Elektroprivreda BIH

panzer
Posts: 12405
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

U maju su hidroelektrane dobro radile ali je kumulativno proizvodnja u ovoj godini bila slabija.TE Kakanj je imao manju proizvodnju za 35%. Ipak trenutno je izlaz poprilično dobar:

https://www.nosbih.ba/bh/partneri/ptu-( ... eSupport=1
panzer
Posts: 12405
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/crne-pr ... /190618015

Ovo je vrlo zanimljiv spin. Zanemariti sve ostale termoelektrane u regiji i od nečega što manje zagađuje nego sada napraviti ovakvu "prijetnju" je izgleda dobro plaćen posao.
mendo
Posts: 506
Joined: 11 May 2012, 12:07

Re: Elektroprivreda BIH

Post by mendo »

to na žalost po cijelome svijetu tako; vrlo dobro služe prodavači CO2 kupona i druge brojne magle povezane sa izmišljenom dogmom o globalnom zagrijavanju. u stvari sad kad se dokazalo da zagrijavanja nema su počeli pričati o klimatskim promjenama. a to je glupost da veće nema; vrijeme se uvijek mijenjalo
panzer
Posts: 12405
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Ali meni je teško shvatiti da se ne priča o zagađenjima drugog tipa. Nikada taj greenpeace nije pisao u desetinama hiljada tona plastike koje su u našim rijekama i na kraju završe u okeanima na stotine kvadratnih kilometara, nikada o generalnom zagađenju ugljem, jer u BIH svako loži ugalj ali i ostalo što mu je pri ruci, od plastičnih kesa, starih guma, stiropor otpada i slično. A kamoli da je pokrenuo reklamnu kampanju protiv zagađenja. Nije nikakvo rješenje očistiti nešto što će sutra opet biti zabacano plastikom.

Isto kao i ovi ekolozi. Jednostavno godinama ne mogu stvatiti da ljudi tako lako prelaze preko ovih slika. I kako pričati o zagađenju termoelektrane koja ti je nužna potreba a ne pričati o onom zagađenju koje napravi miliona vozila u BIH godišnje ili kućnim ložištima uglja. Jedno bez drugog i trećeg ne ide.
Sabur2
Posts: 1976
Joined: 16 May 2010, 01:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by Sabur2 »

mendo wrote:to na žalost po cijelome svijetu tako; vrlo dobro služe prodavači CO2 kupona i druge brojne magle povezane sa izmišljenom dogmom o globalnom zagrijavanju. u stvari sad kad se dokazalo da zagrijavanja nema su počeli pričati o klimatskim promjenama. a to je glupost da veće nema; vrijeme se uvijek mijenjalo
Znam da nije tema, ali oprosti, gdje je to dokazano da zagrijavanja nema?
panzer
Posts: 12405
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Uvezli 442 GWh, valjda im je ova procjena po 47 EUR po MW.
Suša u prva tri mjeseca ove godine odnijela je Elektroprivredi Crne Gore mogući profit od 21 milion eura, objavila je ova kompanija na sajtu Montenegroberze u napomenama finansijskog izvještaja za prvi kvartal ove godine.



"U periodu od 1. januara do 31. marta ove godine kompanija je ostvarila neto rezultat od 10,6 miliona eura koji je manji za 21,1 milion eura u odnosu na isti period prošle godine kada je ostvarena dobit od 31,8 miliona eura. Ova razlika je prije svega rezultat hidroloških ekstrema u pomenutom periodu, prva tri mjeseca 2018. godine je karakterisala izuzetno povoljna hidrologija koja je prouzrokovala znatno veću proizvodnju velikih hidroelektrana od planiranog i prosjeka prethodnih godina, dok prva tri mjeseca 2019. karakteriše nepovoljna hidrologija", naveli su iz EPCG u objašnjenju za akcionare te kompanije.

Oni navode da likvidnost kompanije u ovom periodu nije bila ugrožena, jer su izmirivali kratkoročne obaveze iz tekućih prihoda. Iz EPCG kažu i da su u ovom periodu i pored slabijih rezultata imali veće koeficijente i trenutne i tekuće likvidnosti nego Hrvatska elektroprivreda i Elektroprivreda Srbije.

