Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu

slavuj

Re: Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu

Post by slavuj »

Kako god okreneš,prodala je Edina Dizdar,Zif BIG i Bosfin.Supotpisnik naloga je sigurno i vrhunski investicijski savjetnik,i uz to član nekoliko Nadzornih odbora u ime DUF-a ABDS.A ako kupac nije šef organizirane pljačkaške skupine,onda je neko ko ima keša za potkivanje!
A što se tiće doktora o trošku dioničara,on je prodao Bonus.Možda ga je prodao i samom sebi,ko zna.Opljačkanoj domovini vrača dio pljačke kao zalog sa sigurnost u sve više izglednoj pucnjavi.
Izbiriko se doktor,bar što se medija tiće.Za jednu TV kuću rekao sam nekoliko rijeći o propassti duhanske industrije kod nas.Pošto sam morao spomenuti glavnog aktera,to ne emituju.Kažu da ne mogu da ufate doktora,a bez druge strane ne mogu emitirati.I joč su me zamolili da ne spominjem saučesnika Novalića,jer njega sigurno ne mogu ufatiti,pa zato to i ne mogu emitirati!
Danas čitam da Federacija plaća 10 miliona kamata na sredstva koja ne koristi po odobrenim kreditima,a on sinoć na federalnoj prića narodu kako ono pred neki dan i nisu bile poplave,nego su tekli med i mlijeko!Ja koja drskost !I koje potcjenjivanje naroda.Poput one Suljine nakon što ga je Fata vidjela kod komšinice:Pa dobro Fato zar ti vjeruješ više svojim očima nego meni!
montypython

Post by montypython »

Baš sam se pitao zadnjih mjesec-dva zašto su ga srušili sa 180 KM (što je ionako ni pola realne cijene) na apsurdnih 80 KM. Sve uz ukupni promet od ispod 100 dionica. Za arhivu, počelo je 20 02 2019 prodajom 10 (deset) dionica po -42,86 %. Pretpostavio sam i tada da će ići neka paket prodaja fondova na štetu njihovih dioničara a na zadovoljstvo kupca, pa da ne bude tako očito šta se radi. E pa džaba, jeste očito. Možda i Fadil sad odledi podjelu dividende. PS priznajem, pomišljao sam tad i na drugu varijantu, da ovo fondovi rade da se privremeno zabilježi niža vrijednost firme što dovodi do niže procjene portfelja samog fonda odnosno NAVa nego što je stvarno (ako im to iz nekog razloga odgovara). Zašto bi inače neko prodao 10 dionica po petini realne cijene? Da, bilo bi interesantno znati ko je ovdje kupac.
panzer

Post by panzer »

U pravu ste bili. Nije Bonus nego ova druga ekipa. Ali skrbnici su glavni alat.
insider

Post by insider »

panzer wrote:U pravu ste bili. Nije Bonus nego ova druga ekipa. Ali skrbnici su glavni alat.
Druga ekipa?
mendo

Post by mendo »

slavuj wrote:Kako god okreneš,prodala je Edina Dizdar,Zif BIG i Bosfin.Supotpisnik naloga je sigurno i vrhunski investicijski savjetnik,i uz to član nekoliko Nadzornih odbora u ime DUF-a ABDS.A ako kupac nije šef organizirane pljačkaške skupine,onda je neko ko ima keša za potkivanje!
A što se tiće doktora o trošku dioničara,on je prodao Bonus.Možda ga je prodao i samom sebi,ko zna.Opljačkanoj domovini vrača dio pljačke kao zalog sa sigurnost u sve više izglednoj pucnjavi.
Izbiriko se doktor,bar što se medija tiće.Za jednu TV kuću rekao sam nekoliko rijeći o propassti duhanske industrije kod nas.Pošto sam morao spomenuti glavnog aktera,to ne emituju.Kažu da ne mogu da ufate doktora,a bez druge strane ne mogu emitirati
Ko je doktor o trošku dioničara?
slavuj

Post by slavuj »

Dr Edin Mulahasanović je doktorirao o trošku FDS,dakle o trošku dioničara.Čovjek koji je tada radio na poljoprivrednom fakultetu mi je rekao da ga je tamo vidio pri put na zakuski u povodu odbrane teze.naravno i to je bilo o trošku FDS.
Ali se ne može reći da čovjek nije dobro ispekao ovaj zanat.Savršeno je vodio ovu pljačku dioničara i Vlade .Prvo kroz poslovanje FDS a naručito pri prodaji.Naravno,imao je punu podršku premijera!
ummet

Post by ummet »

https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/11 ... traga.html

Ovi se prodaju za 2.000KM a ne za par miliona koliko mogu da daju gore pomenuti ucesnici.

Sta je Vama?

