaci za neka klasična zasićena tržišta, gdje ne može biti ozbiljnijeg rasta premije. U nas je rekli smo 30-40 PUTA niža suma koja se ulaže u osiguranje po stanovniku nego u Evropi, pa će zato i stopa rasta biti eksponencijalna sljedećih godina. Ne treba dakle govoriti o premiji iz 2018 niti 2019 nego o 2028 a tad će premija vjerovatno biti 120 miliona ili više. Svaki ozbiljan kupac to zna i računa upravo s tim faktorom. Drugo bez obzira koliko plaćao sad kupac (Asa ili ko drugi) uopšte ne znači da je cijena kod preuzimanja realna cijena. Evo samo zadnji primjer FDSa gdje je preuzet po 80 ak a sad je par godina poslije, 150. Tako i kad bi npr Asa kupila od države paket po npr 13 ili 15 nije to kraj priče, ustvari priča za male dioničare tek počinje.
montypython wrote: ↑07 Aug 2019, 12:46 Tako i kad bi npr Asa kupila od države paket po npr 13 ili 15 nije to kraj priče, ustvari priča za male dioničare tek počinje.
Eh, možda ako kupi neko drugi onda bi priča tek počinjala. Ali znamo za ASA i za AS kako to funkcioniše.
-
Ma znam ali treba imati na umu i to da je to priča koja im upravo odgovara da se priča o njima u ovom trenutku. "Mi smo škrti, poslujemo preko povezanih lica, isisavamo novac, oštećujemo male dioničare, s nama kao većinskim vlasnikom nećete na zelenu granu, gori smo od ASa i Hrvića (što je teško moguće)...." Ima li bolje priče ako želiš da dokupiš jeftino/sprečavaš rast cijene?panzer wrote: ↑07 Aug 2019, 12:48montypython wrote: ↑07 Aug 2019, 12:46 Tako i kad bi npr Asa kupila od države paket po npr 13 ili 15 nije to kraj priče, ustvari priča za male dioničare tek počinje.
Eh, možda ako kupi neko drugi onda bi priča tek počinjala. Ali znamo za ASA i za AS kako to funkcioniše.
Pa zato je dobro što je većina na 15,56 KM. Ako su već brokeri imali "savjet" na 13 KM .
-
Pitanje je koliko će dugo ostati na tom nivou na strani ponude. Mislim da se već nervoza polako uvlači među većinu, zašto nisu pustili po 13,1 kada su mogli. Vidjećemo. Možda je ovo igra sa masama, a znamo psihologiju mase. Možda sutra pred kraj dana stave kupovinu na 13 pa pola prodaje pokupe. A možda i ne.
Međutim, Monty Hastori upravo tako funkcionišu kako si ih opisao. To im je modus ponašanja i u Njemačkoj. Ni gore nisu omiljeni kod preuzimanja. Pa ako se Švabama crvene uši od njihovog preuzimanja (draže im je i Kinezi da uđu, vidjeli smo to skoro) zašto vjerovati da će nama malima sa njima kao velikima biti dobro?
Međutim, Monty Hastori upravo tako funkcionišu kako si ih opisao. To im je modus ponašanja i u Njemačkoj. Ni gore nisu omiljeni kod preuzimanja. Pa ako se Švabama crvene uši od njihovog preuzimanja (draže im je i Kinezi da uđu, vidjeli smo to skoro) zašto vjerovati da će nama malima sa njima kao velikima biti dobro?
-
Što se tiče cijene vjerovatno su uzeli pauzu da dođe do uobičajene korekcije-oni koji su zadovoljni cijenom prodaju i to je obori privremeno. Problem je što je samo jedan kupac (ako je) i može diktirati tajming što utiče na one nervoznije da prodaju. Mislim da nema razloga za nervozu ako se gleda dugoročno. Firma vrijedi i to je najvažnije. Čisto sumnjam da ako neko ima baš ludu želju da proda da neće moći bar po 13 u sljedećim danima. Onome koji kupuje treba bar 5-6 % da ova zadnja kupovina ima smisla a ovo dosad kupljeno nije ni blizu. 1% ne donosi nikakvu stratešku prevagu u bilo kojoj varijanti. Osim da se zadovoljiš da to samo preprodaš poslije po višoj cijeni nekom ozbiljnijem kupcu, što sumnjam. Međutim SASE i zdrav razum rijetko su u istoj rečenici.