Sarajevo osiguranje dd Sarajevo
Re: Sarajevo osiguranje dd Sarajevo
Jesu li to neke transakcije mimo berze ili vidite kupovnu stranu koje se ne prikazuje na sase?
Ja prodao ono malo sto sam imao danas. Mozda sam se zeznuo, ali i ova cijena je iznad ciljne koju sam postavio kada sam kupovao.
-
Moglo bi biti da je trenutni limit cijene na kupovini 13,10 KM. Ima na prodaji oko 100 hiljada dionica (preko 2%), a sa onim što je već prometovano prethodnih par dana to je preko 3% svih dionica.
Eh sad, da li je kupac spreman platiti po 15,5 KM, odnosno da li su prodavci spremni prodati i po nižoj cijeni od te vidjećemo u narednim danima. Ali očito se nešto veliko iza brda valja...
Eh sad, da li je kupac spreman platiti po 15,5 KM, odnosno da li su prodavci spremni prodati i po nižoj cijeni od te vidjećemo u narednim danima. Ali očito se nešto veliko iza brda valja...
ASA OSIGURANJE d.d. Sarajevo udio : 0.5246%
Bar znamo ko kupuje. Zar su i "lavovi" spremni dati pare za nešto.
Bar znamo ko kupuje. Zar su i "lavovi" spremni dati pare za nešto.
-
ASA osiguranje kupilo 24,5 hiljada komada, a OIF Lilium 7,5 hiljada kom. S obzirom da je u petak prometovano sa 40-tak hiljada komada ima još neko ko je kupovao, ali nije među prvih deset. A ako je suditi po prethodnim iskustvima, ASA neće baš rado skupo platiti dionice.
Činjenica je da svi gledamo da kupimo jeftinije ali mislim prvi put da oni daju ovoliku cijenu, uvijek nešto kalkulišu pa makar jednu KM da uštede. A ako su spremi oni onda i ostali nešto znaju.
-
Pa to je vjerovatno ona priča da uz Vladin paket trebaš samo 5-6 % da pređeš 50 % i nisi toliko ovisan o fondovima. Tako da su sve slobodne dionice sada zlata vrijedne. A i inače, ne bi se ovo kupovalo da ne vrijedi minimum duplo i od sadašnje cijene. Ne isključujem mogućnost da ima neko treći i mnogo veći i od ASA kome ovi mogu poslije preprodati uz veliku zaradu. I ako nema sigurno će se pojaviti. Ova cijena je za velike igrače-strane osiguravajuće kuće npr ili penzione fondove bargain. Dali bi oni i 30 KM. Ne treba zaboraviti veliki rast same firme, poslovanje, tržišno liderstvo koje je sve ubjedljivije, ekstrmno nizak iznos osiguranja po stanovniku u BiH (koji može samo rasti u budućnosti) i sl. Ako je ono prvo, odnosno dokup slobodnih dionica od 5 ili više % onda ima još mnogo da se kupi, ovo dosad su mrvice.
-
Druga mogućnost je da se Vladi ili Agenciji već javio potencijalni ozbiljan kupac ili kupci i da se zna cijena do koje bi on išao, tako da bi u tom slučaju sve što kupiš ispod toga bila čista zarada. Možda je informacija procurila do više od jednog insajdera i eto ti nadmetanja.
-
Moguće. I sve što si napisao u prethodnim postovima stoji. Sve to stoji i potencijal za rast tržišta i tržišna pozicija i trend rasta poslovanja. Ali... Uvijek ima ono ali. Sosor ima dionički kapital oko 46 mio KM, ali je ukupni kapital samo 31 mio KM, jer je na poziciji kapitala i akumulirani gubitak 26 mio KM (znači pojeden dio kapitala). Samo zahvaljujući revalorizacionim rezervama koje iznose oko 7 mio KM ukupni kapital nije i manji, npr. 23-24 mio KM. Ali evo, kada ovih 31 mio KM podijeliš sa brojem dionica ispadne da ona knjigovodstveno vrijedi u najboljem slučaju oko 7 KM. Imamo tu i vrijednost brenda Sosor-a. Kolika je ona? Mogu li knjigovodstvena vrijednost i vrijednost brenda zajedno iznositi 13 KM? Evo da dodamo i potencijal za rast da i to nešto vrijedi, koliko je sve to skupa?
Moguće da ta dionica i bude vrijedila 30 KM, ali mislim da se to neće desiti skoro ako se i desi uopšte, a može se desiti jedino uz ispunjenje određenih uslova kao što su konstantni rast poslovanja narednih x godina, rast profitabilnosti koji bi omogućio dostizanje kapitalnih zahtjeva koji su u ovoj branši neophodni da bi rast bio održiv i eventualni ulazak strateškog partnera, tj. nekog veliko igrača u vlasničku strukturu. Bez toga, ova cijena i na ovakvoj berzi je čak i iznad očekivanja. Moguće i da griješim, ali mislim da je već prisutna određena nervoza kod ovih koji nisu prodali po 13,1 a držali su ogromne količine na 15,5. Ali ko zna, možda se danas u toku dana ili sutra ponovo pojavi kupovni nalog sa skrivenom količinom čak i po većoj cijeni. Međutim, s obzirom da sada znamo ko kupuje, koliko je to vjerovatno?
Moguće da ta dionica i bude vrijedila 30 KM, ali mislim da se to neće desiti skoro ako se i desi uopšte, a može se desiti jedino uz ispunjenje određenih uslova kao što su konstantni rast poslovanja narednih x godina, rast profitabilnosti koji bi omogućio dostizanje kapitalnih zahtjeva koji su u ovoj branši neophodni da bi rast bio održiv i eventualni ulazak strateškog partnera, tj. nekog veliko igrača u vlasničku strukturu. Bez toga, ova cijena i na ovakvoj berzi je čak i iznad očekivanja. Moguće i da griješim, ali mislim da je već prisutna određena nervoza kod ovih koji nisu prodali po 13,1 a držali su ogromne količine na 15,5. Ali ko zna, možda se danas u toku dana ili sutra ponovo pojavi kupovni nalog sa skrivenom količinom čak i po većoj cijeni. Međutim, s obzirom da sada znamo ko kupuje, koliko je to vjerovatno?