Gosp. Slavuj, do Vas sigurno nije.

I još nešto. Pljačke o kojima govorimo uopšte nisu neke grandiozne prevare. Nego vrlo prosto drumsko razbojništvo. Ako si dobar sa Dalidom, mozes popločavat Ferhadiju milion puta, kiosk kupit za 10 miliona, ubijat ljude po ulici. Ako si direktor nekog društva, fino ga uzmeš sebi ko Uzunović, šta fali. Kupiš i diplomu, što da ne. Narod je shvatio šta se dešava i ubrzano se evakuiše. Ko sad ima vremena i živaca da masti kolčeve jer se ova situacija jedino ovako može i riješiti. Ili bar pokušati. Kad dodješ u tužilaštvo i izadješ gledaju te kroz prozor i smiju ti se. Ovo kad neko napravi prijavu u instituciji je glupost najveća. Al eto.

Ps. Fondovi iz RS su izgubili tuzbu protiv RS. Očekivano.
Sabur2

Post by Sabur2 »

Morace reset doci. Samo dal radi kurslusa ili radi pada sistema, to cemo da vidimo.
slavuj

Post by slavuj »

https://tntportal.ba/biznis/udruzenje-d ... ao-u-rs-u/

Evo ovi odgovori upitanih pokazuje svu drskost i kriminalnu suštinu sistema!Oni koji bi trebali da obezbjeđuju korektne odnose na tržištu kapitala bez ikakvih skrupula brane kriminal na istom.Čak bezobraznije i od samih kriminalaca.Glavni akteri kriminala u ime sistema ubjeđuju nas da je sve po zakonu!
A da samo oni,ovi kriminalci iz Komisije za vrijednosne papire,rade svoj posao,kriminl bi bio spriječen.Jer niti jedna transakcije dionicama iz portfolija kriminalaca prema fondovima,nije zakonita.Kao što je nezakonita naplata naknada za upravljanje fondovima izračunata na osnovu vrijednosti portfolija po cijenama koje formiraju kriminalci.
I nakon deset godina van mandata ovi kriminalci kažu da nisu u tehničkom mandatu.A oni koji bi ih nakon toliko godina trebali ukloniti,u ime svoje politike rastakanja države,kažu da se nisu stekli uvjeti za ikenovanje nove KOMVP.
Nikada mi neće biti jasno kako to da ovi koji se predstavljaju kao branitelji Zemlje Bosne,ne videda je ovi ovolikom pljčkom zapravo najviše ugrožavaju.I sve to pod njihovim pokroiteljstvom.
slavuj

Post by slavuj »

Evo malo demagogije,kako bi rekao onaj Gepard,ili kako već.
Nešto o trgovanju na SASE.Kako to izgleda kad prodaju i kupuju kriminalci iz predhodnog posta.Kad tuđim gloginje mlate,rekao bi narod u mom kraju!
Upratili ste sigurno posljednje transakcije dionicama IGMAN dd Konjic .
ZIF Bosfin i ZIF BIG, fondovi kojima upravlja DUF ABDS,dakle Edina Dizdar,bar formalno,prodali su 17,4831% i 7.2319%,ukupno 143.077 dionica IGKCRK3 po cijeni 80.76 km.Kupac je naravno neko ko posluje putem skrbničkog računa.Sve podatke o ovom,kao i o drugim emitentima možete naći.
zato ovdje samo nekoliko podataka za usporedbu sa transakcijama kojima ta ista Edina Dizdar u korist fondova kojima upravlja kupuje dionice od svojih partnera u pljačci dioničara fondova,

Dionica Unioninvestplastika UNPL ; Ozon OZNT ; Igman IGKCRK L
Knjigovodstvena cijena 14,01 ; 27.57 ; 174.71
Nominalna 10 ; 20.00 ; 118.00
Cijena trgovanja 46.00 ; 159 ; 80,76

MIMS doo i Selimović od E.Dizdar su dobijali za Unioninvestplastiku cijenu veću za 3,2 puta od knjigovodstvene cijene.
Dionice Ozona je ista direktorica E.Dizdar plačala 5,7 puta više nego su vrijedile.
zato je dionice Igmana Konjic,trenutno najprofitabilnije firme u BiH,prodala za manje od polovine knjigovodstvene cijene.
Dioničari ZIF BIG i ZIF BOSFIN samo na prodaji dionica Igmana opljačkani su za oko 13.000.000,slovima:trinaestmiliona km!Najmanje za toliki iznos opljalčkani su dioničari ostalih fondova sa sjedištem u Kulovića ulici kroz kupovinu dionica OZNT,UNPL,EGN.No to je tema za puno veću priću!
I kako nazvati ljude koji su to aminovali!
Post Reply