U ovom periodu hidroelektrana "Perućica" proizvela je 52,4 odsto električne energije manje u odnosu na isti perido lani, a HE "Piva" je imala manju proizvodnju za 56,6 odsto. Termoelektrana je u tom periodu imala rast proizvodnje za 6,7 odsto. Manjak u proizvodnji iz dva hidroenergetska sistema iznosio je 470 hiljada megavat-časova, dok je povećanje iz TE Pljevlja bilo 28 hiljada megavat-časova. Zbog toga je EPCG imala veće troškove za uvoz električne energije u ovom periodu.
brzi
Posts: 2798
Joined: 31 Jul 2012, 14:34

Re: Elektroprivreda BIH

Post by brzi »

dakle u prvom kvartalu prošle godine Elektroprivreda Crne Gore je imala dobit 31,7 miliona eura, na pola godine 42,8 miliona na relativno malih 154 miliona eura prihoda i na kraju godine,.. 303 miliona eura prihoda i dobit od 44 miliona eura,..
Dobit Elektroprivrede Srbije u prvom kvartalu ove godine je preko 40 miliona eur,..o dobiti HEP-a da i ne pričamo.
Dakle samo u BiH su elektroprivrede neprofitne organizacije,..


Ima i ovo,.. revizijski izvještaj je razlog kašnjenja redovne skupštine Elektroprivrede BiH.

Obavještenja
31. maj 2019.
Informacija o problematici zakazivanja redovne Skupštine JP Elektroprivreda BiH d.d. - Sarajevo
Nadzorni odbor JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo je na 94. sjednici održanoj dana 30.05.2019. godine razmatrao Informaciju Uprave Društva o problematici sazivanja redovne Skupštine Društva, koja bi, u skladu sa Zakonom o privrednim društvima, trebala biti održana do kraja juna 2019. godine. Na sjednici je konstatovano da Nadzorni odbor JP Elektroprivrede BiH d.d. – Sarajevo nije u mogućnosti da sazove redovnu Skupštinu Društva na kojoj bi se razmatrao godišnji izvještaj Društva koji uključuje finansijski izvještaj i izvještaje revizora, nadzornog odbora i odbora za reviziju, te prijedlog odluke o rasporedu dobiti ostvarene u 2018. godini, iz razloga što nisu započete aktivnosti na reviziji finansijskih izvještaja za 2018. godinu, jer nije završen postupak javne nabavke usluga revizije finansijskih izvještaja za period 2018 – 2020 godina, pokrenut još u junu 2018. godine. Nadzorni odbor će redovnu Skupštinu Društva sazvati odmah po sticanju uvjeta, tj. po završetku revizije finansijskih izvještaja Društva za 2018. godinu, o čemu će dioničari biti blagovremeno upoznati u skladu sa zakonom i Statutom Društva.
panzer
Posts: 12405
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Javna nabava pokrenuta prije godinu dana i jos nije zavrsena. Cak i da sutra odaberu to ce biti gotovo tek za dva mjeseca. Jel treba cekati do decembra da bi sazvali skupstinu radi sporosti odabira revizorskog. Ili cak iducu godinu?
panzer
Posts: 12405
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Sa današnje sjednice vlade entiteta

Malo je čudno sročen zapisnik. Bar meni nije jasno je li ovo ona dividenda od prošle godine ili planiraju novu u iznosu od 45 miliona KM

Predloženim izmjenama i dopunama Proračuna FBiH za 2019. godinu planirana su sredstva za izgradnju putne infrastrukture (autoceste, brze ceste), od čega se 151,5 milijuna KM odnosi na povrat sredstava u Proračun FBiH na poseban račun za upravljanje razvojnim sredstvima u okviru Jedinstvenog računa riznice, a na temelju zaključka Vlade FBiH od 20.6.2019. godine. Na istom podračunu će biti alocirana sredstva iz tzv. klirinškog duga od 107 milijuna KM, koja su ostala neutrošena u Proračunu FBiH za 2018. godinu, a iz kojih će biti financirani projekti izgradnje brze ceste Lašva - Nević polje, izgradnja Južne obilaznice Mostara i drugi projekti.Također, planirana su i dodatna sredstva za izgradnju putne infrastrukture u iznosu od 45 milijuna KM, a odnose se na dividendu JP Elektroprivreda BiH i očekuje se da budu uplaćena u narednom periodu. Ova sredstva će biti korištena za izgradnju tunela Hranjen prema Goraždu.
Sabur2
Posts: 1976
Joined: 16 May 2010, 01:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by Sabur2 »

Pa tunel Hranjen je izgleda nova HE Vranduk.
Vise puta prekucan sa finansijama. a nigdje niceg.
Post Reply